Ezekre a régiségekre kattantak rá a vaterázók

Jelentős átalakulást tapasztalt a Vatera az online piacterének régiségek licitjeire, eladásaira kialakított részlegében. Bár a régi bútorok, vázák, festmények vagy épp étkészletek továbbra is népszerűek, az élre tört a vintage elektronika (például magnókazetták), de sokan rendelnek a Vateráról elektroncsövet vagy licitálnak régi elektroncsöves rádiókra is.

A legnépszerűbb régiségek között vannak a porcelánfigurák a piactéren, de hasonlóan sokan szereznek be a piactérről régi porcelán étkészletet, tányért, bögrét. A konyhai eszközök közül az antik evőeszközök, konyhai edények (például zsírosbödön) és kiegészítők népszerűek a diótörőtől kezdve a kávéfőzőig.

A lakásdekorációként szolgáló tárgyak közül a terítők, függönyök, szőnyegek a legnépszerűbbek, amely kategóriát a megvalósult tranzakciók száma alapján az antik csillárok és lámpák, valamint a szobrok követnek.

A grafikáknál, rézkarcoknál metszeteknél lényegesen jobban fogynak a Vaterán az antik festmények, amelyek közül a tájképek és utcaképek kínálata a legszélesebb - mert ezek iránt a legnagyobb a kereslet. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az utóbbi évben a legmagasabb áron elkelt festmény Juhász Árpád több mint két méter széles Gödöllői panoráma tájképe volt, amelyet 1,6 millió forintért ütöttek le. Míg festményből egy év alatt közel háromezer darab talált gazdára a Vaterán, a litográfiák, reprodukciók, grafikák vagy metszetek egyelőre csak e forgalom töredékét generálják.

Az elmúlt év rekorderei közt megtalálható még másfélmillió forintért elkelt, 86-darabos Zsolnay porcelán étkészlet, egy postás életnagyságú bronzszobra (ez egymillió forintot ért meg egy licitálónak), illetve egy félmillióért elkelt ezüst gyertyatartó-pár.

Egy forintos licittel is lehet kaszálni

A Vatera egyik fő vonzerejének számítanak az egy forintról induló licitek: a piactér szerint tévedés azt gondolni, hogy az ilyen alacsony áron indított árverések ne generálhatnának jelentős összeget az eladóknak - ezért a piactér legjelentősebb eladóinak bevonásával válogatott antik termékeket és egyedi gyűjteményi darabokat kínáló 1 Ft-ról indított aukciós kampányt indított.

A korábbi rekorderek tekintetében az egy forintról induló aukción indított klasszikus műkincsek közül 530 ezer forintot ért meg Héya Zoltán festőművész portréfestménye egy vaterázónak, Szentgyörgyi Kornél absztrakt alkotása pedig 280 ezer forintért talált gazdára. A bútorok közül az utóbbi egy év rekordere egy reneszánsz stílusú, faragott vitrin volt, ez 595 ezer forintért került új tulajdonoshoz, egy századeleji zenedoboz pedig 299 ezer forintot ért meg egy felhasználónak.

Az elmúlt egy év egyforintos aukcióinak csúcstartója meglepő módon egy bakelit játékautó - ez ugyanis a Lemezárugyár korai szériáiból származhatott, és több mint 620 ezer forintért talált gazdára. Más játékok is magas áron keltek el 1 forintos indulóárukhoz képest: például egy több mint 400 ezer forintos kisvasút-szett, amelyet az ötvenes években az Állami Pénzverdében gyártottak a szabad gyártási kapacitásokat kiaknázandó.