- Hirdetés -

Hatásosak a magazinhirdetések

|

- Hirdetés -

Világszerte több kutatás is megerősítette, hogy a magazinokban elhelyezett hirdetések hatásosak, az olvasókat nem zavarják és magas a visszaidézési arányuk. Ráadásul a reklámozók a printkiadványokban megjelentethetnek kreatív hirdetéseket is. A Marketing&Media az ősszel kiemelten foglalkozik a printkiadók stratégiai és üzleti lehetőségeivel, a lapban a következő hónapokban folyamatosan és részletesen beszámolunk a nemzetközi printpiac legfrissebb trendjeiről, a lehetséges új pénztermelő irányokról.

 

Egy kutatás során az amerikai Starcom ügynökség arra kérte a fogyasztókat, hogy tépjék ki azt a tíz oldalt kedvenc magazinjukból, amely számukra a lap legjavát képviseli. A tíz oldalból átlagosan három hirdetés volt, ez jól mutatja, hogy az olvasók hogyan értékelik a hirdetéseket a magazinokban.

 

A magazin erőssége a célcsoportosítás, amely a hirdetőnek segítséget nyújt, hiszen a viszonylag homogén olvasóközönségnek köszönhetően személyre szabhatja az adott termékről szóló információkat. A célcsoportosítás jóval túlmutat a demográfiai adatokon, hiszen számos egyéb mutató vehető alapul, beleértve a viselkedési szokásokat. A magazinok felosztják a fogyasztókat azonos gondolkodású csoportokra, hiszen a lapok olvasói egy adott célcsoporthoz tartoznak. A legegyszerűbb példával élve, az a gépkocsikat hirdető cég, amely autós magazinban hirdet, biztos lehet abban, hogy a lap összes olvasóját érdeklik azok az autók, amelyeket bemutatnak az újságban.

Ezek a fogyasztók azok, akik a legvalószínűbb, hogy olvasnak az adott témáról és pénzt is költenek a piacon. Vagyis a magazinolvasókról elmondhatjuk, hogy nagyobb tudás, több információ birtokában vannak és hajlamosak több pénzt költeni. Termékismeretük a téma iránti lelkesedésükkel ötvözve arra készteti őket, hogy másoknak is beszéljenek az adott témáról, azaz hatással vannak más emberek vásárlási döntéseire is.

 

Zavartalan olvasás

 

A belga Sanoma felmérése szerint a magazinolvasók a reklámokról nem gondolják azt, hogy megosztók, zavarók lennének, vagyis a magazinok egyedülállók abban az értelemben, hogy esetükben a reklámokat szívesen fogadja a közönség. Az olvasók olyan magazinokat választanak, amelyek passzolnak érdeklődésükhöz és szemléletmódjukhoz. Csak azok a hirdetők választják a lapban való megjelenést, amelyek termékei jól illenek a magazin olvasóközönségéhez és szerkesztői tartalmaihoz. Ebből kifolyólag a gondosan megválogatott reklámok általában érdeklik az olvasókat.

 

Az egy médiumhoz való elköteleződés jelentőségét mutatja egy chilei tanulmány is. Az Olvasók elkötelezése: a magazinhirdetések hatékonysága a chilei médiapiacon című tanulmányt a University of Santiago készítette. Ez arra a következtetésre jutott, hogy a magazinok képesek egy olyan élménysorozatot generálni az olvasók számára, amelynek pozitív hatása van a hirdetési hatékonyságra. A magazintartalmakról való eszmecserék, beszélgetések, a közösséghez való tartozás érzése, az inspiráció, a kikapcsolódás élménye mind összefügg azzal, hogy mennyire hatékonyak a hirdetések egy magazinban.

 

Fokozott hatékonyság

 

A magazin ereje abban rejlik, hogy az olvasó időt szán az olvasásra, miközben a magazinra fókuszál. Ez nemcsak az olvasói „én pillanat”, hanem a hirdető lehetősége, pillanata is, tehát nagyobb a valószínűsége, hogy az olvasók észrevesznek és el is olvasnak egy hirdetést. A Holland Lapkiadók Szövetségének Magazine Engagement Study című tanulmánya azt kutatta, hogy az olvasónak mi a motivációja arra, hogy hirdetéseket olvasson. Gyakran említették az alábbiakat: hasznos tanácsért, információért, új ötletekért, az élvezetért és inspirációként.

 

A felmérés megerősítette, hogy egy hirdetés akkor éri el a legnagyobb hatást, ha a magazin, a hirdetés és az olvasó összhangban van. Így azok az olvasók, akik erősen kötődnek a magazinjukhoz, különösen fogékonyak az abban megjelent hirdetésekre. Az elkötelezett olvasók a „normál” olvasóknál magasabb pontszámot értek el: 75 százalék arról számolt be, hogy a hirdetés elolvasása után meglátogatta a terméket forgalmazó üzletet vagy weboldalt, 66 százalék pedig azt nyilatkozta, hogy a hirdetés elolvasása után megvette a terméket, vagy kipróbált egy új szolgáltatást.

 

Vásárlásösztönzés

 

A Magnify tanulmánya a szerkesztői tartalmak, cikkek és a hirdetések hatását hasonlította össze, e szerint a reklámokat ugyanolyan arányban tudták felidézni, mint a cikkeket, vagyis a magazinok nagyon otthonos, természetes környezetet jelentenek a hirdetések számára. A tartalom egy részének vagy egészének elolvasása jellemzőbb volt a cikkek esetében, mint a hirdetéseknél, de az ezt követő cselekvés, lépések megtétele általában utóbbinál jelentkezett szembetűnőbben. A reklámot megjegyzők nagyobb arányban gyűjtöttek információkat, látogattak meg honlapokat és fontolgatták a vásárlást, mint a cikkolvasók (természetesen a szerkesztői tartalmak, cikkek többnyire nem sarkallnak semmilyen cselekvésre).

 

A Magnify átfogó következtetése az volt, hogy az olvasók érdeklődése a reklám iránt, a hirdetés prezentálásának módja, valamint a magazin által nyújtott környezet együttesen vezet a reklámhoz való kötődéshez. Ez pedig felváltva segíti a termékhez kapcsolódó bizalom kialakulását, az információszerzést, a vásárlás fontolgatását és magát a vásárlást. Ezáltal a magazinoknak jelentős szerepük van abban, hogy elindítsák a fogyasztókat a termék megvásárlásának útján, legyen szó magazinkampányról vagy egy multimédiás kampány részeként használt magazinmédiumról.

 

Hazai adatok

 

A magyar piacon különlegességnek számító, a Central Media és a Kantar Hoffmann Kft. együttműködésével zajló AdMonitor-kutatás a hirdetések olvasói fogadtatását méri. A 2005-ben indított kutatássorozat immár több mint 2500 mért hirdetés eredményét tartalmazza. A felmérés során a hirdetések teljesítményének mérése valós lapkörnyezetben, a „természetes” médiahasználat után történt.

 

Az AdMonitor eredményei szerint a hirdetések átlagos felismerési értéke 46 százalék, de az eredményeket befolyásolja a hirdetés mérete, elhelyezkedése, ismétlődése mellett a kreatív anyagában megjelenő szín, forma és szöveg is. A normál megjelenésekhez képest szignifikánsan magasabb az insertek felismerési értéke (64 százalék). A jellemzően nagyobb felületen megjelenő szponzorációs jellegű hirdetések (különleges hirdetési összeállítás, rovatszponzoráció stb.) felismerési értéke 48 százalék.

 

Az AdMonitor-kutatásban az alapmutatókon kívül az olvasók véleményét a kreatívokról is megkérdezték. Az adatok elemzésével kimutatható, hogy a magazinok tematikája és a hirdetett márkák típusa kihat az olvasói fogadtatásra. A nekem szól változó mentén vizsgálva a top2box eredmények alapján az élelmiszer- és az italszektor hirdetéseinek a tematikus lapokban a legkedvezőbb a fogadtatása (nekem szól: 68 százalék). A szépségápolási szektor hirdetéseire a glossylapok olvasói a leginkább nyitottak, a nekem szól érték átlagosan 64 százalék.

 

Baross Gábor

 

A több ábrát és táblázatot is tartalmazó összeállítást teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvashatja el.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Kiderült, mi okozza a legnagyobb fejfájást az exportpiacra vágyó magyar kkv-knak

Régiós vonatkozásban átlagosan teljesítenek az exportpiacokon a hazai kis- és középvállalkozások, ugyanakkor összességében továbbra is csupán alig több mint 5 százalékuk értékesíti termékeit vagy szolgáltatásait külföldön. Mivel az ország gazdasági teljesítménye és növekedése szempontjából...

Már közel 100 üzletben ment élelmiszert a Penny és a Munch

Már Budapest teljes területén, valamint Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Pest és Vas megyékben is elérhető a PENNY üzleteiben a Munch egyre népszerűbb élelmiszermentő szolgáltatása. A 65 újonnan csatlakozó egységgel a kiskereskedelmi üzletlánc...

Így védhetjük meg az adatainkat

Az okoseszközök korában a kommunikáció, a munkavégzés és a tartalomfogyasztás minden eddiginél könnyebb és hatékonyabb, ám a technológiai fejlesztések egyúttal új kockázatokkal is járnak mind a személyes, mind a vállalati adatok biztonságára nézve. Ezért...

Kiderült, jövőre kiket vizsgál majd a fogyasztóvédelem

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a...

Exkluzív premierekkel zárja az évet az HBO Max

Közeledik az év vége, így decemberre is tartogat néhány nagyszerű tartalmat az HBO Max. Több magyar film, köztük exkluzív premierek (Utolsó esély, Café Marylin), blockbuster franchise (Pókember), karácsonyi filmek és animációk (Mariah Carrey All...

A Sztárbox és a Reggeli miatt is eljárás indult

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen...

Hatályos: jövőre sem kell reklámadót fizetni

A november 30-i Magyar Közlönyben megjelent az adótörvények módosításáról szóló törvény Novák Katalin köztársasági elnök aláírásával, így jogerőre emelkedett a jogszabály, amely alapján a reklámadó mértéke 2024. december 31-ig továbbra is az adóalap 0...

Átlépte a másfél milliárdos határt az 5G

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül...

Tovább kalandozik Thuróczy Szabolcs és a SsangYong

A legszigorúbb apósjelölt szívét is meglágyítja a SsangYong Torres – legalábbis a friss kampányfilmek szerint. A dél-koreai SUV specialista legújabb modelljének bevezetőkampányáért a Mediator felelt.A dél-koreai SUV specialista új kalandokat és a hétköznapokból való...

Egyre jobban figyelnek a fenntarthatóságra a hazai vállalatok

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek – derül ki a K&H fenntarthatósági index hátteréül szolgáló kutatásból. A nagyvállalatok messze a legaktívabbak a...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Különleges összefogás a CO2-kibocsátás csökkentéséért

A Mars Magyarország két nagyvállalattal lépett partnerségre annak érdekében, hogy csökkentse beszállítói tevékenységének karbonlábnyomát. Ez a lépés összhangban áll az anyavállalat Nettó Zéró Kibocsátási Ütemtervével, amelynek célja, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid...

Kiderült, mi okozza a legnagyobb fejfájást az exportpiacra vágyó magyar kkv-knak

Régiós vonatkozásban átlagosan teljesítenek az exportpiacokon a hazai kis- és középvállalkozások, ugyanakkor összességében továbbra is csupán alig több mint 5 százalékuk értékesíti termékeit vagy szolgáltatásait külföldön. Mivel az ország gazdasági teljesítménye és növekedése szempontjából...

Már közel 100 üzletben ment élelmiszert a Penny és a Munch

Már Budapest teljes területén, valamint Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Pest és Vas megyékben is elérhető a PENNY üzleteiben a Munch egyre népszerűbb élelmiszermentő szolgáltatása. A 65 újonnan csatlakozó egységgel a kiskereskedelmi üzletlánc...

Így védhetjük meg az adatainkat

Az okoseszközök korában a kommunikáció, a munkavégzés és a tartalomfogyasztás minden eddiginél könnyebb és hatékonyabb, ám a technológiai fejlesztések egyúttal új kockázatokkal is járnak mind a személyes, mind a vállalati adatok biztonságára nézve. Ezért...

Kiderült, jövőre kiket vizsgál majd a fogyasztóvédelem

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Ha kétszer ennyien olvasnának minket, az egész ország gazdagabb volna

Mindenkinek azt javaslom, hogy olvasson több Portfoliót. Biztos kevésbé vagyunk szórakoztatók, mint a TikTok, de vannak értelmes gondolatok és információk, amelyek segítenek ezekben a bizonytalan időkben – mondja Bán Zoltán, a gazdasági portált működtető...

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Különleges összefogás a CO2-kibocsátás csökkentéséért

A Mars Magyarország két nagyvállalattal lépett partnerségre annak érdekében, hogy csökkentse beszállítói tevékenységének karbonlábnyomát. Ez a lépés összhangban áll az anyavállalat Nettó Zéró Kibocsátási Ütemtervével, amelynek célja, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid...

Már közel 100 üzletben ment élelmiszert a Penny és a Munch

Már Budapest teljes területén, valamint Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Pest és Vas megyékben is elérhető a PENNY üzleteiben a Munch egyre népszerűbb élelmiszermentő szolgáltatása. A 65 újonnan csatlakozó egységgel a kiskereskedelmi üzletlánc...

Egyre jobban figyelnek a fenntarthatóságra a hazai vállalatok

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek – derül ki a K&H fenntarthatósági index hátteréül szolgáló kutatásból. A nagyvállalatok messze a legaktívabbak a...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....