- Hirdetés -

Topvezetők 2020-ról – itt a folytatás

|

- Hirdetés -

A Marketing&Media magazin idén is felkérte szerkesztőbizottságának tagjait, hogy röviden értékeljék az idei esztendőt. Mai online összeállításunkból kiderül, hogy kinek volt olyan az idei év, mint egy hullámvasút, mit tanulhattunk a törődésről és milyen új szakma született.

 

Kovács Tibor, RAS, ügyvezető igazgató

Képesek vagyunk a törődésre

Kimerítő év volt, tele tanulságokkal. Hozzá vagyunk szokva a pörgéshez, de 2020 olyan sok újratervezést, annyi munkát és újfajta stresszt hozott magával, mintha legalább két-három évet zsúfoltunk volna 12 hónapba. Mindeközben nagyon jó volt megtapasztalni azt, hogy mi, emberek, képesek vagyunk szinte mindenhez alkalmazkodni, gyorsan adaptálódni új kondíciókhoz, sőt, képesek vagyunk új készségeket is viszonylag gyorsan kifejleszteni magunkban. És igenis oda tudunk figyelni másokra, képesek vagyunk a törődésre és az odafordulásra, nem idegenedtünk el egymástól teljesen.

 

Faludi Péter, Havas Media, ügyvezető igazgató

Megérte a rengeteg munka

Szakmai pályafutásom talán legizgalmasabb éve volt 2020, és megint beigazolódott, hogy mindig az kerül ki győztesként a krízisből, aki a leggyorsabban tud alkalmazkodni, és nem az, aki a legerősebb. Március 16-án cégünk nagyságrendileg egy óra alatt átállt teljes home office rendszerbe. Annak a hátterében, hogy szinte észrevétlenül tudtuk kezelni a kihívásokat, a több éve tartó és folyamatos vállalatikultúra-fejlesztés, valamint a működési modellünk áll, ami a Havas csoport hitvállalása. Olyan transzparens és nyílt légkört igyekeztünk teremteni, amelynek a közepén a bizalom áll. Ez pedig igaz a struktúránk minden szegletére. Visszatekintve az elmúlt évek nehézségeire, mára magabiztosan állíthatjuk, hogy megérte a rengeteg munka, amire a bizonyíték a 2020-as évünk.

 

Guttengéber Csaba, Atmedia, ügyvezető igazgató

Kissé optimistább vagyok

A világjárvány hatásai miatt kihívásokkal teli volt 2020. A tavaszi állapothoz képest azonban az év végén már kissé optimistább vagyok, mert van esélyünk arra, hogy a kereskedelmi forgalom éves visszaesése egy számjegyű legyen a tavaszi 15-20 százalékos prognózisok helyett. De ezért megdolgoztunk, és külön büszke vagyok a televíziós, valamint rádiós kereskedelmi csapatainkra, akiknek sikerült megtartaniuk az éves bevételek jelentős részét, sőt, az online csapatunknak sikerült forgalmat növelni ebben a viszontagságokkal teli esztendőben.

 

Nagy Bálint, IBS, marketingtanszék-vezető

Új szakma született

Különös esztendő volt a 2020-as, sok furcsaságot hozott. A tanári szakma a Covid által felforgatottak közé tartozott. Egyik hétről a másikra kellett áttérni a full online oktatásra, ennek összes technikai és még inkább pedagógiai nehézségeivel. Szembesülni azzal, hogy egy egészen új világba csöppentünk, ahol más az idő múlása, más a szavak jelentése, más és másként hat a humor, más a testbeszéd (ha egyáltalán felfedjük a testünket), minden egy csapásra átalakult. Egy új szakma született néhány hónap alatt, az online pedagógia.

 

Hidvégi Krisztina, New Land Media, médiaigazgató

Komfortzónából mozdít ki

Minden mélypont, ismeretlen helyzet a komfortzónából mozdít ki, emberként és cégként is. A „végleteinket támadja”, pozitív és negatív értelemben, sztereotípiák dőlhetnek össze és épülhetnek fel. Jó példa erre a home office. Sokan vágytak arra, hogy többet lehessenek otthon, mára azonban többen rájöttek, hogy amiről azt hitték, jó vagy kezelhető, arról kiderült, hogy mégsem az. Vagy éppen fordítva. A fő cél 2020-ban az (új) egyensúly megtalálása volt. A Lounge Groupnál például szervezeti kérdéseket gondoltunk át a hatékonyság, az új hangsúlyok fényében. A munkánkhoz szükséges óriási adatmennyiség – kampánymetrikák, piaci adatok, elemzések és javaslatok – alapján a nap végén üzletileg egy kérdésre kell választ adnunk: mit értünk el, mi a konklúzió és hogyan tovább. Éppen ezért fejlesztendő területként azonosítottuk a mennyiségi adatfeldolgozást és a minőségi vizuális lényeglátást, emellett létrehoztuk a médiadivízión belül – egyébként régóta tervezett – stratégiai és médiakutató üzletágakat.

 

Ritter Tamás, Marketing&Media, managing partner

Voltak kifejezett nyertesek

Sosem lehet egy időszakról egységes képet alkotni, hiszen ahány tevékenység, szektor, annyiféleképpen alakulhat valakinek a sikere, eredményessége. Ez különösképpen igaz a 2020-as évre. Még a kommunikációs iparágon belül is nagy a szórás, és azt hiszem, hogy akinek nem nullázódott a tevékenysége, tudott dolgozni, van munkahelye és tudott eredményt termelni, az nyugodtan kijelentheti, hogy relatíve jó éve volt. Azért azt se felejtsük el, hogy a feje tetejére állt világban voltak nyertesek is, mint például az e-kereskedelem, összességében a digitalizáció, de a bicikligyártók is nehezen tudták tartani a lépést a megnövekedett kereslettel. Az év első felében úgy éreztem, hogy az üzleti döntéseket a várakozások és egyfajta hangulati válság határozta meg.

 

Kádár Tamás, Sziget, CEO

Bevételek nélkül

Felesleges részletezni, hogy 2020-ban a világjárvány milyen problémákat okozhatott egy olyan vállalatnak, mint a Sziget Zrt., hiszen az öt fesztiválunk közül (Gourmet, Gyerek Sziget, Volt, Balaton Sound, Sziget) egyet sem tudtunk megrendezni, így árbevétel nélkül kellett valahogy végigcsinálnunk ezt az évet. A költségeink fedezetére, a munkahelyek megtartására – sajnos sok más magyar vállalkozáshoz hasonlóan – mi sem tudtunk semmilyen valódi kormányzati segítséget igénybe venni, mert ilyen nem volt. Számtalan különböző indoklást hallottunk, hogy miért nem kaphatunk érdemi támogatást, tragikomikus magyarázatoktól a teljesen érthetetlenekig, de sajnos továbbra sem értem, hogy a fesztiválpiac, és ezen belül legnagyobb hazai szereplőként a Sziget, amelyik évtizedekig jelentős mértékben hozzájárult Magyarország turizmusához, a GDP-hez, a régió legnagyobb turisztikai eseményeként miért nem kap valódi segítséget egy ilyen időszak áthidalásához és azt követően az újrainduláshoz.

 

Hinora Ferenc, MMSZ, elnök; Positive, CEO

Gyorsan kellett alkalmazkodni

Az új normális élet megértéséről szólt 2020, amikor is a hibrid korszak végleg beköszöntött. Most már nem elegendő csak offline térben jelen lennie bármilyen márkának, terméknek vagy szolgáltatásnak, de az sem elegendő, ha egy márka csak online él. Egyensúlyra kell törekednünk a hibrid világban. Üzletileg az idei év megítélése termék-, szolgáltatás- és iparágfüggő volt. A pandémiának voltak nagy nyertesei és vesztesei, egy viszont minden piaci szereplőre igaz volt, hogy gyorsan kellett alkalmazkodni, és ennek képessége megmutatta egy adott szervezet marketingintelligenciáját is.

 

Dudás Gergely, R-Time, ügyvezető igazgató, RTL Magyarország kereskedelmi igazgató

Újra fölfelé

Olyan volt 2020, mint egy hullámvasút! Erősen kellett kapaszkodni és koncentrálni, hogy mindig felkészülj a következő kanyarra. Májusban és júniusban lejtmenetben voltunk, de most már újra fölfelé haladunk – csak hogy a hasonlatnál maradjak.

 

Furák András, Republic Group, portfólió igazgató

Fontos az erős csapat

Szélsőséges, de tanulságos. Egyértelmű, hogy az egész évet jelentősen befolyásolta a vírus két hulláma. Hatalmas változások mentek végbe. Az ügyfeleknek stratégiailag teljesen más megközelítésű kommunikációra van szükségük. Jelenleg újra megdermedt a gazdaság, bizonytalanság érezhető, ami a tervezhetőség hiányából fakad, ezért a következő éves célokat, még a legnagyobb márkák is csak nagy rizikóval alkothatják meg. Mi is rákényszerültünk arra, hogy egyes belső fejlesztési folyamatok felgyorsuljanak. Ilyen volt például a teljes home office rendszer bevezetése, és az ebből adódó irodai funkciók átalakítása. Ezentúl a legfontosabb az integrált digitális működésre való átállás. Ami egyértelműen jó volt az a németországi terjeszkedés és hogy senior szakembereket igazoltunk le. Nehéz időkben különösen fontos egy erős csapat.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Nyerő lehet az ingatlanbefektetés

A múlt héten bejelentett szigorítások alaposan átrajzolhatják a megtakarítások piacát a pénzügyi szakemberek várakozásai alapján. A kormányzati szándék egyértelműen az állampapírok piacának erősítése, de emellett az ingatlanbefektetések szerepe is tovább erősödhet a Duna House...

A mélypont után ismét nőtt a hazai vállalkozások száma

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató...

Újabb segítség a vállalkozásoknak

Az elmúlt 3 év gazdasági eseményei nem kímélték a vállalkozói szektort. A kereskedelem és az ipar különösen nehéz helyzetben van, ami számos boltbezárást és az ipari termelés volumenének csökkenését eredményezte. Ez a kihívásokkal teli...

Olvasásra buzdít a Libri

A történetek, amiket olvasunk, beépülnek a mindennapjainkba, a személyiségünkbe, és stresszcsökkentő hatással bírnak. Magyarország piacvezető könyvkereskedőjeként a Libri legújabb, június 5-én indult, bármikor elkezdhető olvasásnépszerűsítő programjában is az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi hangsúlyt....

Újabb rossz hírek a magyar gazdaságról

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH adatai szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. A...

Nyáron sem maradunk új sorozatok nélkül

A következő hónapokban is számos új sorozat lesz látható az HBO Maxon és a Discoveryn, íme néhány ígéretes produkció.A kormányzó ötös (First Five)premier: június 9. HBO MAX, a 3 részes sorozat összes epizódja elérhető...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Saját streaming szolgáltatást indít a Real Madrid

A Real Madrid lett a legújabb futballklub, amely saját streaming szolgáltatást indít. A klub RM Play nevű platformja több mint 700 órányi tartalmat tartalmaz majd, és elérhető lesz mobiltelefonon, táblagépeken és okostévéeszközökön, köztük Apple...

Rajtol a sztárvetélkedő az RTL+-on

Az előző évad sikerét követően, június 9-től, újabb sztárok vetélkednek Sebestyén Balázs nappalijában, kizárólag az RTL+ előfizetői kínálatában. A Gyertek át! - A Sztárvetélkedő hetedik évada sem fogja nélkülözni a pikáns humort, a szókimondó sztárvetélkedőben...

Így lehet kiberbiztos a nyaralás

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat...

Rocklegendák érkeznek Budapestre

Először érkezik Magyarországba Hollywood Vampires és egy felejthetetlen koncerttel szeretnék meglepni a rockzene rajongóit. A legendás banda tagjai között található Johnny Depp, Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Tommy Henriksen.A Hollywood Vampires nem csupán...

Ezek a filmek vonzották a nézőket

Izgalmas és eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Warner Bros. Discovery (WBD). Az Egyesült Államokban nagyszabású kampány keretében bevezették a MAX-ot, a WBD továbbfejlesztett streaming platformját, globálisan megünnepelték a Warner Bros. 100 éves évfordulóját,...

Podcast

Ha eszközként kezeljük, máshogy állunk hozzá

Talán túl sok sci-fi-t néztünk gyerekkorunkban és azért viszonyulunk fenntartásokkal a mesterséges intelligenciához, aminek ma már a számítógépes játékok világától elkezdve az orvosi diagnosztikáig szinte mindenhol hasznát veszik. De tény, hogy kikerülhetetlen, így kérdés,...

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Don't Miss

A bankszektor is kizöldülhet

A piac minden szereplője, így egy pénzintézet is tehet a fenntarthatóságért, jól mutatja ezt a most létrejövő MBH Bank példája. Szege György ESG- és fenntarthatósági vezetőt kérdeztük az MBH Bank céljairól, törekvéseiről és zöldhitel...

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Országos mentőakcióban a Spar

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez.Sok családban még...

Fenntartható ötleteket díjaztak

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók...

Évente 19 ezer tonna bútort égetünk el

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. Igény lenne a már nem használt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....