A legjobbak közé jutott egy magyar kávé

A magyar tulajdonú Bányai Speciality Coffee Concept, első európai vállalkozásként döntőbe jutott a kávétermelők legfontosabb nemzetközi megmérettetésén, a Cup of Excellence-en, ahol az „Experimental” kategóriában a rangos hatodik helyezést érte el. A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki. Ezeket díjjakkal ismerik el, majd egy különleges aukción értékesítenek. Az experimental kategóriában azokat a kávékat értékelik, amelyek feldolgozása során olyan kutatási, kísérleti technológiákat alkalmaznak, amelyek a tudományos eredményeket ötvözi a hagyományos módszerekkel a tökéletes kávé tudatos elérése érdekében.

A verseny célja egyrészt a kivételes minőségű kávék felfedezése és elismerése, másrészt az átlátható és fair trade gyakorlatok elősegítése a kávétermelésben. A Cup of Excellence így 1999-es első megrendezése óta teljesen átírta a kávéipar szabályait a keményen dolgozó, ám korábban láthatatlan kávé-kistermelők helyzetbe hozásával. A legkiválóbb ízélményt adó kávékat ugyanis egy nemzetközi árverésen értékesítik, ahol a termelők gyakran kiemelkedően magas árat kapnak munkájukért.

Ebbe a körbe tartozik mostantól a Bányai Speciality Coffee Concept kávéja is több százezer kávé közül kitűnve. A feldolgozást követően ugyanis az egész világon, minden kávétermelő kávéját egy egységes rendszer, az SCA (Specialty Coffee Association) standard szerint minősítik, hisz ez határozza meg az értékesítési árat. A Cup of Excellence-re a 85 pont feletti lehet egyáltalán nevezni, majd több nemzeti forduló után minden ország 40 kávét delegálhat a nemzetközi versenyre, ahol a több százezer kávé közül szigorú zsűrizéssel választják ki a kategóriánkként tíz legjobbat, amelyek részt vehetnek a kávépörkölő vállalatok körében megrendezett, különleges árverésen.

A Cup of Excellence, Magyarország és egész Európa történetében először történt meg, hogy egy elismert európai kávépörkölő vállalkozás a kávétermesztésben is kiváló eredményt ér el és az aukciós döntőig jut.

A Bányai Speciality Coffee Concept szakemberei 2018-óta végeznek kávétermesztési és feldolgozási kutatásokat Costa Ricán. Farmjaik a Central Valley régióban, 1500 méter tengerszint feletti magasságban találhatók, ahol „Speciality” és „Excellent” minőségű kávékat termelnek.

A szakemberek, Tóth Sándor és Tóth Márk elmondták, hogy a díjazott Geisha fajtájú kávéjuk virágos, jázminos ízvilágú, amit trópusi gyümölcsös jegyek egészítenek ki. A magyar 6. helyezés jelentőségét tükrözi, hogy Costa Ricán 26.700 regisztrált, generációk óta aktív kávétermelő működik. Óriási teljesítmény ebben a mezőnyben néhány éves termesztési múlttal a legjobbak közé kerülni.