Több százezer euró vár a magyar startupokra

Az NN Group és a Rubio Impact Ventures kockázatitőke-alap meghirdette az NN Társadalmi Innovációs Start-up Díjat (NN Social Innovation Startup Awards). Az Impact Week Europe keretében rendezendő új pitch-rendezvény Európa és Japán korai fázisban lévő humántechnológiai startupjait hivatott felfedezni és támogatni, melyek a társadalmi innovációt szolgálják. A díjra 11 országból – köztük Magyarországról - várják az esélyegyenlőségre, valamint a mentális és fizikai jóllétre összpontosító startupok jelentkezését. A döntősök 50 000 eurós díjat kapnak, míg a győztest 100 000 euróval, személyre szabott támogatással és egy éves vállalkozásfejlesztési programmal támogatják. A jelentkezés 2024. október 15-ig tart, a nyerteseket november 28-án, a bilbaói Impact Week Europe rendezvényen hirdetik ki.

A díj a pénzügyi támogatás mellett hozzáférést biztosít egy széles szakértői hálózathoz, mentorokhoz, befektető-fogadásra felkészítő programhoz és egy potenciális befektetőhöz is. Magyarország mellett további NN-piacok (Belgium, Cseh Köztársaság, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Spanyolország, Törökország, Japán és Magyarország) vállalkozásainak erősítése a cél, melyek innovatív megoldásokat dolgoznak ki komplex társadalmi kihívásokra. Az NN Csoport és a Rubio egymást kiegészítő szakértelmet kínál a társadalmi innováció felgyorsítását célzó startupoknak, amelyek az oktatási egyenlőség, a fenntarthatóság és a jóllét ügyének előmozdítását szeretnék szolgálni.

Fleur Hudig, az NN Csoport vállalati társadalmi szerepvállalásért felelős vezetője elmondta: „Az NN elkötelezett a pozitív társadalmi fejlődés iránt, ezért hoztuk létre az NN Társadalmi Innovációs Alapot, mellyel a pénzügyi, fizikai és/vagy mentális jóllét javítására fókuszáló korai fázisú társadalmi vállalkozásokat támogatunk. A Rubio Impact Ventures-szel való partnerség révén nemcsak pénzügyi forrást nyújtunk, hanem egyesítjük erőforrásainkat is, hogy ezek az induló vállalkozások megkapják a szükséges útmutatást és támogatást a tartós társadalmi változás eléréséhez.”

Ilonka Jankovich, a Rubio Impact Ventures kockázati partnere hangsúlyozta: „Fontos, hogy a korai fázisban lévő vállalkozások számára anyagi finanszírozást és útmutatást egyaránt biztosítsunk. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk sokat tesz majd a társadalmi vállalkozások sikeréért.”