Ebben bíznak az építőipari cégek

Az építőipar teljesítményének csökkenése, a megrendelések szűkülése miatt idén márciusra mélypontra esett a cégalapítások száma, miközben a tavaly április óta tapasztalható tendenciának megfelelően egyre több vállalkozás szűnik meg a szektorban. Az ágazat szereplői abban bíznak, hogy ha idén nem is, de jövőre ismét beindulhat a növekedés. A kérdés, hogy addig ki és hogyan tud talpon maradni, megerősödni. A nemzetközi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a válasz a digitalizáció térnyerése.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké viszont 0,8 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,8 százalékkal kisebb volt a februárinál. A visszaesés az ágazatban működő cégek számának alakulására is rányomta a bélyegét.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 17 hónap után először fordult elő, hogy 66 ezer alá, egészen pontosan 65,8 ezerre csökkent az építőipari vállalatok száma. A visszaesés nem újkeletű, egy hónap kivételével (augusztus) tavaly április óta ez a tendencia érvényesül a piacon. A havi megszűnések száma idén is meghaladja az 500-at, miközben az idei első negyedévben mélypontra jutott a cégalapítások volumene.

Így lehet a kevesebb több

Az ágazat teljesítményének visszaesése sok szereplőnek veszteség, másoknak viszont jó lehetőség arra, hogy hatékonyságnövelő beruházásokkal csökkentsék költségeiket, javítsák versenyképességüket. Az ilyen fejlesztések egy nehéz piacon is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy szervezet hosszabb távon is könnyebben megtarthassa szakembereit.

„A mostani, nehéz időszak nyertesei, a fellendülés igazi haszonélvezői azok a vállalkozások lesznek, amelyek a mennyiség helyett a minőséget helyezik előtérbe a működésükben, a munkaerő-gazdálkodásukban. Ilyen, amikor az adott piaci szereplőt a digitális megoldások használata kiemeli a versenytársak közül, mert növeli eredményességüket, hatékonyságukat. Ezek a megoldások jó és rossz időkben egyaránt előremutató döntések a vezetők számára. Az ilyen jellegű, digitalizációs fejlesztésen alapuló sikerhez szemléletváltásra van szükség, aminek a nemzetközi tapasztalatok alapján megkerülhetetlen eleme a digitalizációra épülő korszerű technológiák széleskörű alkalmazása a munkafolyamatokban, és az erre a területre való nyitottság” – hangsúlyozta Simon Szilárd, a létesítménygazdálkodásban, ingatlanprojektekben, valamint az építőiparban is használatos PlanRadar digitális dokumentáció, kommunikáció és jelentéskészítő vezető platformját Magyarországon is forgalmazó, bécsi székhelyű PlanRadar csapatának szakértője.

A hazai nagyvállalatok többsége már felismerte, hogy a váltás nem halogatható tovább, a kisebb cégek, különösen a kivitelezést végző, a hagyományos gyakorlatokhoz ragaszkodó alvállalkozók körében azonban még erős az idegenkedés az új módszerek alkalmazásával szemben. A digitalizáció akkor igazán hatékony eszköz, ha a projektek minden fázisában, a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át az épületek üzemeltetéséig kihasználják az előnyeit. A magyarországi építőipar jövőbeli sikere azon is múlik, hogy ezt minden érintett szereplő belássa, és ne kényszerként, hanem az üzleti eredményességét javító lehetőségként tekintsen az új technológiák bevezetésére.

Érzékletes példa és tapasztalat a sok épülettel rendelkező nagyvállalatok esete. ,,Az ilyen szervezeteknek problémáik adódnak a karbantartással, mert gyakran hiányoznak az alapvető információk, például az elektromos kábelek és egyéb szerelvények elhelyezkedéséről. Ez pedig okoz nehézségeket, például ha a falakat szeretnénk átalakítani. Ha van PlanRadar használat a folyamat során, akkor minden adat utólag is rendelkezésre áll, egy helyen, könnyen hozzáférhetően. Könnyű belátni, hogy ez megint csak költségoptimalizáló tényező és elem, az ingatlan komplexum teljes életciklusát tekintve” – érzékeltette a költségcsökkentés és versenyképesség egy lehetséges elemét Simon Szilárd.