A célunk ezzel egy talent lista létrehozása

Sok a munka és a nehézség, amíg az ember eljut a marketing-döntéshozói szintig, ezért szerettünk volna egy olyan platformot életre hívni, amely kimondottan a márkamenedzsereket, a trade marketing menedzsereket ismeri el – nyilatkozta Vaszary Ádám és Nagy Márton, a Signature 40 két alapítója. A marketingszakma döntéshozói szintje alatt dolgozókra irányuló listát az idei Marketing Summiton hirdették ki, az alapítók a rangsor összeállításáról és a szakma helyzetéről is beszéltek.

Fotón: balra Nagy Márton, jobbra Vaszary Ádám

 

- Az idei az első alkalom, hogy elkészült a Signature 40 lista. Honnan jött az ötlet?

- Vaszary Ádám: Jó néhány ügyfelünk komoly presztízsként éli meg a Marketing&Media által készített Top 50 marketinges listába való bekerülést. Sok szakmabeli számára viszont egyáltalán nem adatik meg a részvétel, pedig nagyon látványos dolgokat csinálnak és tesznek le az asztalra a hétköznapokban. Sok a munka, a nehézség, a feladat, amíg az ember eljut a marketing-döntéshozói szintig, a munka oroszlánrésze pedig pont azalatt történik, amíg odaér. Ezért szerettünk volna egy olyan platformot életre hívni, amely kimondottan a márkamenedzsereket, a trade marketing menedzsereket ismeri el, és amely nem a Top 50 ellenfele, hanem kiegészíti azt.

- Nagy Márton: A lista létjogosultságát erősíti, hogy azok, akiket megtalálunk ezzel a programmal, fiatalok. Itt nem feltétlenül a korról van szó, hanem arról, ahol ezek az emberek a karrierútjukon belül egy adott szakaszban tartanak. Ezek a szakaszok pedig általában nehezek és sokszor láthatatlanok, ezért kevés felület létezik arra, ahol visszajelzést kaphatnak az általuk létrehozott értékekről. A Signature 40 egyik célja egy olyan objektív visszajelzési horizont létrehozása, amelybe a jövő – adott esetben döntéshozó – generációja kicsit belekapaszkodhat. Nem csupán a listára való felkerülésnek van motiváló ereje, hanem már annak is, ha az illetőt egy kollégája érdemesnek tartja és ezért beajánlja. Ha belegondolunk abba, hogy a színfalak mögött hányan mozdultak meg egy pilotprojekt miatt és hányan kaptak visszajelzést a munkájukról, az messze túlmutat negyven emberen. Ez pedig a mi motivációnk a jövőre nézve.

- Ezek szerint ebből a generációból kerülhetnek ki a jövő marketing-döntéshozói?

- V. Á.: Nagyon bízunk benne. Az ajánlások mennyiségét tekintve – egy hónap alatt 158 érkezett 95 cégtől – merjük azt mondani, hogy a célunk ezzel egy talent lista létrehozása. Ez egy olyan jellegű összeállítás, amelyre a marketing-döntéshozóknak érdemes odafigyelniük, és két-három éven belül eligazodási pontot jelenthet számukra.

- Visszatérve a marketingesek eggyel fiatalabb generációjára, mik azok az új skillek, amelyekkel ők büszkélkednek?

- N. M.: Úgy látom, hogy sokat fejlődött a mostani szakmai garnitúra a tudás és az elképzelések átadásában. Emlékszem, hogy a mi generációnk sokszor még félt egy prezentációtól, nem mertünk kiállni mások elé, féltünk, hogy elakadunk, hogy esetleg segítségre szorulunk. Mára ez sokat oldódott, ők már sokkal bátrabbak, ez pedig jó alapot ad a fejlődésre, Ezzel párhuzamosan viszont a verseny is növekszik.

 

- Hogyan változott ez a szakma az elmúlt években, más-e a Signature 40-es generáció, mint a korábbiak?

- N. M.: Más, és szerintem ez egy egészséges evolúciós folyamat. Minden generációnak megvannak a saját kihívásai és sikerei, a kettő közötti utat pedig mindegyiknek végig kell járnia. A szakmai ambíció, amely egy generációval ezelőtt jellemző volt, legalább olyan szinten jelen van ma is, csak kicsit más csatornákon, kommunikációs formákban ölt testet. Például hiába gazdagabb ma a kommunikáció tárháza, a mostani generáció kevesebb visszajelzést kap, mint amennyit igényelne. Ha a Signature 40 képes ezt a folyamatot támogatni, akkor sikerült létrehoznunk egy plusz kapaszkodót.

- V. Á.: A marketingszakma már nem annyira szexi, mint régen. Ha menő, új dolgot akarsz csinálni, van, hogy jobban megtalálod azt egy startup környezetben. A Signature 40-hez hasonló kezdeményezésekkel viszont fel lehet pezsdíteni a szakmát.

- Az utóbbi két évben elterjedt otthoni munkavégzés hogyan hat a marketingben oly fontos kreativitásra?

- V. Á.: Az ügynökségi szcénának komoly mélyütés, hogy a tenderprezentációk jelentős része online zajlik. Majdnem teljesen kiveszett az a lehetőség, hogy személyes szuggesztióval győzzük meg az embereket, és ez szerintem nagyon nagy baj.

- N. M.: Képzeld el azt a szituációt, amikor egy kétszer négyórás workshopot tartasz, próbálsz egy márkát felépíteni, miközben huszonnyolc monogram néz veled szembe, és egy kis képernyőn saját magadat látod, ahogy mutogatsz és előadsz. Az ember értékteremtési motivációját nagyon nehéz fenntartani ilyen helyzetekben. Persze kifizeti az ügyfél, de nincs meg benne az az endorfin, amiért az ember ezt a szakmát szereti.

Tuza Dorottya