Közel 30 millióval nőtt a Netflix-tábor tavaly

Netflix távkapcsoló

Átlépte a múlt év végére a 260 milliót a Netflix előfizetők száma, a streaming piac meghatározó szereplőjének árbevétele pedig megközelítette a 34 milliárd dollárt. A vállalat éves üzleti eredményeinek bemutatásakor kiderült, hogy érkezik idén A Bridgerton család 3. évada, A diplomata című sorozat második szezonja, valamint a Squid Game folytatása.

Üzleti szempontból stabil évet zárt tavaly a Netflix, a társaság 33,72 milliárd dolláros árbevételt ért el 2023-ban, ami 6,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Ennél jóval látványosabb fejlődést tudtak felmutatni az adózott eredményben, ami 5,41 milliárd dollár volt, vagyis 20 százalékkal több, mint 2022-ben.

A streamingszolgáltató a tavalyi évet 260,28 millió előfizetővel zárta, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 29,53 millióval nőtt a felhasználóik száma. Tavaly már masszívan az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA térség volt a legnagyobb piaca a cégnek az előfizetői számot vizsgálva, ebből a régióból 88,8 millióan fizettek a szolgáltatásért, ez egy év alatt 12 milliós növekedést jelentett.

A tavalyi utolsó negyedév sem sikerült rosszul a társaságnak, az árbevételük 8,8 milliárd dollár volt, ami 12,5 százalékos növekedést jelentett éves összevetésben, a profit pedig 938 millió dollár volt, szemben a 2022 október-decemberi 55 millió dolláros nyereséggel. A múlt év utolsó három hónapjában 13,12 millió új előfizetőt szerzett a szolgáltatás.

A tavalyi üzleti eredményeinek bemutatása mellett a társaság több, idén érkező produkciót is megnevezett. Kiderült, hogy ebben az évben jön majd A Bridgerton család című sorozat 3. évada, visszatér A diplomata című széria a második évaddal és szintén a második szezon jön majd a Squid Game-ből. A dokumentumfilmek között érkezik a Tour de France: Unchained 2. évada, a Vak szerelem 6. évada, és a Forma-1 világába betekintést engedő dokusorozat legújabb évada.