Megvan Karas utódja az NMHH-nál

Koltay Andrást nevezte ki Áder János az NMHH elnökének, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora december 4-től 9 éven át irányíthatja a szervezetet. Elődje, Karas Monika októberben mondott le, kevesebb mint egy évvel megbízása lejárta előtt.

Fotó: NMHH

Az NMHH új elnöke esküt tett, majd azt aláírásával megerősítette – írja beszámolójában az MTI. Koltay András a NKE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára. LL.M. (Master of Law) fokozatot szerzett 2007-ben a University College Londonon, korábban a strasbourgi Emberi Jogok Nemzetközi Intézetében szintén folytatott tanulmányokat. PhD-fokozatát 2008-ban szerezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán.

Legfőbb kutatási területei a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak. A szólásszabadság alapvonalai címmel 2009-ben jelent meg monográfiája (Századvég), 2013-ban angol nyelven Freedom of Speech – The Unreachable Mirage című (Wolters Kluwer), 2016-ban pedig A vallások, az állam és a szólás szabadsága című kötete (Századvég). 2010 októbere óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja.

Elődje, Karas Monika október 15-én jelentette be lemondását, és október végén távozott a posztjáról. Megbízása csak jövő szeptemberben járt volna le, de lépésével lehetőséget biztosított arra, hogy még a mostani kormánytöbbség jelölje ki utódját, ami meg is történt. Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnöke lett.