- Hirdetés -

Irány a Déli Sark – interjú Németh Ottóval

|

- Hirdetés -

Sportmarketing kapcsán a hazai marketing- és kommunikációs szakmában jártas szakemberek a terület első számú szaktekintélyeként, szinte önálló intézményként emlegetik Németh Ottót. A Henkel üzletág-igazgatója és marketingvezetője, a Magyar Marketing Szövetség Sportmarketing Tagozatának alelnöke, a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja. Tanácsai egy évtizede segítik a sivatagi versenyző Szalay Balázst, az alaszkai kutyaszánversenyen induló honfi társainkat és a nagyszabású hegymászóprogramok sportembereit is. Idén szakmai védnökként egy új kontinens meghódítására készül.

– Hamarosan indul a déli-sarki expedíció. Ebből sem maradsz ki, de honnan jött az ötlet?

– Rakonczay Gábor extrém sportoló ötletéről közel egy éve hallottam először. Gábor ekkorra már évek óta dolgozott ezen a projekten is, lépésről lépésre járta körbe a szakmai kérdéseket, kereste és kutatta a lehetséges partnereit, a szponzorokat és a támogatók számára elengedhetetlen kommunikáció biztosítására a különböző médiacégeket.

– Neked mi a szereped ebben a projektben?

– A professzionális projektmenedzsment, a szponzorkeresés, a pénzügyi tervezés, a kommunikáció tervezése és szervezése Gábor számára is nehéz, szinte leküzdhetetlen feladatnak bizonyult, ezért a Magyar Marketing Szövetség Sportmarketing Tagozatához fordult. A testület a részletek megismerése után felkérte az ismert autóversenyző és sportügynökség-tulajdonos Szalay Balázst, az MMSZ Sportmarketing Tagozatának tagját az ügynökségi feladatokra és engem, a tagozat alelnökét pedig a szakmai védnöknek.

– Az MMSZ tevékenységét sokan ismerik, a Sportmarketing Tagozatról mostanában olvashattunk többet. Most került megint fókuszba?

– A tagozatot évekkel ezelőtt Zsédely Péter alapította, de a marketingszövetség partnersége ellenére az elmúlt években nem folyt benne aktív munka. Néhány elhivatott szakmabeli társammal, többek között a Havas Sports & Entertainment vezetőjével, Nagy Lászlóval együtt a tavalyi év során újraélesztettük a kezdeményezést, és nagy lendülettel munkának láttunk. A tagozat a szövetség legygyorsabban fejlődő egysége, hamarosan mi leszünk a legnagyobb tagszervezet.

– Mit tud tenni egy sportmarketing tagozat?

– A tagozat küldetése és célja a sportmarketingszakma nívójának emelése, a szereplők összefogása, az érdekek érvényesítése, a piac fejlesztése, a professzionális és piacbarát működési elvek meghatározása. Alaptevékenységünk részeként adott esetben segítjük különböző projektek megvalósulását tudásunkkal, tapasztalatunkkal és kapcsolati tőkénkkel. Fontos megemlítenem, hogy a Délisark expedíció a tagozat számára anyagi haszonnal nem jár.

– Nekem tetszik, amit mondasz, lehetek tag én is?

– Tag lehet minden olyan jogi és magánszemély, akinek a jelentkezését az elnökség egyszerű többséggel elfogadja, a megnevezett célokkal egyetért, dolgozni is szeret és persze befi zeti a tagdíjat. Várjuk a jelentkezőket.

– Rakonczay Gáborról mit tudhatunk?

– Gábort 2008-ban ismerte meg a nagyközönség, amikor akkori feleségével, Viktóriával kettesben átevezték az Atlanti-óceánt. Négy évvel később az utat megismételte egyedül, kenuval. Mindkét átkelése Guinness-rekord lett. Az utóbbi években elég nagy volt a csend körülötte, de Gábor eközben is aktív volt. Több hosszú vitorlásutat teljesített, tervezett és épített óceáni evezős hajót, írt három könyvet. Ezzel párhuzamosan került előtérbe nála a futás, az idén már az egyik leghosszabb verseny, az Ultrabalaton távját (220 km a Balaton körül – szerk.) is teljesítette.

– Egy óceáni evezős, vitorlázó, futó mit keres a jég birodalmában?

– Gábor elmondása szerint a jégvilág iránti vonzalma nagyjából a hajózás iránti szeretettel egyidejű, és legalább olyan intenzív. De a nehézségek és a költségek mértéke alapján a hajózás tűnt könnyebben kivitelezhetőnek, ezért azzal kezdte. Sokéves előkészület után az idén került elérhető közelségbe a sarkvidék, és úgy gondolta, most jött el az idő, hogy ezért az álmáért is megküzdjön.

– Ez lesz az első jeges élménye?

– Nem, mert két évvel ezelőtt két nap alatt kétszer mászta meg a Grossglocknert, első nekifutásra. A hegymászásról sokat nem tudott, de jó viszonyban volt Erőss Zsolttal, több előadást tartottak együtt. Megcélozták Ausztria legmagasabb hegyét, és ahogy ilyenkor lenni szokott, havazásban, ködben elérték a hegy tetejét a normál úton, de semmit nem láttak odafent. Gábor kezdeményezésére éjjel nekivágtak a felfelé vezető útnak megint. Jeges, metsző szélben, hidegben, de nagyon jó tempóban még egyszer felmentek a csúcsra. A hegyek iránti vonzalma innen ered.

– A hegymászással is kacérkodik?

– Létezik egy alpesi mondás, hogy egy férfi nak legalább egy hegyet meg kell másznia az életben. A hegyek meghódítása még várat magára, Gábor behúzta a gyeplőt, hiszen akkor született a kislánya, úgyhogy a magashegyi terveket egyelőre elnapolta. Soha ne mondd, hogy soha. Kit tudja, lehet, hogy legközelebb őt láthatjuk majd egy nyolcezres csúcson.

– Az idén pedig körülnéz az Antarktiszon, és mindjárt elmegy a Déli-sarkig?

– Igen, Gábor a végtelen víz birodalma után a végtelen jég birodalmába indul. A cél nem kevesebb, mint elérni a Déli-sarkpontot, első magyarként ilyen kihívás keretében. Körülnézni bőven lesz ideje, hiszen a 980 kmes utat gyalogosan teszi meg közel 50 nap alatt, állandó vakító fehérségben és napfényben, akár mínusz 25 fokban, hegymenetben. Mindezt úgy, hogy leginkább csak magára és azokra az eszközökre támaszkodhat, amit maga mögött húz egy szánon.

A fizikai edzettség, a hidegtűrés mellett mi kell még ehhez?

– Az emberi határokat feszegető, adott esetben extrém körülmények között történő sportteljesítmények embert próbáló kihívásaihoz elsősorban fejben kell erősnek lenni. Az ultratáv és a közel két hónapig tartó idősík szinte felfoghatatlan nehézség. Kell az a fajta szilárd elhatározás, hogy az akadályok feladatok, ezeket az ember mindenképp megoldja, mert csak így tudja biztosítani a továbbhaladást a célja felé.

– Miből állt és hol tart most a Déli-sark projektre való felkészülés?

– A tervezési szakaszban a szakmai stáb egy komplex tréningprogramot állított össze, az erőnléti és speciális edzések mellett a szakmai felkészítésre helyeztük a hangsúlyt. Nyáron Új-Zélandon egy kíméletlen sarkvidéki tréningen vett részt egy ottani hegyi vezető társaságában, aki nyaranta az Antarktiszon dolgozik. Vele a Tasmán-gleccseren edzettek. Rengeteg fortélyt elsajátított, ami ebben a közegben a túléléshez/ létezéshez szükséges. Augusztusban és szeptemberben pedig Grönlandon teljesítette a sziget átkelését, ennek során 650 kilométert ment sílécen.

– A sportmarketingesnek a részvétel, a célba érés, a győzelem vagy a kommunikáció a fontos?

– A sportoló számára mindig a győzelem a fontos. Az expedícióban természetesen a kitűzött cél elérése jelenti a győzelmet. Tisztában kell lennünk azonban, hogy támogatóként soha nem a győzelemre szerződünk. A valós vagy képzeletbeli dobogó legfelső fokára sok esetben ajándékként kell tekintenünk. A tisztességes hozzáállás és helytállás jogosan elvárható, a felkészüléstől a megmérettetéseken való maximális erőbedobáson át a partneri kötelezettségek teljesítéséig a sportoló felelőssége adott. A partnereknek, a marketingesnek fontos a sportsiker, de az igazi érték a kommunikációban, a direkt és indirekt médiamegjelenésekben, a támogató számára nyújtott többletszolgáltatások lehetőségében rejlik. Bizonyos esetekben a sztori, a történetmesélés kerül előtérbe.

Fontosabb a sztori, mint a sportoló?

– Nem vitatom, hogy a sportteljesítmény fontos. Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Puskás Ferenc, Dárdai Pál, Papp László, Szilágyi Áron, Berki Krisztián, a millenniumi vízilabda-válogatott, az olimpiai gyorskorcsolyaváltó, Michelisz Norbert, Szalay Balázs, Talmácsi Gábor, Kokó, a magyar labdarúgó-válogatott Eb-szereplése, Kovács Katalin és még bőven lehetne folytatni a sort. A magyar sport kiváló sportolókkal és emlékekkel ajándékoz meg minket évről évre. Számos esetben azonban megfi gyelhető, hogy a média többet foglalkozik azokkal a sportolókkal, akik a nézők, olvasók számára is érdekes személyiségek lehetnek, érdekes a történetük. Előny, ha hiteles, figyelemfelkeltő és szimpátiára okot adót a saját történetük. Hozok egy példát: Kovács Kokó Istvánnak is volt egy jól kommunikált sztorija, hiszen ő volt az, aki a kőbányai Pongrácztelepről jutott el az olimpiai aranyig, majd vált profi bokszolóvá. Rakonczay Gábornak is van egy története, ezt éppen most írjuk.

– Kinek a dolga felépíteni a sztorit?

– Elsősorban a sportoló szakmai és személyes életútján, valamint életvitelén múlik, hogy mennyire érdekes a története, az pedig inkább a körülötte lévő embereken, hogy azt miként mesélik el. Mindenkinek javaslom a családi kupaktanács mellett profi szakemberek bevonását. A menedzsment dolga, hogy kitalálja, hogyan lehet ezt a történetet tálalni, és a komplex rendszerekben gondolkodni képes sportmarketing-szakember feladata egy-egy cég vagy márka kapcsolódási lehetőségeinek feltérképezése.

– A Rakonczay-expedíció ezek mentén halad?

– Pontosan. Gábor nem véletlenül fordult profi szakemberekhez, a Szalay Balázs által fémjelzett sportügynökség pedig egyike a legjobbaknak. Az extrém sport ráadásul külön szakterület, amely több szempontból is eltér a klasszikus versenysportoktól. A hétköznapokban elképzelhetetlen dolgokkal kell megküzdeni sportolónak és a háttércsapatának egyaránt.

– Mekkora büdzsé kell a déli-sarki kalandhoz?

– A teljes költségvetés nagyságrendileg 100 millió forint, ebbe beletartozik a felkészülési szakasz, azaz az új-zélandi és a grönlandi programok költsége, a legjobb minőségű felszerelések beszerzése és pótlása, az amerikai és angol logisztikai cégeknek fi zetett költségek, a versenyző, a médiastáb utaztatása és a kommunikációs kampány teljes körű megvalósítása.

– Mennyire nehéz összeszedni a pénzt egy ilyen expedícióhoz?

– Nagyon, tisztán a piacról még inkább. A projekt körül páratlan összefogás alakult ki, a résztvevők nagyrészt pro bono tesznek a közös ügyért, a projekt sikere érdekében. Összeállni látszik a minimumhoz szükséges anyagi erőforrás, a projekt ezért biztosan megvalósul.

– Mit kínál az expedíció a sportszerető embereknek és mit a partnereknek?

– A világ egyik legkülönlegesebb helyszínébe adunk majd betekintést egy fantasztikus kaland részeként. Az ügynökség gyakorlott tartalomgyár, minden eszközt és platformot bevetünk. A partnereknek ezen összetett felületrendszerben adunk megjelenési lehetőséget.

– Digitális marketingre is gondoltatok?

– Az első valódi digitális expedíciót tervezzük. Műholdas kapcsolat révén rendszeres bejelentkezések lesznek, GPS-nyomkövetés, a fontosabb mérföldköveknél streamelni fogunk, ezeket kiegészítve VR- és AR-megjelenésekre is sor kerül. Felvettük a kapcsolatot az e-sportban érdekelt vállalkozásokkal is.

– Te belevágnál egy Déli-sark expedícióba?

– Ha Rakonczay Gábornak hívnának, igen.

Az interjú teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható.

A Déli Sarkra készülő Rakonczay Gábor ma tartott sajtótájékoztatót, az ott elhangzottakról itt olvashat bővebben.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Jövőre is az ARENA4 és az ARENA4+ közvetíti az IndyCart

Alighogy elkezdődött, szinte véget is ért a pilótakeringő az IndyCarban. Kialakult a 2023-as rajtrács, amely újra parázs küzdelmeket ígér. A magyar nézők a következő szezonban is az ARENA4, valamint az ARENA4+ műsorán követhetik az...

Körzeti rádiót birságolt a Médiatanács

A Prime csatornán vetített Dr. Balthazar című sorozat előzetesét vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Szabálytalanságokat tárt fel a testület a körzeti Forrás Rádió vizsgálata közben.A Prime csatornán futó Dr. Balthazar...

Új évaddal jön a Comedy Club stand-upos műsora

A Fiatal Félőrültek Estje keretében tizenkét ifjú és újonc humorista debütált a Comedy Centralon, ám most itt az idő, hogy a humorcsatorna „nagykutyái” is mikrofont ragadjanak. A Comedy Club október 7-től egészen novemberig érkezik...

Médiaügynökséget választott a BMW

A dentsu médiaügynöksége, az iProspect nyerte meg a BMW és a MINI európai offline médiaügynökségi tenderét azt követően, hogy a BMW Csoport közös ügynökségi megbízás alá vonta a két márka offline médiatevékenységét a stratégiaalkotástól...

Új kommunikációs vezetővel erősít az Electrolux

2022. október 1-től Bacskainé Ruska Mónika felel a svéd háztartásigép-gyártó vállalat országos vállalati kommunikációjáért. A szakember 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik kommunikáció, CSR, fenntarthatóság, közkapcsolat és PR területen.Nyíregyházán és Pécsett folytatott tanulmányai után a...

A nők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot

Túlnyomó részben a női fogyasztók határoznak a családok vásárlásainál, legyen szó élelmiszerről, gyógyszerről, utazásról vagy ingatlanvásárlásról – derül ki a B2W (Business To Woman) Akadémia több mint háromezer magyar nő megkérdezésével készült friss kutatásából....

Újabb fordulat a Twitter-sztoriban

A Twitter elutasította Elon Musk megújított 44 milliárd dolláros vételi ajánlatát a közösségi médiavállalatra - közölték a milliárdos vállalkozó ügyvédei csütörtökön, akik azt kérik, hogy a Delaware állambeli bíróság függessze fel az adásvétel körülményei...

Élen a Femina a női oldalak között

Magabiztosan vezette a női oldalakat rangsorát több mint 3,3 millió havi látogatóval a femina.hu szeptemberben, a második nlc.hu több mint 2,9 millió látogatót vonzott – derül ki a DKT legfrissebb havi elemzéséből. A napi...

Felelős forrásból származó kakaóra vált a Mars

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Mars Wrigley a felelős forrásból származó kakaó beszerzésében. A világ egyik legnagyobb édességgyártója bejelentette, hogy 2023-tól az Európában található gyárai számára vásárolt kakaó 100%-a ellenőrzött, felelős forrásból származik majd. A...

Egy fesztivál ami, csak lányoknak szól

Egy fesztivál lányoknak a lányokért és a közös jövőnkért. Képzeljünk el egy hagyományos pályaorientációs napot, és felejtsük is gyorsan el! Milyen lehet egy nap alatt megmenteni a bolygót, robotokat idomítani, tornyot építeni valamelyik érzékszervünk...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Díjazták az Inspiráló Nőket

Két év kihagyás után idén újra átadta a Femcafé.hu az Inspiráló Nők Díját. A nemrég megújult női portál olvasói soha eddig nem tapasztalt lelkesedéssel nyilvánítottak véleményt, több, mint százezer voksot adtak le a hét...

Jövőre is az ARENA4 és az ARENA4+ közvetíti az IndyCart

Alighogy elkezdődött, szinte véget is ért a pilótakeringő az IndyCarban. Kialakult a 2023-as rajtrács, amely újra parázs küzdelmeket ígér. A magyar nézők a következő szezonban is az ARENA4, valamint az ARENA4+ műsorán követhetik az...

Körzeti rádiót birságolt a Médiatanács

A Prime csatornán vetített Dr. Balthazar című sorozat előzetesét vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Szabálytalanságokat tárt fel a testület a körzeti Forrás Rádió vizsgálata közben.A Prime csatornán futó Dr. Balthazar...

Új évaddal jön a Comedy Club stand-upos műsora

A Fiatal Félőrültek Estje keretében tizenkét ifjú és újonc humorista debütált a Comedy Centralon, ám most itt az idő, hogy a humorcsatorna „nagykutyái” is mikrofont ragadjanak. A Comedy Club október 7-től egészen novemberig érkezik...

Médiaügynökséget választott a BMW

A dentsu médiaügynöksége, az iProspect nyerte meg a BMW és a MINI európai offline médiaügynökségi tenderét azt követően, hogy a BMW Csoport közös ügynökségi megbízás alá vonta a két márka offline médiatevékenységét a stratégiaalkotástól...
- Hirdetés -

Don't Miss

Marics Petivel, Sápi Viviennel és közönségtalálkozóval kampányolt a CCC

Két hazai influencert, Marics Petit és Sápi Vivient kérte fel a CCC 2022-es BTS kampányára. A Game Garage Playoffs kampánnyal az Y és Z generáció tagjait szerették volna megszólítani, ehhez minden médiafelületet felhasználtak. A fiatalok...

A helyzetünk stabil

A csődmegállapodásban foglalt kötelezettségeinek több mint a felét már kifizette, tavaly a második félévben már 200 millió forintos forgalmat realizált az új tulajdonosi kör által működtetett, megújult Bónusz Brigád – mondta el Banga Györgyi....

Kevesebb a mentalitásában stabil munkavállaló

Csökken a fluktuáció mértéke a munkaszervezetekben. Mielőtt azonban a HR osztályokon pukkanna a pezsgő, fontos látnunk az okokat, mert bár furcsán hangozhat, ez a csökkenés káros is lehet, ennek hátterében pedig a kevéssé őszinte...

Felveszik a versenyt a helyi rádióadók

Mennyien hallgatják a helyi rádiókat, milyen lehetőségeik vannak a reklámpiacon ezeknek az adóknak – többek között erről is beszélt Ürge Dezső, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (Heroe) elnöke. - Jelenleg a teljes napi rádiós elérésnek...

Nem szabad leírni a rádiózást

A rádió népszerűsége töretlen és a reklámbevételei is folyamatosan növekedtek. Persze nem olyan ütemben, ahogy a teljes piac nőtt, ezért a teljes piaci share összességében csökkent, de a rádió messze nem a haláltusáját vívja...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Felelős forrásból származó kakaóra vált a Mars

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Mars Wrigley a felelős forrásból származó kakaó beszerzésében. A világ egyik legnagyobb édességgyártója bejelentette, hogy 2023-tól az Európában található gyárai számára vásárolt kakaó 100%-a ellenőrzött, felelős forrásból származik majd. A...

Egyre nagyobb problémát jelentenek az elektronikai hulladékok

2019-ben például 53,6 millió tonna keletkezett, amelynek több mint 80 százaléka ismeretlen helyen – nem hivatalos hulladéklerakóhelyeken, hulladéktelepeken, bontókban – végezte, és amelyből csupán 10 millió tonna volt az a mennyiség, amelyet dokumentáltan és...

Így állunk az energiatakarékos eszközökkel

A vásárlók fontosnak tartják, hogy az eszközeik energiatakarékosak legyenek, azonban az energiacímkék jelentésével a többségük nincs tisztában, és nem mindenki hajlandó jelentősen többet fizetni a jobb energiabesorolású gépekért – derült ki az Euronics Műszaki...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....