Ezek a legnépszerűbb belföldi nyaralóhelyek

A Szallas.hu friss elemzése szerint bár a Balaton népszerűsége elvitathatatlan a vakációzók körében, a Tisza-tónál is sokan nyaralnak. A magyar tenger térségében Siófok, Balatonfüred és Hévíz szálláshelyeit választották eddig a legtöbben nyaraláshoz, a Tisza-tónál Tiszafüred, Poroszló és Abádszalók voltak a legkeresettebbek. Az országos listán pedig Budapest, Eger, Szeged, Hajdúszoboszló, Pécs, Gyula és Nyíregyháza szerepelnek a legfelkapottabb balatoni települések mellett. Július első két hetében többen nyaraltak belföldön, mint a teljes júniusi hónapban – derült ki a Szallas.hu foglalási adataiból.

Július közepén a Szallas.hu foglalási adatai szerint az ezidáig megvalósult vendégéjszakák alapján a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében. Júliusban többen utaztak a magyar tenger környékére, mint júniusban. „A június 1-jétől július 16-áig tartó időszak balatoni vendégéjszakáinak 59 százaléka július első két hetében valósult meg, 41 százaléka júniusban” – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. A Balaton térségét választók körében az apartmanos foglalások voltak a legnépszerűbbek, a vendégéjszakák közel felével. Minden ötödik vendégéjszakát hotelben töltöttek a Szallas.hu vendégei, de a vendégházak (19%) és a panziók (7%) is keresettek voltak az eddigi nyári szezonban.

A szállásfoglaló portál országos nyári összesítésében zömében balatoni települések és fürdővárosok szerepelnek. Sorrendben Siófok, Budapest, Eger, Balatonfüred, Szeged, Hajdúszoboszló, Pécs, Hévíz, Gyula és Nyíregyháza az eddigi nyár befutói foglalási szám alapján.

Nyaralás a magyar tengeren túl

A Tisza-tó is népszerű nyári úti cél a magyarok körében. Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók, Berekfürdő és Kisköre a legvonzóbb a szálláskeresők számára a környéken. Ezeken a településeken töltötték el a tó környéki vendégéjszakák 90 százalékát. Itt a legnépszerűbb szállástípus a vendégház, a vendégéjszakák több mint felénél választották ezt a vakációzók.

A Velencei-tóhoz is sokan érkeznek a nyári kánikula idején. Térségében a Szallas.hu oldalán Gárdony és Velence szálláshelyeit foglalták le a legtöbben.

Mi várható még a főszezonban?

A Szallas.hu 1132 fő bevonásával online felmérést végzett, hogy kiderítse, hányan utaznak még a nyár hátralévő részében belföldön. 54 százalék azoknak az aránya, akik még terveznek belföldi nyaralást idén, 26 százalékuk bizonytalan, 4 százalékuk csak külföldre megy és 16 százalékuk már sehova sem utazik idén nyáron. Vannak viszont, akik többször is nyaralhatnak még augusztus végéig. Körükben belföldön a Balaton a befutó. Zömében párokról (60%) és családokról (45%) van szó, akik 3-4 éjszakát töltenek el, és hotelben foglalnak szállást. Számukra a strandok, fürdők a legnépszerűbb programok, de a városnézés, étteremlátogatás is a terveik között szerepel.

Azok, akik már csupán egy belföldi vakációt terveznek nyár végéig, többnyire szintén a magyar tenger térségét keresik fel. Jellemzően augusztusban utaznak, 63 százalékuk a nyár utolsó hónapjára időzíti a vakációt. Körükben valamivel többen vannak a családosok (46%), mint a párok (43%). Esetükben is a 3-4 éjszakás foglalás a leggyakoribb (60%). Ötödük foglalt 5-6 éjre.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek felének van SZÉP-kártyája, és közülük a többségnek a SZÉP-kártyás fizetés a második legfontosabb döntési szempont a szállás kiválasztásakor. Az utazók közel fele számára az ár, illetve az ár-érték arány az elsődleges kritérium a szálláskereséskor.

Annak a 187 főnek, aki nem nyaral idén (a válaszadók 18 százaléka), a leggyakoribb indoka erre anyagi vonatkozású, viszont majdnem ötödük utazik még ugyan az idei esztendőben, csak épp nem nyáron. „Egyébként a még hezitálók táborában a többség szintén nem az utazásban, csak annak nyári időzítésében bizonytalan, 15 százalékuk pedig már volt nyaralni idén” – magyarázta Kelemen Lili.

„Hogy kinek mi a jó ár-érték arány, az persze eléggé egyedi megítélésű – kezdte a sajtószóvivő. – Aki kimondottan alacsony árú szállást keres, annak célszerű használnia egyrészt az ártartomány meghatározására szolgáló csúszkát a Szallas.hu oldalán, másrészt a találatokat ár szerint növekvő elrendezésben megjeleníteni, azaz az „Olcsók” elől opciót választani. Akik a kedvezményekre utaznak, rendezzék a találatokat kedvezmény szerint, illetve a hűségprogramos regisztrációval a 10 százalékos induló kedvezmény mellett elkezdhetik gyűjteni a foglalásokat, így elindulnak a magasabb kedvezményszint felé.” A sajtószóvivő azt is elárulta, hogy a hétköznapok jellemzően olcsóbbak a hétvégéhez képest, illetve a hosszú hétvége előtti és utáni hétvégékre is általában kedvezőbb csomagáron hozzá lehet jutni.

A top 10 balatoni település a nyáron a Szallas.hu adatai szerint foglalási darabszám alapján július 16-áig (A Szallas.hu összesítése a június 1-jétől a július 16-ai távozási dátumú foglalásokat tartalmazza.)

1. Siófok

2. Balatonfüred

3. Hévíz

4. Balatonlelle

5. Keszthely

6. Zamárdi

7. Balatonboglár

8. Tihany

9. Balatonföldvár

10. Fonyód

A top 10 hazai település a nyáron a Szallas.hu adatai szerint foglalási darabszám alapján július 16-áig (A Szallas.hu összesítése a június 1-jétől a július 16-ai távozási dátumú foglalásokat tartalmazza.)

1. Siófok

2. Budapest

3. Eger

4. Balatonfüred

5. Szeged

6. Hajdúszoboszló

7. Pécs

8. Hévíz

9. Gyula

10. Nyíregyháza