- Hirdetés -

Egyre hangosabbak

|

- Hirdetés -

Jól ment tavaly is a rádiós reklámpiac, miután a hirdetők tovább növelték a reklámköltésüket ebben a médiatípusban. A szakemberek optimisták az idei évvel kapcsolatban is, és várhatóan még nagyobb hangsúlyt fektetnek a multiplatformos rádiózásban rejlő lehetőségek kiaknázására.

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) által március 20-án közzétett adatokból kiderült, hogy immár a második egymást követő évben növekedett a rádiós piac. A 2020-ról 2021-re realizált 11,3 százalékos növekedés után 2022-ben további 10,4 százalékkal költöttek többet a hirdetők rádióra, ami a Covid miatt drámaian csökkent mozi nyitása után százalékosan a második legmagasabb volt a médiatípusok között. Mindezt úgy, hogy tavaly a teljes hirdetési piac 3,7 százalékot nőtt, vagyis 2022-ben a rádiónak a médiatortán belüli részesedése a 2021-es 3,7 százalékról 2022-re 3,9-re emelkedett. A számok mögött meghúzódó tendenciákról, információkról, miértekről, valamint a 2023-as évet érintő meglátásaikról kérdeztük Galavics Andrást (Atmedia, rádiódivízió- és kereskedelmi vezető), Kapitány Jánost (Atmedia, rádiódivízió direkt és promóció értékesítési vezető), Müller Pált (Miértrádió? Egyesület, ügyvezető), Szabó László Zsoltot (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – NMHH, Médiapiaci Együttműködési és Kutatási Igazgatóság, igazgató), Turi Árpádot (Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete – RAME, elnök) és Ürge Dezsőt (Helyi Rádiók Országos Egyesülete – HEROE, elnök).

- Minek tudható be a már második éve tartó növekedés?

- Galavics András: A magyarországi rádióhallgatás az elmúlt években nem csökkent, a heti rádióhallgatás 90 százalék, sőt, a fiatalok is magas arányban hallgatják. Köszönhető ez annak, hogy a rádiózás eszköze ma már nemcsak a klasszikus FM/AM rádió, hanem az online és applikáción keresztüli rádiózásnak is jelentős a tábora. A kommunikációnknak köszönhetően a rádió hatékonyságát mára szinte minden hirdető ismeri. Az Atmedián belül magasabb szintre emeltük a kampányok tervezését és optimalizálását, ami jelentősen hozzájárult a sikeresebb kampánymutatókhoz és eredményekhez. Megmutattuk, hogy nemcsak egy rádióban, hanem a célunknak megfelelő többrádiós mixben kell gondolkozni.

- Kapitány János: Kedvező változás érzékelhető a non-szpot megoldások területén is, az ügyfelek nyitottabbak a kreatív, a sablonoktól eltérő megoldásokra. Egyre kevésbé érzékeljük azt is, hogy a rádió lenne az első, amit a média-költségkeret csökkenése esetén megvágnak a hirdetők. És végül, de nem utolsósorban nem elhanyagolható az sem, hogy a pandémiának 2022 elején tulajdonképpen vége lett.

- Ürge Dezső: A járvány nagyon érzékenyen érintette a rádiós piacot, abban az időben jelentős visszaesés volt tapasztalható a szektorban, amit az azt követő években sikerült ledolgozni. A másik fontos dolog, hogy a rádiót továbbra is sok millióan választják naponta, ezért a költséghatékonysága és a tömegbázisa révén továbbra is erős alternatívát jelent más hirdetési felületekkel szemben vagy akár mellett.

- Turi Árpád: A rádiós piacot többé-kevésbé megviselte az a nagy változás, amin az elmúlt években keresztülment. Rádiók tűntek el, születtek új brandek, és nagy volt a „helyezkedés”. Úgy tűnik, lassan kialakul az a struktúra, ami hosszabb távon is működhet, és ez jót tesz a rádiós iparágnak mind a hallgatószám, mind a bevételek szempontjából. Persze mindig lesz bizonyos változás, de reméljük, előremutató lesz és örvendetes. Véleményem szerint ezt a stabil, működő struktúrát díjazza most a piac.

- Müller Pál: Úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb faktor az, hogy a hallgatottsági adatok azt mutatják, hogy a rádió továbbra is egy rendkívül magas elérést biztosító tömegmédia. A 15 év fölöttiek körében a napi elérés 65, a heti pedig 89 százalék, napi 3 óra 39 perc átlagos hallgatási idő mellett. (Forrás: NMHH/Scores Group/Kantar-Hoffmann Rádió Napló, 2023. február) Teszi ezt úgy, hogy közben multiplatformos médium lett, vagyis a hallgatók úgy kezdték el használni a digitális platformokat, hogy azok nem erodálták a lineáris hallgatottságot. Merem remélni, hogy a rádiós piac 2022-es eredményeihez valamennyire hozzájárult a MiértRádió? Egyesület tevékenysége is.

- Hogyan alakul 2023 első negyedéve? Folytatódni látszik az elindult kedvező tendencia?

- K. J.: Az ideálisnak egyáltalán nem nevezhető körülmények ellenére, gondolok itt elsősorban az ukrán háborúra és a rekordinflációra, az idei év első negyedéve az előzetes várakozásainknál jobban alakul. Ugyan vannak kieső piacok/ügyfelek, de lépnek be újak, illetve a meglévő, standard rádiós hirdetők emelkedő költései összességében kompenzálják a kiesést.

- G. A.: A kezdeti óvatos tervezést az első negyedév végére felváltotta az optimizmus rádiós fronton. Jó néhány, rádiós szempontból új hirdetőt sikerült bevonzani és több szereplőnél is nőtt a rádió súlya a médiamixben.

- T. Á.: Az első negyedév jól néz ki, legalábbis a már lezárt első két hónap ezt mutatja. Persze az éven belüli ciklikusság miatt a neheze csak most jön, mivel az erősebb tervszámok áprilistól jelentkeznek. Az első fél év után már többet lehet mondani az évről. A hallgatói szám növekedése mindenesetre azt jelzi, hogy optimistán állunk ehhez az évhez is, de rengeteg dolgunk van még. Sokan elkezdték a digitalizáció különböző formáit, ami nagyon jól kiegészíti az FM-platformot. Ez egy szükséges folyamat, sok múlik ennek a sikerességén. Szeretnénk minél több fiatalt megtartani, illetve újakat behozni a rádióhallgatók körébe. A kreativitás és a szakmaiság továbbra is az első számú követelmény a rádiókban dolgozók számára.

- Ü. D.: A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva folytatódni látszik a növekedés, de azt ne felejtsük el, hogy a szomszéd országban jelen pillanatban is háború dúl. Ez a konfliktus gazdasági szankciókhoz, a nyersanyagárak megugrásához és inflációhoz vezetett, ezek az események pedig befolyásolhatják az év hátralévő részének alakulását.

- Hogyan készültök az év hátralévő részére?

- K. J.: Az igazán erős non-szpot kampányidőszakok még előttünk állnak, amelyeket az egész évre előre tervezhető promóciós megoldásokkal, teljesen egyedi új ötletekkel teszünk vonzóbbá ügyfeleink számára. Még nagyobb hangsúlyt fektetünk a multipatformos rádiózásban rejlő lehetőségek kiaknázására, így partnereink számára egy-egy non-szpot kampány során az onair megjelenések mellett online/social media/PR felületeket is biztosítunk. Szpotkampányok tekintetében még professzionálisabb ügyfélkiszolgálást, kampánytervezést, termékre, célcsoportra kínált csomagajánlatokat kínálunk a hirdetőink számára.

- G. A.: A Budapest csomag sikeres bevezetése után – amelyben hét fővárosi rádión futtatjuk egyszerre a hirdetők kampányait – az igények alapján újabb csomag bevezetését tervezzük. Tovább szeretnénk növelni a célcsoport alapján való kampánytervezések arányát, amit egyre több hirdető/ügynökség vesz igénybe. Ma már a reklámozóknak nem kell azzal foglalkozniuk, hogy maguk tervezzék a rádiós kampányaikat, a hallgatottsági adatokat és az ügyfél igényeit figyelembe véve elvégezzük helyettük az optimalizálást. Szeretnénk még több szektor specifikus esettanulmányt készíteni, amely megmutatja, hogy a rádió kihagyhatatlan a médiamixből.

- T. Á.: A rádiós piacot szeretnénk tovább erősíteni, ehhez összefogás és minél nagyobb üzleti jelenlét szükséges. Sok hirdető újra felfedezte a rádiót, ezt tovább kell erősítenünk, a hallgatókat pedig egyre sokszínűbb és releváns programozással kell megtartani.

- Ü. D.: A HEROE tovább kívánja népszerűsíteni a helyi rádiózást, ennek érdekében egy honlapot és egy applikációt is létre kívánunk hozni még ebben az évben, amin keresztül az összes tagunk elérhető, és a műsoraik hallgathatók lesznek. A magyarországi rádiók hatalmas hallgatótáborukra építve az elmúlt időszakban komoly jelenlétet szereztek a közösségimédia-platformokon és más digitális felületeken. A lineáris, illetve digitális felületek ötvözésével a rádiók egy olyan úton indultak el, ami a jövőben is meghatározó lesz.

 

Az összeállítás teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható, ami elérhető a Digitalstandon is, ide kattintva.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Idén is keresik a legsikeresebb startupokat

A Tőkeportál, az MBH Fintechlab, a MAFISZ (HFA), az ÓUVC Venture Studio, a Startup Grind, a Pozi.io, a Startitup Győr, a Startup Hungary, a HUNBAN, a Global Startup Awards, a CIB bank, a 500VC...

Erős lehet az év vége az ingatlanpiacon

Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben. A befektetők ingatlanvásárlási kedvét az inflációkövető állampapír kivezetése erősítheti a megszokottnál...

Ez lehet az okosmobilok jövője

Abu-Dzabiban, a Fortune Global Forum 2023-on Dr. Ray Guo, a HONOR marketingigazgatója beszélt az okos készülékek jövőjéről. Egyéb vállalati vezetőkkel tárgyalta az intelligens világ jövőképét, kitérve a hajlítható eszközök népszerűségére, a mesterséges intelligenciára és...

Kizöldül a Nádudvari

Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az...

Szoboszlaival kezdi az új évet a Network4

December 3-án a MATCH4-en láthatják a szurkolók, ahogyan a Liverpool a Fulhamet fogadja, közvetlenül karácsony előtt, december 20-án pedig a Liverpool - West Ham Ligakupa-negyeddöntő kerül képernyőre. A rajongóknak jól indul az új év...

Jeges izgalmak a Sport TV-n

Nem volt még arra példa Magyarországon, hogy televízióban is követhető legyen az U20-as divízió 1/A jégkorong-világbajnokság. A Sport TV azonban december 10-16. között élőben közvetíti a magyar válogatott mérkőzéseit a hazai eseményről.December 10. és...

Hatalmas a különbség a borvidékek ingatlanárai között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti...

Automata boltot nyitott a Spar

Mesterséges intelligencián alapuló, pénztáros és eladók nélküli SPAR automata üzlet működött két napon át Budapesten, Európa legnagyobb Sneakerness fesztiválján. Az elsősorban a Z-generáció tagjainak szánt szolgáltatás teszt-üzemmódban dolgozott, de a mobil „Satellit Store S”...

Messze még a hazai cégek valódi felelősségvállalása

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact...

Egyre tudatosabbak a magyar munkavállalók

A munkavállalók háromnegyede tartja fontosnak a munka és a magánélet összeegyeztethetőségét – derült ki a Családbarát Magyarország Központ munkaerőpiaci kutatásából. Az országos reprezentatív felmérés célja elsősorban a magyarországi atipikus foglalkoztatási helyzet feltárása volt, különösképpen...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Még mindig a Samsung a világ legjobb munkaadója

A Forbes ranglistáján ismét a Samsung nyerte el a „A Világ Legjobb Munkaadója” címet. Az első helyezettnek járó elismerést már negyedik éve kapja meg a vállalat – a kiemelkedő eredmény tükrözi azt a hatalmas...

Idén is keresik a legsikeresebb startupokat

A Tőkeportál, az MBH Fintechlab, a MAFISZ (HFA), az ÓUVC Venture Studio, a Startup Grind, a Pozi.io, a Startitup Győr, a Startup Hungary, a HUNBAN, a Global Startup Awards, a CIB bank, a 500VC...

Erős lehet az év vége az ingatlanpiacon

Nem csak az üzletekben, az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben. A befektetők ingatlanvásárlási kedvét az inflációkövető állampapír kivezetése erősítheti a megszokottnál...

Ez lehet az okosmobilok jövője

Abu-Dzabiban, a Fortune Global Forum 2023-on Dr. Ray Guo, a HONOR marketingigazgatója beszélt az okos készülékek jövőjéről. Egyéb vállalati vezetőkkel tárgyalta az intelligens világ jövőképét, kitérve a hajlítható eszközök népszerűségére, a mesterséges intelligenciára és...

Kizöldül a Nádudvari

Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...

Fókuszban a multiplatform növekedés

A lineáris piac lassan elérheti a maximumát, és egyre inkább van egy olyan típusú közönség, amelyik a streaming felé fordul – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Borsány-Gyenes András. A Network4 Media Group vezérigazgatója beszélt a...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Kizöldül a Nádudvari

Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az...

Új törvény segítheti, hogy fenntarthatóbban működjenek a vállalatok

Benyújtotta a kormány a fenntartható vállalati működést ösztönző törvénymódosítási javaslatot az Országgyűlésnek – hívja fel a figyelmet az EY. Az érintett hazai cégeknek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontból is át kell világítaniuk működésüket,...

Díjat nyert a K&H fenntarthatósági indexe

A Kreatív magazin szakmai zsűrije ezüst Prizma-díjjal értékelte a K&H fenntarthatósági indexét és a hozzá kapcsolódó kommunikációs tevékenységet, amely hatékonyan és társadalmilag felelősen alkalmazza az adat- és kutatásalapú PR-eszközöket. A hazai PR-, reklám- és...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....