- Hirdetés -

Marketinges topvezetők a jelen és a jövő kihívásairól

|

- Hirdetés -

Infláció, recesszió, áru- és alapanyaghiány, változó fogyasztói prioritások – nincsenek könnyű helyzetben a marketingszakemberek a jelenlegi bizonytalan, a szokásosnál is gyorsabban változó feltételek miatt. A váratlan helyzetek innovatív megoldásokat igényelnek, a marketing terén is alapfeltétel a gyors alkalmazkodás és az újratervezés. A jelen, valamint a jövő trendjeiről, kihívásairól a Top 50-es rangsorunk élmezőnyében végzett vezetőket kérdeztük.

Előtérben a fenntarthatóság

Szabó Béla Attila, Magyar Telekom, márka- és kereskedelmi kommunikációs igazgató

- Marketingszempontból mit tart a legnagyobb kihívásnak jelenleg és a következő egy évben?

- A recesszió hatásának ügyfélközpontú menedzselését.

- A mostani gazdasági helyzetben sok cég visszavett a marketingbüdzséjéből. A Telekomnál hogy állnak ehhez, hogyan tervezik a marketingkiadásokat?

- A Magyar Telekom a marketing- és kommunikációs tevékenységét stratégiai módon kezeli, annak minden területével. Ennélfogva nem tervezünk szignifikáns vágást, de a hangsúlyok módosítása nem kizárt.

- A jelenlegi, gyorsan változó és bizonytalan körülmények között mennyire tudják előre tervezni a marketingtevékenységeket és -költéseket?

- A Telekomban topszakemberek dolgoznak, kimagasló analitikai képességekkel. A működésünk szerves része, hogy folyamatosan elemezzük az externáliákat, és ezek alapján állítunk fel forgatókönyveket, amelyek alapján képesek vagyunk gyors döntéseket hozni a változó körülmények között. Az agilis működésben ez a mindset – tervezés, és ha kell, újratervezés – alapvetés, emellett az utóbbi két év is erre tréningelt minket. Azt gondolom, hogy az előttünk álló időszakban ez a hozzáállás felértékelődik.

- Milyen trendek mozgathatják a marketingpiacot a következő egy évben?
- Több olyan tényezőt is látok, amely a jövőben formálhatja a piacot. A fenntarthatóság az egyik ilyen kiemelt terület minden márka számára. Ennélfogva, úgy gondolom, mindenki igyekszik valódi fejlesztéseket eszközölni ezen a téren, így mi itt is élen szeretnénk járni. A másik fontos irány az adatalapú működés és az adat stratégiai szintű kezelése, amely túllép az erről való beszélgetéseken, és valódi akcióba fordul. Meggyőződésem, hogy a brandeknek minden eddiginél több lehetőségük van arra, hogy kedvező változást érjenek el az emberek életében és elkötelezzék magukat releváns társadalmi ügyek mellett. A küldetésvezérelt (purpose driven) márkamenedzsment, úgy vélem, a nagy brandeknél kap szerepet, a kisebbek erősíteni fogják a rövid távú, sales vezérelt működést (promóciók).

 

Sikeres újratervezés

Bánhegyi Zsófia, Szerencsejáték Zrt., marketing- és kommunikációs igazgató

- Marketingszempontból mit tart a legnagyobb kihívásnak jelenleg és a következő egy évben?

- A hazai szerencsejáték-iparág nagy változás elé néz 2023-ban, mivel megindul az online sportfogadásszektor liberalizációja. A nemzeti lottótársaság várhatóan legális versenytársakat kap ebben a szegmensben. A csapatom számára jelenleg a piacnyitás jelenti a legnagyobb kihívást: innovatív, új hirdetési megoldások és szemlélet integrálása is szükséges a megközelítésünkbe egy jóval rugalmasabb és gyorsabb reagálási képességgel a marketing területén. Célunk a domináns, vezető piaci pozíciónk megőrzése a sportfogadás területén, folytatódó dinamikus növekedéssel. Jelenleg is egy szigorúan megtervezett cselekvési terv mentén készülünk az új helyzetre, együttműködésben ügynökségünkkel.

- A mostani gazdasági helyzetben sok cég visszavett a marketingbüdzséjéből. A Szerencsejáték Zrt.-nél hogy állnak ehhez, hogyan tervezik a marketingkiadásokat?

- A marketingtevékenységünk elsősorban értékesítéstámogató fókuszú, ugyanakkor a legszigorúbb hazai reklámetikai kódex mentén dolgozunk. A nemzeti lottótársaságra váró élesedő piaci versenyben való helytállás és üzleti növekedés határozza meg marketing-költségvetésünket az idén és 2023-ban is.

- A jelenlegi, gyorsan változó és bizonytalan körülmények között mennyire tudják előre tervezni a marketingtevékenységeket és -költéseket?

- Jelenleg zajlik a marketingtervezés a jövő évre, amelyet elsősorban a szolgáltatásfejlesztések, a termékbevezetések, illetve az üzleti sarokszámok határoznak meg. Tavaly beléptünk a tíz legnagyobb árbevételű cég közé Magyarországon, a növekedési ütemünk jelenleg is egyenletes, ennek megfelelően tervezünk. A Covid-időszak válsága alatt a Szerencsejáték Zrt. csapata sikeresen tervezett újra és rugalmasan reagált, és ezzel szintén növekedést értünk el, ellentétben az európai lottótársaságok többségével. Olyan, elsősorban digitális innovációkat vezettünk be az elmúlt két évben, amelyek válságállóbbá tették az üzleti működésünket.

 

- Milyen trendek mozgathatják a marketingpiacot a következő egy évben?

- Az egyik legfontosabb fogyasztói trend, hogy jelentősen megnőtt a hatvan éven felüliek tudatosabb internetes aktivitása a járvány alatt, és ennek a mértéke azóta sem csökkent. Egyre több digitális szenior vásárol magabiztosabban, épít kapcsolatot, intézi a pénzügyeit a neten és a közösségi médiában. Hatvan százalékuk legalább egyszer egy héten felmegy egy közösségimédia-platformra és egyre többen követik a TikTokot is – így ideje továbblépni az eddigi sematikus célcsoportcélzásokon. A másik megatrend szintén a Covid idejére vezethető vissza, hiszen a vállalkozások, a márkák jobban rákényszerültek a D2C, direct to consumer értékesítésre és kommunikációra. A saját adatvagyon és annak megfelelő használata az automatizált marketingrendszerek további erősödését hozzák, párhuzamosan a harmadik feles média- és viszonteladói platformoktól való függetlenedéssel. És ebből érkezik a harmadik meghatározó trend, hogy hogyan építünk adatstratégiát a rendelkezésre álló „first-party” információból. A jelen marketingesének képessé kell válnia arra, hogy a rendelkezésre álló információk sokaságában átlássa és kiszűrje azokat a számára hasznos információkat, amelyek segítenek a döntéshozatalban vagy a célkitűzések felállításában.

Egyedi márkaélmény

Mérő Ádám, The Coca-Cola Company, consumer & shopper connection director

- Marketingszempontból mit tart a legnagyobb kihívásnak jelenleg és a következő egy évben?

- Egyértelműen a második fél évre, a jövő év első felére projektált gazdasági recessziós hatások, fogyasztási lassulás, keresletcsökkenés jelenti a fő kihívást. A marketingcsapat feladata ebben a helyzetben a márkáinkon keresztüli további értékteremtés, amely képes arra, hogy kellő vásárlási gyakorisággal maradjunk benne a fogyasztó mentális és fizikai relevanciakosarában.

- A mostani gazdasági helyzetben sok cég visszavett a marketingbüdzséjéből. A Coca-Cola-nál hogy állnak ehhez, hogyan tervezik a marketingkiadásokat?

- A Covid miatti racionalizálás után vállalatunk ismét maximális marketingfókusszal kezdett működni. Az összes nagyobb márkánkon jelentős marketingjelenléttel voltunk, illetve vagyunk jelen. Igyekszünk kevesebb, de nagyobb volumenű kampányokat megvalósítani, építeni a vállalat és az ügynökségeink globális tudására, és állandóan átdolgozni a meglevő folyamatainkat, kampányainkat. Ezenfelül a helyi fogyasztóink egyre több helyszíni aktivitással találkozhatnak, mint például a Sziget Fesztiválon való megjelenésünkkel, ahol amellett, hogy lehetőségük volt közelebbről megismerkedni a termékeinkkel, egyedi brandélményt is átadtunk. A márkáinkba való befektetés pedig nagyban segítette a növekedést, hiszen a Covid utáni nehézségek után a vállalat az egyik legsikeresebb évét zárta 2021-ben, és a 2022-es számaink is ígéretesen alakulnak az első fél év adatai alapján.

 

- A jelenlegi, gyorsan változó és bizonytalan körülmények között mennyire tudják előre tervezni a marketingtevékenységeket és -költéseket?

- A Covid-időszak hozzászoktatott minket az adaptív és agilis tervezéshez. Jelenleg minden az előre lefektetett, az éves üzleti tervben meghatározottak szerint zajlik, de megtanultunk nagyon gyorsan és hatékony reagálni az előre nem tervezett kilengésekre.

- Milyen trendek mozgathatják a marketingpiacot a következő egy évben?

- Nem lesz megint kitartóan hosszú „új normális”. Ezzel az illúzióval biztosan leszámolhatunk. Láttuk a Covid alatt és után is a kettős hatást: a megváltozott fogyasztói viselkedések (digitalizáció felgyorsulása, on demand szolgáltatások szárnyalása, e-commerce felgyorsulása) részben velünk maradnak, de életmód tekintetében az emberiség visszarendeződése rakétasebességű lesz. A racionalizált és egyre tudatosabb fogyasztói igények precízebb és dinamikusabb megértése a fő kihívás.

Kalocsai Magdolna

A legsikeresebb és legbefolyásosabb hazai marketing döntéshozókat bemutató TOP50 rangsorunk, illetve a lista élén végzett szakemberekkel készült további interjúk megtalálhatók a Marketing&Media magazin legújabb számában, ami elérhető a Digitalstand.hu-n is, ide kattintva.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Még mindig a Samsung a világ legjobb munkaadója

A Forbes ranglistáján ismét a Samsung nyerte el a „A Világ Legjobb Munkaadója” címet. Az első helyezettnek járó elismerést már negyedik éve kapja meg a vállalat – a kiemelkedő eredmény tükrözi azt a hatalmas...

Idén is keresik a legsikeresebb startupokat

A Tőkeportál, az MBH Fintechlab, a MAFISZ (HFA), az ÓUVC Venture Studio, a Startup Grind, a Pozi.io, a Startitup Győr, a Startup Hungary, a HUNBAN, a Global Startup Awards, a CIB bank, a 500VC...

Erős lehet az év vége az ingatlanpiacon

Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben. A befektetők ingatlanvásárlási kedvét az inflációkövető állampapír kivezetése erősítheti a megszokottnál...

Ez lehet az okosmobilok jövője

Abu-Dzabiban, a Fortune Global Forum 2023-on Dr. Ray Guo, a HONOR marketingigazgatója beszélt az okos készülékek jövőjéről. Egyéb vállalati vezetőkkel tárgyalta az intelligens világ jövőképét, kitérve a hajlítható eszközök népszerűségére, a mesterséges intelligenciára és...

Kizöldül a Nádudvari

Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az...

Szoboszlaival kezdi az új évet a Network4

December 3-án a MATCH4-en láthatják a szurkolók, ahogyan a Liverpool a Fulhamet fogadja, közvetlenül karácsony előtt, december 20-án pedig a Liverpool - West Ham Ligakupa-negyeddöntő kerül képernyőre. A rajongóknak jól indul az új év...

Jeges izgalmak a Sport TV-n

Nem volt még arra példa Magyarországon, hogy televízióban is követhető legyen az U20-as divízió 1/A jégkorong-világbajnokság. A Sport TV azonban december 10-16. között élőben közvetíti a magyar válogatott mérkőzéseit a hazai eseményről.December 10. és...

Hatalmas a különbség a borvidékek ingatlanárai között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti...

Automata boltot nyitott a Spar

Mesterséges intelligencián alapuló, pénztáros és eladók nélküli SPAR automata üzlet működött két napon át Budapesten, Európa legnagyobb Sneakerness fesztiválján. Az elsősorban a Z-generáció tagjainak szánt szolgáltatás teszt-üzemmódban dolgozott, de a mobil „Satellit Store S”...

Messze még a hazai cégek valódi felelősségvállalása

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Újabb saját gyártású sorozattal erősít a Disney+

A James Clavell bestseller könyve alapján készült FX- „A sógun” itthon kizárólag a Disney+-on lesz elérhető 2024. február 27-től. A 10 részes minisorozatot Rachel Kondo és Justin Marks készítette, melyben olyan sztárok és producerek...

Még mindig a Samsung a világ legjobb munkaadója

A Forbes ranglistáján ismét a Samsung nyerte el a „A Világ Legjobb Munkaadója” címet. Az első helyezettnek járó elismerést már negyedik éve kapja meg a vállalat – a kiemelkedő eredmény tükrözi azt a hatalmas...

Idén is keresik a legsikeresebb startupokat

A Tőkeportál, az MBH Fintechlab, a MAFISZ (HFA), az ÓUVC Venture Studio, a Startup Grind, a Pozi.io, a Startitup Győr, a Startup Hungary, a HUNBAN, a Global Startup Awards, a CIB bank, a 500VC...

Erős lehet az év vége az ingatlanpiacon

Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben. A befektetők ingatlanvásárlási kedvét az inflációkövető állampapír kivezetése erősítheti a megszokottnál...

Ez lehet az okosmobilok jövője

Abu-Dzabiban, a Fortune Global Forum 2023-on Dr. Ray Guo, a HONOR marketingigazgatója beszélt az okos készülékek jövőjéről. Egyéb vállalati vezetőkkel tárgyalta az intelligens világ jövőképét, kitérve a hajlítható eszközök népszerűségére, a mesterséges intelligenciára és...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...

Fókuszban a multiplatform növekedés

A lineáris piac lassan elérheti a maximumát, és egyre inkább van egy olyan típusú közönség, amelyik a streaming felé fordul – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Borsány-Gyenes András. A Network4 Media Group vezérigazgatója beszélt a...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Kizöldül a Nádudvari

Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az...

Új törvény segítheti, hogy fenntarthatóbban működjenek a vállalatok

Benyújtotta a kormány a fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek – hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett hazai cégeknek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontból is át kell világítaniuk működésüket,...

Díjat nyert a K&H fenntarthatósági indexe

A Kreatív magazin szakmai zsűrije ezüst Prizma-díjjal értékelte a K&H fenntarthatósági indexét és a hozzá kapcsolódó kommunikációs tevékenységet, amely hatékonyan és társadalmilag felelősen alkalmazza az adat- és kutatásalapú PR-eszközöket. A hazai PR-, reklám- és...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....