Új marketinges trend változtatja meg a munka világát

Az affiliate marketing rohamosan növekvő népszerűsége azt mutatja, hogy egyre többen fordulnak el a hagyományos, 9-től 5-ig tartó munkavégzés monotonitásától. Az emberek ma már rugalmasabb, függetlenebb életmódot keresnek, amely lehetővé teszi számukra, hogy több lábon álljanak és diverzifikálják bevételi forrásaikat. A „side hustle portfolio” karrierút, ahol az egyének több, kisebb projektből és vállalkozásból állítják össze jövedelmüket, egyre inkább előtérbe kerül. E trend egyik kulcseleme az affiliate marketing.

Az affiliate marketing lényege, hogy az egyének vagy vállalkozások különböző termékeket vagy szolgáltatásokat népszerűsítenek, és jutalékot kapnak minden egyes eladás vagy konverzió után, amelyet az ő közvetítésük eredményez. Ez a modell lehetővé teszi a marketerek számára, hogy saját vállalkozást építsenek minimális kezdőtőkével, mivel nem kell saját terméket fejleszteniük vagy készletezniük. Az online kereskedelem terjedésével párhuzamosan a cégek is egyre inkább felismerik az affiliate marketingben rejlő potenciált, hiszen ez egy költséghatékony módja annak, hogy elérjék és megszólítsák célközönségüket.

Az affiliate marketing jövedelmezősége és népszerűsége

Az affiliate marketing különösen vonzó azok számára, akik passzív jövedelmet szeretnének generálni. A 2023-as Affiliate Marketing: Benchmark Riport szerint az affiliate marketerek több mint 15%-a évente több mint 50 000 dollárt keres affiliate bevételből, amely passzív jövedelemnek számít. Ez a modell lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek akár „alvás közben” keressenek pénzt, hiszen a promóciós linkek által generált bevétel folyamatosan érkezik. Jelenleg 10-ből 8 vállalat rendelkezik affiliate marketing programmal, és folyamatosan keresik a megfelelő partnereket termékeik vagy szolgáltatásaik népszerűsítéséhez.

"Az affiliate marketing kampányok technikai összetettsége gyakran meghaladja az átlagember számára érthető szintet. Ha valaki olyan hirdetéssel találkozik, ami számára irreleváns, az annak a jele, hogy a marketinges nem volt elég precíz a célzásban. Az igazán profi affiliate marketerek azonban a kampányok minden részletét különböző szoftveres megoldásokkal a maximumra optimalizálják, így képesek jelentős forgalmat generálni.” – mondta Deák Tamás, a Kameleo szoftvercég tulajdonosa.

Affiliate World Konferencia Budapesten

Az affiliate marketing növekvő népszerűségének egyik legfontosabb mérföldköve az Affiliate World Europe Konferencia, amelyet idén Budapesten rendeznek meg. Ez az esemény az egyik legjelentősebb a világon az affiliate marketing területén és globális szinten vonzza a szakértőket, vállalkozókat és érdeklődőket. A budapesti konferenciára olyan giga cégektől érkeznek előadók, mint a TikTok és Google.

Hazai kapcsolódás

Magyarország is jelentős szereplő az affiliate marketing világában. A Kameleo, egy budapesti központú anti-detect böngészőszoftver-fejlesztő cég, jelenleg a világpiacon a top 5 legnépszerűbb anti-detect browser között szerepel. Ez a szoftver különösen fontos az affiliate marketerek számára, akik több hirdetőfiókot és kampányt kezelnek, így a Kameleo által nyújtott megoldás elengedhetetlen számukra. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból az egyik legismertebb affiliate marketing szakértőt, a nemzetközi hírnévnek örvendő iamAttila-t, azaz Odri Attilát. Attila nemcsak, hogy jelentős elismerésnek örvend a szakmában, de az Affiliate World Konferencián is kiemelt előadóként szerepel majd.

Az affiliate marketing jövője

Az affiliate marketing egy több milliárd dolláros iparág, és ahogy egyre több munkavállaló fordul a solopreneur életmód felé, úgy válik egyre vonzóbbá a passzív jövedelem lehetősége. A Forbes szerint az affiliate marketing még csak most kezd igazán teret hódítani, mivel egyre több vállalkozó talál benne jelentős növekedési lehetőséget. Az affiliate marketing tehát biztosan itt marad, legalábbis a belátható jövőben.