Dübörög a nyár a horvát tengerparton

A horvát turizmus pozitív trendekkel és a turistaforgalom eredményeivel lép be az idei év turisztikai főszezonba. Ezt mutatják az eVisitor rendszer adatai, amelyek szerint januártól június végéig több mint 7,2 millió érkezés és 28,1 millió vendégéjszaka realizálódott Horvátországban. Ez 6 százalékos növekedést jelent az érkezések és 2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az Adriai-tenger partján 25,8 millió vendégéjszaka realizálódott, ami 2 százalékkal több, mint tavaly, míg a kontinens részen több mint 1,1 millió éjszaka, ami 7 százalékos növekedést jelent. Zágráb városában az első hat hónapban 1,2 millió éjszakai vendégéjszakát realizáltak, ami 8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A magyar adatok tekintetében a beérkező turisták száma Magyarországról 170 000 volt, ami 5%-kal több mint a tavalyi évben, ez pedig 630 000 vendégéjszakát eredményezett, ami 1%-os emelkedés. A legnagyobb emelkedést a hotelben töltött vendégéjszakák mutatnak eddig, a megelőző évhez képest 14%-os emelkedést mutat.

"Az év első felében elért pozitív eredmények egy újabb megerősítése annak, hogy Horvátország egész évben működő turisztikai célpont, amely a nyári hónapokon kívül is egyre több lehetőséget kínál vendégeinek. Ezt erősíit meg, hogy az első negyedévben 24,61 százalékkal több bevételünk volt a külföldi turistáktól a rekordot döntõ 2023-hoz képest, az elsõ hat hónapban pedig 6,5 százalékkal több fiskális bevételünk volt. Hiszünk abban, hogy az elkövetkező években Horvátország még jobb eredményeket fog felmutatni a nyári szezonon kívül, ezzel maradéktalanul megvalósítva stratégiai célunkat, a turizmus működését egész évben Horvátország minden régiójában” - mondta Tonči Glavina, a horvát turisztikai-és sportminiszter.

Ha Horvátország turisztikai eredményeit desztináció szerint szegmentáljuk, az év első felében Isztria (8,4 millió éjszaka), Split-Dalmácia megye (5 millió vendégéjszaka) és Kvarner (4,4 millió vendégéjszaka) területén érte el a legtöbb vendégéjszakát. desztinációk - Dubrovnik, Rovinj, Zágráb, Split, Poreč, Umag és Zadar. A magyarok által továbbra is a Kvarner régió a leglátogatottabb, 190 000 vendégéjszakával, majd ezt követi Isztria 145 000 vendégéjszakával majd, Zadar régió 90 000 vendégéjszakával.

"A horvát turisztikai szektor kiválóan teljesített az első félévben, és nagy optimizmussal vágunk neki a turisztikai év folytatásának. Nagyon intenzív nyári hónapok állnak előttünk, jelenleg több mint 700 ezer turista száll meg hazánkban napi szinten ez a szám hamarosan meghaladja a napi egymillió vendéget, ezt igazolja a szálláshelyek igen magas kihasználtsága is. Úgy látjuk, hogy mind az euro bevezetése, mind a schengeni övezethez való csatlakozás, hozzájárul ehhez a sikeres évhez” – mondta Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója.

A piacok szerinti számokat tekintve az első hat hónapban a legtöbb vendégéjszakát a német piacról érkező vendégek (5,7 millió éjszaka) és a belföldi vendégek (3,7 millió vendégéjszaka) adták, ezt követték a szlovén piacok (2,7 millió vendégéjszaka). Ausztria (2,6 millió éjszaka), Lengyelország (1,8 millió éjszaka) és az Egyesült Királyság (1,3 millió éjszaka). Ha szállástípusonként nézzük az éjszakázást, akkor a legtöbb vendégéjszaka szállodákban (9,2 millió éjszaka), magánszálláson (több mint 8 millió éjszaka) és kempingekben (5,5 millió éjszaka) volt.

Fotó: Aleksandar Gospic