Ismét jön a BoschxRichter Innovátorok Napja, fókuszban a Z generáció

Idén a Z-generációra fókuszál a BoschxRichter Innovátorok Napja, ennek megfelelően a programot kevésbé formális, interaktív kerekasztal-beszélgetésekkel gazdagították, és Z-generációs startuppereket is meghívtak, akiktől tanulhatnak kortársaik. Az mmonline.hu-nak Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. csoportszintű PR, CSR és kormányzati kapcsolatok főosztályának vezetője és Bodó Teodóra, a Bosch csoport magyarországi és Adria régiós kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója beszéltek többek között arról, honnan jött az esemény ötlete és milyen újdonságokkal és programokkal várják idén az érdeklődőket szeptember 25-én.

(kiemelt fotón: Bodó Teodóra)

- Tavaly rendezte meg először a Bosch a Richterrel közösen az Innovátorok Napját, idén pedig jön a folytatás. Honnan jött az ötlet, hogy megszervezzetek egy ilyen eseményt, miért éreztétek ezt fontosnak?

- Bodó Teodóra (BT): Nagyon szeretem az életrajzi indíttatású regényeket, így került a kezembe a Richter Gedeon életéről készült kötet. A könyvet olvasva tudatosult bennem, hogy a két cég alapítói mindössze 11 év eltéréssel egy napon születtek, szeptember 23-án. Emellett az is nyilvánvaló volt, hogy számos párhuzam és hasonlóság fedezhető fel a két innovátor és a két vállalatcsoport között, az alapértékektől kezdve az innovatív szellemiségen át egészen addig, hogy jó szomszédok vagyunk, hiszen a vállalatok székhelyét csak egy utca választja el egymástól Kőbányán a Gyömrői úton. Innen indult a közös gondolkodás.

- Beke Zsuzsa (BZs): Mind a Bosch mind a Richter működésében központi szerepet játszik az innováció, a mindennapi élet jobbá, biztonságosabbá, egészségesebbé tétele. Alapítóink, Robert Bosch és Richter Gedeon, életükkel és munkásságukkal példát mutattak ezen az úton, úttörőnek számítottak a saját korukban. Ennek a közös rendezvénynek a megvalósítása egyfajta tisztelgés is előttük, szeretnénk tovább vinni azt a szellemi örökséget, amelyet az alapítóink ránk hagytak. Fontosnak tartjuk, hogy ez az esemény ne csak a múlt elismeréséről, hanem a jövő építéséről is szóljon, ahol a technológiai fejlődés és a tudományos újítások középpontba kerülhetnek, közösen erősíthetjük az innovációs ökoszisztémát Magyarországon, hozzájárulva ezzel a jövőbeli innovációk megszületéséhez.

- Mi volt a tavalyi rendezvény legfontosabb tapasztalata, hogyan tudtátok ezt hasznosítani idén?

- BZs: A tavalyi teltházas rendezvény bebizonyította, hogy ezt a témát kifejezetten nagy érdeklődés övezi, az eseményre a vártnál jóval többen voltak kíváncsiak. A pozitív visszajelzések megerősítettek minket abban, hogy jó úton járunk.

- BT: A BoschxRichter Innovátorok Napja nem egy egyszeri rendezvény, már a koncepció megalkotásakor hosszú távban gondolkodtunk, hagyományteremtő céllal hívtuk életre a programot. Tavaly a mesterséges intelligenciával foglalkoztunk, idén a Z-generáció lesz terítéken. 2024-ben nagyobb hangsúlyt fektettünk az interaktivitásra, a fiatalok bevonására, ezzel is ösztönözve az előremutató gondolkodást, hiszen ők lesznek a jövő innovátorai.

- Készültök-e újdonságokkal az idei Innovátorok Napjára?

- BT: A koncepció részeként idén életre hívtuk a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjat, amely a fiatal tehetségeket célozza meg, ezzel is támogatva a jövő innovációit az egészségügy és a mobilitás területén. Az eseményen bemutatjuk a nyerteseket és a résztvevők betekintést nyerhetnek abba is, mi foglalkoztatja a fiatalokat. Mivel az idén a Z-generációra fókuszálunk, a programot kevésbé formális, interaktív kerekasztal-beszélgetésekkel gazdagítottuk, Z-generációs startuppereket hívtunk meg, akiktől tanulhatnak kortársaik. Továbbá kutatást indítottunk Steigervald Krisztián bevonásával, amelyben a generációk és az innováció kapcsolatát vizsgáljuk, az eredményekről ezen a rendezvényen fogunk először beszámolni.

- Milyen programok lesznek, és kiknek lehet ez a rendezvény igazán érdekes, hasznos?

- BZs: A korábban említett programokon túl interaktív, a két vállalat innovációit bemutató standokkal, és interaktív látogatásokkal várjuk a résztvevőket, például a Bosch Rexroth CU.BE és a Richter Látogatóközpontját is megtekinthetik majd az érdeklődők. A részletes program a rendezvény weboldalán érhető el. Az esemény sok információval szolgálhat az ipar, az akadémia és a kormányzati szféra képviselőinek, de különösen érdekes és hasznos lehet a fiatal szakembereknek és az egyetemi hallgatóknak, mert első kézből értesülhetnek a legújabb technológiai és tudományos trendekről és személyesen találkozhatnak a szakma elismert képviselőivel, aktuális innovációs megoldásokon dolgozó szakemberekkel.

 

Beke Zsuzsa