Újabb nyomtatott lap szűnik meg

Augusztus végén megszűnik a Lidové Noviny, az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező cseh napilap nyomtatott kiadása - jelentette be hétfőn az újságot kiadó MAFRA csoport.

Szeptembertől a konzervatív irányultságú Lidové Noviny már csak online kiadásban (Lidovky.cz) lesz olvasható, és a lap eddigi tartalma elsősorban kommentárokkal, véleménycikkekkel bővül. A Lidové Noviny szombati kiadásában megjelenő Orientace magazint szeptembertől a nyomtatott Mladá fronta DNES napilap részeként adják ki – írja beszámolójában az MTI.

A MAFRA a nyomtatott kiadás megszüntetését a "piaci helyzet megváltozásával", a kiadási költségek növekedésével indokolta. A kiadó szerint a szerkesztőség egy részét elbocsájtják. Az E15 gazdasági napilap hírportálja úgy értesült, hogy a lap mintegy hetven fős szerkesztőségéből legalább 40 személytől válnak meg.

A cseh napilapok korábbi, több százezret is meghaladó példányszámai az utóbbi években fokozatosan csökkentek, a Lidové Noviny mostanában a negyedik-ötödik legnépszerűbb országos napilap volt, de példányszáma újabban már csak tízezer körül, vagy alatta mozgott.

A Lidové Noviny polgári napilap első példánya 1893. november 16-án jelent meg a morvaországi Brnóban. Fénykora az első Csehszlovák Köztársaság idejére esett, majd a 2. világháború után, 1952-ben megszüntette kiadását a kommunista rendszer. Az 1989-es rendszerváltás után a Lidové Noviny újra megjelenhetett, egyik jelképe lett az új demokratikus rendszernek, és éveken keresztül a legnépszerűbb cseh napilapok közé tartozott.

Csehországban jelenleg nyolc országos terjesztésű napilap van. Közülük már csak a bulvársajtónak számító Blesk című újság példányszáma haladja meg napi rendszerességgel a 110-120 ezret. A második helyen a Mladá fronta DNES liberális politikai napilap áll, naponta körülbelül 70 ezer példányban jelentetik meg, a harmadik hely pedig a Právo című baloldali napilapé 45-50 ezres példányszámmal.