Erős volt az évzárás a kriptopiacon

2023 utolsó negyedévében élénkült meg igazán a kereskedelmi aktivitás a kriptopiacon, amelynek következtében a teljes piaci kapitalizáció több mint 50%-kal bővült – derül ki a Binance Research legfrissebb, Market Pulse című kriptopiaci elemzéséből.

A Binance Research, a Binance kutatási részlege, a kriptopiac aktuális állapotát jellemző adatokat és információkat gyűjtött össze Market Pulse című jelentésében. Ebben megállapítják, hogy az elmúlt év utolsó negyedévében pozitív fordulat következett be a kripto iparágban, amit alátámaszt az intézményi befektetők érdeklődésének megélénkülése, valamint az a piaci várakozás, ami a BTC ETF (tőzsdén kereskedett alap, amely közvetlenül Bitcoin-t tart mögöttes eszközként) hatósági jóváhagyását övezi. Mindezek következtében a teljes piaci kapitalizáció 54,4%-kal emelkedett 2023 utolsó negyedévében.

Az első és második rétegű hálózatok egyaránt növekedést mutattak és egyre népszerűbbek. Sok szolgáltató kínált úgynevezett rollupokat (egy tranzakció-kötegelésen alapuló skálázási megoldás), amely megkönnyíti a fejlesztőknek, hogy a saját igényeik szerint tervezett láncokat vezethessenek be a piacra.

A decentralizált pénzügyi eszközök (DeFi) piaca 38,9%-kal bővült egy negyedéven belül, és a TVL-je (teljes zárolt érték) elérte az 53,4 milliárd dollárt. Ebben jelentős szerepet játszott a megnövekedett kockázatvállalási hajlam, amely megmutatkozott többek között a mém-érmék és az airdrop-farming iránti fokozódó keresletben. A sorszámozott Bitcoin NFT-k iránt nyilvánult meg a legnagyobb érdeklődés, így a kereskedelmi volumen tekintetében is ez a termék teljesített a legjobban.

Az online játékok piacát a BNB Chain, az Ethereum és a Polygon uralta, amelyek együtt körülbelül 66%-os piaci részesedéssel rendelkeznek (a játékok száma alapján).