Idén már majdnem tíz tonna szemetet szedtek ki a Tisza-tóból

Az ország minden területéről, valamint Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett az a középiskolásokból álló 10 csapat, akik az Ifjúsági PET Kupa mezőnyét alkották. A 2023. július 1 és 6. között a Tisza-tavon megtartott eseményen 5 nap alatt több mint 3,2 tonna hulladéktól sikerült mentesíteni a folyót és árterét. Az Ifjúsági PET Kupa ott kezdődött, ahol a IV. Tisza-tavi PET Kupa júniusban véget ért. Így a Tisza-tavat érintő versenyek hulladékmérlege – csak 2023-ban – már 9,7 tonnánál jár. És még nincs vége a nyárnak!

Az Ifjúsági PET Kupa (IPK) egy különleges tisza-tavi vízitúra, ahol a természet szépségeinek megismerése, a közösségi élmények és játékok egy folyótisztító akcióban érnek össze.

A 2013-ban indult Tiszai PET Kupa szervezője, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület sok évnyi folyótakarításban szerzett rutinjával vágott bele az IPK megrendezésébe. A PET Kupa önkéntesei, közismertebb nevükön a "petkalózok" eddig összesen több mint 320 tonna szennyező anyagot távolítottak el a Tiszából és mellékfolyóiból. Ennek az óriási mennyiségnek mintegy 60%-a a gondos szelektálásnak köszönhetően visszakerült az anyagkörforgásba.

Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásának köszönhetően most lehetőség nyílt arra, hogy a fiatalabb generációt is bevonjuk e nemes küzdelembe, ugyanis az IPK-ra jelentkező iskolák számára a teljes program díjmentes volt.

Elmélet és gyakorlat

Ahhoz, hogy a jelentkező csapat vízre szállhasson, először a szárazon kellett bizonyítaniuk. A tavasz folyamán egy 3 fordulós online vetélkedő és egy motivációs videó elkészítése várt a lelkes fiatalokra. A lexikális tudáson túl a legénység kreativitására és motivációjára is kíváncsiak voltak a szervezők. Végül a legjobban teljesítő 10 csapat – csaknem 100 fiatal – jutott be a versenybe és bizonyíthatott terepen is. Köztük volt 2 határon túli iskola, egy miskolci, egy barcsi, egy pilisvörösvári, egy szolnoki és több budapesti. Minden csapatot 1-2 fő kísérő pedagógus erősített.

Az első vízre szállás előtt a PET Kupa állandó partnere, a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület és tapasztalt vízitúra vezetők oktatták a zöldfülű petkalózoknak a biztonságos vízi közlekedés szabályaira, majd vigyáztak rájuk a rendezvény teljes időtartama alatt.

A csapatok a Dinnyéshát-Kisköre közötti szakaszt tisztították meg – nemcsak kenuból, hanem kerékpárról is! Sőt, az utolsó napon alsóbb vizekre merészkedtek és kipróbálták a zsilipelést is. Az összegyűlt hulladékot a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjába szállították, ahol a csapatok – a több PETák reményében – szétválogatták őket. A hulladék útja innen három irányba folytatódhat: a kommunális, erősen szennyezett anyagok lerakóra, az újrahasznosíthatásra alkalmasak (PET-palackok, fém, üveg) a PET Kupa hulladékfeldolgozó és -hasznosító partnereihez kerültek, míg kisebbik hányada (HDPE, LDPE, kupakok) a PET Kupa saját termékfejlesztési kísérleteihez lesz felhasználva, alapanyagként.

A fizikailag is megterhelő napok filmvetítéssel, ismeretterjesztő előadásokkal zárultak.

Díjazottak

A legtöbb PETákot szerző csapat állhatott a dobogó tetejére, amit nemcsak hulladékgyűjtéssel, hanem a napi kvízek helyes kitöltésével, az ügyességi versenyekben való jó teljesítménnyel, közösségi média aktivitással és más csapatoktól kapott fair play PETákokkal lehetett kiérdemelni.

A PET Kupát a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola elszánt csapata vihette haza, akik 4745 PETákot szereztek. A második helyezett a kőbányai Szent László Gimnázium csapata lett, 4205 PETákkal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az ungvári Drugeth Gimnázium csapata állhatott fel 3685 PETákos teljesítményükkel.

A verseny többi résztvevője is derekasan küzdött a hulladékhegyeken túl a tűző nappal, a szúnyogokkal, vöröshangyákkal és az esővel! Összesen 584 zsákot töltöttek meg, ami nagyjából 3,2 tonna hulladéknak felel meg.

További csapatok:

Polietilén-tereftalát (Jedlik Ányos Gimnázium),

Tamási Áron Gimnázium,

Aranyos Szeglet Waldorf Gimnázium,

Kémcsövesek (Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium)

Vízipókok (Németh László Líceum, Nagybánya)

Perspektivikusan Ebonizált Terek (Teleki Blanka Gimnázium)

Friedrich Schiffer (Friedrich Schiller Gimnázium)