- Hirdetés -

Egyre hangosabbak

|

- Hirdetés -

Jól ment tavaly is a rádiós reklámpiac, miután a hirdetők tovább növelték a reklámköltésüket ebben a médiatípusban. A szakemberek optimisták az idei évvel kapcsolatban is, és várhatóan még nagyobb hangsúlyt fektetnek a multiplatformos rádiózásban rejlő lehetőségek kiaknázására.

A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) által március 20-án közzétett adatokból kiderült, hogy immár a második egymást követő évben növekedett a rádiós piac. A 2020-ról 2021-re realizált 11,3 százalékos növekedés után 2022-ben további 10,4 százalékkal költöttek többet a hirdetők rádióra, ami a Covid miatt drámaian csökkent mozi nyitása után százalékosan a második legmagasabb volt a médiatípusok között. Mindezt úgy, hogy tavaly a teljes hirdetési piac 3,7 százalékot nőtt, vagyis 2022-ben a rádiónak a médiatortán belüli részesedése a 2021-es 3,7 százalékról 2022-re 3,9-re emelkedett. A számok mögött meghúzódó tendenciákról, információkról, miértekről, valamint a 2023-as évet érintő meglátásaikról kérdeztük Galavics Andrást (Atmedia, rádiódivízió- és kereskedelmi vezető), Kapitány Jánost (Atmedia, rádiódivízió direkt és promóció értékesítési vezető), Müller Pált (Miértrádió? Egyesület, ügyvezető), Szabó László Zsoltot (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – NMHH, Médiapiaci Együttműködési és Kutatási Igazgatóság, igazgató), Turi Árpádot (Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete – RAME, elnök) és Ürge Dezsőt (Helyi Rádiók Országos Egyesülete – HEROE, elnök).

- Minek tudható be a már második éve tartó növekedés?

- Galavics András: A magyarországi rádióhallgatás az elmúlt években nem csökkent, a heti rádióhallgatás 90 százalék, sőt, a fiatalok is magas arányban hallgatják. Köszönhető ez annak, hogy a rádiózás eszköze ma már nemcsak a klasszikus FM/AM rádió, hanem az online és applikáción keresztüli rádiózásnak is jelentős a tábora. A kommunikációnknak köszönhetően a rádió hatékonyságát mára szinte minden hirdető ismeri. Az Atmedián belül magasabb szintre emeltük a kampányok tervezését és optimalizálását, ami jelentősen hozzájárult a sikeresebb kampánymutatókhoz és eredményekhez. Megmutattuk, hogy nemcsak egy rádióban, hanem a célunknak megfelelő többrádiós mixben kell gondolkozni.

- Kapitány János: Kedvező változás érzékelhető a non-szpot megoldások területén is, az ügyfelek nyitottabbak a kreatív, a sablonoktól eltérő megoldásokra. Egyre kevésbé érzékeljük azt is, hogy a rádió lenne az első, amit a média-költségkeret csökkenése esetén megvágnak a hirdetők. És végül, de nem utolsósorban nem elhanyagolható az sem, hogy a pandémiának 2022 elején tulajdonképpen vége lett.

- Ürge Dezső: A járvány nagyon érzékenyen érintette a rádiós piacot, abban az időben jelentős visszaesés volt tapasztalható a szektorban, amit az azt követő években sikerült ledolgozni. A másik fontos dolog, hogy a rádiót továbbra is sok millióan választják naponta, ezért a költséghatékonysága és a tömegbázisa révén továbbra is erős alternatívát jelent más hirdetési felületekkel szemben vagy akár mellett.

- Turi Árpád: A rádiós piacot többé-kevésbé megviselte az a nagy változás, amin az elmúlt években keresztülment. Rádiók tűntek el, születtek új brandek, és nagy volt a „helyezkedés”. Úgy tűnik, lassan kialakul az a struktúra, ami hosszabb távon is működhet, és ez jót tesz a rádiós iparágnak mind a hallgatószám, mind a bevételek szempontjából. Persze mindig lesz bizonyos változás, de reméljük, előremutató lesz és örvendetes. Véleményem szerint ezt a stabil, működő struktúrát díjazza most a piac.

- Müller Pál: Úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb faktor az, hogy a hallgatottsági adatok azt mutatják, hogy a rádió továbbra is egy rendkívül magas elérést biztosító tömegmédia. A 15 év fölöttiek körében a napi elérés 65, a heti pedig 89 százalék, napi 3 óra 39 perc átlagos hallgatási idő mellett. (Forrás: NMHH/Scores Group/Kantar-Hoffmann Rádió Napló, 2023. február) Teszi ezt úgy, hogy közben multiplatformos médium lett, vagyis a hallgatók úgy kezdték el használni a digitális platformokat, hogy azok nem erodálták a lineáris hallgatottságot. Merem remélni, hogy a rádiós piac 2022-es eredményeihez valamennyire hozzájárult a MiértRádió? Egyesület tevékenysége is.

- Hogyan alakul 2023 első negyedéve? Folytatódni látszik az elindult kedvező tendencia?

- K. J.: Az ideálisnak egyáltalán nem nevezhető körülmények ellenére, gondolok itt elsősorban az ukrán háborúra és a rekordinflációra, az idei év első negyedéve az előzetes várakozásainknál jobban alakul. Ugyan vannak kieső piacok/ügyfelek, de lépnek be újak, illetve a meglévő, standard rádiós hirdetők emelkedő költései összességében kompenzálják a kiesést.

- G. A.: A kezdeti óvatos tervezést az első negyedév végére felváltotta az optimizmus rádiós fronton. Jó néhány, rádiós szempontból új hirdetőt sikerült bevonzani és több szereplőnél is nőtt a rádió súlya a médiamixben.

- T. Á.: Az első negyedév jól néz ki, legalábbis a már lezárt első két hónap ezt mutatja. Persze az éven belüli ciklikusság miatt a neheze csak most jön, mivel az erősebb tervszámok áprilistól jelentkeznek. Az első fél év után már többet lehet mondani az évről. A hallgatói szám növekedése mindenesetre azt jelzi, hogy optimistán állunk ehhez az évhez is, de rengeteg dolgunk van még. Sokan elkezdték a digitalizáció különböző formáit, ami nagyon jól kiegészíti az FM-platformot. Ez egy szükséges folyamat, sok múlik ennek a sikerességén. Szeretnénk minél több fiatalt megtartani, illetve újakat behozni a rádióhallgatók körébe. A kreativitás és a szakmaiság továbbra is az első számú követelmény a rádiókban dolgozók számára.

- Ü. D.: A tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva folytatódni látszik a növekedés, de azt ne felejtsük el, hogy a szomszéd országban jelen pillanatban is háború dúl. Ez a konfliktus gazdasági szankciókhoz, a nyersanyagárak megugrásához és inflációhoz vezetett, ezek az események pedig befolyásolhatják az év hátralévő részének alakulását.

- Hogyan készültök az év hátralévő részére?

- K. J.: Az igazán erős non-szpot kampányidőszakok még előttünk állnak, amelyeket az egész évre előre tervezhető promóciós megoldásokkal, teljesen egyedi új ötletekkel teszünk vonzóbbá ügyfeleink számára. Még nagyobb hangsúlyt fektetünk a multipatformos rádiózásban rejlő lehetőségek kiaknázására, így partnereink számára egy-egy non-szpot kampány során az onair megjelenések mellett online/social media/PR felületeket is biztosítunk. Szpotkampányok tekintetében még professzionálisabb ügyfélkiszolgálást, kampánytervezést, termékre, célcsoportra kínált csomagajánlatokat kínálunk a hirdetőink számára.

- G. A.: A Budapest csomag sikeres bevezetése után – amelyben hét fővárosi rádión futtatjuk egyszerre a hirdetők kampányait – az igények alapján újabb csomag bevezetését tervezzük. Tovább szeretnénk növelni a célcsoport alapján való kampánytervezések arányát, amit egyre több hirdető/ügynökség vesz igénybe. Ma már a reklámozóknak nem kell azzal foglalkozniuk, hogy maguk tervezzék a rádiós kampányaikat, a hallgatottsági adatokat és az ügyfél igényeit figyelembe véve elvégezzük helyettük az optimalizálást. Szeretnénk még több szektor specifikus esettanulmányt készíteni, amely megmutatja, hogy a rádió kihagyhatatlan a médiamixből.

- T. Á.: A rádiós piacot szeretnénk tovább erősíteni, ehhez összefogás és minél nagyobb üzleti jelenlét szükséges. Sok hirdető újra felfedezte a rádiót, ezt tovább kell erősítenünk, a hallgatókat pedig egyre sokszínűbb és releváns programozással kell megtartani.

- Ü. D.: A HEROE tovább kívánja népszerűsíteni a helyi rádiózást, ennek érdekében egy honlapot és egy applikációt is létre kívánunk hozni még ebben az évben, amin keresztül az összes tagunk elérhető, és a műsoraik hallgathatók lesznek. A magyarországi rádiók hatalmas hallgatótáborukra építve az elmúlt időszakban komoly jelenlétet szereztek a közösségimédia-platformokon és más digitális felületeken. A lineáris, illetve digitális felületek ötvözésével a rádiók egy olyan úton indultak el, ami a jövőben is meghatározó lesz.

 

Az összeállítás teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható, ami elérhető a Digitalstandon is, ide kattintva.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai,...

Mesterséges intelligenciával javítanának az egészségügyön

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulásos technológia rendelkezik a potenciállal, amivel képes az egészségügyi ágazat minden területét továbbfejleszteni. A startupok már most is használják a mesterséges intelligenciát a sürgető egészségügyi és jóléti...

Új ügyféllel erősít az Influence Media

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental...

Új főszerkesztővel folytatja az ÉVA Magazin

Birta Brigittát nevezték ki az ÉVA Magazin új főszerkesztőjének, a tapasztalt szakember több mint nyolc éve a lapot kiadó Marquard Group Hungary vezető munkatársaként dolgozik, új feladata mellett pedig továbbra is betölti a Runner’s...

Így neteznek a magyarok – Facebookra egy óra jut naponta

Naponta átlagosan egy órán át pörgetik a Facebookot a magyar felhasználók, miközben hírek olvasására negyedóránál is kevesebbet szánnak – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából. Az elemzés szerint fél perc...

Mobilokon érkezik a bankolás jövője

A következő évtizedben az Y és a Z generáció válnak a bankok legfontosabb célcsoportjaivái, mivel várhatóan közel 70 billió dollárnyi vagyon száll rájuk szüleiktől. Mit jelent ez a bankszektor számára? Először is azt, hogy...

Kétkeréken erősít a Lidl

A Lidl megerősíti a kerékpársport iránti elkötelezettségét és a Lidl Trek UCI WorldTour csapat főszponzorává, valamint stratégiai partnerévé válik. A nemzetközi kerékpársport egyik vezető csapatával kötött hosszú távú partnerség a 2023. június 30-án kezdődő...

Új vezetői struktúrával folytatja a Publicis Groupe

Az ország legnagyobb kreatív-, digitális- és médiaügynöksége eddigi legsikeresebb évét zárta 2022-ben, erősítve a hazai, regionális és nemzetközi piacon betöltött szerepét. A folyamatos létszámbeli növekedés és a bővülő ügyfélportfólió hatására megújult szervezeti struktúrában folytatja...

Szegeden bővít a Lufthansa

A Lufthansa Systems Hungária szegedi csapata a dinamikus növekedésnek köszönhetően irodát vált. Május 30-án kezdik az első munkanapjukat az IT szakemberek az új helyen, a várost azonban nem hagyja el a légiközlekedési informatikai vállalat,...

Ezt érdemes tudni a legjobb vidéki éttermekről

Az Audi-Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz idei megjelenésével végre bebizonyosodott, hogy mindegy, merre indulunk az országban, díjnyertes vendéglátóhelyekben biztosan nem lesz hiány.  Tata, Esztergom, Encs, Tura, Villány, Balatonfüred, Balatonszemes, Csopak, Dánszentmiklós, Balatonszőlős – ezek...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Elmaradt az áresés a prémium ingatlanoknál

A lakáspiac prémium és luxus szegmensét sem kerülte el a tavalyi megtorpanás, de mint annyi más ezen a szűk piacon, a visszaesés is mutatott sajátosságokat. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint az árak jellemzően stabilak...

Magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai,...

Mesterséges intelligenciával javítanának az egészségügyön

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulásos technológia rendelkezik a potenciállal, amivel képes az egészségügyi ágazat minden területét továbbfejleszteni. A startupok már most is használják a mesterséges intelligenciát a sürgető egészségügyi és jóléti...

Új ügyféllel erősít az Influence Media

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental...

Új főszerkesztővel folytatja az ÉVA Magazin

Birta Brigittát nevezték ki az ÉVA Magazin új főszerkesztőjének, a tapasztalt szakember több mint nyolc éve a lapot kiadó Marquard Group Hungary vezető munkatársaként dolgozik, új feladata mellett pedig továbbra is betölti a Runner’s...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

Ismert emberekhez költöztetett vadon élő állatokat a WWF

Gundel Takács Gáborhoz hiúz, Eke Angélához barnamedve költözött be a hetekben, mások lakásában pedig vidra és vaddisznó is felbukkant. De mit keresnek ezek a vadon élő állatok a négy fal között ahelyett, hogy természetes...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....