- Hirdetés -

Marketinges topvezetők a jelen és a jövő kihívásairól

|

- Hirdetés -

Infláció, recesszió, áru- és alapanyaghiány, változó fogyasztói prioritások – nincsenek könnyű helyzetben a marketingszakemberek a jelenlegi bizonytalan, a szokásosnál is gyorsabban változó feltételek miatt. A váratlan helyzetek innovatív megoldásokat igényelnek, a marketing terén is alapfeltétel a gyors alkalmazkodás és az újratervezés. A jelen, valamint a jövő trendjeiről, kihívásairól a Top 50-es rangsorunk élmezőnyében végzett vezetőket kérdeztük.

Előtérben a fenntarthatóság

Szabó Béla Attila, Magyar Telekom, márka- és kereskedelmi kommunikációs igazgató

- Marketingszempontból mit tart a legnagyobb kihívásnak jelenleg és a következő egy évben?

- A recesszió hatásának ügyfélközpontú menedzselését.

- A mostani gazdasági helyzetben sok cég visszavett a marketingbüdzséjéből. A Telekomnál hogy állnak ehhez, hogyan tervezik a marketingkiadásokat?

- A Magyar Telekom a marketing- és kommunikációs tevékenységét stratégiai módon kezeli, annak minden területével. Ennélfogva nem tervezünk szignifikáns vágást, de a hangsúlyok módosítása nem kizárt.

- A jelenlegi, gyorsan változó és bizonytalan körülmények között mennyire tudják előre tervezni a marketingtevékenységeket és -költéseket?

- A Telekomban topszakemberek dolgoznak, kimagasló analitikai képességekkel. A működésünk szerves része, hogy folyamatosan elemezzük az externáliákat, és ezek alapján állítunk fel forgatókönyveket, amelyek alapján képesek vagyunk gyors döntéseket hozni a változó körülmények között. Az agilis működésben ez a mindset – tervezés, és ha kell, újratervezés – alapvetés, emellett az utóbbi két év is erre tréningelt minket. Azt gondolom, hogy az előttünk álló időszakban ez a hozzáállás felértékelődik.

- Milyen trendek mozgathatják a marketingpiacot a következő egy évben?
- Több olyan tényezőt is látok, amely a jövőben formálhatja a piacot. A fenntarthatóság az egyik ilyen kiemelt terület minden márka számára. Ennélfogva, úgy gondolom, mindenki igyekszik valódi fejlesztéseket eszközölni ezen a téren, így mi itt is élen szeretnénk járni. A másik fontos irány az adatalapú működés és az adat stratégiai szintű kezelése, amely túllép az erről való beszélgetéseken, és valódi akcióba fordul. Meggyőződésem, hogy a brandeknek minden eddiginél több lehetőségük van arra, hogy kedvező változást érjenek el az emberek életében és elkötelezzék magukat releváns társadalmi ügyek mellett. A küldetésvezérelt (purpose driven) márkamenedzsment, úgy vélem, a nagy brandeknél kap szerepet, a kisebbek erősíteni fogják a rövid távú, sales vezérelt működést (promóciók).

 

Sikeres újratervezés

Bánhegyi Zsófia, Szerencsejáték Zrt., marketing- és kommunikációs igazgató

- Marketingszempontból mit tart a legnagyobb kihívásnak jelenleg és a következő egy évben?

- A hazai szerencsejáték-iparág nagy változás elé néz 2023-ban, mivel megindul az online sportfogadásszektor liberalizációja. A nemzeti lottótársaság várhatóan legális versenytársakat kap ebben a szegmensben. A csapatom számára jelenleg a piacnyitás jelenti a legnagyobb kihívást: innovatív, új hirdetési megoldások és szemlélet integrálása is szükséges a megközelítésünkbe egy jóval rugalmasabb és gyorsabb reagálási képességgel a marketing területén. Célunk a domináns, vezető piaci pozíciónk megőrzése a sportfogadás területén, folytatódó dinamikus növekedéssel. Jelenleg is egy szigorúan megtervezett cselekvési terv mentén készülünk az új helyzetre, együttműködésben ügynökségünkkel.

- A mostani gazdasági helyzetben sok cég visszavett a marketingbüdzséjéből. A Szerencsejáték Zrt.-nél hogy állnak ehhez, hogyan tervezik a marketingkiadásokat?

- A marketingtevékenységünk elsősorban értékesítéstámogató fókuszú, ugyanakkor a legszigorúbb hazai reklámetikai kódex mentén dolgozunk. A nemzeti lottótársaságra váró élesedő piaci versenyben való helytállás és üzleti növekedés határozza meg marketing-költségvetésünket az idén és 2023-ban is.

- A jelenlegi, gyorsan változó és bizonytalan körülmények között mennyire tudják előre tervezni a marketingtevékenységeket és -költéseket?

- Jelenleg zajlik a marketingtervezés a jövő évre, amelyet elsősorban a szolgáltatásfejlesztések, a termékbevezetések, illetve az üzleti sarokszámok határoznak meg. Tavaly beléptünk a tíz legnagyobb árbevételű cég közé Magyarországon, a növekedési ütemünk jelenleg is egyenletes, ennek megfelelően tervezünk. A Covid-időszak válsága alatt a Szerencsejáték Zrt. csapata sikeresen tervezett újra és rugalmasan reagált, és ezzel szintén növekedést értünk el, ellentétben az európai lottótársaságok többségével. Olyan, elsősorban digitális innovációkat vezettünk be az elmúlt két évben, amelyek válságállóbbá tették az üzleti működésünket.

 

- Milyen trendek mozgathatják a marketingpiacot a következő egy évben?

- Az egyik legfontosabb fogyasztói trend, hogy jelentősen megnőtt a hatvan éven felüliek tudatosabb internetes aktivitása a járvány alatt, és ennek a mértéke azóta sem csökkent. Egyre több digitális szenior vásárol magabiztosabban, épít kapcsolatot, intézi a pénzügyeit a neten és a közösségi médiában. Hatvan százalékuk legalább egyszer egy héten felmegy egy közösségimédia-platformra és egyre többen követik a TikTokot is – így ideje továbblépni az eddigi sematikus célcsoportcélzásokon. A másik megatrend szintén a Covid idejére vezethető vissza, hiszen a vállalkozások, a márkák jobban rákényszerültek a D2C, direct to consumer értékesítésre és kommunikációra. A saját adatvagyon és annak megfelelő használata az automatizált marketingrendszerek további erősödését hozzák, párhuzamosan a harmadik feles média- és viszonteladói platformoktól való függetlenedéssel. És ebből érkezik a harmadik meghatározó trend, hogy hogyan építünk adatstratégiát a rendelkezésre álló „first-party” információból. A jelen marketingesének képessé kell válnia arra, hogy a rendelkezésre álló információk sokaságában átlássa és kiszűrje azokat a számára hasznos információkat, amelyek segítenek a döntéshozatalban vagy a célkitűzések felállításában.

Egyedi márkaélmény

Mérő Ádám, The Coca-Cola Company, consumer & shopper connection director

- Marketingszempontból mit tart a legnagyobb kihívásnak jelenleg és a következő egy évben?

- Egyértelműen a második fél évre, a jövő év első felére projektált gazdasági recessziós hatások, fogyasztási lassulás, keresletcsökkenés jelenti a fő kihívást. A marketingcsapat feladata ebben a helyzetben a márkáinkon keresztüli további értékteremtés, amely képes arra, hogy kellő vásárlási gyakorisággal maradjunk benne a fogyasztó mentális és fizikai relevanciakosarában.

- A mostani gazdasági helyzetben sok cég visszavett a marketingbüdzséjéből. A Coca-Cola-nál hogy állnak ehhez, hogyan tervezik a marketingkiadásokat?

- A Covid miatti racionalizálás után vállalatunk ismét maximális marketingfókusszal kezdett működni. Az összes nagyobb márkánkon jelentős marketingjelenléttel voltunk, illetve vagyunk jelen. Igyekszünk kevesebb, de nagyobb volumenű kampányokat megvalósítani, építeni a vállalat és az ügynökségeink globális tudására, és állandóan átdolgozni a meglevő folyamatainkat, kampányainkat. Ezenfelül a helyi fogyasztóink egyre több helyszíni aktivitással találkozhatnak, mint például a Sziget Fesztiválon való megjelenésünkkel, ahol amellett, hogy lehetőségük volt közelebbről megismerkedni a termékeinkkel, egyedi brandélményt is átadtunk. A márkáinkba való befektetés pedig nagyban segítette a növekedést, hiszen a Covid utáni nehézségek után a vállalat az egyik legsikeresebb évét zárta 2021-ben, és a 2022-es számaink is ígéretesen alakulnak az első fél év adatai alapján.

 

- A jelenlegi, gyorsan változó és bizonytalan körülmények között mennyire tudják előre tervezni a marketingtevékenységeket és -költéseket?

- A Covid-időszak hozzászoktatott minket az adaptív és agilis tervezéshez. Jelenleg minden az előre lefektetett, az éves üzleti tervben meghatározottak szerint zajlik, de megtanultunk nagyon gyorsan és hatékony reagálni az előre nem tervezett kilengésekre.

- Milyen trendek mozgathatják a marketingpiacot a következő egy évben?

- Nem lesz megint kitartóan hosszú „új normális”. Ezzel az illúzióval biztosan leszámolhatunk. Láttuk a Covid alatt és után is a kettős hatást: a megváltozott fogyasztói viselkedések (digitalizáció felgyorsulása, on demand szolgáltatások szárnyalása, e-commerce felgyorsulása) részben velünk maradnak, de életmód tekintetében az emberiség visszarendeződése rakétasebességű lesz. A racionalizált és egyre tudatosabb fogyasztói igények precízebb és dinamikusabb megértése a fő kihívás.

Kalocsai Magdolna

A legsikeresebb és legbefolyásosabb hazai marketing döntéshozókat bemutató TOP50 rangsorunk, illetve a lista élén végzett szakemberekkel készült további interjúk megtalálhatók a Marketing&Media magazin legújabb számában, ami elérhető a Digitalstand.hu-n is, ide kattintva.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Demokratizálja a marketinget a mesterséges intelligencia

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára...

Óriási húzás – Az RTL adja a Bajnokok Ligáját

Történelmi jelentőségű megállapodást kötött az RTL Magyarország és az UEFA. A 2024/25-ös szezontól a következő három szezonon át az RTL lesz a Bajnokok Ligája otthona. Nem is akármilyen taktikával sikerült nyélbe ütni az üzletet:...

Elképesztő gazdagság a hazai luxusotthonokban

Szívesen bepillantana egy-két luxusotthonba? Június első hétvégéjén ismét megteheti, vadonatúj részekkel jelentkezik ugyanis a Spektrum Home-on a Luxusra tervezve című sorozat, mely hazánk egyik legnépszerűbb saját gyártású belsőépítészeti műsora. Az 5. évad epizódjaiban Sütő...

Új főszerkesztővel folytatja a Telex

Német Tamás lett a Telex új főszerkesztője, Dull Szabolcs szakmai igazgatóként a Telex igazgatóságában dolgozik a jövőben is, illetve a Telex Akadémia szakmai vezetőjeként folytatja. (Fotó: Huszti István / Telex) Tamás a Telex egyik legismertebb arca,...

A gyors kiszállítást keresik az online vásárlók

A magyarországi online vásárlások közel 40 százaléka azért hiúsul meg, mert az adott webshop szállítási lehetőségei között a vásárló nem talál elég gyors kézbesítési lehetőséget. Ez derül ki az aznapi kiszállításra specializálódott nemzetközi okoslogisztikai...

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Itt érdemes tankolni a hétvégén

A 25. születésnapját ünneplő hazai Auchan hatalmas kedvezményekkel és meglepetésekkel várta vásárlóit egész májusban. Ezt meghosszabbítva júniusban pedig három hétvégén kedvezményes áron lehet majd tankolni az Auchan benzinkutakon. A jubileum alkalmából az első júniusi...

Ezt kell tudni a kriptovaluták adózásáról

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében...

Így lehet feltörhetetlen jelszavad

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A felhasználók sajnos gyakran ugyanazokat a belépési adatokat adják meg kényelmi szempontok miatt,...

Baj lehet az államosításokból

Az utóbbi évek kormányzati költekezése kezdetben a COVID-19 járvány káros gazdasági hatásainak mérséklését szolgálta, majd kimondva is a növekedés erőltetett gyorsítása lett a cél. Ha a Bokros-csomagot (1995) követő időszakot nézzük látható, hogy a...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Kiderül, hogy Magyarországra jön-e a NASCAR

Tavaly a floridai Daytona Beach-en, a NASCAR bölcsőjében rendezték a magyar-amerikai szakmai kapcsolatok egyik legnagyobb rendezvényét, a Hungarian Summitot, akkor Jordan Jiloty, a NASCAR ügyvezető igazgatója üdvözölte a konferencia résztvevőit, de úgy tűnik ez...

Demokratizálja a marketinget a mesterséges intelligencia

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára...

Óriási húzás – Az RTL adja a Bajnokok Ligáját

Történelmi jelentőségű megállapodást kötött az RTL Magyarország és az UEFA. A 2024/25-ös szezontól a következő három szezonon át az RTL lesz a Bajnokok Ligája otthona. Nem is akármilyen taktikával sikerült nyélbe ütni az üzletet:...

Elképesztő gazdagság a hazai luxusotthonokban

Szívesen bepillantana egy-két luxusotthonba? Június első hétvégéjén ismét megteheti, vadonatúj részekkel jelentkezik ugyanis a Spektrum Home-on a Luxusra tervezve című sorozat, mely hazánk egyik legnépszerűbb saját gyártású belsőépítészeti műsora. Az 5. évad epizódjaiban Sütő...

Új főszerkesztővel folytatja a Telex

Német Tamás lett a Telex új főszerkesztője, Dull Szabolcs szakmai igazgatóként a Telex igazgatóságában dolgozik a jövőben is, illetve a Telex Akadémia szakmai vezetőjeként folytatja. (Fotó: Huszti István / Telex) Tamás a Telex egyik legismertebb arca,...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....