Fogyasztóvédelem: fókuszban az e-kereskedelem is

Az e-kereskedelem szabályozása és a kettős termékminőség megszüntetése áll a fogyasztóvédelem középpontjában az idén, de kiemelt feladat maradt a termékbemutatók ellenőrzése is.

 

Az MTI tudósítása szerint Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára fogyasztóvédelmi garanciákat sürgetett a robbanásszerűen bővülő internetes kereskedelem szabályozására, egyúttal eredményesnek nevezte az eddigi intézkedéseket. Az érintett internetes vállalkozások együttműködőek, a hatóságok folyamatosan egyeztetnek velük.

 

Kara Ákos közölte, hogy a kettős élelmiszerminőség fogyasztóvédelmi szempontból is fontos probléma, ezért összehasonlító vizsgálatokkal igyekeznek kiszűrni a nem megfelelő minőségű élelmiszereket és nem élelmiszerjellegű termékeket – írja beszámolójában az MTI.

 

Az NFM államtitkára utalt arra is, hogy a megtévesztésre – különösen az idősebbek kihasználására – épülő termékbemutatókat új jogszabályokkal (ügyfélszolgálati kötelezettség, ingyenes juttatások reklámtilalma, hitelnyújtási tilalom) sikerült visszaszorítani. A továbbra is működő vállalkozások szigorú ellenőrzésekre számíthatnak, a trükközők ellen a kormány fel fog lépni – hangsúlyozta.

 

Az államtitkár kijelentette, hogy a fogyasztóvédelmi rendszer változásai az intézményrendszer elérhetőségét, a jogérvényesítés lehetőségét javítják: január 1-től a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a minisztérium keretein belül működik, a járási hivatalok pedig fogyasztóvédelmi ügyköröket kaptak, valamint továbbítják a vásárlók békéltetőtestületi kérelmét a területileg illetékes szervezethez.