- Hirdetés -

Zöldülő fesztiválok

|

- Hirdetés -

Szelektív hulladékgyűjtés, visszaváltható poharak, lebomló alapanyagokból készített evőeszközök – többek között ilyen megoldásokkal igyekeznek csökkenteni a környezetterhelést a hazai fesztiválok szervezői.

Hogy egy fesztivál mennyire lehet zöld, sokban múlik környezetétől, a helyszíni adottságoktól, például attól, hogy mennyi mindent kell építeni, a közönség mennyire tudja tömegközlekedéssel megközelíteni a fesztivált, milyen szabályok vonatkoznak a kitelepülő vendéglátókra, árusokra.

Tudatos közönség

A Művészetek Völgyének nagy előnye, hogy a három település élő szövetébe kapcsolódik be, azaz nem a nulláról építik fel a helyszíneket vagy a hálózatot. Az árusok csak lebomló zacskóban értékesíthetik a portékájukat, a vendéglátóknál újrapohárban lehet italt kapni, és az egyszer használatos evőeszközök is lebomló anyagokból készülnek. „A látogatókat arra biztatjuk, hogy használják a közösségi közlekedést már a megérkezéskor is, a települések között pedig ingyenes Csigabusz-járatok közlekednek, ezzel is csökkentve a fesztivál ökológiai lábnyomát” – mondta el Ernhaft Attila, a Művészetek Völgye Fesztivál gazdasági igazgatója. Emellett a rendezvényen szelektíven gyűjtik a hulladékot, és rengeteg zöld programjuk van a Művészetek Zöldje udvarban, ahol amellett, hogy a fenntarthatóságról tanulhatnak a látogatók, több túra is indul, hogy megismerjék a környék természeti értékeit.

„Főleg a fiatalabb korosztály körében egyre fontosabb a nyári program kiválasztásakor az is, hogy az adott rendezvény mennyire fenntartható. Emiatt számukra több ilyen intézkedés alapnak számít, hozzájárul a fesztivál népszerűségéhez. A Művészetek Völgye közönségére korábban is jellemző volt a környezettudatosság, az esemény születése is egy környezetvédelmi akcióhoz köthető, amikor szerették volna megóvni a helyi patakot” – emelte ki.

A legnagyobb kihívást a hulladék és annak a különválogatása okozza, de a szervezők ezt minden évben továbbfejlesztik. „Mi egy élő környezetben tartunk fesztivált, így különösen fontos, hogy vigyázzunk a környezetünkre” – tette hozzá a gazdasági igazgató. A rendezvényen tavaly 42 tonna szemét gyűlt össze, ebből 34,6 tonnát hasznosítottak újra.

Sztárok vonaton

„Minél kisebb egy fesztivál, annál könnyebb igazán fenntarthatóan megszervezni, minél nagyobb, ez annál nagyobb kihívás. Én kerülöm a zöldfesztivál kifejezést, mert a nagy események fogyasztásgeneráló jellege szembemegy a fenntarthatósági szempontokkal, de sokat tehetünk a környezeti terhelés csökkentéséért” – mutatott rá Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatósági menedzsere.

A Szigeten és a Balaton Soundon évente legalább egymillió eldobható műanyag poharat váltanak ki repoharakkal. Emellett a hulladékok szelektív gyűjtésére és újrahasznosítására is fókuszálnak a szervezők, valamint lépéseket tesznek a hulladékcsökkentésre, ilyen volt a szívószálak fokozatos kivezetése: a számukat 1,2 millióról 56 ezerre csökkentették. Emellett kerékpárosbarát intézkedéseket hoztak, következetesen próbálják visszaszorítani az egyedi autóhasználattal járó közlekedést. A Szigeten ez a leglátványosabb, az összes alternatív megoldásra lehetőségeket kínálnak.

A Sziget esetén a legnagyobb kihívást a fesztiválozók repülőgépes utazása jelenti. „Ahova sok látogató érkezik, ott a repülőgépes utazás felel a teljes szén-dioxid-lábnyom legalább 80 százalékáért. Próbálunk vonatra ültetni minél több embert, de véges a vasúti csatlakozások kapacitása. Nehéz ezen a területen változást elérni, hiszen ez nem tőlünk függ. Szeretnénk, hogy pár év múlva nulla legyen a repülővel érkezők száma, ezért különféle karbonkompenzációs megoldásokon dolgozunk” – emelte ki.

Diákokra hangolva

Az EFOTT esetén leginkább az anyagiak okoznak nehézséget. „A fesztivál fő célja, hogy az egyetemistáké maradjon, emiatt nem emelhetjük jelentősen a jegyárakat. Amikor zöldítésről, programokról, fellépőkről van szó, fiyelembe kell vennünk, hogy mindez egy átlagos hallgató számára is megfizethető maradjon” – mondta el Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke.

„Egy ilyen rendezvényen, még akkor is, ha felsőoktatási intézmények tanulóiról van szó, az este egy adott pontja után nehezen működik a szelektív hulladékgyűjtés” – mutatott rá. Ezért a szervezők egy olyan rendszert hoztak létre, amelynek keretében a szelektív gyűjtés mellett évek óta utólag is szétválogatják a hulladékot. A tavalyi év nagy újítása volt a biológiailag lebomló hulladékok kezelése. A fesztiválon 170 ezer policiklikus lactid-acidból (PLA) készült poharat használtak, ami némi utókezeléssel biológiailag lebontható. Emellett 250 köbméternyi biológiailag bontható és 280 köbméter szelektív hulladék keletkezett a fesztiválon, ezek mind újrahasznosíthatók, valamint 50 köbméternyi olyan hulladék is keletkezett, amit lerakóba kellett szállítani.

Közel a természethez

„A szokás nagy úr, és mindig nehéz a bevett módszerektől eltérni, az esetünkben azonban az Örvényesvölgy Fesztivál név alatt első alkalommal szervezünk két hétvégén át világsztárokat is bemutató eseményt, amelynek a szokásait most alakítjuk ki, a fenntarthatóságot és a kisebb környezeti terhelést is szem előtt tartva. A korábbi években más néven is szerveztünk itt programot, és a kezdetektől, az úttörők között alkalmaztuk az újrapohárrendszert” – emelte ki dr. Badacsonyi Tamás fesztiváligazgató.

A szervezők az esemény helyszínén tíz éve működtetnek egy szálláshelyet, ahol még nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntarthatósági szempontok. „Tekintettel arra, hogy a fesztivál tulajdonosaiként mi magunk a családunkkal is a rendezvény helyszínén élünk, velünk együtt 32 dámszarvassal és az erdeinkben élő további állatokkal, gyakorlatilag a kertünkben szervezünk fesztivált. Különösen fontos számunkra a kulturális élményszerzés mellett, hogy megőrizzük ennek a környezetnek az érintetlenségét, a báját” – mondta.

A fesztiváligazgató kiemelt figyelmet fordít a területen való infrastrukturális beruházásokra, hogy azok a tájhoz illő, abba szelíden beleavatkozók legyenek. Külön érdekessége az Örvényesvölgy Fesztiválnak, hogy e-bike túrákat is szerveznek a koncertek mellett a közeli Zala-Völgyi Nyitott Portákhoz, hogy ezzel felhívják a figyelmet a helyi termékekre, őstermelőkre, a rövid ellátási láncok jelentőségére.

Az esemény létszámkorlátos, mert bizonyos látogatószám felett már nem tudnák megőrizni a réteken lévő növényeket, füvet. „Ez a gazdasági fejlődés és a potenciális haszon limitje lehet, de ezt nem így fogjuk fel. Vannak elvek, amikből nem engedünk” – hangsúlyozta. Emellett repohárrendszert és lebomló evőeszközöket, tálakat alkalmaznak, a betétdíjas poharakat visszaváltják. A hulladékot szelektíven gyűjtik, és amit lehet, helyben komposztálnak. A zöldterületet a fesztivál előtt és után mikrobiológiai készítményekkel erősítik. Ez nem túlzott műtrágyázást jelent, hanem olyan, a növények és a talaj számára jótékony baktériumok kijuttatását, amelyek elősegítik a gyors regenerálódást.

 

Kalocsai Magdolna

Az összeállítás teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható, ami elérhető a Digitalstandon is, ide kattintva.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Az Árulók című műsor nézettsége

Meglepő nézettséget produkált Az árulók

A fiatalabb célcsoportoknak nagyon bejött Az árulók. A Sztárbox pedig még ennél is jobb nézettséget hozott az RTL-nek, ami viszont már nem is meglepő. Teljes lakosságnál a TV2-s Dancing with the Stars produkálta a...

Újabb településeken gyorsít a Vodafone

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató...

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy...

Nagyon felpörgött az ingatlanpiac

2023 novemberében, országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai...

Napelemekre költenek a hazai nagyvállalatok

Népszerűek az energiahatékonyságot növelő beruházások a nagyvállalatok körében, minden negyediknél várható ilyen jellegű fejlesztés a következő egy év során. A beruházásokat nem csupán az energiaárak emelkedése hajtja, hanem több szempont együttesen, így például a...

Már belenézhetünk az HBO népszerű sorozatának új évadába

Az HBO a brazíliai São Paulóban megrendezett CCXP23 Comic-Con rendezvényen közzétette az HBO saját gyártású drámasorozata, A SÁRKÁNYOK HÁZA második évadának hivatalos teaserét. A nyolc epizódból álló második évad 2024 nyarán debütál az HBO-n,...

Tovább erősít podcast fronton a Marquard

Új podcastokkal erősíti portfólióját a Marquard Group Hungary. Először az ÉVA magazin Testkép című produkciója mutatkozott be december 1-jén, majd december 7-én startol az InStyle Képesvagyok műsora, amely a brand nagy sikerű #képesvagyok kezdeményezésének...

Moziból a könyvespolcra – filmtörténet és önéletrajz a mester szemén keresztül (x)

Van, akinek a mozi csupán egy kellemes, szabadidős program, de némelyeknek a filmnézés szent hobbi, sőt egyet jelent az élettel. Többnyire belőlük lesznek a filmteoretikusok, kritikusok, és nem utolsó sorban a filmrendezők. A hivatás...

Díjazták a Torontói EU Filmfesztiválon a Semmelweist

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat. Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült - a hazai mozikban már látható - új magyar...

Kiderült, mikor lesz jövőre a SopronFest

Jövőre a pünkösdi hétvégén, május 17. és 19. között rendezik meg második alkalommal a SopronFestet, ahol a hazai fesztiválok kedvenc előadói és zenekarai lépnek színpadra. Az esemény során nem csak a koncertek helyszínéül szolgáló...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Így spórolhatunk a klímás fűtéssel

A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált...
Az Árulók című műsor nézettsége

Meglepő nézettséget produkált Az árulók

A fiatalabb célcsoportoknak nagyon bejött Az árulók. A Sztárbox pedig még ennél is jobb nézettséget hozott az RTL-nek, ami viszont már nem is meglepő. Teljes lakosságnál a TV2-s Dancing with the Stars produkálta a...

Újabb településeken gyorsít a Vodafone

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató...

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy...

Nagyon felpörgött az ingatlanpiac

2023 novemberében, országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Ha kétszer ennyien olvasnának minket, az egész ország gazdagabb volna

Mindenkinek azt javaslom, hogy olvasson több Portfoliót. Biztos kevésbé vagyunk szórakoztatók, mint a TikTok, de vannak értelmes gondolatok és információk, amelyek segítenek ezekben a bizonytalan időkben – mondja Bán Zoltán, a gazdasági portált működtető...

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Napelemekre költenek a hazai nagyvállalatok

Népszerűek az energiahatékonyságot növelő beruházások a nagyvállalatok körében, minden negyediknél várható ilyen jellegű fejlesztés a következő egy év során. A beruházásokat nem csupán az energiaárak emelkedése hajtja, hanem több szempont együttesen, így például a...

Minierdőt telepítettek Budapesten

November 29-én a XII. kerületben immár a harmadik Miyawaki erdőt adták át a GreenGo két éve indított Gurulj a fákért! Támogatói Programjának keretében. Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója ezzel már...

Újabb lépéssel támogatja az ALDI a fenntarthatóságot

A vállalat biatorbágyi méhecskeháza után most hét városban nyitott rovarotthonokat, amelyek a virágok beporzásához nagymértékben hozzájáruló, emberekre ártalmatlan beporzó rovaroknak nyújtanak menedéket.Az ALDI biatorbágyi logisztikai és igazgatási központjánál már 2016 óta működik egy öt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....