- Hirdetés -

Egyre több vállalat készít fenntarthatósági stratégiát

|

- Hirdetés -

A fogyasztói szokások is változnak, és ma már a hazai lakosságban is megvan az igény arra, hogy a vállalatok fenntartható módon működjenek - állítja dr. Neulinger Ágnes. A METU fenntarthatósági menedzser képzésének szakvezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy szabályozási oldalról az Európai Unióban további szigorításokra kell számítani, amelyek a vállalati működésre nyomásként fognak nehezedni és beszélt arról is, hogyan érdemes kezdeniük a cégeknek a „zöldülést”.

- Idén ősszel Fenntarthatósági menedzsment képzést indít a METU. Miért döntöttek úgy, hogy elindítják ezt a képzést?

- A fenntarthatóság az egyik leggyorsabban erősödő trend, amelyben egyértelműen benne van a szabályozási környezet alakulása és a fogyasztói elvárások erősödése is. Ha az előbbit tekintjük, akkor az egyik legaktuálisabb a fenntarthatósági vállalati jelentéstételre vonatkozó elvárások változása. Az erről szóló irányelv, a CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) alapján a korábbinál részletesebben és egy sokkal kiterjedtebb vállalati körben kell fenntarthatósági jelentést készíteni a jövőben. Emellett a fogyasztói szokások is változnak, és ma már a hazai lakosságban is megvan az igény arra, hogy a vállalatok fenntartható módon működjenek. Ezekhez az új feladatokhoz hozzáértő menedzserek is kellenek. A fenntarthatósági menedzsment oktatási programunkkal olyan szakembereket képzünk, akik a szervezetükben a fenntarthatóbb működés felé való átmenetet tudják hatékonyan támogatni. Ők képesek lesznek arra, hogy azonosítsák szervezeti folyamataikban az emberi jogi, társadalmi és környezeti hatásokat és kockázatokat, valamint képesek lesznek ezeket adatforrásokhoz is kötni, azaz tudnak majd mérésekben is gondolkodni.

- Elsősorban kiket várnak erre a képzésre?

- Azokat, akiknek meglévő vagy új feladatként fenntarthatósági kérdésekkel kell foglalkozniuk a munkájuk során, például stratégiaépítésben és megvalósításban vagy fenntarthatósági jelentések készítésében kell közreműködniük. Minden szektorból és minden méretű vállalattól várunk érdeklődőket, beleértve a profit és nonprofit szférát, valamint az önkormányzatok munkatársait is. Emellett várunk olyanokat is, akik fenntarthatósággal összefüggő területen szeretnének a jövőben dolgozni. A képzésünk elvégzése ajánlott olyan menedzserek és gyakorlati szakemberek számára, akik vállalatirányítási és üzleti szempontból érdeklődnek a fenntartható vállalati/szervezeti működés iránt és a vállalatukon/szervezetükön belül felelősek a fenntarthatósági célok kialakításáért vagy megvalósításáért. Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy ez a képzés neki való-e, akkor jöjjön el a METU online nyílt napjára augusztus 30-án, ahol választ kaphat a kérdéseire.

- Milyen ismereteket adnak át a jelentkezőknek?

- A másoddiplomát adó szak aktuális, gyakorlatias és a mindennapi munkában használható tudást ad a résztvevőknek. A képzés felkészít azokra a feladatokra, amelyekkel a különféle szervezeteknek foglalkozniuk kell azért, hogy működésüket fenntarthatóbbá tegyék stratégiai gondolkodásukkal és operatív tennivalóikkal összefüggésben. A képzés során a vállalati fenntarthatóság általános témaköreinek megismerésén túl minden résztvevő a saját szervezetét érintő aktuális, fenntarthatósági kérdés megoldásával is tud foglalkozni egy projektmunka, vagy akár majd a szakdolgozata keretében.

- Véleménye szerint mennyire épült be a hazai vállalkozások életében a fenntarthatóság, a környezettudatos gondolkodás?

- Egy tavalyi országos felmérés szerint a mikro- és kisvállalkozások jelentős része fontosnak tartja a fenntartható vállalati működést, méghozzá elsősorban értékalapon, a saját meggyőződése szerint. Ezzel együtt a tevékenységükbe jellemzően azokat a fenntarthatósági megoldásokat építették már be, amelyek könnyen elérhetőek és megvalósíthatók, valamint gazdasági racionalitás is indokolja ezeket. A fenntarthatósághoz való pozitív viszonyt mutatják a hazai közepes és nagyvállalatok körében végzett kutatások is. Ugyancsak jó hír − igaz ebben a szigorodó szabályozások is benne vannak − hogy a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetben is egyre több vállalat készít fenntarthatósági stratégiát vagy tervez ilyet.

- Mit lehetne tenni a helyzet javítása érdekében? Milyen új jogszabályok várhatók, amelyek támogatják a klímabarátabb működést?

- Világszerte a szabályozási gyakorlat folyamatos szigorodását láthatjuk, amely alól az Európai Unió sem kivétel. Az ’Európai Zöld Megállapodás’ célja a klímasemlegesség elérése 2050-ig, amihez 2030-ig 55%-os széndioxid kibocsátáscsökkentést kell teljesíteni. Annak érdekében, hogy a fenntarthatóbb életmód felé való átmenet megvalósulhasson további szigorításokra kell számítani, amelyek a vállalati működésre nyomásként fognak nehezedni. Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy 2022 második felétől Magyarországon is életbe lépett az a szabályozás, amely betiltotta az egyszer használatos műanyag termékek használatát. Az idei évtől pedig nem lehet műanyagból készült elviteles poharakat forgalmazni, beleértve az aljukat és a tetejüket is. A közeljövő egyik legjelentősebb szabályozási változása a CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) lesz, amely beszámolási kötelezettséget ró a nagyvállalatokra és egyes KKV-kra a működésük emberi jogi, társadalmi és környezeti hatásait és kockázatait értékelve. 2024-től pedig életbe lép a PET palackok kötelező visszaváltási rendszerének a bevezetése a hazai kiskereskedelem 400 m2 feletti üzleteiben.

- Véleménye szerint hol érdemes elkezdenie egy cégnek a „zöldülést”? Szükség van-e fenntarthatósági stratégiára, ha igen, azt hogyan érdemes kialakítani, milyen elemei legyenek?

- A vezetői szemlélet az egyik legfontosabb. Lényeges az, hogy egy vállalkozás milyen alapelvek és célok mentén működik, hogy a nyereségorientáltság mellett megjelennek-e etikai szempontok is és számít-e a fenntarthatóság. A fenntarthatósági stratégia segíti annak átgondolását és megvalósítását, hogy egy vállalat (vagy más szervezet) miként képes úgy értéket teremteni, hogy eközben a működésének környezeti terhelése a legkisebb legyen. A fenntarthatósági jelentés készítése egyes vállalatok számára jogszabályi kötelesség, mások önkéntesen foglalkoznak ezzel, jelezve a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket. Egy ilyen stratégia a fenntarthatóságot komplexen értelmezi, hosszútávon gondolkodik, és a környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási szempontokat egyaránt érvényesíti a működésében.

- Az egyetem a saját működése során mennyire törekszik a fenntarthatóságra? Milyen kezdeményezéseik vannak ezen a területen? Milyen eredményeket értek el?

- A fenntarthatóság kiemelten fontos a Budapesti Metropolitan Egyetemnek, ami tagja a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának (MEFP), szerepel a nemzetközi GreenMetric listán és a fenntarthatóság témája számos oktatási programjában is megjelenik. Emellett rendszeresek a fenntarthatóság jegyében szervezett munkatársi rendezvények és számos zöldítési törekvés is megvalósult már a METU kampuszain. Utóbbira példa a közösségi terek zöldítése és az egyetemi faültetések. Az új, másoddiplomát adó Fenntarthatósági menedzsment képzés mellett van egy másik, hasonló szellemiségű szakirányú továbbképzésünk is, ami egy speciális területet érint, a divatot, így Fenntartható divatmárka menedzsment szakra is lehet jelentkezni. Végül, de nem utolsósorban az egyetemen működik a Fenntarthatósági és Versenyképességi Kutatóintézet, amelyet dr. Halmai Péter akadémikus vezet.

- Véleménye szerint mennyire reális a 1,5C fokos határ betartása, milyen változásokra lenne szükség ahhoz, hogy ez tényleg sikerüljön?

- Az aktuális előrejelzések szerint egyre nagyobb az esélye annak, hogy 2027-ig átlépjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt, igaz még nem tartósan. Egyes vélemények szerint a jelenlegi politikák és gyakorlatok elégtelenek, és a 2030-as célokkal sem megy a növekedés 2,4-2,9 foknál lejjebb. Annak érdekében, hogy a felmelegedés mértékét sikerüljön 2 fok alatt tartani minden erőfeszítésre szükség van, és ebben az egyéni viselkedésváltozás is jelentős szerepet játszik. Erre kell koncentrálnia mindenkinek a saját hatókörében: munkájában és magánéletében egyaránt.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...

Angol focit, NFL-t és MotoGP-t is nézhetünk a héten

Három kontinensről hoz el sport ínyencségeket a magyar szurkolóknak a Network4 csoport a héten. Az Angol Ligakupa küzdelmeitől, a legizgalmasabb NFL meccseken át a MotoGP és Superbike futamokon át a Premier League, Bundesliga és...

Egyre többet fizetünk az okoseszközöket használva

Továbbra is nagyon lendületes növekedést mutatnak az okoseszközös fizetések a K&H-nál. Az idei év első nyolc hónapjában óránként átlagosan több mint 5500 okoseszközös fizetést bonyolítottak a pénzintézet ügyfelei, ami 67 százalékos emelkedésnek felel meg...

Értékesítési szakemberrel erősít a Marquard Group Hungary

Nagy tapasztalatú és tudású szakember segíti a jövőben a Marquard Group Hungary munkáját. Nagy Tamás szeptember végétől sales executive tanácsadóként támogatja a Marquard újrapozicionálási folyamatait. A Magyarországon több évtizedes tapasztalattal rendelkező vállalat az elmúlt...

Jövő héten rajtol A Nagy Ő a TV2-n

Október 9-én este indul a Bachelor – A Nagy Ő legújabb évada a TV2-n. A párkereső reality-ben ezúttal az ország 39. leggazdagabb embere, Jákob Zoltán vállalkozott arra, hogy egy tévéműsorban keresse meg szíve hölgyét....

Dupla résszel rajtol az új magyar történelmi sorozat

Dupla résszel debütál október 13-án, pénteken este a Dunán a Tündérkert című történelmi kalandfilmsorozat. A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült 8 részes sorozat további epizódjait péntek esténként láthatják majd a...

Olasz céggel kötött megállapodást a Duna House leányvállalata

A Duna House csoport leányvállalata, a Hgroup S.p. A. (Hgroup) befektetési és együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa S.p.A.-val (Professione Casa). A Professione Casa Olaszország egyik legnagyobb ingatlanügynöksége, amely országszerte 280 irodával rendelkezik. A...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Hiába jött be a home office, egyre kevesebb rá a lehetőség

Magyarországon tízből hat munkavállalónak egyáltalán nincs lehetősége otthoni munkavégzésre – van, akinek a munkaköre, míg másnak a munkaadója nem teszi ezt lehetővé. Sokan úgy vélik, hogy a home office ritkulni fog, a munkavállalók kétharmada...

Idén is díjazza az inspiráló nőket a Femcafe.hu

November 29-én ismét díjazza az elismerésre méltó teljesítményeket a Femcafe.hu. A piac meghatározó női portálja 2018 óta adja át az olvasói által megszavazott díjakat azoknak a nőknek, akiknek munkássága értéket közvetít és példaként szolgálhat...

Új pályázatot hirdet a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Először hirdet kritikaírói pályázatot a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet idén október 24. és 28. között rendeznek meg a szegedi Belvárosi Moziban. A 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon ezúttal is az operatőri munkáé a...

Továbbra is nagy az érdeklődés a minilakások iránt

A megváltozott ingatlanpiaci körülmények között sem vesztettek népszerűségükből a csekély alapterülettel rendelkező, 10-20 négyzetméter közötti minilakások. Az akár befektetésnek, akár saját használatra, első lakásnak is ideális ingatlanok különlegességük miatt sokszor a nagyobb alapterületű, használt...

Új ügyvezető a United Way Magyarországnál

Nagy Andrea Gabriella tölti be szeptember 25-től a United Way Magyarország ügyvezető igazgatói posztját. A United Way Magyarország a világ egyik vezető nonprofit szervezetének, a United Way nemzetközi hálózatának tagjaként több, mint 30 éve...
- Hirdetés -

Podcast

Az oktatás akkor jó, ha felkészít az életre

Milyen kihívások, trendek jellemzik ma az oktatástechnológiát, hogy befolyásolja a diákokat a digitalizáció, lemarad-e a gyerek, ha nincs okostelefonja? Ezeket a témákat is megvitatták a Business Lounge szeptember 13-ai adásában, melynek egyik vendége az...

A hitelesség alapvető faktor

Hogy fest 2023-ban egy kereskedelmi televízió talent managementje, hogyan járulnak hozzá a TV2-nél megforduló arcok a brand erősítéséhez, és fordítva: miért „éri meg” nekik, ha a csatorna menedzseli őket, mint influenszereket? Ezeket a kérdéseket...

Beépült a mindennapokba az élőzenei élmény

Ha nyár, akkor fesztiválok – de vajon magukhoz tértek már az itthoni rendezvények a Covid okozta sokkból? Szervezésről, jegyértékesítésről, kis és nagy rendezvényekről volt szó többek között a Business Lounge augusztus másodikai adásában, melynek...

Don't Miss

Formabontó ötletek

Az MI és a digitalizáció átszövi a mindennapjainkat, ami lehetőséget ad arra, hogy a meglévő erőforrásainkat a leghatékonyabban tudjuk használni – mondta el Pantl Péter a legsikeresebb hazai PR-szakembereket felvonultató Top50-es rangsor első helyezettje....

Magas szinten gondolkodni

Rendszeres reklámkocsmák, éjszakai városfutások, a szakmai kezdetek, a legnagyobb kihívások, miért lehet imádni a marketingszakmát – többek között ezekről beszélt az idei TOP50 marketinges rangsor élén végző Szabó Béla a Marketing&Media magazinnak adott interjúban....

Önazonos kreátorokon, márkakollaborációkon és az AI-on lesz a hangsúly 2024-ben is

Hat éve erősíti a Coca-Cola csapatát Mérő Ádám, lelkesedése pedig azóta is töretlen a világ legértékesebb, legvonzóbb, állítása szerint legjobb marketinggel rendelkező márkája iránt. A tizenöt évnyi ügynökségi oldalt cserélte a brand oldali ügyfélszékre,...

Újra kell gondolni a hierarchiát a szervezetben

Művészettörténészként diplomázott, kulturális és kreatív elköteleződését pedig a Magyar Telekomnál kamatoztatja Kovács András Péter, aki jelenleg a családi szegmenskommunikációért felel és a Warm Up Talks legújabb adásában elárulja: mit jelent az agilis transzformáció, miért...

A felelős márka szerepe soha nem volt olyan fontos, mint ma

Ha a saját tevékenységünkre gondolunk, kulcsfontosságú lett, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatosságra és a digitális és kiberbiztonságra ezeknek a technológiáknak a használata kapcsán, amiben a teljes piacnak óriási felelőssége van – mondta el...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Fontos döntést hozott a Lego

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél- írja az MTI a...

Csomagolásmentes kiszállítással újít a Rossmann

Új, csomagolásmentes házhozszállítási lehetőséget kínál ügyfeleinek a Rossmann. A Rossmann saját autós futárszolgálata immáron szinte végtelenszer újra használható tartós táskákban szállítja ki a rendelt termékeket azoknak, akik rendelésük során ezt a fenntartható opciót választják....

Klímapusztulás: a villamosenergia-ágazaton múlik minden

A villamosenergia-ágazat a kulcsa annak, hogy elérje a karbonsemlegességet az világ 2050-re, egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az ágazati kutatás szerint az energiatermelés felel az üvegházhatású gázkibocsátás 75 százalékáért. A szektor...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....