- Hirdetés -

Régi ötvenesek – ezzel foglalkozik most Dirk Gerkens és Simon Zsolt

|

- Hirdetés -

A Marketing&Media magazin megkeresett olyan szakembereket, akik egykor szerepeltek a legbefolyásosabb hazai médiásokat bemutató TOP50 rangsorban, azonban egy ideje már nem láthatjuk őket a listán. Akadtak, akiket egészen más felé sodort az élet, de vannak, akik maradtak a médiában, csak éppen más országban dolgoznak. Néhányan kizártnak tartják, hogy újra visszatérjenek az iparágba, de van, akinek hiányzik a hazai médiapiac.

Simon Zsolt

2008 és 2015 között bérelt helye volt a Top 50-ben, ráadásul mindig az élbolyban. Eleinte a Mediaedge:cia (a mai Wavemaker elődje) médiaügynökség hazai első embereként, majd a TV2 vezérigazgatójaként szerepelt az összeállításunkban. Ezt követően a Vöröskereszt megbízásából Kenyában segédkezett a Switch Tv elindításában. 2020 őszéig vitte az afrikai projektet, majd tavaly tavasszal a Book24 Zrt. vezérigazgatójává nevezték ki, az idei év elején pedig arról lehetett hallani, hogy átigazolt a Webshippyhez.

- Jelenleg mi a fő feladatod a Webshippynél és mivel foglalkozik ez a cég?

- A Webshippy fő profilja, hogy webshopoknak nyújt kiszervezett logisztikát, több mint kétezer ügyfél havi 150-200 ezer csomagjával piacvezetők vagyunk. A nemzetközi marketplace vezetőjeként az ügyfelek növekedését segítem azzal, hogy a termékeiket minél több értékesítési csatornán tesszük elérhetővé, saját webshopjuk mellett B2C piactereken, Wolton, Foodpandán. Online nagykereskedelmi piacterünkön keresztül az ügyfeleink termékeit kínáljuk más webshopok számára, amelyek úgy tudnak 60 ezer árucikkel kereskedni, hogy nem kell azokat beszerezni, tárolni, csak akkor fizetik ki, amikor eladták, mi pedig dropshipping modellben visszük a csomagot a vevőnek. Zseniális modell. Indítasz egy webshopot egy szűk saját kínálattal, a saját termékeiddel kereskedünk más csatornákon, a szortimentedet pedig segítjük bővíteni virtuális kínálattal. Nemrég nyitottunk Szlovákiában, hamarosan pedig Csehországban, és az a cél, hogy országtól függetlenül kössünk össze webáruházakat vevőkkel, valamint biztosítsuk mögötte a teljes logisztikai szolgáltatást. A magyar kereskedő Szlovákiában működő webshopja úgy adja el Krakkóban a vevőnek a terméket, hogy a kereskedő nem is találkozott a produktummal.

- Azok a tapasztalatok, képességek, amiket annak idején ügynökségi vezetőként vagy médiacég vezetőjeként szereztél, mennyire hasznosíthatók egy teljesen más területen, az e-kereskedelemben?

- A marketing- és kereskedelmi szemléletem sokat segít abban, hogy a szolgáltatásainkat az ügyfeleink növekedése, üzleti sikerei érdekébe tudjuk állítani. Segít a korábbi online marketing tapasztalatom, illetve hogy 2021-ben ügyféloldalon szerveztem át a Book24 online kis- és nagykereskedelmét marketplace alapú üzleti logikára. A startupvilágot még szoknom kell, de a vezetői tapasztalatommal, a multiszemléletemmel próbálok segíteni a cégnek. Elsősorban abban, hogy az elképesztő sebességgel bővülő struktúra hogyan tudja megőrizni a startupos agilitását szervezett keretek között.

- Most már az e-kereskedelmi területen folytatnád a pályafutásodat, vagy elképzelhetőnek tartod, hogy egyszer visszatérsz akár az ügynökségi területre, akár a médiába?
- Nagyon jó helyen vagyok: jó piacon, jó cégnél. Régi vágyam volt, hogy úgy töltsek be nemzetközi szerepet, hogy azt itthonról tehessem. Nem mondom, hogy 25 év után nem hiányzik a médiapiac, de három évig Afrikában lehetőségem volt megtapasztalni, hogy milyen irányban haladnak a médiafogyasztási szokások és hogyan fog összeérni az online térben a tartalom és a kereskedelem. Ezért biztos vagyok benne, hogy a mostani pozíciómban is lesz még dolgom a média világával.

 

Dirk Gerkens

Amíg az RTL Magyarország vezérigazgatója volt, az összes Top 50-ben első helyen szerepelt, de később a TV2 Csoport vezérigazgatójaként is bekerült az összeállításunkba. 2019 elején távozott a TV2-től, és utána egy darabig keveset lehetett róla hallani, majd tavaly tavasszal jött a hír, hogy a Délkelet-Európában több médiapiaci érdekeltséget fenntartó United Mediánál folytatja a pályafutását.

- Mi a feladatod az United Mediánál?

- Minden tartalmi és reklámmal kapcsolatos ügyért én felelek. Ez magában foglalja az összes sportjog megszerzését az összes piacunkon, a produkciókat, a koprodukciókat, a filmek beszerzését és a reklámértékesítéssel kapcsolatos minden mozzanatot. Ez egy fontos szerep, figyelembe véve, hogy ez egy több milliárd dolláros vállalat, amelynek jelentős média és telekommunikációs eszközei vannak Délkelet-Európában, és az egyik leggyorsabban növekvő ilyen cég Európában. Több vezetővel dolgozom együtt, köztük Lengyel Andrással, aki korábban az Atmedia kereskedelmi igazgatója volt.

- Most hol élsz?

- Dubajban, azonban a piacok és a feladatok számát tekintve sokat utazom.

- Miben más és miben hasonló ez médiapiac, mint a magyar?

- Több piacról beszélünk, ezért nem lehet egységes választ adni. Az alapok ugyanazok, de természetesen országonként vannak különbségek a médiafogyasztásban, a programpreferenciákban, az árképzésben.

- A Magyarországon szerzett tapasztalatokat mennyire lehet hasznosítani ezekben az országokban?

- Az alapok, a működési struktúrák, az elszámolás alapjai és egységei, valamint az értéklánc mind ugyanaz. De természetesen vannak különbségek a piaci dinamikát, a struktúrákat, a tárgyalási stratégiákat és még sok minden mást illetően. Magyarország azonban mindenképp egy elképesztő jó iskola volt.

- Mennyire tartod valószínűnek, hogy előbb-utóbb újra Magyarországon dolgozz?

- Jól érzem magam, szeretem ezt a kihívást, nagyon kedvelem az embereket és a vállalatokat, jó perspektívát nyújtanak. Emellett minden lehetőséget megvizsgálunk a régióban és azon túl is, úgyhogy soha ne mondd, hogy soha. Szívesen visszatérnék Magyarországra és Budapestre, amely mindig is különleges helyet foglal el a szívemben.

Németh Béla

Rendkívül hosszú időt töltött az IPG Mediabrands ügynökségi csoportnál. 1992-ben csatlakozott a Lintas reklámügynökséghez mint médiatervező. Amikor 1998-ban a Lintas médiaosztálya Initiative néven önállósodott, ügyvezető igazgatóvá nevezték ki. A munkája elismeréseként néhány év alatt az ügynökségi csoport helyi, majd regionális vezetője lett. A Mediabrandstől 2019-ben távozott, miután a vállalat regionális központját Budapestről Varsóba helyezték át. Ezt követően közel két évig a Republic Groupnál dolgozott, először tanácsadóként, majd auditorként, végül nyolc hónapig ügyvezető igazgatóként, a közelmúltban pedig egy teljesen más területen tevékenykedő cég kapcsán lehetett hallani a nevét.

- Jelenleg hol dolgozol, és mit kell tudni erről a cégről?

- A Digic animációs stúdiónál dolgozom. A társaság fő profilja, hogy számítógépes játékokat készítő vállalatok számára gyárt 3D-animációs filmeket és átvezető videókat. Erről azt kell tudni, hogy a nevesebb videojátékoknak egy-két évenként elkészül az új verziója, és ezekhez szoktak gyártatni két-három perces trailereket, úgynevezett cinematicokat. A Digic ezen a területen világszínvonalú munkát végez és rengeteg díjat nyert az elmúlt 20 évben.

- Mi a fő feladatod?

- Most áprilisban zárult le az az akvizíciós folyamat, amelynek eredményeként a svéd Embracer Csoporthoz került a Digic. A beosztásom co-CEO, a társaság másik vezetője ugyanis a korábbi tulajdonos, Rabb Sándor Alex. A Digic a fő tevékenysége megtartása mellett már régóta tervezi, hogy egy egész estés animációs filmet készítsen. Az elmúlt 20 évben a cég megérett arra, hogy egy újabb területen, a filmiparban is kamatoztassa 3D-szakmai tapasztalatát. Az érkezésemmel ketté tudjuk választani a feladatköröket. Alex sokkal inkább producer-CEO lenne, a fő feladata pedig az lesz, hogy a filmipari jelenlétünk megerősítésén dolgozzon. Én pedig három dologért felelek. Egyrészt viszem a cég napi operációját, másrészt előkészítem a Digicet a nagy projekt érkezésére. Itt azért érdemes tudni, hogy amíg egy két-három perces animáció három-hat hónap munkát vesz igénybe, addig egy egész estés film esetén ez másfél-két év. Azért a céges struktúrát és folyamatokat alkalmassá kell tenni ehhez a munkához. Harmadrészt pedig az új tulajdonossal való kapcsolattartás, riporting, hiszen a vállalat most már egy nemzetközi hálózathoz tartozik. Ez a Digicnek újdonság, nekem viszont nem, hiszen a Mediabrandsnél hosszú éveken át ilyen keretek között dolgoztam.

 

- Ugye ez az első nem ügynökségi munkahelyed?

- Igen, ez így van.

- Ilyenkor nincs az emberben félelem, hogy ez mégiscsak más terület?

- Amikor 2019-ben eljöttem a Mediabrandstől, akkor megkeresett a Republic Group, ahol közel két éven át dolgoztam. Márpedig egy kreatívügynökség kicsiben olyan, mint a Digic. Hiszen ugyanúgy reklámfilmeket, olykor animációkat is gyárt, de a különböző divíziók egymással való együttműködése, valamint az adminisztráció és a szabad kreativitás egyensúlyának a kihívásai is majdnem ugyanazok. Tehát ez az időszak egy nagyon jó előszoba volt nekem a Digichez. Ráadásul a médiaügynökségnél eltöltött utolsó hat-nyolc évben sokkal inkább vállalatvezető voltam, nem pedig médiaszakember. Most a Digicnek is leginkább a cégvezetői tudásomra és a hálózati tapasztalatomra van szüksége.

- Elképzelhetőnek tartod, hogy egyszer újra visszatérj az ügynökségi világba?

- Nem.

- Ez egy elég határozott nem volt.

- Nem véletlenül, mert az utóbbi időben az a körülményrendszer, amiben a kommunikációs iparág működik – ideértve a média-, a kreatívügynökségeket, a médiát, az ügyfeleket –, nehezen volt értelmezhető számomra. Egyre kevesebb szerepet játszott már egy ügynökség sikerében például a szakértelem vagy a digitális háttér. Örülök, hogy most a Digicnél újból visszatért az életembe a minőség és a szakmai értékek fontossága.

 

Heszler Róbert

Ha érdekli, hogy mivel foglalkozik most Kereszty Gábor, a TV2 egykori vezérigazgatója, vagy Lengyel András, az Atmedia volt kereskedelmi igazgatója, esetleg a Mediacom volt vezetője, Mondok Árpád, a Marketing&Media magazin legújabb számában elolvashatja. A magazin már elérhető a Digitalstandon, a legbefolyásosabb médiásokat bemutató TOP50 rangsort pedig a Marketing&Media LinkedIn oldalán böngészheti.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Új ízzel indítja a szezont a Dreher

A Dreher Sörgyárak egyik fontos jelképe, a körben elhelyezett háromszög hangsúlyosabban jelenik meg a márka teljes, alkoholos és alkoholmentes portfóliójának új, egységesebb csomagolásán. Az ősi sörfőző szimbólum, a kőbányai gyár megnyitásának éve, illetve az...

Akciós mobilokra vadásznak a magyarok

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó...

Élőben közvetítik a tévés díjátadót

Március 29-én a TV2 Csoport és az RTL Magyarország közösen, élőben közvetíti online felületein a Televíziós Újságírók Díja gálaestet. Az eseményen kiderül, hogy mely televíziós produkciók és személyek nyerik el a rangos elismerést. (kiemelt fotó:...

A magazinpiacon megkerülhetetlen a Central (x)

Recesszió, infláció, háború, energiaválság, digitalizáció. Ilyen környezetben is erősítették pozíciójukat a Central magazinok. A kiadóvállalat és a hazai magazinpiac legfontosabb 2022-es eredményei 10 percben. (X) Erdélyi Péter, a Central Médiacsoport értékesítési marketing vezetője így foglalta...

Csatlakozik az EqualVoice-hoz a Ringier Hungary

Tegnap este, az idei Glamour Women of The Year Gálán jelentette be a Ringier Hungary médiavállalat, hogy portfóliójával csatlakozik a nemzetközi EqualVoice kezdeményezéshez, melynek célja, hogy növelje a nők láthatóságát, szakértői jelenlétét a médiatermékekben....

Egy új kezdet korszaka – interjú az RTL menedzsmentjével

A minden korábbinál nagyobb technológiai és szervezeti transzformációról, az üzleti és streamingpiaci eredményekről és tervekről is beszéltek az RTL nyolcfős menedzsmentjének tagjai a Marketing&Media magazinnak adott interjúban. Sorozatunk első részéből kiderül, hogy milyen változásokat...

Limitált kollekcióval rukkolt elő az IKEA

Az IKEA kilenc latin-amerikai alkotóval együttműködésben mutatja be az ünneplés hagyományait Latin-Amerikában. A kollaboráció eredményeként létrejött ÖMSESIDIG limitált kollekció harminc terméke segít megalapozni az ünnepi összejövetelek hangulatát. A kollekcióhoz tartozó üvegáruk, asztalterítékek, dekorációk és...

Csúcskategóriás mobilokkal és okoskarkötőkkel erősít a Huawei

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate...

Hatékonyabbak lehetnek a Facebook-hirdetések

Harminc-negyven százalékkal is jobban támogatja a Facebook algoritmusa a videókat a képeknél és a szöveges tartalmaknál, de a nem hirdetett bejegyzések nagyságrendekkel kevesebb embert érnek el a platformon. 2023 egyik nagy újdonsága, hogy a...

Helyi rádiókról döntött a Médiatanács

Egy berettyóújfalui rádió hatósági ellenőrzése során feltárt jogsértésekről döntött a Médiatanács legutóbbi ülésén. A testület ezen kívül elfogadta a Győr 100,1 MHz helyi vételkörzetű frekvencia pályázati felhívásának újabb kiírását is.A Berettyóújfalu 97,9 MHz-es frekvencián...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Különleges futamot nézhetnek a száguldás szerelmesei

Minden idők talán legkülönlegesebb NASCAR versenyét rendezik meg vasárnap Austinben. A texasi pályán két Formula-1-es világbajnok, Kimi Räikkönen és Jenson Button is próbára teszi a tudását - a finn másodjára, Button először fut neki...

Új ízzel indítja a szezont a Dreher

A Dreher Sörgyárak egyik fontos jelképe, a körben elhelyezett háromszög hangsúlyosabban jelenik meg a márka teljes, alkoholos és alkoholmentes portfóliójának új, egységesebb csomagolásán. Az ősi sörfőző szimbólum, a kőbányai gyár megnyitásának éve, illetve az...

Akciós mobilokra vadásznak a magyarok

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó...

Élőben közvetítik a tévés díjátadót

Március 29-én a TV2 Csoport és az RTL Magyarország közösen, élőben közvetíti online felületein a Televíziós Újságírók Díja gálaestet. Az eseményen kiderül, hogy mely televíziós produkciók és személyek nyerik el a rangos elismerést. (kiemelt fotó:...

A magazinpiacon megkerülhetetlen a Central (x)

Recesszió, infláció, háború, energiaválság, digitalizáció. Ilyen környezetben is erősítették pozíciójukat a Central magazinok. A kiadóvállalat és a hazai magazinpiac legfontosabb 2022-es eredményei 10 percben. (X) Erdélyi Péter, a Central Médiacsoport értékesítési marketing vezetője így foglalta...

Podcast

Az e-kereskedelem nem elvesz, hanem átalakít és kiegészít

Ha nincs COVID, és nem beteg az ember annyira, hogy ne tudjon kimozdulni otthonról, milyen ingerküszöböt kell elérni ahhoz, hogy valaki automatikusan online akarjon vásárolni? Létezik-e tipikus online vásárló és miért jellemző ránk annyira...

A legfontosabb a brandhez való lojalitás építése

Vajon mik a közös pontok egy lapkiadó és egy kereskedelmi cég munkájában és hogyan alakultak a média- és tartalomfogyasztási, valamint vásárlási szokások az elmúlt években? Varga Anita, a Rossmann Magyarország marketingvezetője és Kovács Tibor,...

Húsz éve nem ilyen volt a vendéglátás

„Már a pandémia előtt is, azt követően pedig kifejezetten erős volt a munkaerőhiány”, ezt a problémát orvosolandó hozta létre Birizdó Ádám és Sebestyén Ádám a Giggle.hu-t. A Business Lounge január 31-ei adásában az alkalmi...

Don't Miss

Közösségi királyok és királynők

A hazai piacon nagyjából egymillió körüli az üvegplafon, ami körül megáll a rajongótábor bővülése, és aki még nem tart itt, annak van lehetősége a növekedésre – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Bradács András, a Front...

„Az erős márka kapcsolatban van a kimagasló üzleti teljesítménnyel” – interjú Szabó Melindával

Szabó Melinda, a Deutsche Telekom Signature CEO díjas Senior Vice President-je felfedte előttünk többek között a vállalat különböző marketingdöntései és kreatív nézetei mögött meghúzódó okokat is. Válaszai kapcsán nem csupán egy sikeres és innovatív...

Átalakuló lapkészítési elvek

Az átalakuló lapkészítési elvekről, a sztárhírek kiválasztásáról is beszélt Kolossváry Balázs a Marketing&Mediának adott interjúban. A Blikk és blikk.hu főszerkesztője szerint az Instagram és YouTube sztárok netes követői akkor sem vásárolnak print lapot, ha...

Kevésbé kelendő legendák

Hogyan hat egymásra az online és a print kiadvány, mennyire van esélyük az új címlapsztároknak arra, hogy évekig uralják a borítókat – többek között erről is beszélt Bokor Klára. A Kiskegyed, főszerkesztője elárulta azt...

A print a tévés arcokra épül

Kevesebb lett az eladható, el nem koptatott híresség – mondta el a Marketing&Mediának adott interjúban Takács Gabriella. A Best, a Story és a story.hu főszerkesztője beszélt arról is, hogyan hat egymásra az online és...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Legendás kutató érkezik Magyarországra

2023 májusában Magyarországra látogat Dr. Jane Goodall, világhírű főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet és aktív környezetvédő, akinek köszönhetően megtudtuk, hogy a csimpánzok sokkal közelebbi rokonaink, mint valaha gondoltuk volna. Egyetemi előadása egyben A remény könyve című kötetének...

Több mint ezer magyar céget érint az új szabályozás

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon,...

Több száz tonna hulladékot gyűjtöttek össze Ukrajnában

A háborús helyzet sem állíthatta meg a PET Kupa és a Diageo közös, a Tisza ukrajnai forrásvidékén zajló CALL-Action programját. A nehéz körülmények és mindennapos áramkimaradások ellenére a résztvevők kevesebb mint egy év alatt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....