A Canal+ lett a Viaplay legnagyobb tulajdonosa

A francia fizetős TV-szolgáltató Canal+ bejelentette, hogy 29,33 százalékra növelte részesedését a svéd Viaplayben, ezzel a cég legnagyobb részvényesévé vált.

Az emelés azt követően történt, hogy a Viaplay befejezte 4 milliárd svéd korona (355 millió euró) értékű feltőkésítését, amely magában foglalja a meglévő adósságkötelezettségek leírását 2 milliárd svéd korona értékben, amelyből 500 millió svéd koronát saját tőkévé alakítanak át. A Viaplay feltőkésítésében való részvételének eredményeként a Canal+ csoport 12 százalékról 29,33 százalékra növeli részesedését a Viaplayben, és ezzel a Viaplay legnagyobb részvényesévé válik.

A Viaplay feltőkésítése során a cseh PPF befektetési társaság 29 százalékos részesedést szerez a streaming szolgáltatóban. A Viaplay egykor példakép volt arra, hogy az európai piaci szereplők hogyan kerülhetnek helyzetbe a streaming piacon, azonban a romló gazdasági feltételek és a nem teljesített célkitűzések azt eredményezték, hogy a vállalat kénytelen volt feladni ambiciózus nemzetközi terjeszkedési terveit, és visszavenni a sebességből. Kivonult többek között a balti, a lengyelországi és a brit piacokról, és eladta a Paprika Studios gyártócéget is.

A Canal+ fő részvényessé válása a Viaplay-ben is mutatja, hogy a francia médiacégnek komoly tervei vannak a nemzetközi jelenlét kapcsán. A vállalat az M7 Group nemzetközi fizetős televíziós társaság felvásárlását követően tavaly év végén bejelentette egy saját márkájú holland streaming szolgáltató elindításának tervét.

A Canal+ a közelmúltban indikatív ajánlatot tett a dél-afrikai fizetős televíziós szolgáltató MultiChoice teljes irányításának megszerzésére - ezt az ajánlatot a MultiChoice igazgatótanácsa elutasította, mivel az alulértékelte a vállalatot. A Canal+ azonban a MultiChoice-ban lévő részesedését a 35 százalékos küszöbérték fölé emelte, amely a dél-afrikai szabályok alapján ajánlattételi kötelezettséget jelent, vagyis abban az ügyben még jöhet újabb fordulat.