- Hirdetés -

Bemutatta idei munkatervét az NMHH

|

- Hirdetés -

A fenntartható verseny, az innovációs és a beruházások ösztönzése, a médiaigazgatás modernizációja, az előfizetők, felhasználók érdekeinek érvényesítése – többek között ezek a tételek szerepelnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2022-es munkatervében. A tervek között szerepel a hazai szélessávú internet infrastruktúra felmérése, illetve a feladatok között említik a dezinformáció jelenségével kapcsolatban felvetődő szabályozási problémák és a dezinformáció csökkentésére irányuló gyakorlati módszerek elemzését és fejlesztési javaslatok megfogalmazását, ami az orosz-ukrán háború kapcsán megfigyelhető jelenségek fényében különösen időszerű.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság törvényi kötelezettségének eleget téve minden év február végéig publikálja honlapján az éves munkatervét, amely az adott év kiemelt, nagy jelentőségű feladatait tartalmazza. A Hatóság fogalmazása szerint a munkaterv a korábbi gyakorlatnak megfelelően azokat a kiemelt feladatainkat tartalmazza, amelyek egyrészt túlmutatnak a mindennapi, általános tevékenységünkön, másrészt hozzájárulnak a Hatóság stratégiai céljainak megvalósulásához. Az idei évre vonatkozó munkaterv négy stratégiai cél mentén épül fel, ezek a fenntartható verseny, innováció- és beruházás-ösztönzése; a médiaigazgatás modernizációja; az előfizetők, felhasználók érdekeinek érvényesítése, illetve az intézményi működés fejlesztése.

Felmérik a szélessávú hálózatot

2022-ben kidolgozzák az elektronikus hírközlési szolgáltatások előfizetőit védő szabályozásba illeszkedő, a már meglévő jogintézményeket és szervezeti megoldásokat kiegészítő olyan szabályozás koncepcióját, amely kifejezetten az elektronikus hírközlési szolgáltató és annak előfizetői között felmerülő jogviták rendezésére kínál szakmailag kompetens fórum előtt elérhető, költséghatékony és gyakorlatorientált megoldási lehetőséget.

Tervezik továbbá Magyarország szélessávú szolgáltatás nyújtására alkalmas hálózatokkal való lefedettségének felmérését, amelynek keretében sor kerül a rendkívül nagy kapacitású vagy legalább 100 Mbit/s letöltési sebességre alkalmas hálózatok várható jövőbeli kiterjedésének feltérképezésére is.

A piacelemzési tevékenység során több, a jelentős piaci erejű szolgáltatóra vonatkozó kötelezettségeket tartalmazó határozattervezetet készítenek („Helyhez kötött helyi hozzáférés nagykereskedelmi biztosítása", „Központi hozzáférés helyhez kötött nagykereskedelmi biztosítása tömegpiaci termékekhez"), amelyeket várhatóan 2022 második felében tesznek közzé.

A Hír-Közmű Projektben a Hír-Közmű 1.0 keretrendszer elindítása, üzembe állítása is szerepel a célok között. Olyan elektronikus tervkezelő informatikai rendszert hoznak létre, amely biztosítja majd az építésügyi hatósági eljárások elektronikus adatfogadását és az eljárások lefolytatásának támogatását, illetve a beérkező hírközlési infrastruktúraadatokból az Egységes Hírközlési Objektummodellnek megfelelő téradatbázis létrehozását.

 

Az Európai Unió által 2020-ra, továbbá 2025-re a gigabites társadalom megvalósítása kapcsán kitűzött szélessáv-lefedettségi célok megvalósulásának folyamatos monitoringja keretében szükséges a szolgáltatási végpontokon elérhető sávszélesség és a kapcsolódó adatok, téradatok rendszeres, online felületen történő felmérése és feldolgozása. Ezzel összefüggésben feladatuk a felmérés végrehajtása és az eredmények feldolgozása.

A frekvenciagazdálkodás területén 2022-ben a 450 MHz-es frekvenciasáv újrahasznosításával kapcsolatos döntést készítik elő, amelynek során vizsgálni fogják a technológiai és a spektrumhatékonysági célokat, figyelembe véve az újrahasznosítás piaci versenyhelyzetre való hatásait is.

A médiaigazgatás modernizációja

Az audiovizuális médiaszolgáltatások nyújtására vonatkozó AVMS irányelv módosítására figyelemmel az NMHH Hivatalának a médiatörvényben meghatározott hatásköri szabályai kibővültek a videómegosztóplatform-szolgáltatók nyilvántartásba vételének és felügyeletének szabályaival. A Hatóság a videómegosztóplatform-szolgáltatók által alkalmazandó különböző intézkedésekre és hatékony műszaki megoldásokra vonatkozó legjobb gyakorlatokról ajánlást dolgoz ki, amit a honlapján is közzétesz.

A videómegosztóplatform-szolgáltatók ön- és társszabályozási rendszerének kialakítását is elő kívánják segíteni, az érintett szolgáltatókkal együttműködve, a jelenleg hatályos hazai és uniós jogszabályi hátteret és gyakorlatot figyelembe véve.

További feladatuk 2022-ben a dezinformáció jelenségével kapcsolatban felvetődő szabályozási problémák és a dezinformáció csökkentésére irányuló gyakorlati módszerek elemzése és fejlesztési javaslatok megfogalmazása.

Az előfizetői érdekek érvényesítése

A legkedvezőbb díjszabással kapcsolatos új kötelezettség a tavalyi év második felében vált alkalmazandóvá. Az idei vizsgálat célja annak feltárása, hogy a szolgáltatók a „legkedvezőbb díjszabást" oly módon értelmezik-e, illetve a kapcsolódó tájékoztatást úgy hatják-e végre, hogy az összhangban van a jogszabályi előírásokkal, és az elvárásoknak megfelelően szolgálja az előfizetők érdekeit.

A fogyasztókat támogatandó, 2022. első félévében cél a mobilkészülékcsere-program támogatása kommunikációs eszközökkel (netrefel.hu weboldalon információk biztosítása, a program népszerűsítése a közösségimédia-felületeken, médiaszerepelések szervezése).

Átfogó kommunikációs kampányt szerveznek a Hatóság által kifejlesztett, elsősorban az otthoni használat igényeinek megfelelő Netszűrő szoftver népszerűsítésére, amelynek használatával a szülők megakadályozhatják, hogy kiskorú gyermekeik a világhálón számukra káros tartalmakhoz hozzáférjenek, illetve meghatározhatják, hogy mikor és mit érhessenek el a gyermekek a neten.

A Hatóságon belüli e-ügyintézés működésének érdekében zajló komplex E-ügyintézési Program keretében 2021-ben a programban lefolytatódott a kapcsolódó informatikai beszerzés előkészítése. Ebben az évben a kiválasztott vállalkozókkal közösen megtervezik a teljes e-ügyintézési informatikai rendszer drótvázát, majd megkezdjük a projekt megvalósítását az informatikai részfeladatok meghatározásával és végrehajtásával.

 

A vezeték nélküli hírközlési szolgáltatások hatására létrejövő lakossági sugáregészségügyi kitettséget számító rendszer használatával a rádióhálózatok tervezését, engedélyezését, ellenőrzését támogatják. A rendszer emellett a lakosság megnyugtató tájékoztatását, a szolgáltatói infrastruktúra bővítését és a kormányhivatalok ellenőrzési munkáját is előmozdítja.

Az intézményi működés fejlesztése

Idén is hangsúlyt kap az intézményi működés további fejlesztésére. Folytatódnak a Visegrádi utcai telephelyünk kivitelezési munkái, amelynek keretében többek között egy új mérőkamrát, több kisebb mérőlaboratóriumot és egy biztonságos adat- és szerverközpontot alakítanak ki.

2022-ben a következő ötéves időtávra szóló stratégiánk kidolgozása is az NMHH feladata, amely a külső környezet változásait figyelembe véve, a szervezet jövőképét és céljait, illetve ezek megvalósulását támogató prioritásokat fogja tartalmazni.

Tervezik továbbá a Hatóság jelenlegi arculatának átalakítását, modernizálását, stratégiai és ágazati feladataihoz igazítását, amely elősegíti a szervezet jobb beazonosíthatóságát a fogyasztók körében.

Összhangban az uniós Connectivity Toolbox ajánlásaival, 2022-ben publikálni kívánják a szélessávú hálózatok építésével kapcsolatos eddigi jogi eljárások tapasztalatait és legjobb gyakorlatait elsősorban azért, hogy a piaci szereplők minél nagyobb bizalommal forduljanak hozzánk vitás ügyeik megoldása érdekében.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Elképesztő gazdagság a hazai luxusotthonokban

Szívesen bepillantana egy-két luxusotthonba? Június első hétvégéjén ismét megteheti, vadonatúj részekkel jelentkezik ugyanis a Spektrum Home-on a Luxusra tervezve című sorozat, mely hazánk egyik legnépszerűbb saját gyártású belsőépítészeti műsora. Az 5. évad epizódjaiban Sütő...

Új főszerkesztővel folytatja a Telex

Német Tamás lett a Telex új főszerkesztője, Dull Szabolcs szakmai igazgatóként a Telex igazgatóságában dolgozik a jövőben is, illetve a Telex Akadémia szakmai vezetőjeként folytatja. (Fotó: Huszti István / Telex) Tamás a Telex egyik legismertebb arca,...

A gyors kiszállítást keresik az online vásárlók

A magyarországi online vásárlások közel 40 százaléka azért hiúsul meg, mert az adott webshop szállítási lehetőségei között a vásárló nem talál elég gyors kézbesítési lehetőséget. Ez derül ki az aznapi kiszállításra specializálódott nemzetközi okoslogisztikai...

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Itt érdemes tankolni a hétvégén

A 25. születésnapját ünneplő hazai Auchan hatalmas kedvezményekkel és meglepetésekkel várta vásárlóit egész májusban. Ezt meghosszabbítva júniusban pedig három hétvégén kedvezményes áron lehet majd tankolni az Auchan benzinkutakon. A jubileum alkalmából az első júniusi...

Ezt kell tudni a kriptovaluták adózásáról

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében...

Így lehet feltörhetetlen jelszavad

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A felhasználók sajnos gyakran ugyanazokat a belépési adatokat adják meg kényelmi szempontok miatt,...

Baj lehet az államosításokból

Az utóbbi évek kormányzati költekezése kezdetben a COVID-19 járvány káros gazdasági hatásainak mérséklését szolgálta, majd kimondva is a növekedés erőltetett gyorsítása lett a cél. Ha a Bokros-csomagot (1995) követő időszakot nézzük látható, hogy a...

Ilyen évük volt a tévépiac főszereplőinek

Csökkenő árbevétel mellett is sikerült profittal zárnia a múlt évet a hazai televíziós piac két legnagyobb szereplőjének, az RTL Magyarországnak és a TV2 Csoportnak. Az RTL Magyarország teljes konszolidált árbevétele a 2022-es pénzügyi évben...

Gyereknek lenni jó! (x)

A gyermeki fantázia világokat képes teremteni. De mi történik akkor, ha a valóság ugyanolyan csodálatos, mint a szárnyaló képzelet? Ha egyszer csak életnagyságú TRex hátára lehet pattanni, lehetőség nyílik ráját simogatni, cápát etetni, trambulinon...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Óriási húzás – Az RTL adja a Bajnokok Ligáját

Történelmi jelentőségű megállapodást kötött az RTL Magyarország és az UEFA. A 2024/25-ös szezontól a következő három szezonon át az RTL lesz a Bajnokok Ligája otthona. Nem is akármilyen taktikával sikerült nyélbe ütni az üzletet:...

Elképesztő gazdagság a hazai luxusotthonokban

Szívesen bepillantana egy-két luxusotthonba? Június első hétvégéjén ismét megteheti, vadonatúj részekkel jelentkezik ugyanis a Spektrum Home-on a Luxusra tervezve című sorozat, mely hazánk egyik legnépszerűbb saját gyártású belsőépítészeti műsora. Az 5. évad epizódjaiban Sütő...

Új főszerkesztővel folytatja a Telex

Német Tamás lett a Telex új főszerkesztője, Dull Szabolcs szakmai igazgatóként a Telex igazgatóságában dolgozik a jövőben is, illetve a Telex Akadémia szakmai vezetőjeként folytatja. (Fotó: Huszti István / Telex) Tamás a Telex egyik legismertebb arca,...

A gyors kiszállítást keresik az online vásárlók

A magyarországi online vásárlások közel 40 százaléka azért hiúsul meg, mert az adott webshop szállítási lehetőségei között a vásárló nem talál elég gyors kézbesítési lehetőséget. Ez derül ki az aznapi kiszállításra specializálódott nemzetközi okoslogisztikai...

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....