Bankba menne? Egyre kevesebb fiók közül választhat

A múlt évben is folytatódott a hazai bankok fiókhálózatának zsugorodása a Világgazdaság összeállítása szerint, egy év alatt 69 fiókot zártak be. Egyre kevesebben járnak bankba, amiben meghatározó szerepe lehet az online bankolás térhódításának is.

 

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az év elején összesen 2732 hitelintézeti fiók működött az országban, ez 69-cel kevesebb az egy évvel korábbinál, sőt az előző negyedév óta is eltűnt nagyjából harminc értékesítési hely – derül ki a Világgazdaság összeállításából. Míg 2013 végén még 3111 fiókot tartott nyilván a jegybank, ami 380 egységgel – és bő 12 százalékkal – több volt a jelenleginél.

 

A hálózat összetétele viszont a zsugorodás ellenére sem változott jelentősen. A nyolc legnagyobb piaci szereplő részesedése változatlanul igen jelentős: közel 1100 fiókjuk révén a súlyuk megközelíti a 40 százalékot. Változatlanul az OTP Banké a domináns szerep – a hitelintézet az MNB fiókkereső alkalmazásának adatai szerint jelenleg 381 értékesítési egységet üzemeltet országszerte –, ezután a K&H, majd az Erste következik 207, illetve 123 fiókkal – írja az üzleti napilap.

 

A költségcsökkentési, illetve jövedelmezőségi szempontok mellett a hálózat zsugorodásában nyilvánvalóan szerepet játszik az is, hogy fokozatosan csökken a rendszeresen bankfiókba járó ügyfelek száma. Ezt közvetve alátámasztják az MNB pénzforgalmi adatai is: ezek szerint 2016 harmadik negyedévének végén a 10,43 millió itthon vezetett lakossági és vállalkozói számla közel 80 százalékához tartozott internetbanki elérés, miközben öt évvel korábban még 66 százalék volt ez az arány.

 

A fiókhálózatok zsugorodása ellenére a dolgozók számának csökkenése már megállni látszik a hitelintézeteknél. A 2008-as, közel 44 ezres, átlagos állományi létszám 2014-re fokozatosan 37,8 ezerre esett vissza, ám 2015 és 2016 első kilenc hónapja már enyhe növekedést hozott, így tavaly a harmadik negyedévben már több mint 38 ezren dolgoztak a bankoknál és szövetkezeti hitelintézeteknél.