A bizonytalanság folytatódik

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkánk középpontjában az áll, hogy a mindennapi feladatokban hasznosan segítsünk a felhasználóknak – mondta el Bíró Pál. A Google magyarországi vezetőjét büszkeséggel tölti el a Digitális Kereskedelmi Szövetség idén útjára indított mentorprogramja, ami ma Magyarország egyik legkomplexebb digitális oktatási programja.

- Mi jelentette a legnagyobb kihívást az idén a Google számára a magyar piacon?

- A rettentő háborúk és a gazdasági bizonytalanság, ami kiszámíthatatlansággal jár együtt, és ezzel az ügyfeleink többsége is szembesül.

- Jó néhány edukációs programban vállaltok szerepet Magyarországon, az idén melyik kezdeményezésre voltál a legbüszkébb?

- Arra, hogy az összes meghatározó hazai konferencián is képviseltük magunkat, és ezeken az eseményeken lehetőségünk volt megosztani a gondolatainkat a Google bátor, de tudatos és felelősségteljes gondolkodásáról az MI kapcsán. Emellett nagy büszkeséggel tölt el az is, hogy a Digitális Kereskedelmi Szövetség – ahol alapítóként vagyunk jelen – az idén útjára indította a mentorprogramot, ami ma Magyarország egyik legkomplexebb digitális oktatási programja.

- A mesterséges intelligencia alkalmazása korábban nem látott méreteket öltött az idén. Ti hogyan hasznosítjátok ezt a technológiát?

- Az elmúlt években óriási áttörést értünk el a mesterséges intelligencia alkalmazásában, az MI pedig hatalmas lehetőséget jelent világszerte. Ez a technológia sok termékünkben jelen van, ilyen a Google Térkép vagy a Google Fordító. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkánk középpontjában az áll, hogy a mindennapi feladatokban hasznosan segítsünk a felhasználóknak. Az idén például a Green Light Projekt keretében egy olyan kezdeményezést indítottunk el itthon, amely az MI erejét használva csökkenti a környezetszennyezést Budapesten.

- Mik lesznek a legfontosabb trendek jövőre a piacon?

- Azt gondolom, hogy az idei évre jellemző bizonytalanság folytatódik, és erre kell készülnünk 2024-ben is. Mi továbbra is a saját lehetőségeinkkel és eszközeinkkel igyekszünk segíteni a hazai digitális gazdaság fejlődését.