Félelmetes ragadózók kerülnek képernyőre

Great white shark

Ismét a cápáké lesz a főszerep júliusban a National Geographic Wildon, a tévécsatorna már hetedik alkalommal rendezi meg tematikus programsorozatát, amely idén egy teljes hónapon át kiemelten foglalkozik a tengerek rettegett ragadozóival.

Vérszomjasok… Veszélyesek… Vagy talán pont ők vannak veszélyben? A cápák a Föld legősibb állatai közé tartoznak, mégis rengeteg téves információ kering róluk. A National Geographic Wild Cápafesztivál programsorozata eloszlatja a kételyeket, és a nézők elé tárja a legújabb, a cápák viselkedésével és megóvásával kapcsolatos kutatási eredményeket, valamint bemutatja az egyes fajok életmódját.

A cápák vadásztechnikák egész sorát fejlesztették ki az évezredek során. A Cápák: A vadászat mesterei és a Cápák lakomája c. filmek ezekből mutatnak be néhányat látványos felvételek és szakértői magyarázatok segítségével. A Cápaember című filmben Jeremiah Sullivan tengerbiológussal merülhetünk a vizek mélyére, és közvetlen közelről tanulmányozhatjuk az egyes cápafajokat. A Cápák a strandon és a Cápatámadás: Szemtanúja voltam sorozatokból pedig kiderül, miért és hogyan támad meg egy cápa egy embert.

Bár a cápák vérszomjas ragadozókként élnek a képzeletünkben, a valóság ezzel szemben sajnos az, hogy egyre többször szorulnak segítségre, éppen a mi környezetkárosító tevékenységünk miatt. Ahogy a Cápaköltöztetők c. filmből kiderül, Új-Kaledóniában Nouméa kikötője már annyira forgalmassá vált, hogy a rengeteg hajó zavarja a környező vizekben élő bikacápákat. Mivel az ember nem hajlandó visszafogni magát, az egyetlen megoldás a cápák elköltöztetése.

A tengeri élővilágot – köztük a cápákat is – számos emberi eredetű veszély fenyegeti, és ezek között sajnos kiemelkedő jelentőségű a műanyag hulladék. A National Geographic nemrégiben elindította Élet vagy műanyag nevű kezdeményezését, mely az óceánokba kerülő műanyag hulladék mennyiségének csökkentését tűzte ki célul. A program nem csak a műanyag szemétbe belegabalyodó vagy attól megfulladó állatok százezreit, sőt millióit óvhatja meg, de egész tengeri ökoszisztémákat segíthet megvédeni.

A Cápafesztivál tematikus programsorozat egész júliusban látható a National Geographic Wild csatornán, az új filmek és sorozatok premierjei hétvégenként 18 és 19 órakor lesznek.