- Hirdetés -

Tóth Andi kedvenc fogása is megjelenik a SZÉK étlapján

|

Egy úgynevezett Gourmet Mentor Program keretében hazai sztárok közreműködésével állt össze a budapesti székely étterem idei, tavaszi-nyári étlapja. Réti Sebestyén, az étterem séfje és Varga Szidónia ügyvezető, tulajdonos, a hagyományos székely ízeket ötvözi a legmodernebb konyhatechnológiával, amibe most Esztergályos Cecília, Tóth Andi, Bárdosi Sándor és Növényi Norbert is besegített.

2020 októberében nyitotta meg kapuit Budapest belvárosában Magyarország első székely gourmet étterme, amely azóta nemcsak a fővárosiak, de a külföldi turisták egyik kedvenc vendéglátóhelye lett. A SZÉK csapatának nagy álma volt, hogy sikerüljön feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi porondra, amire korábban még nem volt példa. Az ételek különleges eszenciája abban rejlik, hogy a konyhában használt alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől kerül beszerzése. Ezekből aztán ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével készíti el az étterem konyhája, Sebestyén vezetésével, az egyedi, erdélyi és székely, gourmet fogásokat.

Az új étlapot úgy tették még egyedibbé, hogy olyan hazai sztárok segítségét kérték, akik valamilyen szálon kötődnek Erdélyhez. „Felkértük őket, hogy az étlapon található ételek közül, fogalmazzunk így, egyet-egyet fogadjanak örökbe. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy séfünk, Réti Sebestyén segítségével a saját ízlésükre formálhatták a kiválasztott fogásokat, melyek április 15-től már elérhetőek az étlapunkon” – mondta Varga Szidónia, az étterem ügyvezetője.

Esztergályos Cecília és a harcsapaprikás uborkasalátával

Így készült el például a harcsapaprikás, tojásos puliszka galuskával és fokhagymás uborka-salátával is, Esztergályos Cecília ajánlásával. A Kossuth-díjas színésznő elmondta, hogy minden olyan ételt imád, ami erdélyi, székely vagy magyar.

„Szeretek élni, szeretem az élettel kapcsolatos dolgokat és semmit nem szeretek megvonni magamtól. Az erdélyi ízekben, ételekben azt kedvelem, hogy lehet érezni, hogy ettem valamit. Imádom a halat, a nokedlit, és hozzá az uborkasalátát, amit én javasoltam Sebestyénnek. Szerencsére meg is fogadta és azt hiszem, remekül passzol ehhez a harcsapaprikáshoz. Mindent szeretek, amin lehet érezni, hogy igazi, tartalmas étel. Így nőttem fel, hogy értékeljük a finomságokat. Egyedül a sóskát nem szeretem, pedig próbálkoztam vele többször is, aztán feladtam” – mondta mosolyogva az örökifjú színésznő.

A birkózók a bárányt választották

Bárdosi Sándor és Növényi Norbert nem csak abban hasonlítanak, hogy mindketten a legmagasabb szinten űzték a birkózást, hanem ételek terén is egyezik az ízlésük. Az ő választott fogásuk a pikáns bárányvagdalt, zöldborsó „főzelékkel”.

„Én nem csak külalakra néztem az ételeket, hanem az is szempont volt, hogy milyen a belső tartalma. Nagyon tudatosan étkezem így mindig azt figyelem, hogy egy adott étel milyen tápanyagtartalommal rendelkezik. A szervezetünk számára kell a megfelelő fehérje, a vitaminok és ásványi anyagok is. A bárány ezért nagyon jó választás, mert száraz hús, így kevesebb benne a zsír, viszont a telített zsírtartalma – ami hasznos – nagyon kedvező. Ráadásul a bárányban benne vannak azok az aminosavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk tökéletes működéséhez. Mivel a bárányvagdalton van egy köles réteg is, ez még ad neki egy pluszt, mert a kölesben nagyon sok B-vitamin található, sőt a boldogsághormon termelődését is segíti. Így szoktam ajánlani, ha valakinek rossz a hangulata, egyen egy kis kölest és rögtön jobban fogja magát érezni. Nekem fontos, hogy amit megeszek, az sokáig teltségérzetet adjon, így ez az étel nálam a favorit” – mondta Növényi Norbert, olimpiai bajnok birkózó.

Bárdosi Sándorhoz is a bárány állt közel, de őt az erdélyi gyökerei is motiválták a választásban. „Ismerem és szeretem az erdélyi ételeket, leginkább úgy, ahogy a rokonaim készítik. Nagyon szeretjük a bárányt, sőt nekem egy küldetésem is van, mert a magyar emberek nem csak halból, de bárányból is keveset esznek, miközben nagyon egészséges és finom húsról beszélünk. Legtöbbször ott rontják el, hogy esznek valahol bárányt, ahol rosszul készítik el, így le is mondanak róla. Pedig, ahol jól csinálják ott érdemes megkóstolni. Mellé még a zöldborsó főzelék igazi fehérjebomba. A mesterem mindig azt mondta: „Kisfiam, a szervezetnek a fehérje olyan, mint a kocsinak a benzin. Az hajtja!” Mennyire igaza volt. A gyerekeimet is úgy nevelem, hogy ha nem is bírnak többet enni, legalább a húst egyék meg, mert azért, hogy ez a tányérra került, egy állat az életét adta és tiszteljük meg azzal, hogy megesszük. Én elhittem gyerekkoromban, hogy a húst meg kell enni, mert attól leszek erős. Erős is lettem” – tette hozzá Bárdosi Sándor, olimpiai ezüstérmes birkózó.

Tóth Andi és a nagymama almakompótja

Tóth Andi örökbe fogadott étele a rozé kacsamell, nyári káposztás tésztával, borsos jus-vel, és almakompóttal. A nagyváradi énekesnő elárulta, hogy a kacsát már csak akkor szerette meg, amikor Budapestre költözött.

„Nem is tudom, hogy kezdődött, de azt vettem észre, hogy az éttermekben csak kacsát rendelek. Az én pluszom az almakompót volt, mivel a nagymamám mindenhez adott valami kompótót. Legyen az alma, körte vagy barack, de ez nagyon megmaradt bennem, és azt éreztem, hogy ehhez a kacsamellhez is illene a gyümölcs. A káposztás tészta esetében meg külön öröm számomra, hogy sikerült gluténmentesen megoldanunk, mert sajnos glutént nem ehetek. Ezt a családom nehezen is érti meg, hogy nem fogyókúra miatt nem eszek abból a kenyérből, vagy süteményből, hanem mert rosszul leszek tőle. Így örülök, hogy egyre több helyen gondolnak már „ránk” is – tette hozzá az énekesnő.

Réti Sebestyén és csapata még rengeteg, más ételkülönlegességgel is várja az Andrássy út vendégeit. Felkerült az étlapra egy különleges egyedi ízesítésű leves, a hideg egres leves, szárított paradicsommal, ami egy méltatlanul elfelejtett, mellőzött különleges gyümölcsből készül. De újdonságként megjelent az étlapon, a hazai és külföldi vendégeknek egyaránt szánt, sütőben sült tojásos lecsó, roston sült sertés szűzzel és friss kenyérrel. A húsos ételeket kedvelők találhatnak kínálatukban egy igazi ínyenc fogást is, a rib-eye steak-et, savanyított gombákkal, sült répákkal, hargitai vajjal. De a vegetáriánusokra is gondoltak. Nekik most a kapros ordás csuszát ajánlják, füstös karfiol morzsával.

Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk a SZÉK kínálatában, sőt az egyedi koktélokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

Fotó: SZÉK

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Ez a legfontosabb a munkavállalóknak a fizetés mellett

A világtörténelemben a Z-generáció a valaha élt legnépesebb generáció, egyes kutatások szerint pedig néhány év múlva a munkaerőpiac közel 30 százalékát teszik majd ki. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a munkáltatók megfelelően illesszék őket...

Nagyot nőne Európában a luxusszállodalánc

A Hyatt jelentős növekedést tervez a közép- és kelet-európai térségben a következő években, folytatva ezzel a márka lendületét a régióban. A tervek szerint 2027-ig öt új Hyatt Regency szálloda és üdülőhely nyílik Horvátországban, Albániában,...

Új zónát nyitott a repülőtéren a GreenGo

A GreenGo új repülőtéri zónájának megnyitása valós felhasználói igényekre reagál, hiszen egyre többen szeretnének közvetlen hozzáférést a budapesti légikikötőhöz, hogy gyorsan és kényelmesen érjék el járatukat, vagy hogy landolás után minél hamarabb autóba ülhessenek....

Advent első hétvégéje igazi művészeti csemegét kínál

Advent első hétvégéjén, november 29-december 1. között ingyenes programsorozattal várják a kortárs képzőművészetek kedvelőit. 2024-ben 31 galéria, műterem, kiállítótér és kulturális helyszín csatlakozott az ART WEEKEND BUDAPEST-hez (AWB), amelynek idei központi témája a mozgás,...

Megújult a Port

Letisztultabb dizájnnal, modern keresési funkciókkal jelentkezik Magyarország legismertebb kulturális programmagazinja, a Port. A közel 30 éves múlttal büszkélkedő site ettől a héttől még inkább felhasználóbarát formában köszönti olvasóit. A megújítás során figyelembe vették a...

Új sorozatokkal és sikerfilmekkel erősít a Direct Now

Merülj el az őszi hangulatban és fedezd fel a Direct Now app folyamatosan bővülő videótárának kínálatát! A hűvös estéken vadonatúj krimisorozatok és képernyő elé szegező sikerfilmek várnak rád. A klasszikus magyar filmek rajongói ezúttal...

Magyar focistáknak szurkolhatunk a hétvégén

Visszatérnek a magyar játékosok a pályára a klubcsapatuk színeiben - a hétvégén a Network4 öt bajnokságból közvetít magyar érdekeltségű meccseket. A Premier League-ben Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos, a Championshipben Szűcs Kornél, a Bundesligában...

MI-vel tuningolt tévések

A hasznosításhoz szükséges tudás hiánya, a munkatársak aggályai és ellenállása – ezek a legnagyobb visszatartó erők a tévétársaságok körében a mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán a Caretta Research kutatása szerint. A technológia már ott van...

Ők kapták idén a Hégető Honorka Díjakat

2024-ben összesen 72 videós és 11 fotós nevezés érkezett az RTL korábbi szerkesztő-riportere, a 2001-ben elhunyt Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázatra. A zsűri hat pályaművet díjazott, amelyek többek között a magyarországi iskolarendszer helyzetét, az...

Összecsaptak Európa legjobb e-sportolói

Százezer euró – ennyi volt az összdíjazása a Deutsche Telekom hétvégén lezárult e-sport bajnokságának, a T-esport Bajnokságnak. Az online eseményeken és a Budapesten, a Telekom PlayIT Show keretében megrendezett döntőben a legjobb Counter-Strike 2,...
- Hirdetés -

Legolvasottabb

A jövőben máshogy vásárolunk majd az IKEA-ban

Innovatív és izgalmas megoldásokkal járul hozzá a vásárlói élmény forradalmasításához az IKEA. A soroksári áruház új CGI videójával a jövő IKEA-élményét mutatja be, mindezt szórakoztató és figyelemfelkeltő módon a legújabb technológiák segítségével. A futurisztikus...

Ez a legfontosabb a munkavállalóknak a fizetés mellett

A világtörténelemben a Z-generáció a valaha élt legnépesebb generáció, egyes kutatások szerint pedig néhány év múlva a munkaerőpiac közel 30 százalékát teszik majd ki. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a munkáltatók megfelelően illesszék őket...

Nagyot nőne Európában a luxusszállodalánc

A Hyatt jelentős növekedést tervez a közép- és kelet-európai térségben a következő években, folytatva ezzel a márka lendületét a régióban. A tervek szerint 2027-ig öt új Hyatt Regency szálloda és üdülőhely nyílik Horvátországban, Albániában,...

Új zónát nyitott a repülőtéren a GreenGo

A GreenGo új repülőtéri zónájának megnyitása valós felhasználói igényekre reagál, hiszen egyre többen szeretnének közvetlen hozzáférést a budapesti légikikötőhöz, hogy gyorsan és kényelmesen érjék el járatukat, vagy hogy landolás után minél hamarabb autóba ülhessenek....

Advent első hétvégéje igazi művészeti csemegét kínál

Advent első hétvégéjén, november 29-december 1. között ingyenes programsorozattal várják a kortárs képzőművészetek kedvelőit. 2024-ben 31 galéria, műterem, kiállítótér és kulturális helyszín csatlakozott az ART WEEKEND BUDAPEST-hez (AWB), amelynek idei központi témája a mozgás,...

Don't Miss

Új irodába költözött a Madhouse

A hirdetési felületek úttörőjeként ismert Madhouse új irodába költözött, hogy egy tágasabb, modernebb környezetben tudjon működni. A költözést a folyamatos növekedés indokolta, hiszen az eddigi iroda már szűknek bizonyult a bővülő csapat számára. Az...

Palik László: Ez a legkomolyabb formátum, amivel valaha dolgoztam

Hétfő este 21:20-kor visszatér a TV2 képernyőjén a világ egyik legismertebb gameshow-ja, a Legyen Ön is milliomos!, Palik László műsorvezetésével. A legendás televíziós ma reggel a Mokkában mesélt a forgatásokról, a formátumról és az...

Újra a Hello Agency csapatát erősíti Zsótér Anna

A Hello Agency egyik meghatározó szakembere, Zsótér Anna Ügyfélkapcsolati Igazgató pozícióban csatlakozik újra a csapathoz. Anna, aki már 10 éve erősíti a Hello Agency-t, két gyermekkel töltött otthoni időszakát követően tér vissza, miközben az...

Megalakult a VML Hungary új vezetése

Újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai Wunderman Thompson és VMLY&R egyesüléséből idén januárban megalakult VML Hungary. Az összekapcsolt márkaélmények élvonalában működő ügynökség mára már minden munkafolyamatában egységet képvisel, közös csapattal, közös irodában. Az összeolvadási folyamat...

Tényleg rámegy a fiatalok egészsége a TikTokozásra

TikTok-videók hatására a fiatalok közel fele hajlamos diagnosztizálni magát vagy másokat nem létező, kitalált mentális betegséggel – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) középiskolások és egyetemisták bevonásával készített kutatása. A tanulmány...