- Hirdetés -

Új szakaszba lép a kapcsolatunk a gépekkel

|

- Hirdetés -

Teljesen új szakaszba lép az emberek és gépek közötti együttműködés jövőre a Dell Technologies és az Institute for the Future (IFTF) közös prognózisa szerint. A mesterséges intelligencia már helyettünk is gondolkodik, így kevesebb időt kell megbeszéléseken tölteni és az innovációt tesztelésére fordítani. Az autók a legnagyobb mobileszközökké válnak, az e-sport pedig a médiában és a szórakoztatásban hoz óriási változásokat.
Évszázadok óta élünk és dolgozunk együtt a gépekkel, ám ezek a kapcsolatok 2018-ban teljesen új szakaszba lépnek és minden korábbinál nagyobb mértékben szövik majd át a mindennapi életünket, ha bejön a Dell és az IFTF jóslata. A minden eddiginél nagyobb hatékonyság, szorosabb egység és több lehetőség átalakítja az életünk minden területét – a vállalatok üzemeltetésétől kezdve a biztonságra terelődő hangsúlyon át a szórakoztatásig.
A szoftverek, az elemzés és a számítási teljesítmény exponenciális fejlődésének köszönhetően létrejött feltörekvő technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI), a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR), valamint a dolgok internete (IoT) és a felhő alapú számítástechnika fejlesztései még inkább kiterjesztik és felgyorsítják a fejlődést. Ez már egyértelműen látszik a kapcsolódó autókon és otthonokon, az üzleti és banki tranzakciókon. Már a gazdálkodók is új módszerekkel kezelik a terményeiket és állataikat.
Az MI gondolkodik helyettünk
A következő néhány évben a mesterséges intelligencia nem csupán az adatok szelektálásában segít, hanem változásokat fog hozni a felhasználásban is. A vállalatok mesterséges intelligenciával fogják elvégeztetni az adatalapú, gondolkodást igénylő feladatokat: ezáltal jelentősen csökken a felméréssel, megbeszéléssel, forgatókönyv-tervezéssel és az összes új innováció tesztelésével töltött időt. Ez az előrelépés megszünteti a szűk keresztmetszeteket, és szabad teret ad az embereknek a döntéshozatalhoz és a gyorsabb előrehaladáshoz, így a nagyszerű új ötletek kidolgozása nem reked meg a nehézségek miatt.
Egyes elemzők szerint az MI fel fog váltani egyes munkahelyeket, viszont ezek az új technológiák új munkahelyeket is teremtenek, és új lehetőségeket kínálnak az emberi munkaerő számára. Például új típusú informatikusok fognak megjelenni, akik a mesterséges intelligencia tanításával és finomhangolásával foglalkoznak majd. Ezek a szakemberek adják meg a jó és rossz üzleti eredmények paramétereit, határozzák meg a részvételi szabályokat vagy definiálják a „jutalom” fogalmát. A technológia továbbá villámgyorsan pozitív kereskedelmi lehetőségeket is nyújt majd.
2018-tól kezdődően óriási lépéseket teszünk a majdnem azonnali válaszidejű mesterséges intelligencia IoT-re kapcsolódó városokba, szervezetekbe, otthonokba és járművekbe történő beépítése területén. A számítási teljesítmény költsége csökken, a csatlakozási csomópontok költsége nullához közelít, így nemsokára elérjük a 100 milliárd, majd az egybillió csatlakoztatott eszközt. Ezzel a temérdek adattal a számítási teljesítmény az MI képességeivel segít majd a gépeknek a fizikai és emberi erőforrások optimálisabb összehangolásában. Mi, emberek pedig a minket körülvevő technológia és környezet „digitális karmestereivé” válhatunk, és a technológiát önmagunk kiterjesztéseként használhatjuk. Okostárgyak vesznek majd körül minket mindenhol, és általuk okosabban élhetjük az életünket is.
Már ma is láthatjuk ezt az autók – a „legnagyobb mobileszközeink” – esetében, amelyek ultrahangos szenzorokkal, a járművek közötti távolságot fénysugarak segítségével érzékelő technológiával vagy akár gesztusfelismeréssel rendelkeznek. Idővel az ilyen innovációknak köszönhetően az önvezető autók a mindennapok valóságának részévé fognak válni. Ennél sokkal hamarabb terjednek majd el például az automatikusan szervizidőpontot kérő autók, amelyek az elvégzendő beavatkozásokról is tájékoztatják a műhelyt, és saját szoftverfrissítéseik ütemezéséről is gondoskodnak.
AR-headsetek mindenhol
Nem kell sokáig várni, amíg a „valódi” valóság és a kiterjesztett valóság közötti határok elkezdenek elmosódni. Az AR kereskedelmi alkalmazásának létjogosultsága már most nyilvánvaló. Például az építőmunkásokból, építészekből és mérnökökből álló csapatok AR-headsetek használatával jelenítik meg az új épületterveket, hangolják össze a tevékenységeket a fejlesztés egyetlen nézete alapján, és képezik a feladaton dolgozó munkásokat, ha a technikus aznap nem tud jelen lenni a munkaterületen.
A VR is rendkívül ígéretes technológia, és kétségtelenül át fogja alakítani a szórakoztatóipart és a játékpiacot a közeljövőben, hála az általa nyújtott magával ragadó élményeknek. Viszont nagy valószínűséggel az AR fog az emberi hatékonyság maximalizálására és a fejlődő munkaerőpiac „törzsi tudásában” rejlő lehetőségek kiaknázására használatos technológiaként elterjedni.
Egy csapatban a virtuális ügynökökkel
A Dell Technologies Digital Transformation Index szerint a közép- és nagyvállalatok vezetőinek 45 százaléka gondolja, hogy a vállalatuk a következő 5 éven belül elavulttá válhat, és 78 százalékuk tekinti a startupokat üzleti fenyegetésnek. Minden eddiginél fontosabb tehát az ügyfélélmény előtérbe helyezése.
A következő évben a prediktív elemzések, a gépi tanulás (ML) és az MI előtérbe kerülésével a vállalatok jobban megértik majd ügyfeleiket, és képesek lesznek az igény felmerülésekor, vagy akár még azelőtt kiszolgálni őket. Az ügyfélkiszolgálás sikerének kulcsa az ember és gép közötti összhang tökéletesítése lesz. Ahelyett tehát, hogy első generációs chatbotokra és előre megszerkesztett üzenetekre hagynák a vállalatok az ügyfelekkel való kapcsolattartást, az emberek és az automatizált, intelligens virtuális ügynökök egy csapatként fognak együtt dolgozni.
A pártatlansági ellenőrzés az új helyesírás-ellenőrzés
A következő évtized során a VR-hez és MI-hez hasonló technológiák segítenek majd az embereknek információkat találni és azoknak megfelelően cselekedni, érzelmi vagy külső előítéleteken alapuló befolyásoltság nélkül. Így a megfelelő helyzetekben elősegíthetik az emberi értékítélet gyakorlását is.
Az MI rövid távon az alkalmazottak felvételi és előléptetési eljárásaiban is megjelenik, a tudatos és tudatalatti elfogultság kiszűrése céljából. Emellett a VR is elterjed az állásinterjúkon, hogy a lehetőségeket csak az érdemek alapján ítéljék oda: például a jelölt valódi kilétének avatár mögé rejtésével.
A feltörekvő technológiák ilyen módokon történő használata a „pártatlansági ellenőrzést” idővel ugyanolyan elterjedt, szabályszerűséget biztosító eszközzé teheti, mint a helyesírás-ellenőrzés – ennek előnyei azonban az egész társadalomra kihatnak majd.
Az e-sportok áttörést hoznak a médiában és a szórakoztatásban
2018-ban egyre nagyobb számban látunk majd monitorok mögött ülő vagy VR-sisakot viselő játékosokat, akik nagy felbontású, számítógép által generált világokban mérkőznek meg egymással. A játékosok és nézők százmillióinak bekapcsolódása a mindennapok részévé teszi az e-sportokat.
Az e-sportok jelensége egyszersmind szélesebb körű tendenciára is utal: ma már az alapvetően „emberi” tevékenységek – mint a sport – is digitalizálódtak. A technológia révén ma bárki „sportoló” lehet. Nem szükséges hozzá egy bizonyos fokú erőnlét vagy adott testalkat; akinek gyors a tapintásalapú reakcióideje és jó motorikus képességekkel rendelkezik, az játszhat, és győzelmet is arathat.
Emellett a hagyományos sportok, mint például a kerékpározás, szintén továbbfejlődtek az adatgyűjtés révén, amellyel azonosíthatók a fokozatos, de nagy jelentőségű előnyök. A jövőben minden szakma technológiai szakma lesz, és a szabadidőnk is digitálisan csatlakoztatott élménnyé válik.
Irány a „megafelhő”
A felhő önmagában nem célállomás, csupán egy informatikai modell, amelyben az összehangolás, az automatizálás és az intelligencia mélyen beágyazódik az informatikai infrastruktúrába. 2018-ban a vállalatok túlnyomó arányban mozdulnak majd el a többfelhős módszer felé, kihasználva az összes modell által képviselt értéket a nyilvánostól kezdve a magán-, szolgáltatott, felügyelt és SaaS-felhőkig. Az egyre több alkalmazás és terhelés különböző felhőkre való helyezése azonban elkerülhetetlenné teszi a felhősilók elburjánzását, ami megakadályozza, hogy a szervezetek teljes mértékben kihasználhassák az adatelemzés és az MI-alapú kezdeményezések nyújtotta előnyöket. Előfordulhat az is, hogy az alkalmazások és az adatok nem a megfelelő felhőbe kerülnek, ami kedvezőtlen eredményekkel járhat.
A következő lépés a „megafelhő”, amely több magán- és nyilvános felhő kombinálásával összefüggő, holisztikus rendszert alkot. A megafelhő képes lesz összevont, intelligens képet adni egy teljes informatikai környezetről. A megafelhő akkor válik lehetségessé, ha többfelhős innovációkat valósítunk meg a hálózatkezelés (adatok felhők közötti mozgatása), tárolás (az adatok megfelelő felhőbe helyezése), számítás (a terhelésnek leginkább megfelelő feldolgozás és gyorsítás használata) és összehangolás (a hálózatkezelés, tárolás és számítás felhők közötti összekapcsolása) területén. Ebben a következő generációs informatikai környezetben az ügyfeleknek is mesterséges intelligenciát és gépi tanulást kell majd alkalmazniuk a magasabb szintű automatizálás és a jobb áttekinthetőség elérése érdekében.
Ügyelni az apró részletekre
Ebben a kapcsolatokkal egyre inkább átszőtt világban minden eddiginél nagyobb arányban hagyatkozunk harmadik felekre. A szervezetek nem egyszerű, önmagukban teljes egységek, hanem sok kapcsolaton alapuló rendszerek, amelyek egy még nagyobb dolog részét képezik. Most, hogy a technológia lenyűgöző módokon kapcsol össze bennünket, az esetleges zavarok által keltett hullámok messzebbre és gyorsabban terjedhetnek. A történelem egyik legnagyobb adatszivárgása is azért történhetett meg, mert a támadók be tudtak jelentkezni egy harmadik féltől származó szellőző-, fűtési- és légkondicionáló rendszerbe.
A gépekkel való egyre szorosabb kapcsolatunk miatt az apró, észrevétlen hibák igazán óriási hibákhoz is vezethetnek. Ezért a következő év a cselekvés ideje a nemzetközi vállalatok számára, amit a GDPR-hez hasonló, temérdek új szabályozás is szükségessé tesz. Növekvő szerepet kap a kiberbiztonsági eszközök és technológiák megvalósítása az adatok hatékony védelme és a fenyegetések elhárítása érdekében.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Mesterséges intelligenciával növekszik a lengyel webshop

A lengyel alapítású eobuwie.pl Közép- és Kelet-Európa egyik vezető cipő-, táska- és kiegészítő kereskedője, Magyarországon ecipo.hu márkanéven ismert. Ahogy a vállalat új piacokra terjeszkedik, úgy válik egyre összetettebbé árukészlete és választéka. A tervezési folyamatok...

Egyre többen aggódnak a digitális lábnyomuk miatt

Az európaiak 82 százalék-a szeretne véglegesen törölni valamit a 2021-es közösségi médiás posztjai közül – derül ki a Kaspersky felméréséből. A legnagyobb arányban a Z-generációs fogyasztók szeretnének levenni valamit a 2021-es posztjaik közül (86%),...

Újabb magyar városokban terjeszkedik az IKEA

A 2021-es pénzügyi év számos kihívást tartogatott a Covid–19 világjárvány miatt, az IKEA 109 milliárd forint teljes kiskereskedelmi forgalommal zárta az időszakot. Ez a megelőző évhez képest majdnem 12%-os növekedést jelent. Az online kereskedelem...

Csúcsot döntött a használtautópiac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, közel 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2021-ben. Ez az érték 3,4 százalékkal haladja meg az előző évi szintet: 2020-ban 791 ezer volt a belföldi...

Mobiljukat fizetési terminálként használhatják az UniCredit ügyfelei

A SoftPOS a dinamikusan bővülő európai piacokon és a technológiailag fejlett országokban aktív paytech vállalat, a Nexi által kifejlesztett alkalmazás, amely már az UniCredit Bank üzleti ügyfelei számára is elérhető. Az alkalmazás segítségével a...

Erősíti karitatív sorsjegyértékesítő hálózatát a Szerencsejáték Zrt.

Többéves előkészítő munkát követően biztonságosabbá, gyorsabbá és hatékonyabbá tette sorsjegyértékesítő rendszerét karitatív hálózatában a nemzeti lottótársaság. Digitális eszköz biztosításával a Szerencsejáték Zrt. Európában másodikként biztosította a hálózatban dolgozók részére, hogy online kezeljék készleteiket és...

Munkáltatói díjat nyert a Lidl

A Lidl Magyarország első alkalommal került be a Top Employer minősítéssel rendelkező vállalatok közé. A díjjal a független "Top Employers Institute" azokat a munkáltatókat ismeri el világszerte, akik kiemelkedő munkavállalói körülményeket biztosítanak.Idén a Lidl...

Fékezett a Netflix, lassan jönnek az új előfizetők

A múlt évben 18,2 millióval tudta növelni előfizetői számát a Netflix, ami nem csak 2020-as évben felmutatott bővüléshez képest komoly visszaesés, de a pandémia előtti időszakkal összevetve is. Üzleti szempontból egyébként nem volt rossz...

Így tennék biztonságosabbá az online világot

A jogellenes online termékek, szolgáltatások és tartalmak jobb kiszűrése, az óriásplatformok, például a legnagyobb közösségi felületekre vonatkozó szigorúbb szabályok, valamint a kiskorúak védelmét szolgáló előírások is szerepelnek abban az új rendeletjavaslatban, amit tegnap fogadott...

Új lehetőségeket hoz a Visa felhőalapú platformja

A Visa nemrégiben bejelentette új felhőalapú fizetéselfogadási platformját, a Visa Acceptance Cloudot (VAC), amely forradalmasítani fogja a vállalkozások számára az ügyfelektől érkező fizetések elfogadási módját. A Visa népszerű - okostelefonokat és tableteket fizetési terminállá...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Legendákkal jön a téli olimpia közvetítése

Az Eurosport platformjai lesznek a 2022 évi téli olimpiai játékok közvetítésének otthona, amelynek 107 fős szakértői gárdája több mint 80 olimpiai érmet és 26 aranyérmet számlál. A csapat páratlan betekintést és szakértelmet kínál sportrajongók...

Mesterséges intelligenciával növekszik a lengyel webshop

A lengyel alapítású eobuwie.pl Közép- és Kelet-Európa egyik vezető cipő-, táska- és kiegészítő kereskedője, Magyarországon ecipo.hu márkanéven ismert. Ahogy a vállalat új piacokra terjeszkedik, úgy válik egyre összetettebbé árukészlete és választéka. A tervezési folyamatok...

Egyre többen aggódnak a digitális lábnyomuk miatt

Az európaiak 82 százalék-a szeretne véglegesen törölni valamit a 2021-es közösségi médiás posztjai közül – derül ki a Kaspersky felméréséből. A legnagyobb arányban a Z-generációs fogyasztók szeretnének levenni valamit a 2021-es posztjaik közül (86%),...

Újabb magyar városokban terjeszkedik az IKEA

A 2021-es pénzügyi év számos kihívást tartogatott a Covid–19 világjárvány miatt, az IKEA 109 milliárd forint teljes kiskereskedelmi forgalommal zárta az időszakot. Ez a megelőző évhez képest majdnem 12%-os növekedést jelent. Az online kereskedelem...

Csúcsot döntött a használtautópiac

Az előzetes adatok szerint a hazai használtautó-piacon minden eddiginél több, közel 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2021-ben. Ez az érték 3,4 százalékkal haladja meg az előző évi szintet: 2020-ban 791 ezer volt a belföldi...
- Hirdetés -

CMO

Sokat számít a 30 éves jelenlétünk

Hársfalvi János, marketingvezető, Magyar Suzuki Zrt. - Nagyon nehéz év volt a tavalyi, a hazai piac csökkent is, közel 5 százalékkal. De a kis Suzuki elég nagyot ment. Elégedett vagy, vagy ennél is jobbra...

Fontos, hogy megmutassuk a pezsgő másik oldalát

Csomay András, marketing vezető, Törley Pezsgőpincészet   - Milyen évet zártok idén? - Ha ezt az évet jól le tudjuk hozni járványügyi szempontból, akkor nálunk a Törley Pezsgőpincészetben reményeink szerint vissza tudunk állni a COVID előtti időszakra....

A hitelesség egyre fontosabb

Sándor Gabriella, Libri-Bookline, marketing és kommunikációs igazgató fotó: Egyed Péter - A karácsony kiemelt időszaknak számít a könyvpiacon, az éves marketingbüdzsé mekkora részét költik el ilyenkor? - Az év utolsó három hónapja kereskedelmi és kommunikációs szempontból valóban...

Eljött a bátrak ideje

  Gál Judit, Danubius Hotels, marketing és kommunikációs igazgató   - Milyen év végére számítasz? Picit jobb lesz, mint a tavalyi hasonló időszak? - Össze sem hasonlíthatóak. A tavaly november olyan komoly szigorítást hozott, hogy fél évig...

A jövő év második felében lehet intenzívebb felfutás

Mocsai Zoltán, P Automobil Import Kft., marketing vezető - Mit tippelsz, milyen év lesz 2021 az autópiacon? Tavaly 128 000 új személyautót helyeztek forgalomba, idén kevesebb lesz? - Egy alapvetően felemás év az idei. Az év...
- Hirdetés -

SzuperZöld

A legfenntarthatóbbak között a Schneider Electric

Ismét bekerült a legjobbak közé a Schneider Electric a Corporate Knights által évente összeállított, a legfenntarthatóbb módon működő vállalatokat felsoroló Global 100-as listán.A kanadai média- és kutatócég minden évben több mint 6900 vállalatot vizsgál...

Mesterséges intelligenciával segíti a vízgazdálkodást a Microsoft

A szennyvízkezelés során egy új Microsoft fejlesztés révén előre jelezhető a víz mennyiségének és ezzel a minőségének hirtelen megváltozása. A Microsoft mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldását a hazai központú, biológiai víztisztító rendszereket fejlesztő Organica Water...

Fenntartható projektben az Airbus

Az Airbus szándéknyilatkozatot írt alá Csengtu városával és a Tarmac Aerosave vállalattal Kína első fenntartható, „életciklus” szolgáltatási központjának létrehozására. A megállapodás részeként a cégek a repülőgépek parkoltatása és tárolása mellett karbantartási, felújítási, átalakítási, szétbontási...

DATA