Egyre népszerűbb a zöld lakáshitel

A lakáshitelek iránti kereslet visszafogottnak mondható, ám a kedvezményes kamattal elérhető energiatakarékos ingatlanokhoz igényelhető piaci K&H zöld lakáshitel – amely megfelel a magyar jegybank zöld elvárásainak – kivétel ez alól - közölte a K&H. A konstrukció 58 százalékát építkezésre, 38 százalékát új lakás vásárlásra, 4 százalékát korszerűsítésre igényelték az érintettek. A K&H zöld lakáshitelek átlagosan igényelt összege 24 millió forint, ami 37 százalékkal haladja meg a jelzáloghitelekre vonatkozó 17,5 milliós összeget.

Bár az inflációs nyomás miatt magas kamatkörnyezet visszafogta a lakáshitelek iránti keresletet, a K&H energiatakarékos ingatlanok vásárlására, vagy a használt lakások energiafogyasztásának csökkentését célzó korszerűsítésére felvehető – 2023. április elejétől extra kedvezményes kamattal elérhető – K&H zöld lakáshitele gyorsan népszerűvé vált - közölte a pénzintézet.

 

“A piacon elsőként tavaly augusztusban jelentünk meg a K&H zöld lakáshitellel, mely elsőbbség azt jelentette, hogy nemcsak az új, hanem a használt lakásokra is felvehető a hitel. Ez egyrészt azért fontos, mert a K&H kiemelten kezeli a fenntarthatósági célokat, az energiatakarékos lakások vásárlása, építése, korszerűsítése pedig összhangban van ezzel a törekvéssel. Másrészt a K&H zöld lakáshitellel a piacinál alacsonyabb kamatozással kaphatnak lakáshitelt azok, akik takarékos ingatlant szeretnének.” - mondta Molnár Gergő, a K&H lakossági marketing vezetője. Hozzátette: „A K&H zöld lakáshitel minden paraméterében megfelel a Magyar Nemzeti Bank által megfogalmazott zöld elvárásoknak. Ez a konstrukció a többi jelzáloghitellel, lakáshitellel összevetve azért kivételes, mert az energiatakarékossági szempontot figyelembe véve többféle lakóingatlan finanszírozására felhasználható: új lakás építésére és vásárlására is, ha az adott ingatlan energetikai besorolása BB vagy annál kedvezőbb kategóriába tartozik. Emellett a K&H zöld lakáshitele felhasználható használt lakóingatlan korszerűsítésére, ebben az esetben a felújítást követően a lakás energetikai osztályzatának szintén el kell érnie legalább a BB-s szintet vagy az úgynevezett primer energiafogyasztásnak minimum 30 százalékkal kell csökkennie a korszerűsítés eredményeként.”

 

A K&H szakembere szerint a zöld lakáshitel az energiatakarékos lakás építését vagy vásárlását tervezők mellett azoknak is alternatíva, akik használt lakást keresnek és már biztosak abban, hogy energetikai korszerűsítést hajtanak majd végre a megvásárolt lakásban. Ezzel a kombinált hitellel az ügyfél nemcsak hitelezési költséget tud megtakarítani, hanem már a vásárlási kérelem benyújtásával együttesen megbizonyosodhat arról, hogy mekkora összeget tud az ingatlan korszerűsítésére fordítani. Ez a piacon jelenleg is egy népszerű értékajánlat.

Molnár Gergő elmondta azt is, hogy a K&H zöld lakáshitel speciális célok megvalósítására is felhasználható, többek között energiatakarékos nyílásszárók cseréjére, fűtési- vagy hűtési rendszerek telepítésére, cseréjére vagy korszerűsítésére. „Ilyen esetben a korszerűsítési intézkedések végrehajtásához szükséges kiegészítő műszaki és egyéb berendezések, szolgáltatások beszerzése is finanszírozható zöld hitelből, amennyiben ezek összege nem haladja meg a hitel összegének 30 százalékát” – mondott példákat Molnár Gergő.

 

Népszerű a konstrukció

 

A K&H zöld lakáshitel az adatok alapján keresett konstrukciónak mondható, melynek igénylése nem függ össze szociális, családtámogatási elvárásokkal, így minden ügyfelünk számára elérhető. Bevezetés óta mintegy 150 igénylés érkezett, ezen belül 120 esetben már megszületett a hitelszerződés és egyes konstrukcióknál – az építkezés ütemével összhangban – már megkezdődtek a folyósítások is. A K&H zöld lakáshitelt átlagosan a több mint 50 millió forint értékű ingatlanra vették fel az érintettek, hitelösszegük pedig nagyságrendileg 24 millió forint értékű, ami jóval, 37 százalékkal meghaladja a jelzáloghitelek 17,5 millió forintos átlagát. A K&H zöld lakáshitelek 43 százalékát új lakás építésére, míg 38 százalékukat új lakás vásárlására igényelték, 5 százalékukat pedig korszerűsítésre.

 

Fontos tényező, hogy egy használt lakás felújítása a K&H zöld lakáshitellel megtérülő beruházás lehet. Egyfelől csökkennek a fenntartási költségek, másrészt hosszabb távon várhatóan a takarékosabb lakásokra lesz nagyobb kereslet az ingatlanpiacon, így könnyebben, jó eséllyel magasabb áron eladhatóak lesznek a korszerűtlen, nagy fogyasztású ingatlanokhoz képest.