- Hirdetés -

Ilyen lehet a világ 2022 után

|

- Hirdetés -

Napjaink gazdasága jelentős mértékben épül arra, hogy minden elérhető mindenhonnan, és bármilyen feladat elvégezhető bárhonnan. Mindezt az adatok exponenciálisan növekvő ökoszisztémája teszi lehetővé. Becslések szerint tavaly már a világszerte termelt GDP 65 százaléka származott digitalizált forrásból. Az óriási, folyamatosan növekvő adatmennyiség egyszerre rejt magában lehetőségeket és kihívásokat. Tehát a szervezetek jelenlegi és jövőbeni sikere azon múlik, hogy képesek-e biztonságosan fenntartani és kihasználni az egyre bonyolultabb informatikai rendszereket. John Roese, a Dell Technologies technológiai igazgatója összefoglalta rövid és hosszú távra szóló jóslatait azzal kapcsolatban, hogy az informatikai iparág milyen platformokkal és képességekkel igyekszik kiaknázni az adatokat.

A 2022-es évet a következő témák határozzák meg a Dell szakemberei szerint:

Növekvő hangsúlyt kapnak azok az edge platformok, amelyek stabilitást biztonságot nyújtanak. Szintén egyre fontosabbak lesznek a szoftveresen vezérelt edge munkafolyamatok és szoftverek, amelyek kiterjesztik az alkalmazás- és adatrendszereket a való világbeli környezetekre. Egyre gyakoribb, hogy egy-egy munkafolyamat saját platformon fut az edge környezetekben. De ha minden külön futna, akkor kezelhetetlenné válna a túlburjánzó peremhálózati infrastruktúra. Előnyösebb, ha a különféle munkafolyamatok egy közös edge platform informatikai kapacitását együttesen tudják kiaknázni, szoftveresen vezérelt csomagokként. Ennek köszönhetően a munkafolyamatok olyan gyorsan változhatnak, ahogyan a szoftverek lehetőségei engedik, hiszen a mögöttes platform közös és stabil kapacitást biztosít ehhez.

Ez a változás már ma is jól látható. A Dell Technologies jelenleg minden nagyobb felhőszolgáltatáshoz kínál edge megoldásokat egységes hardver platformon és standarizált telepítési megoldásokkal. 2022-ben ezek a platformok várhatóan egyre jobb képességeket kínálnak majd, és egyre nagyobb teret hódítanak. A többfelhős világban a modern platformok és a szoftveresen vezérelt rendszerek kombinálása lesz domináns az edge rendszerekben.

Egyre több felhőalapú iparág száll be az 5G technológia használatába. Az 5G technológia vállalati alkalmazása még mindig gyerekcipőben jár. Az 5G felhasználási módja meg fog változni, a modernebb, hatékony változatai elérhetővé válnak a cégek számára. Nagyobb teljesítményre és jobban skálázható 5G-re lehet számítani, és olyan új funkciók jelennek meg, mint a rendkívül megbízható és alacsony késleltetésű kommunikáció (Ultra Reliability Low Latency Communications, UR-LLC) vagy a kiterjedt gépi kommunikáció (Massive Machine Type Communicators, mMTC). Még fontosabb, hogy a várakozások szerint a modern ökoszisztéma kiterjed majd az olyan informatikai szolgáltatókra, mint a Dell Technologies, de emellett a nyilvános felhőszolgáltatókra, sőt, még az új, nyílt forráskódú rendszerekre is, amelyek a nyílt 5G-ökoszisztéma felgyorsítására összpontosítanak.

Az adatkezelési ökoszisztéma meghódítja a peremhálózatokat. A digitális átalakulás gyorsul, ennek nyomán egyre inkább világossá válik, hogy az adatok túlnyomó részét az adatközpontokon kívül hozzák létre és dolgozzák fel. Az adatkezelési ökoszisztéma minden szereplője valószínűleg rendkívül aktívan igyekszik majd fejleszteni és kiaknázni az edge informatikai kapacitását mind az adatok továbbítása, mind azok távoli feldolgozása terén. Az adatkezelési ökoszisztéma tehát egyre inkább kiterjed a peremhálózatokra, ami megnöveli ott a munkafolyamatok számát és az általános terhelés mértékét. Ez egybecseng az edge platformokkal kapcsolatos, első jóslattal, mivel ezek az adatkezelési peremhálózatok várhatóan modern, szoftveresen vezérelt szolgáltatások lesznek. Az adatkezelés és az edge kölcsönösen egyre inkább erősíteni és támogatni fogja egymást. A Dell Technologies-hoz hasonló infrastruktúra szolgáltatók számára lehetőség nyílik arra, hogy az edge és a többfelhős környezetekhez vezérlő réteget biztosítson az adatkezelési stratégia kidolgozása mellett.

A biztonsági iparág egyre inkább a cselekvésre helyezi a hangsúlyt. A vállalatoknak és a kormányoknak egyre kifinomultabb fenyegetésekkel kell szembenézniük, amelyek komoly negatív hatással lehetnek a bevételekre és a szolgáltatásokra. Ugyanakkor a rosszindulatú támadók által kihasználható támadási felület egyre nő a távmunka és a digitális átalakulás térnyerésével. Mindezekre a biztonságtechnikai iparág egyre magasabb szintű automatizálással és integrációval válaszol. Az iparág emellett az automatikus észlelésről áthelyezi a hangsúlyt megelőzésre és a reagálásra, és a problémamegoldás felgyorsításához a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás kerül előtérbe. Ezt olyan fontos technológiák terjedése igazolja, mint a SOAR (Security Orchestration Automation & Response, avagy a biztonsági vezérlés, az automatizálás és a válaszadás), a CSPM (Cloud Security Posture Management, avagy a felhő biztonsági állapotának kezelése) vagy az XDR (Extended, Detection and Response, avagy a kiterjesztett észlelés és válaszadás). Mind a négy említett terület – edge, 5G, adatkezelés és biztonság – esetében egyértelműen széles körű ökoszisztémára van szükség, amelybe a nyilvános felhő és a hagyományos infrastruktúra egyaránt integrálható. Jelenleg kétségkívül egy többfelhős, elosztott világban élünk, ahol a nagy kihívásokat már nem lehet egyetlen adatközpont, felhő, rendszer vagy technológia segítségével megoldani.

Meghatározó témák 2022 után

Kvantum-számítástechnika – Előtérbe kerül a klasszikus és a kvantum-számítástechnikát ötvöző, hibrid megoldás, ami szélesebb körű hozzáférést fog biztosítani a kvantumszámításhoz. 2022-ben várhatóan két fő együttműködés születhet meg az iparágban. Először is a várakozások szerint általánosan elfogadott lesz egy olyan hibrid kvantumszámítógép, amelyben a kvantumhardver vagy a kvantumprocesszor-egység (QPU) olyan specializált számítási rendszerek lesznek, amelyek meghatározott kvantumfókuszú matematikai feladatokkal és funkciókkal foglalkoznak. A QPU-kat hagyományos számítási rendszerek segítik majd, amelyek előkészítik az adatokat, lefuttatják az egész folyamatot, és még a QPU-k kimeneti információit is értelmezik. A korai, már megvalósított kvantumrendszerek mind ezt a hibrid kvantummodellt követik, és egyértelműen kirajzolódik az út, ahol a hagyományos és a kvantum-számítástechnika együttműködése elkerülhetetlen. Szintén nagy az egyetértés abban, hogy a hagyományos számítást alkalmazó kvantumszimuláció lesz a legköltséghatékonyabb és legkönnyebben elérhető módja annak, hogy az egyetemek, data science csapatok és a kutatók hozzáférhessenek a kvantumrendszerekhez. A Dell és az IBM már be is jelentett egy fontos fejlesztést, amely arra irányul, hogy a kvantumszimuláció az egész világ számára elérhetővé váljon.

Autóipar – A műszaki ökoszisztémáról átkerül a hangsúly az adatokkal és számítással foglalkozó területekre az autóiparban. Az autóipar több szinten is átalakuláson megy át. Látható az elmozdulás a belső égésű motoroktól az elektromos járművek irányába, ami miatt jóval egyszerűbbé válik a fizikai beszállítói lánc. Emellett a személyautókban a fejlett vezetéstámogató rendszerek (Advanced Driver-Assistance Systems, ADAS) és az önvezető autók fejlődésével jelentős mértékben megnőtt a szoftveres és számítógépes összetevők aránya. Ráadásul az autóipar egyre inkább az adatokra épül, és ez kiterjed a szórakoztatóeszközöktől kezdve a biztonságon át az olyan nagyobb, új irányokra is, mint a közösségi autózás vagy az automatizált kiszállítás. Mindez abba az irányba mutat, hogy az autó- és szállítmányozási ipar egy gyors átalakulás küszöbén áll, amelyet a szoftverek, számítógépek és adatok hajtanak. A Dell aktívan együttműködik a világ nagy autógyártóinak többségével, és támogatja őket kezdeti törekvéseikben, amelyek 2022-ben várhatóan tovább fejlődnek a digitális átalakulás és az informatikai ökoszisztémákkal való szorosabb együttműködés terén.

Digitális ikerpár – Egyre egyszerűbb lesz digitális ikerpárokat létrehozni és használni. A növekvő figyelem dacára a digitális ikerpár még mindig feltörekvő technológiának számít, és alig néhány példát láthatunk a gyakorlati használatára. A következő években a digitális ikrek létrehozása és használata egyre egyszerűbbé válik majd, ahogy megteremti az iparág a szabványosított keretrendszereket, megoldásokat és platformokat. Ha könnyebben hozzáférnek a digitális ikrekhez, akkor a vállalatok fejlettebb elemzési és prediktív modelleket biztosíthatnak a digitális átalakulás támogatásához. A digitális ikrek használata egyre elterjedtebb lesz, mivel az üzembe helyezési és beruházási költségek csökkennek majd annak köszönhetően, hogy gyorsul a szabványosítás, és könnyebben hozzáférhetővé válnak a megoldások és a keretrendszerek. A következő digitális átalakulás legfőbb motorját a digitális ikerpár jelenti majd, amely kombinálja a mérhető és a modellezett/szimulált világot, közvetlen üzleti értéket teremtve a különböző iparágakban.

„A technológiára optimistán tekintő emberként, egyre inkább egy olyan világot prognosztizálok, ahol az emberiség és a technológia együttműködéséből hihetetlen gyorsasággal születhetnek fontos fejlesztések. Ez a közeli és távoli perspektíva a jelen tettein alapul. Még ha csak kisebb fejlődést is látunk egy-egy területen, az is óriási lehetőséget jelenthet, és pozitív hatással lehet a munkára, a magánéletre és a tanulásra. 2022-ben pedig tovább folytatódik a technológia gyors fejlődése és terjedése” – mondta John Roese, a Dell Technologies technológiai igazgatója.

A Dell Technologies segít a szervezeteknek és az embereknek megteremteni digitális jövőjüket, átalakítani azt, ahogy nap mint nap működnek, dolgoznak, és ahogy a szabadidejüket töltik. A vállalat az iparág legszélesebb és leginnovatívabb technológiai és szolgáltatási portfólióját kínálja az ügyfeleknek az adatok korszakában.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Kevesebb innovációt terveznek a hazai vállalkozások

Csökkent az új terméket vagy szolgáltatást tervező magyar cégek aránya, mindössze 27 százalék rukkolna elő ezzel a következő egy évben. A tervezett innovációk közül viszont több az új vagy jelentős mértékben továbbfejlesztett háttérfolyamatban gondolkozó...

Egyre több tölcséres és pálcikás jégkrémet vesznek a budapestiek

Az online élelmiszer vásárlás népszerűségének növekedése a szezonális termékeket sem kerüli el. Különösen igaz ez a kánikulai időszakban, amikor a hőségben már a fagyizóig is megterhelő lenne elmenni, vagy esetleg amikor a munka nem...

Kemény döntést hozott az HBO Max tulajdonosa

Beszünteti a helyi tartalmak készítését Európa jelentős részén az HBO Max tulajdonosa, a Warner Bros. Discovery (WBD). A lépés egy nagyobb átszervezés része, és ennek az intézkedéscsomagnak tudható be az is, hogy váratlanul elérhetetlenné...

Bizonytalannak látják a következő évet a kereskedelmi cégek

Tovább mérséklődött a kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozása a K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményei alapján. A mutató jelenleg 3 ponton áll, mivel újabb 2 pontot süllyedt az előző negyedévben látott...

Új PR menedzser a Porsche Hungariánál

PR szakembert igazolt a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatósága: június közepétől Uzoni Eszter csatlakozott az importőr PR kommunikációs csapatához. Eszter a Volkswagen, AUDI, SEAT, CUPRA, Skoda, Volkswagen Haszonjárművek, Das WeltAuto, MOON márkák, valamint a Porsche...

Zenés műsorral érkezik Budapestre a hollywoodi sztár

A kétszeres Oscar-díjra jelölt amerikai színművész október 2-án A zenekritikus című zenés stand-up nagyzenekari változatával áll az Erkel Színház színpadára. A formabontó előadás során a klasszikus zene legikonikusabb darabjait szedi ízekre a Malkovich által...

Nem befolyásolta az euró árfolyama a használtautó importot

A 400 forint körüli euró árfolyam ellenére továbbra is népszerűek az import használt autók, 2022 első félévében közel 70 ezer személyautó érkezett hazánkba. De keresettek voltak a kishaszonjárművek is, összesen 6.196 jármű jött ebben...

Szülinapi partival ünnepelt a Paprika Studios

15 éves a Paprika Studios. Kelet-Közép-Európa legnagyobb televíziós műsorgyártója június 28-án születésnapi partin ünnepelte az alapítás óta eltelt időszak sikereit.  Az ünnepi eseményen a hazai, valamint a nemzetközi média- és televíziós szakma képviseltette magát....

Annyit költünk nyaralásra, mint a járvány előtt

Az egy évvel korábbinál jóval többen mennének nyaralni belföldre vagy külföldre 2022-ben. Az idén közel 250 ezer forintot költenének a vakációra átlagosan a nyaralást tervezők - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. Ez...

Változás az E.ON Hungáriánál

Július 1-től Guntram Würzberg váltja Kiss Attilát az E.ON Hungária Csoport élén. A szakember több mint 25 éve dolgozik a nemzetközi E.ON csoportnál, számos vezető pozíciót töltött be, legutóbb a cégcsoport legfelsőbb szintű jogi...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Hosszabbít a Hypewriter, még várják a sorozatötleteket

Július 20-ig meghosszabbítja a jelentkezési időszakot a Hypewriter – nemzetközi sorozatötlet pályázat. Az immár negyedik alkalommal megvalósuló verseny célja, hogy felkutassa a legeredetibb, vadonatúj tévésorozat-ötleteket és tehetséges alkotóikat. A nyertes díjazása 10000 euró, valamint...

Kevesebb innovációt terveznek a hazai vállalkozások

Csökkent az új terméket vagy szolgáltatást tervező magyar cégek aránya, mindössze 27 százalék rukkolna elő ezzel a következő egy évben. A tervezett innovációk közül viszont több az új vagy jelentős mértékben továbbfejlesztett háttérfolyamatban gondolkozó...

Egyre több tölcséres és pálcikás jégkrémet vesznek a budapestiek

Az online élelmiszer vásárlás népszerűségének növekedése a szezonális termékeket sem kerüli el. Különösen igaz ez a kánikulai időszakban, amikor a hőségben már a fagyizóig is megterhelő lenne elmenni, vagy esetleg amikor a munka nem...

Kemény döntést hozott az HBO Max tulajdonosa

Beszünteti a helyi tartalmak készítését Európa jelentős részén az HBO Max tulajdonosa, a Warner Bros. Discovery (WBD). A lépés egy nagyobb átszervezés része, és ennek az intézkedéscsomagnak tudható be az is, hogy váratlanul elérhetetlenné...

Bizonytalannak látják a következő évet a kereskedelmi cégek

Tovább mérséklődött a kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozása a K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményei alapján. A mutató jelenleg 3 ponton áll, mivel újabb 2 pontot süllyedt az előző negyedévben látott...
- Hirdetés -

Don't Miss

Van keresnivalónk a nemzetközi porondon is

A nemzetközi terjeszkedés támogatására fordítja a DayOne Capital kockázati tőkealaptól, valamint több, szakmai magánbefektetőtől kapott 3 millió eurós befektetést a Webshippy – mondta el az mmonline.hu-nak Perényi András. A kiszervezett logisztikai szolgáltatásokat nyújtó cég...

Kisfiam, hozzál valami másik lapot!

25 éves voltam. Félve sétáltam be a Világgazdaság szerkesztőségébe. A főszerkesztő, Bánki András fogadott. Újságíró-gyakornoknak jelentkeztem. András keresett valakit, aki a 2000-es sydney-i olimpia kapcsán sportbizniszcikkeket ír majd a VG-nek. Meglátott bennem valamit. Azt nem, hogy...

Nemzetközi piacon elért magyar sikertörténet

„A Paprika Studios története nemzetközi piacon elért magyar sikertörténet. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy részese és alakítója lehetek ennek. A vállalat nevében köszönettel tartozom az alapítónak, Marschall Péternek, akinek a hite és a víziója...

A vendéglátás is a szórakoztatóipar része

Kereszty Gábor 2002 és 2007 között a hazai médiapiac egyik meghatározó szereplője volt a TV2 vezérigazgatójaként. Azonban az első TOP50 megjelenésekor már távozott a csatornától, így egyetlen összeállításunkban szerepelt, még 2011-ben. Egy évvel azelőtt...

A kereskedés dinamikája és intenzitása is más

Lengyel András hosszú éveken át az Axel Springer, majd a Ringier Axel Springer hirdetési és marketingigazgatójaként dolgozott. A kiadótól – 14 év után – 2016-ban távozott. Ezt követően az Atmedia kereskedelmi és portfólióigazgatója volt,...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Egyre több vállalat keres fenntarthatósági szakértőt

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság vállalati szinten is, ami már a munkaerőpiacon is mutatkozik. Itthon is keresnek fenntarthatósági szakértőket és tanácsadókat, a jövőben pedig még több ilyen állás várható. Ez két kihívást is...

Igazán zöld lesz az idei EFOTT

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld...

Együttműködik a Diageo és a PET Kupa

Évente kb. 10.000 tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán, amelynek fő oka a megfelelő hulladékkezelési rendszerek hiánya a felvízi országokban. A hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET Kupa és a Diageo, a világ...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....