- Hirdetés -

Megkerülhetetlen a digitalizáció

|

- Hirdetés -

A mikromobilitás az élhető közterek és városok kulcsa, a digitalizáció emberibbé teszi az oktatást, ez egészségügyben is egyre nagyobb teret nyernek az adatok – többek között ezekről a témákról beszéltek a szakemberek a 10. SMART konferencián.

A 10. SMART konferencián több mint 1000 ember, 150 előadóval, 120 előadáson és beszélgetésen keresztül járta körbe az innováció témakörét. Az IVSZ (Szövetség a digitális gazdaságért) által szervezett eseményen a legkülönbözőbb szektorok képviselői ismertették és vitatták meg a víziójukat azt illetően, hogyan érdemes újratervezni a korábbi évtizedek és évszázadok berögzült gyakorlatait. A legnagyobb hazai, az informatikai iparágat és piacot megmozgató innovációs konferencián valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy a digitalizáció a jövőbeli fejlődés motorja

Agilis vállalatirányítás, mikromobilitás, mesterséges intelligencia, blokkláncolat, átalakuló oktatás – ezek voltak a legfontosabb kulcsszavak a 10. SMART konferencián, mely az innovációt helyezte fókuszába. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által szervezett eseményen több, mint 1000 vendég 5 teremben követhette a legkülönbözőbb témákat érintő előadásokat és panelbeszélgetéseket. Többek között a mesterséges intelligencia, a startupok, az ipar 4.0, az oktatás és a közlekedés, valamint a digitalizáció egyénre való hatásai is helyet kaptak a programban. Ez a széleskörű megközelítés azért jellemezte az eseményt, mert a szervezők szerint mind az innováció, mind a digitalizáció egyre több területet érint és erőteljesen érzékelhető a hatásuk. “A digitalizáció a jövő motorja, minden szektor minden szereplőjének fel kell készülnie az ez által diktált kihívásokra, és ennek a folyamatos innováció a kulcsa.” – mondta Major Gábor, az IVSZ főtitkára.

Az új, agilis működési modell már megjelent és fejlődni fog

Azokban az iparágakban, amelyekben a digitalizáció előrehaladott és azt használva fejlesztenek termékeket és szolgáltatásokat, az agilis működés jelenti az egyik legújabb kihívást. Ez az elmúlt száz évhez képest óriási változást jelent, mert alapjaiban különbözik a megszokottól. Ahogyan Vityi Péter, az IVSZ alelnöke elmondta: “Itt már nem főnökökről és beosztottakról beszélünk, hanem csapatokról, melyekben együtt dolgozva, sokkal hatékonyabban történnek a fejlesztések. Ez a munkamódszer már Magyarországon is megjelent és erőteljesen fog fejlődni.”

A mikromobilitás az élhető közterek és városok kulcsa

A SMART konferencia egyik fontos témája volt a közlekedés, azon belül is a közösségi közlekedés és a mikromobilitás. A különböző területek – mint a közösségi kerékpárokat kezelő MOL Bubi, a közösségi autózást képviselő MOL Limo, az elektromos autómegosztó Greengo, a robogómegosztó Blinkee City és a közeljövőben Budapesten is elérhetővé váló Lime – képviselői egyetértettek abban, hogy a mikromobilitás sokkal élhetőbbé teheti a városokat és még nagyon nagy potenciál rejlik benne. Ahhoz azonban, hogy érzékelhető mértékben jelenjen meg az emberek mindennapjaiban, szükség van a szabályozási környezetre, amely rákényszeríti a szolgáltatókat az együttműködésre. A szemléletformálás is lényeges, amihez a kellő infrastruktúra és technológia megteremtésére van szükség. A tendenciák viszont nagyon bíztatóak, mert folyamatosan nő a felhasználók köre és sokan kombinálják is egymással a különböző közösségi közlekedési eszközöket.

Sokat haladt a mesterséges intelligencia

Kevésbé ismert tény, hogy az országban közel kétszáz olyan cég, illetve intézmény működik, mely a mesterséges intelligencia kutatásával vagy implementálásával foglalkozik. Ezeket fejlesztési programokkal is támogatják, valamint nemzetközi együttműködéseknek is aktív résztvevői. Azonban a rendelkezésre álló óriási adatvagyon még kihasználatlan, részben azért, mert ennek még nincsenek megteremtve a jogi és közgazdaságtani feltételei. A kilátások mindenesetre pozitívak, az érintett szervezetek együttműködése hatékony és gyors megoldásokat hozhat.

A digitalizáció emberibbé teszi az oktatást

Minden mai köznevelésben tanuló a 21. században született, és mindenki, aki őket tanítja a múlt században. Ez nagy szakadékot teremt a mai diákok és a tanárjaik között, de ez nem áthidalhatatlan. Ahhoz azonban, hogy tudjanak kapcsolódni egymáshoz, másféle eszközökre és megközelítésre van szükség. Ma már nem érvényes az a korábbi gyakorlat, hogy ha valaki elvégezte az iskoláit és elhelyezkedett egy munkahelyen, az évek során egyre nőtt a tudása. Ezzel szemben ahhoz, hogy ez a tudás ne vesszen el, folyamatosan tanulni kell új ismereteket és készségeket. Hogy ezt a feltételt az új generációk teljesíteni tudják, az emberi készségeket kell fejleszteni: a mesterséges intelligenciánál magasabb szintű szövegértelmezési kompetenciát, a kritikus gondolkodást, a komplex kontextusteremtést és a kreativitást, hogy új dolgokat legyenek képesek előállítani.

Az egészségügyben is egyre nagyobb teret nyernek az adatok

Az előadások az egészségügyet is érintették, mert számos digitális innováció már ma bevethető és egyre szélesebb körben használható. Ilyen a blokklánc technológia, mely például az emberi szövetátültetés hatékonyságát pörgeti fel azáltal, hogy felgyorsítja és transzparenssé teszi az adatcserét. Így lényegesen több páciens juthat sokkal gyorsabban, jobb minőségű szolgáltatáshoz, elősegítve ezzel gyógyulásukat is. Operációk előzetes tesztelését például 3D nyomtatás segítségével is el lehet már végezni, ami nagyban csökkenti a kockázatokat. Ez a terület még a digitalizációs transzformáció elején jár, jelentős hatása lesz, amikor a potenciálját már nagyobb mértékben elérheti.

Nagy halak az Akváriumban

A konferencián a korábbi évek hagyományának megfelelően startup versenyre is sor került, ahol a Cápák között című műsorban is hasonló szerepkört betöltő szakemberekből (Apró Anna, Balogh Levente, Balogh Péter, Fehér Gyula, Moldován András), valamint a Hiventures befektetési igazgatójából (Mikesy Álmos) álló befektetői panel, és a közönség is szavazhatott a legjobbnak ítélt startupra. A nyertes a Revealu lett, mely az adatigénylések adminisztrálását és kiszolgálását könnyíti meg. Fődíjuk egy közel kétmillió forint értékű fél éves Millenáris Startup Campus tagság. A Hiventures különdíját is ők kapták meg, ami az inkubációs befektetési program fast track bejutási lehetőségét jelenti és ezen kívül 2 órás mentorálást is kapnak a cég szakértőitől.

Számos hírt itt jelentettek be

Az eseményen több fontos bejelentés is született: az egyik, hogy a Hiventures stratégiai partnerséget kötött az Antenna Hungáriával. Az együttműködés célja, hogy a közös, AHA! Brainstorm startup programon keresztül közösen adjanak útmutatást az induló és növekedési fázisban lévő, prototípussal rendelkező vállalkozásoknak. A kiválasztott startupok akár 60 millió forintos tőkebevonási lehetőséget és mentorálást kaphatnak.

További bejelentés, hogy a Pannon Egyetem kifejlesztett egy középiskolásoknak szóló, a Z-generáció kommunikációs igényeihez igazított, önismereten alapuló pályaorientációs mobilalkalmazást, Szaktájoló néven.

Az amerikai központú, elektromos rollermegosztó, a Lime is itt tette közzé, hogy hamarosan elindítják szolgáltatásukat Budapesten – egyelőre tesztjelleggel.

A SMART konferencián ismertették a Startup Safari idei programját is: április 17. és 19. között 300 helyszínen várják az érdeklődőket és ezúttal országszerte több városból 250 általános és középiskolai diáknak szerveznek ingyenes bejutást az egyes eseményekre.

“Nagyon inspiráló volt ez a nap, a SMART konferencián keresztül úgy látom, hogy sikerült erősítenünk a párbeszédet a különböző ágazatok és területek kulcsképviselői között. Rengeteg témát, lehetőséget és feladatot ad nekünk és partnereinknek ez az esemény, és nagyon jó platform arra, hogy mindezt megvitassuk egymással. A munkánkat folytatjuk és természetesen jövőre is várjuk az innovatív megközelítésű vállalatok és intézmények képviselőit.” – összegezte Major Gábor, az IVSZ főtitkára a konferencia tapasztalatait.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Meddig marad a home office?

A pandémia alatt előtérbe került a home office, illetve a hibrid munkavégzés, mint lehetséges munkavégzési rendszerek. 2 év elteltével már vannak releváns tapasztalatok, felmérések, amelyek alapján érdemes felülvizsgálni az eddig használt munkavégzési struktúrákat. Vajon...

Lassulóban a balatoni ingatlanpiac

A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas...

Különleges fesztivál a Balatonnál

A MOL Nagyon Balaton keretében július 28-án indul és Zamárdi több helyszínén három napon át tart a debütáló ZamJam fesztivál.A ZamJam házigazdája Tilla, aki bevallottan Zamárdi szerelmese, egy videóban mondja el a legfontosabb tudnivalókat.1....

Bejött a magyaroknak a digitális munkahely

A magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére – derül ki a DreamJobs kutatásából. Minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több...

Lezárult a Citromail eladása

A Central Médiacsoport és a norvég Fjordmail International AS teljesítette a nemrégiben aláírt szerződésben az értékesítéshez szükséges feltételeket, így lezárult a Citromail eladásáról szóló üzlet a két fél között.Ahogy arról szakmai berkekben már olvasni...

TOP3-ban a Vodafone

A nemzetközi Pride hónap alkalmából közzétett új kampánya keretében végzett országos felmérést a Nyitottak vagyunk társadalmi vállalkozás, amely eredményeként a Vodafone ezüst minősítéssel bekerült a három legnyitottabb hazai vállalkozás közé. A kérdőíves felmérés a...

Megvannak a legnépszerűbb munkáltatók

A Zyntern.com éves felmérése szerint a legnépszerűbb munkáltatók versenyét idén a Magyar Telekom Nyrt. nyerte a pályakezdők szemében. A dobogó második fokán a OTP Bank Nyrt., harmadikon pedig a Robert Bosch Kft. végzett. A...

Mattheisen távozik a Microsofttól, Szabó Péter váltja

Szabó Pétert nevezték ki a Microsoft Magyarország új vezetőjének, aki 2022. július 1-től tölti be a pozíciót és irányítja a Microsoft Magyarország tevékenységét. Chris Mattheisen, korábbi ügyvezető igazgató elhagyja a vállalatot, július végéig támogatja...

Kiosztott frekvencia és büntetés a Kossuth rádiónak

Heti ülésén kétszázezer forintra bírságolta a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját a Médiatanács egy mese miatt. A mezőtúri telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázat nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett. A Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti...

Új kommunikációs vezető a BMW-nél

2022. július 1-től dr. Jenei Réka látja el a BMW Group debreceni gyárának kommunikációs feladatait.A kommunikációs vezetői posztot betöltő szakember a Debreceni Egyetem Jogi Karán szerzett diplomát, angolul és németül beszél. Az elmúlt tizennyolc...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Hiányoztak a magyaroknak a zenei fesztiválok

Visszatért a magyarok kedve a fesztiválokhoz, koncertekhez: egy májusi online kutatás válaszadóinak 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idén már mindenképpen részt vesz valamilyen zenés eseményen. A Visual Europe Group kutatásából kiderül: óriási a várakozás...

Meddig marad a home office?

A pandémia alatt előtérbe került a home office, illetve a hibrid munkavégzés, mint lehetséges munkavégzési rendszerek. 2 év elteltével már vannak releváns tapasztalatok, felmérések, amelyek alapján érdemes felülvizsgálni az eddig használt munkavégzési struktúrákat. Vajon...

Lassulóban a balatoni ingatlanpiac

A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas...

Különleges fesztivál a Balatonnál

A MOL Nagyon Balaton keretében július 28-án indul és Zamárdi több helyszínén három napon át tart a debütáló ZamJam fesztivál.A ZamJam házigazdája Tilla, aki bevallottan Zamárdi szerelmese, egy videóban mondja el a legfontosabb tudnivalókat.1....

Bejött a magyaroknak a digitális munkahely

A magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére – derül ki a DreamJobs kutatásából. Minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több...
- Hirdetés -

Don't Miss

Kisfiam, hozzál valami másik lapot!

25 éves voltam. Félve sétáltam be a Világgazdaság szerkesztőségébe. A főszerkesztő, Bánki András fogadott. Újságíró-gyakornoknak jelentkeztem. András keresett valakit, aki a 2000-es sydney-i olimpia kapcsán sportbizniszcikkeket ír majd a VG-nek. Meglátott bennem valamit. Azt nem, hogy...

Nemzetközi piacon elért magyar sikertörténet

„A Paprika Studios története nemzetközi piacon elért magyar sikertörténet. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy részese és alakítója lehetek ennek. A vállalat nevében köszönettel tartozom az alapítónak, Marschall Péternek, akinek a hite és a víziója...

A vendéglátás is a szórakoztatóipar része

Kereszty Gábor 2002 és 2007 között a hazai médiapiac egyik meghatározó szereplője volt a TV2 vezérigazgatójaként. Azonban az első TOP50 megjelenésekor már távozott a csatornától, így egyetlen összeállításunkban szerepelt, még 2011-ben. Egy évvel azelőtt...

A kereskedés dinamikája és intenzitása is más

Lengyel András hosszú éveken át az Axel Springer, majd a Ringier Axel Springer hirdetési és marketingigazgatójaként dolgozott. A kiadótól – 14 év után – 2016-ban távozott. Ezt követően az Atmedia kereskedelmi és portfólióigazgatója volt,...

Építkezni szeretek – interjú Palocsay Gézával

Nem érzi visszalépésnek, hogy az Adevinta után a kevésbé ismert Pepita.hu-nál folytatja, amelyből három év alatt százmillió euró forgalmú céget építene Palocsay Géza. A webáruházként és online piactérként is működő platform fejlődésének támogatására a...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Igazán zöld lesz az idei EFOTT

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld...

Együttműködik a Diageo és a PET Kupa

Évente kb. 10.000 tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán, amelynek fő oka a megfelelő hulladékkezelési rendszerek hiánya a felvízi országokban. A hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET Kupa és a Diageo, a világ...

Elektromos furgonokkal zöldít a Tesco

Magyarországon elsőként vezetett be teljesen elektromos meghajtású furgonokat házhozszállítási szolgáltatásában a Tesco. Az MHC Mobility Magyarország flottapartnerrel közösen üzemeltetett járművekben a hűtőgépek is akkumulátorról működnek, így az áruházlánc az online rendeléseket károsanyag-kibocsátás nélkül tudja...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....