- Hirdetés -

Limitált kollekcióval rukkolt elő az IKEA

|

- Hirdetés -

Az IKEA kilenc latin-amerikai alkotóval együttműködésben mutatja be az ünneplés hagyományait Latin-Amerikában. A kollaboráció eredményeként létrejött ÖMSESIDIG limitált kollekció harminc terméke segít megalapozni az ünnepi összejövetelek hangulatát. A kollekcióhoz tartozó üvegáruk, asztalterítékek, dekorációk és textíliák áprilistól lesznek kaphatók az IKEA áruházakban.

Az ünneplés jegyében létrejött, új IKEA ÖMSESIDIG kollekció a hamisítatlan latin-amerikai hangulatot, kultúrát és hagyományokat mutatja be mexikói, chilei és kolumbiai alkotók közreműködésével, akik mindannyian saját kifejezésmódjukkal gazdagítják a termékcsaládot.

Az IKEA folyamatosan kutatja, hogyan élnek az emberek a világ különböző területein. Az IKEA 2022-es chilei piacra lépésével a dizájn új kifejezésmódjait és nézőpontjait ismerte meg. Az ÖMSESIDIG kollekció megalkotásához az IKEA a dizájn, a divat, a művészet, a gasztronómia és az építészet területén dolgozó helyi alkotókkal működött együtt. A vállalat ezen törekvése jelenik meg a kollekció elnevezésében is: az ÖMSESIDIG szó svédül azt jelenti, „kölcsönös”, és az egymás iránti kölcsönös kíváncsiságra utal, a tervezés során az IKEA és a művészek egymástól tanultak és közösen alkottak.

„Kíváncsiak voltunk mi történik, ha a kulturális és kézműves hagyományokat a divat, a gasztronómia, az építészet és a művészet avantgárd alkotóival hozzuk egy platformra. Az így létrejött izgalmas kollekció a közreműködő alkotók sokszínű tehetségét ünnepli, amelyben minden dizájn az alkotójának sajátosan gazdag kifejezésmódját tükrözi” – mondja Friso Wiersma, az IKEA of Sweden tervezője.

A harminc termékből álló kollekció az ünnepi pillanatok, közös étkezések és zenés összejövetelek ösztönzője. Termékkínálata garantáltan jó hangulatot teremt – a rendelkezésre álló hely méretétől vagy a ráfordítás mértékétől függetlenül. Az üvegárukat, terítékeket, dekorációkat, gyertyatartókat, ülőkéket, textíliákat, párnahuzatokat és hűtőtáskákat magába foglaló kollekciót a FRAKTA táska két különleges változata, illetve a SYMFONISK wifi hangszórós képkeret háromféle előlapja teszi teljessé.

Az ÖMSESIDIG kollekció Latin-Amerika gazdag kulturális, kézműves és művészeti hagyományainak egy-egy szeletét mutatja meg, miközben rávilágít a régió népességének sokszínűségére és az egységet alkotó hasonlóságokra is. A tárgyak mindegyike alkotójuk művészi megközelítését és kifejezésmódját tükrözi. Abel Cárcamo Segovia konyhai eszközeinek ívelt formáit és szabadon áramló, organikus vonalvezetését például Chile nemzeti tánca, a cueca inspirálta.

„Sokat töprengtem azon, hogy mit is szeretnék megmutatni, végül úgy döntöttem, hogy a tánc Chile kultúrájában betöltött szerepére hívom fel a figyelmet. Érdekes kihívás volt rátalálni arra, hogy miként tudnám a hagyományos cueca mozdulatait és ritmusát a formatervezés nyelvén kifejezésre juttatni” – meséli Abel Cárcamo Segovia, chilei terméktervező.

A Nicolás Rivero által tervezett ÖMSESIDIG terítő hűvösebb tónusú, visszafogottabb, komorabb látványvilága az Andok hegyeit idézi. Trini Guzmán és Diana Ordóñez gazdag színvilágú textíliáit és dekorációit élénk, vidám minták díszítik, amelyekhez a gyerekjátékok és az izgalmas karneváli hangulat szolgált inspirációként.

„Szeretem és gyakran használom az erőteljes színeket, hogy az emberek úgy érezzék, mintha velem együtt egy karnevál résztvevői lennének. A szín az az energia, amivel mindenki hozzájárulhat a bulihoz” – mondja Diana Ordoñez, kolumbiai művész.

Liliana Ovalle a kollekcióhoz stílusos ülőkét, lime formájú szervírozótálat, kancsót és színes üvegpoharakat tervezett, amelyek vidám megjelenése feldobja az összejövetelek és partik hangulatát.

„A családi ünnepek gyermekkori emlékeiből merítettem inspirációt, az előkészületek, a zene, a dekorációk mélyen a mexikói kultúrában gyökereztek, és különlegesen egyedivé varázsoltak minden alkalmat. Az együttműködésnek köszönhetően lehetőségem volt rá, hogy feltárjam ezt a kapcsolatot, és olyan játékos mintákat tervezzek, amelyek felidézik ezeket a vidám pillanatokat: a lime gyümölccsel teli asztaloktól kezdve a bulik végén földön heverő színpompás pinata darabokig” – meséli Liliana Ovalle, mexikói terméktervező.

További információk a latin-amerikai alkotókról:

Liliana Ovalle, terméktervező, Mexikó

Liliana az alapanyagok és gyártási technológiák széleskörű alkalmazásával kutatja a tárgyak expresszív kifejezésmódjait. Tanulmányait a mexikói Universidad Nacional Autonoma egyetemen végezte, majd a londoni Royal College of Arton szerzett mesterdiplomát. Terveihez gyakran merít ihletet mexikói gyökereiből, reflektál a városi környezetben megfigyelt helyzetekre, illetve népi kézműves technikákkal kísérletezik.

Diana Ordonez, művész, Kolumbia

Diana Ordonez kortárs falfestő, illusztrátor és graffitiművész, akit a latin-amerikai graffitiszcéna meghatározó alakjaként tartanak számon. Mesterdiplomáját műanyag tárgyalkotás és vizuális művészetek szakon szerezte. Élénk színek, pozitív kisugárzás és expresszív kifejezésmód jellemzi.

Abel Cárcamo Segovia, terméktervező, Chile

Abel helyi kézművesekkel együttműködve kortárs trendek és hagyományos anyagok kombinálásával tervez tárgyakat és bútorokat. A tradicionális technikák és a minimalista formanyelv közötti közvetlen kapcsolat révén képes megismerni az alapanyagokban, a különböző technológiák alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és ennek tükrében teremt időtálló dizájnt.

Trini Guzman, falfestő és multidiszciplináris művész, Chile

Trini alkotásait a kísérletező kedv és a pozitív szemlélet határozza meg, miközben a legkülönbözőbb anyagok felhasználásával törekszik az önkifejezésre. A természetből és az anyaságból merít inspirációt. A chilei Falabella számára tervezett női ruhákból és kiegészítőkből álló kollekciót.

Marisol Centeno, textiltervező, Mexikó

Marisol egyedi textiltermékeket tervez olyan neves intézmények felkérésére, mint a Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum és a Muac Museum. Számos dizájn témájú rendezvény előadója, így például részt vett a Los Angeles County Museum of Art (LACMA) „Found in Translation” című kiállítása kapcsán megtartott kézműves szimpóziumon. Marisol Centeno textiltervező hitvallása, hogy a dizájn a változás eszköze – az esztétikai, társadalmi és kulturális innováció forrása. Munkásságát elsősorban az innováció motiválja, amelynek során kézműves és ipari technológiákat kombinál kísérleti jelleggel. Alkotásait a kollektív alkotómunka, a fenntarthatóság iránti tervezői felelősség és a nagy méretű, színpompás mintájú textíliák jellemzik.

Alvaro Clavijo, séf, Kolumbia

Először építészetet tanult Bogotában, majd szenvedélyének hódolva gasztronómiai tanulmányokat folyatatott Barcelonában. Európa-szerte számos Michelin-csillagos étteremben dolgozott, így többek között a koppenhágai Norma étteremben is. A külföldön töltött évek után visszatért Bogotába és saját éttermet nyitott, ahol hagyományos helyi ételek újragondolt változatait készíti el.

Catalina Zarhi, keramikus és Felipe Assadi, építész, Chile

Catalina kerámiatervező művész, tanulmányait Olaszországban, az Egyesült Államokban és Chilében folytatta. Hagyományos technikák alkalmazásával törekszik a kerámiatárgyak falvastagságának csökkentésére, alkotásai különösen kifinomultak. Kétféle kerámiát készít, a kétszer kiégetett, kézi készítésű, úgynevezett raku kerámiák mellett ipari fröccsöntéses eljárást is alkalmaz.

Felipe építész, a Santiagoban működő Felipe Assadi Arquitectos cég alapítója. Épületeit szögletes, többnyire üveg és látszóbeton kialakítás jellemzi, amelyek között magánlakásoktól kezdve a szállodákon és villákon át pavilonok is megtalálhatók.

Augustín Nicolás Rivero, divattervező, Kolumbia

Augustín Nicolás Rivero tervező, egyben az A NEW CROSS nevű saját avantgárd divatmárkájának kreatív vezetője. Érdeklődésének középpontjában a latin-amerikai kézműves mesterségek kutatása és újraértelmezése áll. Sajátos látvány- és formavilágot teremtett, divattermékei és használati tárgyai különböző régiók hagyományos kézműves mesterségeinek kortárs értelmezésében nyernek formát.

 

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

televízió nézettség

A Szerencsekerékkel az Európa-liga sem bírt

Mindhárom fontos célcsoportnál a Szerencsekerék bizonyult a múlt hét legnézettebb műsorának. Igaz, a 18-49 és a 18-59 éveseknél nem volt nagy különbség a vetélkedő és az Európa-liga-döntő közvetítésének nézettsége között. Az elmúlt héten nem változtak...

Rengeteg UEFA BL-mérkőzés jön a Sport TV-n

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International - Central and Northern Europe (AMCNI-CNE) hosszútávú, többéves együttműködésének köszönhetően továbbra is követhetjük a Sport TV-n az UEFA Bajnokok Ligája mérkőzéseit. Minden...

Új trendek az okosotthon-piacon

Az okosotthon-technológia folyamatosan fejlődik, ez 2023-ban sincs másképp. Az okosotthon megoldások az elmúlt néhány évben hosszú utat tettek meg, új trendek és technológiák léptek színre a hatékonyság, a kényelem és a biztonság érdekében. A...

Ezek a legnépszerűbb bulihelyek

Közeleg a nyár, indul a buliszezon, így egyre inkább felpörög a taxik iránti kereslet is. A taxisofőrök tapasztalatai szerint a legnépszerűbb budapesti partihelyszínek továbbra is a Belvárosban találhatók, míg a nyári szezonban a Budapest...

Sosem volt még ilyen szórakoztató a kalóriaégetés

A VR fitnesznek köszönhetően javul az állóképesség, az izomzat erősödik és kellő kitartással a mérleg is egyre kevesebbet mutathat.Manapság az egészségtudatos életmód, a helyes táplálkozás és a sport központi szerepet tölt be az emberek...

Új vezérigazgatóval erősít a PENNY

Új vezérigazgató érkezik július 1-jétől a PENNY Magyarország élére Mathias Mentrop személyében. Mentrop jelenleg a csehországi PENNY-hálózat operatív igazgatójaként tevékenykedik, pozíciójában a jelenlegi magyarországi vezérigazgatót, Florian Jens Naegelét váltja majd.Mathias Mentrop több mint tízévnyi...

Közel 100 filmmel jön a héten a Magyar Mozgókép Fesztivál

Idén június 7. és 10. között rendezik meg a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Mozgókép Fesztivált. Az esemény keretében három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc...

Növelte profitját a Central Médiacsoport

A múlt évben 13,62 milliárd forintos árbevételt ért el a Central Médiacsoport Zrt., ez kis mértékű növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A társaság profitja meghaladta a 2,5 milliárd forintot. (fotó: Central Médiacsoport) A...

Ezek lesznek a legnépszerűbb diákmunkák az idén

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás.Az utóbbi években egyre népszerűbb a diákmunka:...

Új sorozatokkal erősít az HBO Max

A hónapban több mint 20 új sorozat vagy évad érkezik, illetve jól ismert filmek is elérhetővé válnak júniusban az HBO Maxon.Júniusban jobbnál jobb sorozatok várják az HBO Max nézőit, többek között érkezik a Mayans...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Újra trendi a butatelefon

A fiatalok körében egyre népszerűbb Nokia 2660 Flip mostantól Pop Pink és Lush Green színben is elérhető. A butatelefonok egy új aranykor hajnalán állnak, ahogy a Z és Y generáció tagjai tudatosan keresik a...
televízió nézettség

A Szerencsekerékkel az Európa-liga sem bírt

Mindhárom fontos célcsoportnál a Szerencsekerék bizonyult a múlt hét legnézettebb műsorának. Igaz, a 18-49 és a 18-59 éveseknél nem volt nagy különbség a vetélkedő és az Európa-liga-döntő közvetítésének nézettsége között. Az elmúlt héten nem változtak...

Rengeteg UEFA BL-mérkőzés jön a Sport TV-n

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International - Central and Northern Europe (AMCNI-CNE) hosszútávú, többéves együttműködésének köszönhetően továbbra is követhetjük a Sport TV-n az UEFA Bajnokok Ligája mérkőzéseit. Minden...

Új trendek az okosotthon-piacon

Az okosotthon-technológia folyamatosan fejlődik, ez 2023-ban sincs másképp. Az okosotthon megoldások az elmúlt néhány évben hosszú utat tettek meg, új trendek és technológiák léptek színre a hatékonyság, a kényelem és a biztonság érdekében. A...

Ezek a legnépszerűbb bulihelyek

Közeleg a nyár, indul a buliszezon, így egyre inkább felpörög a taxik iránti kereslet is. A taxisofőrök tapasztalatai szerint a legnépszerűbb budapesti partihelyszínek továbbra is a Belvárosban találhatók, míg a nyári szezonban a Budapest...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...

Szuper csapatba kerültem

A kommunikációban használt digitális csatornáknak a különböző generációk digitális fogyasztói szokásaihoz kell igazodniuk – hangsúlyozta Varga-Nagy Eszter, A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. március elején kinevezett vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője az mmonline.hu-nak adott interjúban...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Mitől lesz fenntartható egy csúcstévé?

Az LG Electronics 2023-as OLED evo tévéi a megkapták a Carbon Trust CO2 kibocsátás csökkentéséről és CO2 méréséről szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a...

Karbonsemleges lett az Erste Magyarországon

Az idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon. A bank az elmúlt hat évben több mint 70 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. Az Erste minden fiókja, irodája zöldárammal működik, 2030-ra pedig a gépjárműflotta is...

Ezért dobd a szelektívbe az aludobozokat

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....