Így lehet a legolcsóbban digitális állampolgárrá válni

A közelmúltban megjelent sajtóhírek szerint a jövő január közepétől a Digitális Állampolgárság (DÁP) applikáció használatára lesz szükség az Ügyfélkapu rendszerbe való belépéshez, amely biztonságos kétfaktoros hitelesítést tesz lehetővé. A Rejoy.hu megvizsgálta, hogy a készülékek milyen körével használható a DÁP, és az alkalmazással nem kompatibilis készülékeket használók számára mi a legolcsóbb upgrade-lehetőség felújított készülék választásakor.

Bár sokan még nem ismerik a Digitális Állampolgárság applikációt, jövő ilyenkor várhatóan már olyan népszerű lesz ez az app, mint a BudapestGO app a metró utasainak telefonjain, hiszen egy rendőri igazoltatáskor már ma is ki lehet váltani vele az eredeti okmányt, a későbbiekben pedig a tervek szerint minden okmányunk digitális mása hozzáférhető lesz belőle.

Jelenleg a legfontosabb funkciója, hogy a jövő évtől ügyfélkapus ügyintézéshez (így akár az EESZT-be) való belépéshez a DÁP mobilappal lehet majd a legegyszerűbben bejelentkezni, ezért sok családban év végével időszerűvé válhat például a nagyszülők mobiljának újabb modellre való cseréje.

Így lehet DÁP-képes iPhone-unk a legolcsóbban

A DÁP honlapján elérhető hivatalos tájékoztató szerint az alkalmazás Apple mobil eszközök esetében iOS/iPadOS 16 vagy ennél újabb eszközökön működőképes. A 16-os szoftverfrissítést még a hét évvel ezelőtt megjelent iPhone 8-asok is megkapták, így készülékcserére csupán az ennél régebbi Apple-mobilt használóknak lesz szüksége.

Hogyan lehet a legolcsóbban megúszni a váltást? A Rejoy.hu felújítotteszköz-kínálatában 40-50 ezer forint körüli áron érhetők el iPhone 8-asok, de a novemberben várható Black Friday akcióban ennél olcsóbban is be lehet majd szerezni egy ilyen készüléket. Aki jövőállóbb készülékre vágyik, annak a Rejoy 50-70 ezer forintos szegmensben elérhető, újabb iPhone SE (2020) felújított példányát javasolja - ez ugyanis a legújabb, iOS 18-as szoftvert is megkapta.

Míg az SE készülék képernyőzárát legfeljebb ujjlenyomat-olvasással lehet feloldani, egy 70-80 ezer forint körüli áron kapható iPhone XR már a FaceID-t is támogatja, így akár szemüveget viselő tulajdonosát is be tudja azonosítani arcról, sötétben is. Nagyobb kijelzője és az egyszerűbb feloldás miatt egy ilyen készülék jobb választás lehet idősebbeknek az SE-nél.

Az iPad esetében is a 2017-es (ötödik generációs) modell a legrégebbi DÁP-kompatibilis mobil, a gyorsabb készülékre vágyóknak viszont érdemes lehet a hetedik generációs, 2019-es iPadre váltania - egy ilyen tablet felújított példánya 70-90 ezer forint közötti állapottól függően.

Androidos okostelefonok DÁP-oláshoz

Androidos eszközök esetében Android 10 vagy újabb rendszer futtató eszközökre telepíthető a Digitális Állampolgárság applikáció: bár ez a szoftver 2019-ben jelent meg, korábban piacra dobott készülékhez is elérhetővé vált - a támogatási listákért érdemes felkeresni a gyártók honlapjait.

A Rejoynál már 35-45 ezer forintos áron lehet kapni Android 10-et támogató készülékeket: ennyiért 2022-es Samsung (A13), 2020-as Xiaomi (Redmi Note 9 Pro), és 2018-as Huawei készülékek találhatók a jelenlegi kínálatban. Az általános működés és a fotós-videós képességek terén komolyabb tudású androidos készüléket - például egy Samsung Galaxy S10-et) 70-80 ezer forint körüli összegért lehet felújítottként beszerezni.