Már 80 milliárd dollárt bukott a turizmus

Az idén akár 60-80 százalékkal is csökkenhet a külföldi utazások száma az ENSZ turisztikai szervezete, az UNWTO prognózisa szerint. A turisztikai szektor vesztesége az elmaradt vendégek miatt már az első negyedévben is 80 milliárd dollár körül lehetett.

Az UNWTO adatai alapján az első negyedévben 22 százalékkal csökkent a turisták száma, ez 67 millióval kevesebb nemzetközi utazást jelent. A legújabb számok alapján Ázsia és Óceánia a leginkább érintett területek, az oda irányuló nemzetközi utazások száma 33 millióval esett vissza, de nagyon komoly a csökkenés Európában is, ahol az első negyedév 22 milliós mínuszt hozott 2019 hasonló időszakához képest.

A teljes évre még jóval nagyobb visszaesést várnak, aminek mértéke 60 és 80 százalék között lehet, a tényleges veszteség mértéke pedig nagyban függ attól, hogy milyen ütemezéssel enyhülnek majd a korlátozások. Ha már július elején megnyílnak a határok és lazulnak a nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozások, akkor is közel 60 százalékos visszaeséssel lehet számolni. Ha mindez szeptember elején történik meg, akkor a szervezet szerint 70 százalékos, ha pedig csak december elején, akkor 80 százalékos zuhanás jöhet.

Az UNWTO elemzése szerint a korlátozások feloldásától függően 850 millió és 1,1 milliárd között lehet az az érték, amennyivel kevesebb turista utazik idén külföldre. A szervezet szerint ez 910 és 1200 milliárd dollár közötti bevételkiesést jelent és 100-120 millió állás kerülhet veszélybe globális szinten.