- Hirdetés -

Új szakaszba lép a kapcsolatunk a gépekkel

|

- Hirdetés -

Teljesen új szakaszba lép az emberek és gépek közötti együttműködés jövőre a Dell Technologies és az Institute for the Future (IFTF) közös prognózisa szerint. A mesterséges intelligencia már helyettünk is gondolkodik, így kevesebb időt kell megbeszéléseken tölteni és az innovációt tesztelésére fordítani. Az autók a legnagyobb mobileszközökké válnak, az e-sport pedig a médiában és a szórakoztatásban hoz óriási változásokat.
Évszázadok óta élünk és dolgozunk együtt a gépekkel, ám ezek a kapcsolatok 2018-ban teljesen új szakaszba lépnek és minden korábbinál nagyobb mértékben szövik majd át a mindennapi életünket, ha bejön a Dell és az IFTF jóslata. A minden eddiginél nagyobb hatékonyság, szorosabb egység és több lehetőség átalakítja az életünk minden területét – a vállalatok üzemeltetésétől kezdve a biztonságra terelődő hangsúlyon át a szórakoztatásig.
A szoftverek, az elemzés és a számítási teljesítmény exponenciális fejlődésének köszönhetően létrejött feltörekvő technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI), a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR), valamint a dolgok internete (IoT) és a felhő alapú számítástechnika fejlesztései még inkább kiterjesztik és felgyorsítják a fejlődést. Ez már egyértelműen látszik a kapcsolódó autókon és otthonokon, az üzleti és banki tranzakciókon. Már a gazdálkodók is új módszerekkel kezelik a terményeiket és állataikat.
Az MI gondolkodik helyettünk
A következő néhány évben a mesterséges intelligencia nem csupán az adatok szelektálásában segít, hanem változásokat fog hozni a felhasználásban is. A vállalatok mesterséges intelligenciával fogják elvégeztetni az adatalapú, gondolkodást igénylő feladatokat: ezáltal jelentősen csökken a felméréssel, megbeszéléssel, forgatókönyv-tervezéssel és az összes új innováció tesztelésével töltött időt. Ez az előrelépés megszünteti a szűk keresztmetszeteket, és szabad teret ad az embereknek a döntéshozatalhoz és a gyorsabb előrehaladáshoz, így a nagyszerű új ötletek kidolgozása nem reked meg a nehézségek miatt.
Egyes elemzők szerint az MI fel fog váltani egyes munkahelyeket, viszont ezek az új technológiák új munkahelyeket is teremtenek, és új lehetőségeket kínálnak az emberi munkaerő számára. Például új típusú informatikusok fognak megjelenni, akik a mesterséges intelligencia tanításával és finomhangolásával foglalkoznak majd. Ezek a szakemberek adják meg a jó és rossz üzleti eredmények paramétereit, határozzák meg a részvételi szabályokat vagy definiálják a „jutalom” fogalmát. A technológia továbbá villámgyorsan pozitív kereskedelmi lehetőségeket is nyújt majd.
2018-tól kezdődően óriási lépéseket teszünk a majdnem azonnali válaszidejű mesterséges intelligencia IoT-re kapcsolódó városokba, szervezetekbe, otthonokba és járművekbe történő beépítése területén. A számítási teljesítmény költsége csökken, a csatlakozási csomópontok költsége nullához közelít, így nemsokára elérjük a 100 milliárd, majd az egybillió csatlakoztatott eszközt. Ezzel a temérdek adattal a számítási teljesítmény az MI képességeivel segít majd a gépeknek a fizikai és emberi erőforrások optimálisabb összehangolásában. Mi, emberek pedig a minket körülvevő technológia és környezet „digitális karmestereivé” válhatunk, és a technológiát önmagunk kiterjesztéseként használhatjuk. Okostárgyak vesznek majd körül minket mindenhol, és általuk okosabban élhetjük az életünket is.
Már ma is láthatjuk ezt az autók – a „legnagyobb mobileszközeink” – esetében, amelyek ultrahangos szenzorokkal, a járművek közötti távolságot fénysugarak segítségével érzékelő technológiával vagy akár gesztusfelismeréssel rendelkeznek. Idővel az ilyen innovációknak köszönhetően az önvezető autók a mindennapok valóságának részévé fognak válni. Ennél sokkal hamarabb terjednek majd el például az automatikusan szervizidőpontot kérő autók, amelyek az elvégzendő beavatkozásokról is tájékoztatják a műhelyt, és saját szoftverfrissítéseik ütemezéséről is gondoskodnak.
AR-headsetek mindenhol
Nem kell sokáig várni, amíg a „valódi” valóság és a kiterjesztett valóság közötti határok elkezdenek elmosódni. Az AR kereskedelmi alkalmazásának létjogosultsága már most nyilvánvaló. Például az építőmunkásokból, építészekből és mérnökökből álló csapatok AR-headsetek használatával jelenítik meg az új épületterveket, hangolják össze a tevékenységeket a fejlesztés egyetlen nézete alapján, és képezik a feladaton dolgozó munkásokat, ha a technikus aznap nem tud jelen lenni a munkaterületen.
A VR is rendkívül ígéretes technológia, és kétségtelenül át fogja alakítani a szórakoztatóipart és a játékpiacot a közeljövőben, hála az általa nyújtott magával ragadó élményeknek. Viszont nagy valószínűséggel az AR fog az emberi hatékonyság maximalizálására és a fejlődő munkaerőpiac „törzsi tudásában” rejlő lehetőségek kiaknázására használatos technológiaként elterjedni.
Egy csapatban a virtuális ügynökökkel
A Dell Technologies Digital Transformation Index szerint a közép- és nagyvállalatok vezetőinek 45 százaléka gondolja, hogy a vállalatuk a következő 5 éven belül elavulttá válhat, és 78 százalékuk tekinti a startupokat üzleti fenyegetésnek. Minden eddiginél fontosabb tehát az ügyfélélmény előtérbe helyezése.
A következő évben a prediktív elemzések, a gépi tanulás (ML) és az MI előtérbe kerülésével a vállalatok jobban megértik majd ügyfeleiket, és képesek lesznek az igény felmerülésekor, vagy akár még azelőtt kiszolgálni őket. Az ügyfélkiszolgálás sikerének kulcsa az ember és gép közötti összhang tökéletesítése lesz. Ahelyett tehát, hogy első generációs chatbotokra és előre megszerkesztett üzenetekre hagynák a vállalatok az ügyfelekkel való kapcsolattartást, az emberek és az automatizált, intelligens virtuális ügynökök egy csapatként fognak együtt dolgozni.
A pártatlansági ellenőrzés az új helyesírás-ellenőrzés
A következő évtized során a VR-hez és MI-hez hasonló technológiák segítenek majd az embereknek információkat találni és azoknak megfelelően cselekedni, érzelmi vagy külső előítéleteken alapuló befolyásoltság nélkül. Így a megfelelő helyzetekben elősegíthetik az emberi értékítélet gyakorlását is.
Az MI rövid távon az alkalmazottak felvételi és előléptetési eljárásaiban is megjelenik, a tudatos és tudatalatti elfogultság kiszűrése céljából. Emellett a VR is elterjed az állásinterjúkon, hogy a lehetőségeket csak az érdemek alapján ítéljék oda: például a jelölt valódi kilétének avatár mögé rejtésével.
A feltörekvő technológiák ilyen módokon történő használata a „pártatlansági ellenőrzést” idővel ugyanolyan elterjedt, szabályszerűséget biztosító eszközzé teheti, mint a helyesírás-ellenőrzés – ennek előnyei azonban az egész társadalomra kihatnak majd.
Az e-sportok áttörést hoznak a médiában és a szórakoztatásban
2018-ban egyre nagyobb számban látunk majd monitorok mögött ülő vagy VR-sisakot viselő játékosokat, akik nagy felbontású, számítógép által generált világokban mérkőznek meg egymással. A játékosok és nézők százmillióinak bekapcsolódása a mindennapok részévé teszi az e-sportokat.
Az e-sportok jelensége egyszersmind szélesebb körű tendenciára is utal: ma már az alapvetően „emberi” tevékenységek – mint a sport – is digitalizálódtak. A technológia révén ma bárki „sportoló” lehet. Nem szükséges hozzá egy bizonyos fokú erőnlét vagy adott testalkat; akinek gyors a tapintásalapú reakcióideje és jó motorikus képességekkel rendelkezik, az játszhat, és győzelmet is arathat.
Emellett a hagyományos sportok, mint például a kerékpározás, szintén továbbfejlődtek az adatgyűjtés révén, amellyel azonosíthatók a fokozatos, de nagy jelentőségű előnyök. A jövőben minden szakma technológiai szakma lesz, és a szabadidőnk is digitálisan csatlakoztatott élménnyé válik.
Irány a „megafelhő”
A felhő önmagában nem célállomás, csupán egy informatikai modell, amelyben az összehangolás, az automatizálás és az intelligencia mélyen beágyazódik az informatikai infrastruktúrába. 2018-ban a vállalatok túlnyomó arányban mozdulnak majd el a többfelhős módszer felé, kihasználva az összes modell által képviselt értéket a nyilvánostól kezdve a magán-, szolgáltatott, felügyelt és SaaS-felhőkig. Az egyre több alkalmazás és terhelés különböző felhőkre való helyezése azonban elkerülhetetlenné teszi a felhősilók elburjánzását, ami megakadályozza, hogy a szervezetek teljes mértékben kihasználhassák az adatelemzés és az MI-alapú kezdeményezések nyújtotta előnyöket. Előfordulhat az is, hogy az alkalmazások és az adatok nem a megfelelő felhőbe kerülnek, ami kedvezőtlen eredményekkel járhat.
A következő lépés a „megafelhő”, amely több magán- és nyilvános felhő kombinálásával összefüggő, holisztikus rendszert alkot. A megafelhő képes lesz összevont, intelligens képet adni egy teljes informatikai környezetről. A megafelhő akkor válik lehetségessé, ha többfelhős innovációkat valósítunk meg a hálózatkezelés (adatok felhők közötti mozgatása), tárolás (az adatok megfelelő felhőbe helyezése), számítás (a terhelésnek leginkább megfelelő feldolgozás és gyorsítás használata) és összehangolás (a hálózatkezelés, tárolás és számítás felhők közötti összekapcsolása) területén. Ebben a következő generációs informatikai környezetben az ügyfeleknek is mesterséges intelligenciát és gépi tanulást kell majd alkalmazniuk a magasabb szintű automatizálás és a jobb áttekinthetőség elérése érdekében.
Ügyelni az apró részletekre
Ebben a kapcsolatokkal egyre inkább átszőtt világban minden eddiginél nagyobb arányban hagyatkozunk harmadik felekre. A szervezetek nem egyszerű, önmagukban teljes egységek, hanem sok kapcsolaton alapuló rendszerek, amelyek egy még nagyobb dolog részét képezik. Most, hogy a technológia lenyűgöző módokon kapcsol össze bennünket, az esetleges zavarok által keltett hullámok messzebbre és gyorsabban terjedhetnek. A történelem egyik legnagyobb adatszivárgása is azért történhetett meg, mert a támadók be tudtak jelentkezni egy harmadik féltől származó szellőző-, fűtési- és légkondicionáló rendszerbe.
A gépekkel való egyre szorosabb kapcsolatunk miatt az apró, észrevétlen hibák igazán óriási hibákhoz is vezethetnek. Ezért a következő év a cselekvés ideje a nemzetközi vállalatok számára, amit a GDPR-hez hasonló, temérdek új szabályozás is szükségessé tesz. Növekvő szerepet kap a kiberbiztonsági eszközök és technológiák megvalósítása az adatok hatékony védelme és a fenyegetések elhárítása érdekében.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Jövőre is az ARENA4 és az ARENA4+ közvetíti az IndyCart

Alighogy elkezdődött, szinte véget is ért a pilótakeringő az IndyCarban. Kialakult a 2023-as rajtrács, amely újra parázs küzdelmeket ígér. A magyar nézők a következő szezonban is az ARENA4, valamint az ARENA4+ műsorán követhetik az...

Körzeti rádiót birságolt a Médiatanács

A Prime csatornán vetített Dr. Balthazar című sorozat előzetesét vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Szabálytalanságokat tárt fel a testület a körzeti Forrás Rádió vizsgálata közben.A Prime csatornán futó Dr. Balthazar...

Új évaddal jön a Comedy Club stand-upos műsora

A Fiatal Félőrültek Estje keretében tizenkét ifjú és újonc humorista debütált a Comedy Centralon, ám most itt az idő, hogy a humorcsatorna „nagykutyái” is mikrofont ragadjanak. A Comedy Club október 7-től egészen novemberig érkezik...

Médiaügynökséget választott a BMW

A dentsu médiaügynöksége, az iProspect nyerte meg a BMW és a MINI európai offline médiaügynökségi tenderét azt követően, hogy a BMW Csoport közös ügynökségi megbízás alá vonta a két márka offline médiatevékenységét a stratégiaalkotástól...

Új kommunikációs vezetővel erősít az Electrolux

2022. október 1-től Bacskainé Ruska Mónika felel a svéd háztartásigép-gyártó vállalat országos vállalati kommunikációjáért. A szakember 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik kommunikáció, CSR, fenntarthatóság, közkapcsolat és PR területen.Nyíregyházán és Pécsett folytatott tanulmányai után a...

A nők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot

Túlnyomó részben a női fogyasztók határoznak a családok vásárlásainál, legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, utazásról vagy ingatlanvásárlásról – derül ki a B2W (Business To Woman) Akadémia több mint háromezer magyar nő megkérdezésével készült friss kutatásából....

Újabb fordulat a Twitter-sztoriban

A Twitter elutasította Elon Musk megújított 44 milliárd dolláros vételi ajánlatát a közösségi médiavállalatra - közölték a milliárdos vállalkozó ügyvédei csütörtökön, akik azt kérik, hogy a Delaware állambeli bíróság függessze fel az adásvétel körülményei...

Élen a Femina a női oldalak között

Magabiztosan vezette a női oldalakat rangsorát több mint 3,3 millió havi látogatóval a femina.hu szeptemberben, a második nlc.hu több mint 2,9 millió látogatót vonzott – derül ki a DKT legfrissebb havi elemzéséből. A napi...

Felelős forrásból származó kakaóra vált a Mars

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Mars Wrigley a felelős forrásból származó kakaó beszerzésében. A világ egyik legnagyobb édességgyártója bejelentette, hogy 2023-tól az Európában található gyárai számára vásárolt kakaó 100%-a ellenőrzött, felelős forrásból származik majd. A...

Egy fesztivál ami, csak lányoknak szól

Egy fesztivál lányoknak a lányokért és a közös jövőnkért. Képzeljünk el egy hagyományos pályaorientációs napot, és felejtsük is gyorsan el! Milyen lehet egy nap alatt megmenteni a bolygót, robotokat idomítani, tornyot építeni valamelyik érzékszervünk...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Díjazták az Inspiráló Nőket

Két év kihagyás után idén újra átadta a Femcafé.hu az Inspiráló Nők Díját. A nemrég megújult női portál olvasói soha eddig nem tapasztalt lelkesedéssel nyilvánítottak véleményt, több, mint százezer voksot adtak le a hét...

Jövőre is az ARENA4 és az ARENA4+ közvetíti az IndyCart

Alighogy elkezdődött, szinte véget is ért a pilótakeringő az IndyCarban. Kialakult a 2023-as rajtrács, amely újra parázs küzdelmeket ígér. A magyar nézők a következő szezonban is az ARENA4, valamint az ARENA4+ műsorán követhetik az...

Körzeti rádiót birságolt a Médiatanács

A Prime csatornán vetített Dr. Balthazar című sorozat előzetesét vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Szabálytalanságokat tárt fel a testület a körzeti Forrás Rádió vizsgálata közben.A Prime csatornán futó Dr. Balthazar...

Új évaddal jön a Comedy Club stand-upos műsora

A Fiatal Félőrültek Estje keretében tizenkét ifjú és újonc humorista debütált a Comedy Centralon, ám most itt az idő, hogy a humorcsatorna „nagykutyái” is mikrofont ragadjanak. A Comedy Club október 7-től egészen novemberig érkezik...

Médiaügynökséget választott a BMW

A dentsu médiaügynöksége, az iProspect nyerte meg a BMW és a MINI európai offline médiaügynökségi tenderét azt követően, hogy a BMW Csoport közös ügynökségi megbízás alá vonta a két márka offline médiatevékenységét a stratégiaalkotástól...
- Hirdetés -

Don't Miss

Marics Petivel, Sápi Viviennel és közönségtalálkozóval kampányolt a CCC

Két hazai influencert, Marics Petit és Sápi Vivient kérte fel a CCC 2022-es BTS kampányára. A Game Garage Playoffs kampánnyal az Y és Z generáció tagjait szerették volna megszólítani, ehhez minden médiafelületet felhasználtak. A fiatalok...

A helyzetünk stabil

A csődmegállapodásban foglalt kötelezettségeinek több mint a felét már kifizette, tavaly a második félévben már 200 millió forintos forgalmat realizált az új tulajdonosi kör által működtetett, megújult Bónusz Brigád – mondta el Banga Györgyi....

Kevesebb a mentalitásában stabil munkavállaló

Csökken a fluktuáció mértéke a munkaszervezetekben. Mielőtt azonban a HR osztályokon pukkanna a pezsgő, fontos látnunk az okokat, mert bár furcsán hangozhat, ez a csökkenés káros is lehet, ennek hátterében pedig a kevéssé őszinte...

Felveszik a versenyt a helyi rádióadók

Mennyien hallgatják a helyi rádiókat, milyen lehetőségeik vannak a reklámpiacon ezeknek az adóknak – többek között erről is beszélt Ürge Dezső, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (Heroe) elnöke. - Jelenleg a teljes napi rádiós elérésnek...

Nem szabad leírni a rádiózást

A rádió népszerűsége töretlen és a reklámbevételei is folyamatosan növekedtek. Persze nem olyan ütemben, ahogy a teljes piac nőtt, ezért a teljes piaci share összességében csökkent, de a rádió messze nem a haláltusáját vívja...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Felelős forrásból származó kakaóra vált a Mars

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Mars Wrigley a felelős forrásból származó kakaó beszerzésében. A világ egyik legnagyobb édességgyártója bejelentette, hogy 2023-tól az Európában található gyárai számára vásárolt kakaó 100%-a ellenőrzött, felelős forrásból származik majd. A...

Egyre nagyobb problémát jelentenek az elektronikai hulladékok

2019-ben például 53,6 millió tonna keletkezett, amelynek több mint 80 százaléka ismeretlen helyen – nem hivatalos hulladéklerakóhelyeken, hulladéktelepeken, bontókban – végezte, és amelyből csupán 10 millió tonna volt az a mennyiség, amelyet dokumentáltan és...

Így állunk az energiatakarékos eszközökkel

A vásárlók fontosnak tartják, hogy az eszközeik energiatakarékosak legyenek, azonban az energiacímkék jelentésével a többségük nincs tisztában, és nem mindenki hajlandó jelentősen többet fizetni a jobb energiabesorolású gépekért – derült ki az Euronics Műszaki...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....