- Hirdetés -

Nagyot nőtt a marketingesek digitális tudása

|

- Hirdetés -

Witsch Gerda, Samsung Electronics Magyar Zrt., marketingigazgató

- Nemrég ért véget a CES, amelyen számos eszközt, köztük televíziókat és egy új mobiltelefont is bemutatott a Samsung. Mi a személyes kedvenced az újdonságok közül, miért éppen az?

- Az idei kiállításon nem pusztán izgalmas termékeket, de a vállalat fenntarthatóságról szóló jövőképét is megismerhette a közönség. Személy szerint is különösen fontosnak tartom, és azonosulni tudok vállalatunk célkitűzésével. Igyekszünk olyan, fenntartható megoldásokat kínálni, amelyek minden körülmények között valódi segítséget nyújtanak, könnyebbé teszik a mindennapokat és csökkentik a környezeti terhelést. Amennyiben egyetlen terméket szükséges kiemelnem, mindenképp a The Freestyle hordozható projektort választom. Az eszköz egy teljesen új kategóriát teremt a Samsung portfóliójában, elsősorban a fiatalokat szólítjuk meg vele, de bízunk abban, hogy felhasználóink széles körének nyújt majd valódi segítséget.

- A Samsung az egyik legismertebb szórakoztató-elektronikai márka globális szinten és itthon is. Ez azt jelenti, hogy a márkaismertségen már nem igazán kell dolgozni, de mire helyezitek a hangsúlyt a marketingkommunikációban, mi kerül a fókuszban ebben a helyzetben?

- Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a Samsung márkaismertsége közel százszázalékos a mobiltelefon és televízió kategóriákban. Éppen ezért fektetünk kiemelt hangsúlyt a márkapreferencia és a lojalitás fokozásának kérdésére. Bár országos szinten ezen területeken is a piacvezetők között található a vállalat, akadnak még olyan, nem teljes mértékben feltérképezett célcsoportok, ahol továbbfejleszthető a márka szerethetősége. Ezt a célközönséget azonban nem a klasszikus marketingkommunikációs eszközökkel érjük el leginkább, hanem olyan együttműködéseken keresztül, amelyekben a márka észrevétlenül, a történet szignifikáns részeként segíti a szereplők életét.

- A COVID-járvány kitörése hozott-e változást a globális, illetve a hazai marketingkommunikáció hangnemében? Mi jelentette a legnagyobb kihívást marketing szempontból az elmúlt két évben a Samsung számára a magyar piacon?

- A járványhelyzet okozta változás a kommunikáció területén leginkább a csatornamix összeállításában érhető tetten. A COVID megjelenésével párhuzamosan a kommunikáció jelentős része a digitális csatornákra terelődött át, amely olyan megoldásokat is eredményezett, mint a fizikai termékbemutatók online térbe való átemelése. A digitális kommunikáció mellett az online értékesítés is fontos szerepet kapott a márka életében, 2021 áprilisában indítottuk el a Samsung saját, hivatalos webshopját. A vásárlók itt nem pusztán a vállalat széles termékportfóliójából válogathatnak, de olyan, extra szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint a készülékbeszámítás vagy a referál program, amelyen keresztül a vásárlók, akár Facebookon keresztül is megoszthatják a Samsung webshopon szerzett tapasztalataikat. Amennyiben így járnak el, további kedvezményeket szerezhetnek barátaiknak és természetesen saját maguknak is.

- Mennyire változtatta meg a marketing során használt csatornák szerepét a pandémia, tovább nőtt-e a digitális platformok részesedése, vagy inkább a televízió került még inkább előtérbe?

- A trendek azt mutatják, hogy itthon fajlagosan még mindig a televízión keresztül érhető el a legkedvezőbben a legtöbb ember. Ennek megfelelően a TV-s költségeinket 2020-ban, a járvány kitörése után is szinten tartottuk, ugyanakkor a digitális költéseinket növeltünk.

- A COVID kitörésekor sok vállalatnál a költségcsökkentés jegyében megvágták a marketingre szánt összeget, titeket mennyire érintett ez a folyamat? A tavalyi marketing büdzsétek hogyan viszonyult a 2019-eshez?

- Nagyon büszke vagyok arra, hogy a vállalat válsághelyzetben is kiemelt figyelmet fordít a márkaépítésre, ennek megfelelően gyakran az általánosnál is nagyobb mértékben különít el a terület fejlesztésére szánt erőforrásokból. A nehezebb időszakokban is keressük az új lehetőségeket, ennek megfelelően a tavalyi kommunikációs költségvetésünk 38 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és 37 százalékkal volt magasabb, mint a 2019-es.

- Mi lesz a fókuszban idén a marketingkommunikációban, milyen nagyobb kampányokra lehet számítani tőletek?
- Az idei fejlesztéseink tökéletesen illeszkednek vállalatunk jövőképébe, amely a „mindennapi fenntarthatóságra” épül. A gyakorlatban ez a környezetre alacsony hatással bíró gyártástechnológiát, kisebb ökológiai lábnyomot eredményező csomagolást és még inkább fenntartható felhasználói élményt jelent. Ennek szellemében mutattuk be az év elején egy célzott digitális kampány keretében a Galaxy S21 FE készülékünket. Ezt követte a The Freestyle termékünk pre-order és bevezető kampánya, amelynek során a termék ismertségének és népszerűségének növelése volt a cél. Ezt látványos digitális és kültéri felületeken, valamint pozícionált televíziós szpotok révén igyekeztünk elérni. A hordozható projektort népszerűsítő kampányunkkal párhuzamosan indítottuk el a Galaxy S22 okostelefonokat bemutató, holisztikus kampányunkat is.
A fenntarthatóság mellett a vállalatunk kiemelt figyelmet fordít a feltörekvő generáció támogatására is. Ennek megfelelően február 7-én indítottuk el az EdisonKids-zel közös kezdeményezésünket.
A Megoldások a holnapért kihívás illeszkedik az Együtt a holnapért jövőképünkhöz, hiszen a technológián keresztül pozitív változások elindításában segíthetjük a hazai közösségeket. A digitális innovációk rendkívüli mértékben alakítják át a társadalmunkat és számos jelentős probléma megoldásában is segíthetnek. Ezeket a megoldásokat csak együtt találhatjuk meg, ezért is olyan fontos ez a kezdeményezés, amellyel lehetőséget és platformot teremtünk a magyar fiataloknak, hogy megosszák velünk az elképzeléseiket és közösen újratervezzük a jövőt. A csapatok 2022. március 2-ig jelentkezhetnek egy videóval, amelyben elmondják, milyen problémára keresik a megoldást, és hogy ez a kérdés, miért foglalkoztatja őket.

 

- Az elmúlt időszakban igencsak megnőtt az influencerek szerepe. Véleményed szerint megkerülhetetlenek? Milyen tapasztalataitok vannak a velük való együttműködés kapcsán?

- Egyetértek azzal, hogy a fiatal célcsoport hatékony eléréséhez elengedhetetlenül szükséges az influencerek bevonása. Az elmúlt években számos hazai véleményvezérrel alakítottunk ki hosszú távú együttműködést és rengeteg kampány során dolgoztunk, ötleteltünk velük együtt, hogy hitelesen, érdekesen, érzékenyen közelíthessünk egy-egy témához. Az egyik személyes, influencerek bevonásával lebonyolított kampányunk a Zoomolj ki a valóságba! kezdeményezés, amely sortán a tudatos social media-használatra hívtuk fel a fiatalok figyelmét.

Egy ilyen típusú együttműködés mindkét fél részéről elhivatottságot és közös gondolkodást igényel. Marketingkommunikációs stratégiánk egyik legfontosabb eleme a hitelesség, éppen ezért nem működünk együtt olyan véleményvezérekkel, akiket meg kellene győznünk a Samsung márkáról vagy éppen a termékekről. Az influencerek is a saját márkájukat építik a csatornáikon, ezért a hitelesség, hogy adott esetben egy, a Samsunggal kapcsolatos tartalom ne tűnjön ki az adott csatornán, mindkét fél számára fontos.

- Szerinted mi az a dolog, amit minden marketingszakember megtanult a járvány két éve alatt?

- Véleményem szerint a marketing szakemberek digitális tudása rengeteget nőtt az elmúlt időszakban. Ez a tendencia már a COVID előtt elkezdődött, azonban a járvány kitörése ráerősített és felgyorsította ezt a folyamatot. A másik fontos dolog, amit a szakmabeliek biztosan megtanultak, a folyamatos változással való együttélés, és az ilyen helyzetekre való, lehető leggyorsabb felkészülés.

- Véleményed szerint milyen marketing trendek jellemzik majd 2022-t?

- Azt gondolom, hogy a kommunikációs csatornák 2022-ben a járvány előtt időkhöz hasonlóan rendeződnek majd. Az emberek bátrabban szerveznek szabadtéri programokat, nyaralásokat, így azt gondolom, idén a fiatalok bulizási kedve is visszatér majd. A felszabadultság és személyes közösségépítés mellett idén nem csak vállalati, de egyéni, személyes szinten is nagyobb hangsúlyt fektetünk majd a fenntarthatóságra. A legújabb adatok szerint a járvány minden célcsoporton belül, de különösen a fiatalok körében növelte a fenntarthatóság melletti elköteleződést. A Z generáció sokkal tudatosabb márkafogyasztás tekintetében és nem hajlandó kompromisszumot kötni a számára fontos ideológiákban.

- Mi az a 3 dolog, amit javasolnál egy marketinges diáknak, aki szeretne igazán jó marketinges lenni 10 év múlva?

- Ahhoz, hogy valaki jó marketingszakember legyen, véleményem szerint, nagyon fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a nemzetközi és hazai trendeket, és egy lépéssel a magyar piac előtt járjon, hiszen így lehet egy márka innovatív és trendteremtő. A másik fontos érték a nyitottság. Ahhoz, hogy valaki igazán jó szakember legyen fontos a tájékozottság, hogy ne bizonyos meggyőződések mentén döntsön, illetve az a képesség, hogy az akár tőle teljesen távol álló véleményeket is meghallgassa, befogadja, és objektíven értékelje. Végül, és ezt talán nem csak a marketingszakembereknek javaslom, hogy olyan hivatást válasszanak, amit szeretnek csinálni, találják meg a munkájukban az örömöt, a szenvedélyt, a hajtóerőt, és ezekkel felvértezve igyekezzenek a legjobbá válni az adott területen. Én azt hiszem, hogy ez a siker legfontosabb kulcsa.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Demokratizálja a marketinget a mesterséges intelligencia

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára...

Óriási húzás – Az RTL adja a Bajnokok Ligáját

Történelmi jelentőségű megállapodást kötött az RTL Magyarország és az UEFA. A 2024/25-ös szezontól a következő három szezonon át az RTL lesz a Bajnokok Ligája otthona. Nem is akármilyen taktikával sikerült nyélbe ütni az üzletet:...

Elképesztő gazdagság a hazai luxusotthonokban

Szívesen bepillantana egy-két luxusotthonba? Június első hétvégéjén ismét megteheti, vadonatúj részekkel jelentkezik ugyanis a Spektrum Home-on a Luxusra tervezve című sorozat, mely hazánk egyik legnépszerűbb saját gyártású belsőépítészeti műsora. Az 5. évad epizódjaiban Sütő...

Új főszerkesztővel folytatja a Telex

Német Tamás lett a Telex új főszerkesztője, Dull Szabolcs szakmai igazgatóként a Telex igazgatóságában dolgozik a jövőben is, illetve a Telex Akadémia szakmai vezetőjeként folytatja. (Fotó: Huszti István / Telex) Tamás a Telex egyik legismertebb arca,...

A gyors kiszállítást keresik az online vásárlók

A magyarországi online vásárlások közel 40 százaléka azért hiúsul meg, mert az adott webshop szállítási lehetőségei között a vásárló nem talál elég gyors kézbesítési lehetőséget. Ez derül ki az aznapi kiszállításra specializálódott nemzetközi okoslogisztikai...

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Itt érdemes tankolni a hétvégén

A 25. születésnapját ünneplő hazai Auchan hatalmas kedvezményekkel és meglepetésekkel várta vásárlóit egész májusban. Ezt meghosszabbítva júniusban pedig három hétvégén kedvezményes áron lehet majd tankolni az Auchan benzinkutakon. A jubileum alkalmából az első júniusi...

Ezt kell tudni a kriptovaluták adózásáról

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében...

Így lehet feltörhetetlen jelszavad

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A felhasználók sajnos gyakran ugyanazokat a belépési adatokat adják meg kényelmi szempontok miatt,...

Baj lehet az államosításokból

Az utóbbi évek kormányzati költekezése kezdetben a COVID-19 járvány káros gazdasági hatásainak mérséklését szolgálta, majd kimondva is a növekedés erőltetett gyorsítása lett a cél. Ha a Bokros-csomagot (1995) követő időszakot nézzük látható, hogy a...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Kiderül, hogy Magyarországra jön-e a NASCAR

Tavaly a floridai Daytona Beach-en, a NASCAR bölcsőjében rendezték a magyar-amerikai szakmai kapcsolatok egyik legnagyobb rendezvényét, a Hungarian Summitot, akkor Jordan Jiloty, a NASCAR ügyvezető igazgatója üdvözölte a konferencia résztvevőit, de úgy tűnik ez...

Demokratizálja a marketinget a mesterséges intelligencia

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára...

Óriási húzás – Az RTL adja a Bajnokok Ligáját

Történelmi jelentőségű megállapodást kötött az RTL Magyarország és az UEFA. A 2024/25-ös szezontól a következő három szezonon át az RTL lesz a Bajnokok Ligája otthona. Nem is akármilyen taktikával sikerült nyélbe ütni az üzletet:...

Elképesztő gazdagság a hazai luxusotthonokban

Szívesen bepillantana egy-két luxusotthonba? Június első hétvégéjén ismét megteheti, vadonatúj részekkel jelentkezik ugyanis a Spektrum Home-on a Luxusra tervezve című sorozat, mely hazánk egyik legnépszerűbb saját gyártású belsőépítészeti műsora. Az 5. évad epizódjaiban Sütő...

Új főszerkesztővel folytatja a Telex

Német Tamás lett a Telex új főszerkesztője, Dull Szabolcs szakmai igazgatóként a Telex igazgatóságában dolgozik a jövőben is, illetve a Telex Akadémia szakmai vezetőjeként folytatja. (Fotó: Huszti István / Telex) Tamás a Telex egyik legismertebb arca,...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....