- Hirdetés -

Tovább nőtt a K&H Bank nyeresége

|

- Hirdetés -

A bank adózás utáni eredménye 12,8 milliárd forintot ért el, 23 százalékkal emelkedve 2023 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakának 10,5 milliárd forintos értékéhez képest. A K&H Biztosító 2023 első negyedévében 0,8 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a teljes évre vonatkozó extraprofit-adó miatt. 2022 azonos időszakában nettó eredménye 2,3 milliárd forint volt.

A bank működési bevétele 24 százalékkal, működési költségei pedig 38 százalékkal emelkedtek az év első negyedévében év/év alapon, beleértve a 2023 évre fizetendő extraprofit adó teljes 25 milliárd forintnyi összegét, ami a legutóbbi intézkedések miatt további 8 milliárd forinttal fog emelkedni. Mindeközben a hitelezési értékvesztés eredményhatása 2023 első negyedévében pozitív volt.

A bank teljes hitelállománya 25 százalékkal nőtt egy év alatt, így elérte a 2723 milliárd forintot. A vállalati hitelállomány egyetlen év alatt 45 százalékkal bővült. A betétállomány alakulása az érintett időszakban a piacnak megfelelő volt.

A K&H az első negyedévben a vállalati hitelezés terén tovább javította piaci pozícióját, míg ugyanebben az időszakban a lakossági hitelezés piaca nagyon alacsony szintre esett vissza.

A K&H továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és folytatja digitális átalakulását.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója kijelentette: „Az első negyedévben a K&H stabilan jó teljesítményt nyújtott: 23 százalékos profitnövekedést értünk el az előző év hasonló időszakához képest. Ebben a negyedévben a K&H kiemelten sikeres volt a vállalati hitelezés és a befektetési alapok értékesítése terén. Az első negyedévben lakossági ügyfélszámunk meghaladta a 800 ezer ügyfelet, mely 2022 első negyedévéhez képest 5,3 százalékos növekedést jelent. A rendszeresen jövedelmet átutaló ügyfelek száma átlépte az 540 ezret, amely 7 százalékos növekedésnek felel meg év/év alapon. Az innovációra továbbra is sikerünk zálogaként tekintünk, ami ügyfeleink számára gyorsabb és kényelmesebb banki szolgáltatásokat biztosít. Április végén újabb innovatív digitális megoldásokat mutatottunk be, melynek köszönhetően már köthetünk a mobilunkon kockázati életbiztosítást, kárbejelentést tehetünk és a kárügyintézést is nyomon követhetjük, valamint a K&H mobilbankban egy felületen tekinthetjük át az összes biztosításunkat. A digitális átalakulás mellett a fenntarthatóság is fókuszban marad, és örömmel fogadtam, hogy a K&H alapok kezelőjét a Privátbankár „Az év ESG alapkezelőjévé” választotta.”

2023 első negyedévének pénzügyi eredményei

A K&H Bank adózás utáni eredménye 12,8 milliárd forint volt az év első negyedévében, a tavalyi év azonos időszakában elért 10,5 milliárd forinthoz képest. A bank működési bevétele 24 százalékkal, működési költségei pedig 38 százalékkal emelkedtek az év első negyedévében év/év alapon, beleértve a 2023 évre fizetendő extraprofit adó teljes 25 milliárd forintnyi összegét, ami a legutóbbi intézkedések miatt további 8 milliárd forinttal fog emelkedni. Mindeközben a hitelezési értékvesztés eredményhatása 2023 első negyedévében pozitív volt. A teljes hitelportfolió év/év alapon 25 százalékkal, 2723 milliárd forintra nőtt, a 2023 január-márciusi időszakban nyújtott új vállalati és lakossági hitelek összege pedig 149 milliárd forintot tett ki.

A 4,3 milliárd forintos hitelértékvesztés feloldása (elsősorban technikai hatások miatt: modellhatás, nem teljesítő hitelportfólió értékesítése) pozitívan járult hozzá 2023 első negyedévének nettó eredményéhez, miközben a portfólió minősége összességében stabil maradt.

A vállalati hitelpiac dinamikusan nőtt év/év alapon, bár az utóbbi negyedévekben lassult, míg a lakossági hitelpiac jelentősen visszaesett (az új lakossági hitelek kihelyezése 2022 első negyedévéhez képest megfeleződött). A K&H a piacot meghaladó mértékben növelte vállalati hitelállományát, és 2023 első negyedévének végére elérte a 9,8 százalékos piaci részesedést (2022 első negyedévében 9,1 százalék). A lakossági megtakarítási piacon a betétekről a befektetési alapok és az államkötvények felé történt átrendeződés. A K&H betétállományok volumene a piaccal összhangban 4 százalékkal csökkent, míg a befektetési alapoké 19 százalékkal nőtt év/év alapon.

Az eredményeket pozitívan befolyásolta a Sberbank felszámolásából származó 3,6 milliárd forintos megtérülés az egy évvel ezelőtti hozzájárulásunkkal szemben.

A K&H sajnálattal veszi tudomásul, hogy ismét változtattak a bankadó számításán, ami a K&H számára 8 milliárd forintos többlet terhet jelent, míg más piaci szereplők számára előnyös változást hozott. Ez a további extraprofitadó-teher a K&H Bank könyvelésében 2023 második negyedévében jelenik majd meg.

„A K&H továbbra is aktív szerepet vállal a magyar vállalkozások és nagyvállalatok finanszírozásában, a gazdaság fejlesztésében. Vállalati hitelportfóliónk egy év alatt 45 százalékkal bővült (ami a bankszektor év/év alapon mért átlagos növekedésének kétszerese). Az elmúlt évben az államilag támogatott hiteltermékek növelték a hitelek iránti keresletet, az emelkedő kamatkörnyezet ellenére kedvező árú finanszírozást biztosítva. A vállalatok működése és fejlesztéseik megvalósításának támogatása érdekében az idén is aktívan részt veszünk az állami finanszírozási programokban. A K&H Széchenyi Kártya Program szerződéses volumene 2023. március végére meghaladta a 130 milliárd forintot. Az év elején indult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránt is aktív keresletet látunk: az év első negyedévben 123 milliárd forintos szerződéses állománnyal 16 százalékos piaci részesedést értünk el.

A lakossági hitelezés területén az újonnan folyósított lakáshitelek volumenének alakulásánál megmutatkozik a piaci kereslet csökkenése. (A csökkenés az előző év hasonló időszakához képest meghaladja a 60 százalékot.) Saját termékünk, az energiahatékony új ingatlanok vásárlására vagy használt ingatlan vásárlására, energiahatékonysági korszerűsítéssel és meglévő ingatlanok energiahatékonysági korszerűsítésére felvehető, csökkentett kamatlábbal kínált K&H zöld lakáshitel kivétel ez alól. A konstrukció 58 százalékát építkezésre, 39 százalékát új lakás vásárlásra, 3 százalékát korszerűsítésre igényelték az érintettek. A K&H zöld lakáshitelek átlagosan igényelt összege 25 millió forint, ami 43 százalékkal haladja meg a jelzáloghitelekre vonatkozó 17,5 millió forintos összeget. A befektetési alapok és befektetési egységhez kötött biztosítási termékek nettó értékesítése 55,9 milliárd forintot ért el az első negyedévben, az egy évvel ezelőtti 13,3 milliárdhoz képest, a kezelt vagyon pedig éves összevetésben 19 százalékkal, 1017 milliárd forintra nőtt. A legnépszerűbb befektetési lehetőségek a rövid lejáratú kötvényalapok és az újra reneszánszukat élő garantált alapok. Az aktív rendszeres befektetések száma 6,3 százalékkal emelkedett az év elejétől, és mára az új befektetések már 62,6 százalékát digitális csatornákon keresztül kezdeményezik ügyfeleink.” – mondta Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója így fogalmazott: „2023 első negyedévében 0,8 milliárd forintos veszteséget könyveltünk el a teljes évre vonatkozó extraprofit-adó miatt. 2022 azonos időszakában nettó eredményünk 2,3 milliárd forint volt. A nem életbiztosítási területen a díjbevétel 14 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 20 milliárd forintot. Valamennyi üzletág kétszámjegyű növekedést produkált az előző évhez képest. Az életbiztosítások erőteljes üzleti eredményt hoztak, a növekedés az előző év hasonló időszakához képest 28 százalékos volt. A növekedést a rendszeres díjas, befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítások, valamint az egyszeri díjas, befektetési egységhez kötött termékeink hajtották.”

Digitális átalakulás és innováció

A K&H célja, hogy a legfejlettebb digitális megoldásokat nyújtsa ügyfelei számára, minél több banki és biztosítási szolgáltatást elérhetővé téve egyetlen platformon, mely beköltözik az emberek zsebébe. A K&H-nál pedig mindig kéznél van Kate, a személyes digitális asszisztens is, aki segít akár eligazodni a sok funkció között, akár magát a szolgáltatást is elindítja. A K&H mobilbankjában egyre több biztosítási szolgáltatás is elérhető: kockázati életbiztosítás, kárbejelentés és a kárügyintézés is nyomon követhető, valamint az összes, már megkötött biztosítást könnyen, egyszerűen és gyorsan át lehet tekinteni. Kockázati életbiztosítást már minden ötödik ügyfél a K&H mobilbankban köt. Szeptember óta 218 ezer felhasználó lépett kapcsolatba a személyes digitális asszisztenssel. Több mint 53 ezren konkrét kérdéseket tettek föl Kate-nek, aki az ismeretei alapján pontos válaszokat ad, vagy a megfelelő menüponthoz irányítja az érdeklődőt. A felhasználók 25 százaléka – úgy tűnik – tesztkérdéssel teszi próbára Kate tudását, de még többen vannak azok, akik örömmel és rendszeresen kérnek tőle segítséget. A felhasználók csaknem 80 százaléka írásban fordul Kate-hez, de jelentős arányuk kedveli a szóbeli kommunikációt is és szívesen beszél az asszisztenssel.

A digitális csatornák népszerűségét alátámasztja, hogy a K&H ügyfeleinek több mint 60 százaléka használja a digitális csatornákat, mintegy 650 ezer digitálisan aktív ügyféllel, ezen belül a mobilbankot több mint 550 ezer ügyfél használja. 2023 első negyedévében a teljes körű online számlanyitási szolgáltatás elérte a 60 százalékot. 2023 márciusában az Apple, a Google, a Xiaomi és a Garmin Pay fizetési rendszerekkel végzett tranzakciók száma átlépte a havi 4 milliót, ami 76 százalékos növekedést jelent év/év alapon.

2023 első negyedévében az aktív digitális bankkártyák száma elérte a 150 ezret. A személyi kölcsönök 69 százalékát digitálisan igényelték. További lépést tettünk a papírmentes működés megvalósítása felé a vállalati ügyfelek számára is, a napi banki ügyintézéshez kapcsolódó dokumentumok már elektronikusan aláírhatók, pl. új számla igénylése, adatváltozás bejelentése esetén.

Fenntarthatóság

„Az év ESG alapkezelőjévé” választották a K&H alapok kezelőjét a Privátbankár befektetési alapok teljesítményét rangsoroló Klasszis 2023 versenyén, amely a K&H öko alap eredményével a legjobb globális részvényalap kategóriában is az első helyet szerezte meg. „Az ESG tényezők figyelembevétele a piaci szereplők számára egyre fontosabb, közülük sokan nem is fektetnek olyan cégbe, amelyek nem törődnek a fenntarthatósági célokkal. Március végén a „felelős jövő” befektetési alapok összege elérte a 105,4 milliárd forintot, ami 53 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Befektetési összvolumenünknek már 10,4 százaléka K&H felelős befektetési alapokban van” – mondta Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója. Emellett kiemelte, hogy a mikro-kkv szegmensben 2023 első negyedévében a folyósított összes lízingkonstrukció 50 százaléka zöldautó lízing volt. „Ezen túlmenően – annak érdekében, hogy növeljük az alacsony kibocsátású ingatlanok számát az új lakásbiztosítások terén – 10 százalékos energiaminősítési kedvezményt vezettünk be a BB vagy annál kedvezőbb EPC minősítésű lakóingatlanok esetében, valamint új klauzulát alkalmazunk az új építési szabványok szerinti újjáépítés többletköltségeinek egy bizonyos határig történő fedezésére súlyos káreseményt követően.”

A természeti diverzitás fenntartását és a növénytermesztés fenntarthatóságát egyaránt támogatja a K&H új kezdeményezése, mely új mezőgazdasági gép-lízing szerződések keretében zöld vetőmagot biztosít: minden 25 millió forint szerződéses összeg után egy 25 kg-os vetőmagcsomagot adunk, ami mintegy 2 hektárnyi terület bevetéséhez elegendő. Az elvetett magokból sarjadó növények nem csupán a talajt védik, de egyszersmind a biodiverzitás fenntartásához is hozzájárulnak! A K&H nemrég megjelent, 2022-es fenntarthatósági jelentéséből kiderül, hogy a pénzintézet saját működésében is jelentős eredményeket ért el karbonlábnyoma csökkentésében.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Elmaradt az áresés a prémium ingatlanoknál

A lakáspiac prémium és luxus szegmensét sem kerülte el a tavalyi megtorpanás, de mint annyi más ezen a szűk piacon, a visszaesés is mutatott sajátosságokat. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint az árak jellemzően stabilak...

Magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai,...

Mesterséges intelligenciával javítanának az egészségügyön

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulásos technológia rendelkezik a potenciállal, amivel képes az egészségügyi ágazat minden területét továbbfejleszteni. A startupok már most is használják a mesterséges intelligenciát a sürgető egészségügyi és jóléti...

Új ügyféllel erősít az Influence Media

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental...

Új főszerkesztővel folytatja az ÉVA Magazin

Birta Brigittát nevezték ki az ÉVA Magazin új főszerkesztőjének, a tapasztalt szakember több mint nyolc éve a lapot kiadó Marquard Group Hungary vezető munkatársaként dolgozik, új feladata mellett pedig továbbra is betölti a Runner’s...

Így neteznek a magyarok – Facebookra egy óra jut naponta

Naponta átlagosan egy órán át pörgetik a Facebookot a magyar felhasználók, miközben hírek olvasására negyedóránál is kevesebbet szánnak – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából. Az elemzés szerint fél perc...

Mobilokon érkezik a bankolás jövője

A következő évtizedben az Y és a Z generáció válnak a bankok legfontosabb célcsoportjaivái, mivel várhatóan közel 70 billió dollárnyi vagyon száll rájuk szüleiktől. Mit jelent ez a bankszektor számára? Először is azt, hogy...

Kétkeréken erősít a Lidl

A Lidl megerősíti a kerékpársport iránti elkötelezettségét és a Lidl Trek UCI WorldTour csapat főszponzorává, valamint stratégiai partnerévé válik. A nemzetközi kerékpársport egyik vezető csapatával kötött hosszú távú partnerség a 2023. június 30-án kezdődő...

Új vezetői struktúrával folytatja a Publicis Groupe

Az ország legnagyobb kreatív-, digitális- és médiaügynöksége eddigi legsikeresebb évét zárta 2022-ben, erősítve a hazai, regionális és nemzetközi piacon betöltött szerepét. A folyamatos létszámbeli növekedés és a bővülő ügyfélportfólió hatására megújult szervezeti struktúrában folytatja...

Szegeden bővít a Lufthansa

A Lufthansa Systems Hungária szegedi csapata a dinamikus növekedésnek köszönhetően irodát vált. Május 30-án kezdik az első munkanapjukat az IT szakemberek az új helyen, a várost azonban nem hagyja el a légiközlekedési informatikai vállalat,...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

A magyarok csaknem harmada lemondott az álmairól

Az emberek nem pusztán hosszú életre vágynak, hanem hogy a megadatott időből a lehető legtöbbet tudják kihozni. Nincs ez másképp a magyaroknál sem, a jó életminőség feltételei – így az egészség, de különösen az...

Elmaradt az áresés a prémium ingatlanoknál

A lakáspiac prémium és luxus szegmensét sem kerülte el a tavalyi megtorpanás, de mint annyi más ezen a szűk piacon, a visszaesés is mutatott sajátosságokat. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint az árak jellemzően stabilak...

Magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai,...

Mesterséges intelligenciával javítanának az egészségügyön

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulásos technológia rendelkezik a potenciállal, amivel képes az egészségügyi ágazat minden területét továbbfejleszteni. A startupok már most is használják a mesterséges intelligenciát a sürgető egészségügyi és jóléti...

Új ügyféllel erősít az Influence Media

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

Ismert emberekhez költöztetett vadon élő állatokat a WWF

Gundel Takács Gáborhoz hiúz, Eke Angélához barnamedve költözött be a hetekben, mások lakásában pedig vidra és vaddisznó is felbukkant. De mit keresnek ezek a vadon élő állatok a négy fal között ahelyett, hogy természetes...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....