Újabb változás a hazai ingatlanpiacon

Visszaváltott a normális tempóra a hazai ingatlanpiac a Duna House Cégcsoport májusi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzése alapján. 2024 májusában, országosan 10 969 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 110 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

A Duna House által becsült 10 969 tranzakcióval minimális, 2%-os enyhülés érezhető csupán az előző havi lendülethez képest, azonban az előző év azonos időszakához mérten még mindig több mint 7,5%-kal teljesített jobban a szegmens idén. Az év első 5 hónapjában már több mint 50 ezer lakóingatlan cserélt tulajdonost, amely éves szinten így tartja az ingatlanközvetítő által előre jelzett 110-130 ezer várt tranzakcióhoz szükséges ütemet.

Az ingatlanpiaccal szemben a jelzáloghitel-piacon további erősödést mutatnak a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai, mely alapján idén májusban már 110 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A májusi adat az előző év azonos időszakában mért MNB adathoz képest 123%-os, az áprilisi Credipass becsléshez képest 5%-os emelkedést jelent.