Országos program keretében, összehangolt nyílt napot tartanak szombaton a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján, egy napra bejárhatóvá válnak a hazai sörüzemek, és estére az is kiderül, melyik az ország legnépszerűbb gyümölcsös söre.
Kereken húsz sörfőzde csatlakozott idén a Nyitott Főzdék Napja programhoz, amelynek keretében Győr-Moson-Sopron vármegyétől egészen Borsodig várják főzdelátogatásokkal, sörkóstolókkal és új termékek bemutatóival az érdeklődőket.
Ebben az évben több olyan kisüzemi sörfőzde is csatlakozott a kezdeményezéshez, amely még a rendszerváltás utáni első nagy sörfőzdenyitási hullám idején – immár harminc éve – kezdett működni. Ezekben azóta lezajlott egy generációváltás, és a jelenlegi, kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is új termékekkel, a fiatalabb vállalkozásokhoz hasonló lendülettel vannak jelen a piacon – mondta Knap Gábor, a Nyitott Főzdék Napja főszervezője.
A május 20-án nyitva tartó sörüzemekben a sörmester személyesen várja majd a vendégeket, akik megismerkedhetnek a sör alapanyagaival, az ital készítésének folyamatával és természetesen meg is kóstolhatják a helyben készült specialitásokat.
Nyugat-Magyarországon szombaton a fertőrákosi Krois Brewery, nála vendégeskedve pedig az ŐriBird Sörfőzde, a fertőhomoki Hegykői Craft Beer és a csempeszkopácsi Krenner Beer tart nyitva. Győr-Moson-Sopron vármegyében a Vaskakas Sörfőzde, a Mighty Millers és a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde várja az érdeklődőket. Székesfehérváron, a Hübris, Martonvásáron a Vandál Brewing, Cecén a Cecei Sörüzem, Pécsen pedig a Pécsi Sörfőzde nyílik meg egy napra.
Budapesten négy helyen is várják programok az érdeklődőket: fogad látogatókat Kőbányán a Hoptop Brewery, a Monyo Brewing Co. és a Horizont Budapest. Ferencvárosban a Fehér Nyúl Brewery, Újpesten pedig a First Craft Beer üzeme járható be.
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Ózdon, a Bolyki Serházban, valamint Tokajban a BAZ Beer portáján lesz Nyitott Főzdék Napja, Békésszentandráson pedig a Szent András Sörfőzde tart vezetett üzemlátogatásokat és kóstolót.
A Nyitott Főzdék Napján több sörfőzde is bemutat majd új termékeket, a nyílt nap kiemelt témája pedig idén a „gyümölcs és a sör” lesz. A „gyümölcs és a sör” tematikába illeszkedő söröket ezen a napon egyedi, kiegészítő címkével látják el. A sörfőzdék vendégei pedig, kizárólag a rendezvény hétvégéjén, az esemény weboldalán voksolhatnak a számukra legkedvesebb termékre.
Az országos közönségszavazásban legnépszerűbbnek bizonyuló sör 2023 során egész évben viselheti a „Nyitott Főzdék Napja legnépszerűbb söre” medált.