Több milliárd euróra pályázhatnak a zöld beruházásba kezdő vállalatok

Várhatóan idén novemberben több mint 3 milliárd eurós kerettel nyílik meg az Európai Bizottság Innovációs Alapjának (Innovation Fund) következő pályázati köre. Bármely tagállamból, szinte megkötés nélkül jelentkezhetnek készpénztámogatásra a zöld beruházást indító vállalkozások.

Az Innovációs Alap a világ egyik legnagyobb finanszírozási programja, amely innovatív, alacsony vagy zéró szén-dioxid-kibocsátású technológiák fejlesztését és megvalósítását segíti elő. A 2020-ban indított kezdeményezésben már több mint 6 milliárd euró támogatást osztottak szét az Európai Gazdasági Térségben. A következő, 2024. novembere és 2025. márciusa között tartó pályázati időszak során 60 százalékos beruházási költség (CAPEX) támogatásra és 10 évig tartó üzemeltetési és fenntartási költség (OPEX) finanszírozásra lehet pályázni.

„Hatalmas lehetőséget kapnak az uniós, így a hazai vállalkozások is, hiszen a nyerteseknek közvetlen forrást biztosít az Alap a központi EU-költségvetésből. A pályázati időszak alatt végig elérhető a támogatás és nincs iparági korlátozás. A több milliárd eurós keret kiosztása szigorúan pénzügyi és technikai alapokon zajlik. A sikeres jelentkezéshez azonban az érdeklődő cégeknek ajánlott már most elkezdeni a felkészülést, hiszen egy komplex folyamatról van szó, amiben sokat segíthet, ha tapasztalt külső szakértőket is bevonnak” – mondta Kocsis Zsolt, az EY adópartnere.

Bármely uniós vállalkozás jelentkezhet az Alap pályázati forrásaiért, amelynek célja elsősorban a karbonsemlegességre, a megújuló energiákra, az energetikai hulladék-újrahasznosítására, a tiszta gyártásra és a hidrogéntechnológiára összpontosít.

Az Európai Unió versenyképessége szempontjából kulcskérdés a zöld átmenet felgyorsítása, hogy lépést tudjon tartani Kínával és az Egyesült Államokkal. A teljesítményösztönzésre korábban bevezetett ideiglenes válságkezelési és átállási keret (TCTF) adott lehetőséget arra, hogy a tagállamok saját költségvetésükből biztosítsanak forrásokat a zöld átállást segítő iparág számára. „Az európai térségre jellemző, nehéz gazdasági helyzet és az abból fakadó költségvetési megszorítások veszélybe sodorják a fenntarthatóságot célzó fejlesztéseket. Az Innovációs Alap azonban közvetlen EU-s forrást jelent a cégek számára. Ez amellett, hogy új lendületet adhat a zöld-átállásnak Európa-szerte, lehetőség a hazai vállalatoknak, hogy forrást szerezzenek olyan innovatív fejlesztéseikhez, ami a hosszú távú, fenntartható növekedésüket segíti elő” – tette hozzá Kocsis Zsolt.