Sokat érhetnek a régi játékok

Szép pénzt érhet egy originál, Politoys gyártmányú eredeti Bűvös kocka, de a nyolcvanas évek más logikai játékai is kelendőek, ha jó állapotban, akár eredeti dobozukban őrizte meg őket a tulajdonosuk. A Rubik-kocka születésének ötvenedik évfordulója kapcsán a Vatera ezúttal a piacterén gazdát cserélő logikai játékok, társasjátékok trendjeit elemezte ki.

Idén ünnepli megalkotásának ötvenedik évfordulóját az 1974-ben megtervezett, de csak a hetvenes évek végén a boltokba került Bűvös kocka. A játék a nyolcvanas években alkotója, Rubik Ernő nevét viselve vált ismertté a világszerte, és néhány hónapja a Vaterán is közel 50 ezer forintért kelt el a játék magyar Politoys szövetkezetben gyártott egyik játszatlan példánya.

Kockától a gyűrűig - a legkeresettebb Rubik-játékok

Az elmúlt években jó állapotban fennmaradt “originál” Rubik-kockák, és ezek alkatrészei egyaránt több tízezer forintért találtak gazdára a piactéren, a kevésbé makulátlan vintage példányok azonban néhány ezer forintért megkaparinthatók. A relikviák közül a 2002-ben a Magyar Nemzeti Bank által a kocka szabadalmaztatásának évfordulójának évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérme három példányát egy vaterás aukción 70 ezer forintért vették meg, míg az érme darabja jellemzően 25-35 ezer forintért talál gazdára a piactéren. Az MNB idei kibocsátású, ötvenéves jubileumi Rubik emlékérméje háromezer forintos címletű, a piactéren viszont már négy-négyezerötszáz forintért kínálják eladásra.

Sokan keresik a korszak további jól ismert logikai játékai, a Bábel torony és a Karikagyűrű jó állapotú darabjait, ezekből a makulátlan darabok 12 ezer forint körüli áron találtak gazdára - míg a a Rubik Ernő által tervezett Karikavarázs többnyire 10 ezer forint alatt kelendő. Egyedi vaterás jelenség, hogy az elmúlt négy évben legmagasabb áron elkelt, gyűjtői logikai játékok top 100-as listáján szép számmal akad a hasonló működési elvű, nyolcvanas évek eleji lemezárugyári Varázs-gömbből is. A földgömböt mintázó játékot is gyártották külföldi exportra, többek közt a már megszűnt PAN-AM légitársaság promóciós ajándékául is.

Meghökkentő tételek a legértékesebb kártyák és társasok közt

Nem ritka, hogy a Vaterán közel 200 ezer forintot is megadnak egy társasjátékért - ilyen magas összeget főleg az első és második világháború időszakából származó, propagandacélból készült antik játékok érnek meg. Ugyanakkor például a Lemezárugyár mágneses társasjátéka, a Kolumbusz egy jó állapotú példánya 185 ezer forintot is megért egy gyűjtőnek.

Egy sor Autóskvartett és más autóskártya talált gazdára 2020 óta a piactéren: egy, a hatvanas évekből származó pakli például több mint 150 ezer forintért kelt el, míg a hetvenes évekből származó darabokért 50-100 ezer forint közötti összeget adtak meg a vásárlók. Ezeknek a kártyáknak az elmúlt hatvan évben számos kiadása volt és mindegyikben más más járművek szerepeltek: versenyautók, buszok és teherautók, munkagépek. Árnövelő tényező, ha hiánytalan, eredeti dobozos a készlet, hátlappal, játékszabályokkal együtt.

A Gazdálkodj okosan! társasjáték különböző generációiból is elég sok cserélt gazdát a Vaterán, mivel ez a játék nagy darabszámban készült, tipikusan 15-20 ezer forintot érnek csak a hiánytalanul fennmaradt példányai is. Hasonló áron keltek el az Ezüst tó kincse társasjátékok, míg egy-egy díszesebb sakk-készletet 50-80 ezer forintért vesznek meg.

Pár éve még bagóért vehették meg az elektronikai építőkészletet

A hetvenes évek végén Rubik Ernő logikai játéka ráirányította a nemzetközi szereplők figyelmét a magyar játékiparra, amelyből már a szárnyait bontogató hazai szoftvergyártás is profitált. De a logikai játékok közül egy másik érdekesség is időről-időre felbukkan az aukciókon, méghozzá a mai Arduino és Raspberry Pi készletek elődje, a hatvanas évek végéről származó Mikromat.

“Ez egy elektronikai építőkészlet, amelyet huzalozva ismerhették meg a gyerekek a számítógépek és az elektrotechnika alapjait. A szettet egy 17 éves fiatalember, a Budapesti Piarista Gimnázium tanulója, Woynarovich Ferenc tervezte Kovács Mihály piarista szerzetes, az első magyar középiskolai informatikatanárának közreműködésével” - magyarázta Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság ügyvezetője. Néhány éve még néhány tízezer forintért megvették a Vaterán a Mikromat építőkészlet hibátlan példányait. Azóta viszont már köztudomású, hogy egy kifejezett ritkaságról van szó, a készlet a Neumann Társaság hazai iskolaszámítógépeket bemutató budapesti kiállításának egy fontos emléke, így a további fennmaradt példányok vélhetően a korábbinál magasabb áron találnak majd gazdára.

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás