Új fejlesztésekkel segíti a Microsoft a tanulást

Az új tanév számos izgalmas újdonságot hoz a Microsoft 365 felhasználóinak, különösen az oktatás világában. Tanárok és diákok egyaránt élvezhetik az új funkciókat, amelyek a tanítás és tanulás hatékonyságát hivatottak növelni. Lássuk, melyek a legfontosabb fejlesztések!

Clipchamp – A kreativitás új dimenziója

A videós tartalomkészítés soha nem volt még ilyen egyszerű és könnyen elérhető. A Clipchamp alkalmazás mostantól mobil, asztali és webes verzióban is használható, így a diákok bármilyen eszközön dolgozhatnak rajta. Az olyan fejlett funkciók, mint a zöldvászon és a mesterséges intelligenciával megtámogatott automatikus videókészítés, új lehetőségeket nyitnak az iskolai projektmunkák terén. A diákok számára a Clipchamp nem csupán egy videószerkesztő, hanem egy olyan eszköz, amely kibontakoztatja kreativitásukat és lehetőséget ad a vizuális történetmesélésre.

Automatikus feladatszerkesztés és szülői kapcsolattartás

A Microsoft Teams a tanárok és diákok számára fontos eszköz marad a kommunikáció és együttműködés terén, és most új funkciókkal bővült. Az egyik legizgalmasabb újítás a generatív mesterséges intelligencia integrációja, amely képes tanórai feladatokat kreálni egyszerű utasítások alapján. Ez lehetővé teszi a tanároknak, hogy gyorsan és könnyedén készítsenek részletes és jól strukturált teszteket. Emellett most már lehetőség van arra is, hogy a diákok a feladatokat közvetlenül egy PDF-dokumentumban oldják meg, illetve a tanárok minden diákhoz szülői kapcsolattartót rendelhetnek, aki rendszeresen kap jelentéseket a diák tanulmányi előremeneteléről.

Személyre szabott segítség a tanulásban

Az olvasási készségeket fejlesztő Reading Coach a Microsoft Teamsben újabb hasznos funkciókkal bővült. Mostantól az MI a szövegértési kérdéseket is automatikusan létrehozza, amivel a tanárok rengeteg időt spórolhatnak meg. Emellett megjelent a Progress in Maths nevű funkció is, amely matematikai példákat generál a diákok számára. A tanárok nyomon követhetik a diákok előrehaladását, és közben azt is felmérhetik, hogy melyik diák milyen területen fejlődik a leginkább.

Minecraft Education – Játékos tanulás

A Minecraft oktatási verziója rengeteg frissítést kapott, amelyek még izgalmasabbá és hasznosabbá teszik a tantermi munkát. Az új funkciók között szerepel, hogy a Minecraft-világokat mostantól közvetlenül a OneDrive-ról lehet menteni és megnyitni, illetve az automatizálási funkciók is tovább bővültek. A legnagyobb újdonság azonban a mesterséges intelligenciára épülő új világok megjelenése, amelyek többek között a mesterséges intelligencia etikus felhasználására nevelik a nebulókat, a technológiának a fenntarthatóságban betöltött szerepére világítanak rá, vagy épp a kiberbiztonság alapfogalmaival ismertetik meg a tanulókat. Ezek a világok nemcsak a diákok, hanem a tanárok számára is hasznosak lehetnek a technológiai készségek fejlesztésében.

Copilot és Microsoft 365 Copilot – az MI a mindennapi munkavégzésben

A Copilot bevezetésével a tanárok gyakorlatilag GPT-4 alapú generatív MI funkciókat kapnak, amelyek jelentősen megkönnyítik az adminisztratív feladatok végrehajtását. Az MI segít összefoglalni dokumentumokat, leckéket ír, és akár képeket is generál. A Microsoft 365 Copilot integrálása a Word, PowerPoint, Outlook és Forms programokba olyan új lehetőségeket kínál, mint például a feladatlapok és önellenőrző dolgozatok létrehozása.

Ezek az új funkciók nemcsak a tanítást és tanulást könnyítik meg, hanem lehetőséget adnak a diákok és tanárok számára, hogy a technológiát kreatív és hatékony módon használják fel a mindennapokban.

fotó: Microsoft