
Kapu Tibor, a HUNOR program kutatóűrhajósa nemrég érkezett vissza Magyarországra. A több mint kéthetes űrbéli tartózkodása során a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a világnak is bemutatta az első magyar űrcsokoládét, a Stühmer Pillanat Korfut.
Az ikonikus édesség nemcsak a NASA szigorú mikrobiológiai előírásainak felelt meg, de a világűr szélsőséges körülményeit – például a hőingadozást és a súlytalanságot – is kibírta. Tibor egy rövid videóban így köszöntötte a nézőket az űrből.
„Nekem szerencsém volt, mert sikerült a fedélzetre felhozni egy magyar desszertet is, a Stühmer űrcsokit, amit a Nasa elég szigorú mikrobiológiai követelményeinek megfelelően sikerült kifejleszteni. Ez így az étkezés végén tökéletes lesz desszertként.”
A Stühmer és a HUNOR program együttműködésének köszönhetően most először kóstolhattak magyar édességet az űrhajósok. A Stühmer Pillanat Korfu űrcsoki a Földön is elérhető, így bárki megtapasztalhatja azt az ízélményt, amely Kapu Tibornak is hazai élményt nyújtott több száz kilométerrel a Föld felett.
A magyar kutatóűrhajós hosszú távollét után múlt héten érkezett haza Magyarországra. Hazatérésével nemcsak tudományos eredményeit, hanem ezt az egyedülálló gasztronómiai élményt is megosztja majd a közönséggel.