Újabb dokumentumfilmek elkészítését támogatja az NFI

Portréfilm készül Marék Veronikáról a Mesék a zárkából című nagy sikerű alkotást is jegyző Visky Ábel rendezésében, továbbá Idősebbek is elkezdhetik címmel dokumentumfilm mutatja be a néptánc jótékony hatásait. A Nemzeti Filmintézet (NFI) 25 millió forintos támogatást ad az Elkutattuk című dokumentumfilm folytatására is.

A Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága legutóbbi támogatási döntései szerint Idősebbek is elkezdhetik címmel dokumentumfilm készül Simó Márton rendezésében. Az NFI 18 millió forintos támogatásából forgó alkotás a néptánc jótékony hatását mutatja be a demencia elleni küzdelemben.

Bartók Béla 1936-os törökországi gyűjtőútját járja végig Sipos János zenei szakértő narrációjában egy török fiú és egy magyar lány a Bartók nyomában címmel készülő alkotásban. A dramatizált dokumentumfilmet Kázsmér Kálmán rendezi, az NFI közlése szerint 60 milliós támogatást kapnak a szervezettől az alkotók.

Az idén 85 éves Marék Veronika előtt tiszteleg a Mindenkinek kell egy oroszlán! című kreatív dokumentumfilm. A kockásfülű nyúl, a Boribon és Annipani és többek közt a Kippkopp kiemelkedően népszerű mesehősök megálmodója, a József Attila-díjas Marék Veronika életművének bemutatására vállalkozik a film az 1970 óta hódító Laci és az oroszlán című mese nemzetközi sikerének tükrében. A film különlegessége, hogy kamerái előtt a tervek szerint egy új Marék Veronika mű is megszületik. A dokumentumfilmet Visky Ábel rendezi az NFI 69 millió forintos támogatásával.

A hazugság ára 2. címmel készül Kálomista László rendezésében az októberben bemutatott Elkutattuk című dokumentumfilm folytatása, mely legújabb kori történelmünk feldolgozatlan eseménye, a 2006-os „öszödi beszédet” követő zavargásokat feldolgozó nagy vihart kavart Elkxurtuk mozifilm kapcsán indított pert mutatja be, megvizsgálva annak körülményeit, köztük a szerzői szabadság határait. A dokumentumfilm gyártását az NFI 25 millió forinttal támogatja.