- Hirdetés -

Milliókkal csökkenthetők a régebbi hitelek

|

- Hirdetés -

A gyermekes családok számára 2024-ben is elérhető lesz ez a kevésbé hangsúlyos, de annál fontosabb állami támogatási forma, amely esetében 2 gyerek után 1 millió, 3 gyerek után 4 millió forint összegben csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás. A többi, jelenleg elérhető otthonteremtési támogatással szemben ez azok számára is jó lehetőség lehet, akik nem élnek házasságban. Azonban a Credipass szakértői szerint érdemes odafigyelni a pontos feltételekre, valamint a tavaly év vége óta életbe lépő változásokra is a szabályozásban.

„A többgyermekes családok terheinek csökkentésére létrejött intézkedés még mindig elérhető 2024-ben is és csak kisebb változtatásokat eszközölt rajta a kormány tavaly óta.” – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Többmilliós segítséget jelenthet ez a családoknak, érdemes tehát élni a lehetőséggel és akár pénzügyi szakértővel utánajárni a témának, hogy kik és milyen esetben jogosultak erre a támogatási formára.” – tette hozzá.

Mit is takar ez a lehetőség pontosan? A 337/2017. (XI. 14.) számú kormányrendelet értelmében, a családvédelmi akcióterv részeként az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik, így az érintett családok könnyebben kezelhetik pénzügyi terheiket. Az intézkedés a kettő, három, vagy több gyermeket vállalók számára biztosít jó lehetőséget, hiszen jelentős segítséget nyújthat a hiteltartozások visszafizetésében.

„2019. július 1-től már a második gyermek után is elérhető lett a támogatás, illetve utólag is igényelhetővé tették a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre. Ennek megfelelően a második gyermek vállalása esetén a fennálló lakáshitel-tartozásból az állam 1 millió forintot enged el, míg a harmadik gyermek megszületése esetén további 4 millió forinttal csökken a tartozás. Ha ennél is nagyobbra bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteltartozás.” – mondta el Fülöp Krisztián.

Az igénylés határidejére vonatkozóan azonban bekerült idén egy fontos módosítás – hívták fel a figyelmet a szakértők. Tavaly szeptember óta ugyanis, amennyiben a gyermek 2020. június 30-a után született, akkor a kérelem a gyermek születését vagy örökbefogadását követő 180 napos határidőn belül nyújtható be (a korábban született vagy örökbefogadott gyermekekre ez nem vonatkozik). Fontos erre a határidőre odafigyelni, különben elveszik a lehetőség! A kérelem már akkor is benyújtható, ha a gyermek még nem született meg, de már elérte a legalább 12 hetes magzati kort. Utóbbi esetben a támogatást megállapító határozatban meg kell jelölni a szülés várható időpontját, ezen időpontot követő 30 napon belül kell a kormányhivatalt értesíteni a gyermek megszületéséről. A Credipass szakértőinek tanácsa alapján, érdemes tehát már a 12. hetes magzati kor után egyből elindítani az igénylést, ha van olyan lakáshitele a családnak, amelyre felhasználható!

A támogatás az igénylés időpontjában fennálló, fel nem mondott jelzáloghitel-tartozások csökkentésére érvényes, amelyek első sorban lakáscélú hiteleket jelentenek. De emellett a 2017. november 14-e előtt felvett szabadfelhasználású jelzáloghitel-tartozás csökkentésére is felhasználható a támogatás, azonban ez a később felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelre nem vonatkozik. Fontos tudni még, hogy a jelzáloghitel-elengedés csak olyan jelzáloghitelekre kérhető, amelyek szerződéskötési dátuma korábbi, mint a gyermek születési dátuma. Ez alapján kétféle verzió lehetséges: a 2017. november 14. előtt felvett hitelek esetén, a lakáscél nem kikötés, tehát szabadfelhasználású jelzáloghitelekre is kérhető a támogatás. A másik változat szerint a 2017. november 14., vagy ezutáni hitelek esetében a jelzáloghitel-elengedés csak a lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel).

„Ez sok esetben akár egyfajta lakásfelújítási támogatásként is funkcionálhat, ha a családnak nincs másik beszámítható hitele, és épp egy frissen igényelt felújítási hitel után szeretnék megkapni a támogatást.” – mondta el a Credipass szakértője.

A fentieken túl, az államilag támogatott hitelek is csökkenthetőek, így kérhető a CSOK-ra, Falusi CSOK hitelre, az otthonfelújítási kamattámogatott hitelre és az új CSOK Pluszra is. Utóbbi igénylése esetén ez azért is lehet előny egy példával élve, mert ha egy jelenleg kétgyermekes család CSOK Pluszt igényel, de már csak egy gyermeket terveznek, akkor a CSOK Plusz szabályai szerint nem lesznek jogosultak a 10 milliós tartozáselengedésre. Azonban a jelzáloghitel-elengedésre igen, méghozzá 4 millió forintos összegben!

A jelzáloghitel-elengedés érvényes még a lízingszerződésekre, illetve a lakástakarék segítségével vásárolt lakásokra igényelt hitelekre is. Azonban fontos tudni, hogy a jelzáloghitel-elengedés nem kérhető a Babaváróra, vagy személyi kölcsönre – még abban az esetben sem, ha azok lakáscélra lettek felhasználva. Tavaly szeptember óta a szerződés szerinti teljes kölcsönösszegre vonatkozóan is felhasználható a lehetőség, ha az aktuális tartozás alacsonyabb lenne a támogatásként járó összegnél.

Kik igényelhetik? Ki számít gyermeknek a szabály szerint? És mi az igénylés módja, folyamata?

Elengedhetetlen, hogy az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában a meglévő lakáscélú jelzáloghitel adósa legyen, hiszen a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés. Házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik, azonban házastárssal, élettárssal csak együttesen igényelhető a támogatás. Fontos, hogy az adóson és házastárson, élettárson (mint adóstárson) kívül ne legyen más adóstárs a jelzáloghitelben. Az igénylőnek, vagy az igénylők egyikének legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban. Arról is nyilatkozni kell, hogy a támogatási kérelem olyan gyermekre vonatkozóan került benyújtásra, akit más személy által igényelt jelzáloghiteltartozás-csökkentő támogatásnál még nem vettek figyelembe.

A jelzáloghitel-elengedést vagy -csökkentést magyar állampolgárok, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek igényelhetik. Nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható. Az igénylés feltétele még a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség is.

A támogatás vérszerinti és örökbe fogadott gyermekekre is igényelhető, valamint a 12. betöltött hét után a magzatra is kérhető. További feltétel, hogy a gyermeket a nagykorúvá válásáig a saját háztartásban kell nevelni és minden, a háztartásban élő gyermek számít (akár közös, akár nem), ugyanis a gyermekek száma alapján határozzák meg a támogatási összeget. Új szabály, hogy tavaly szeptember óta a támogatás a gyermek igénylés előtti elhalálozása esetén is igénybe vehető.

A jelzáloghitel-elengedéshez szükséges kérelem a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújtható, de ügyfélkapun keresztül vagy akár személyesen és postai úton is elindítható. Az igényléshez, az igénylők és a gyermekek személyazonosító okmányaira, lakcímkártyáira és adókártyáira lesz szükség. Emellett erkölcsi bizonyítványt is ki kell kérni, és le kell adni a megfelelően kitöltött kérelem nyomtatvány mellé. Az adott hitelre vonatkozó jelzálogszerződések eredeti példányai, a kölcsönt folyósító bank által kiállított, 30 napnál nem régebbi hiteles tőketartozás-igazolás, valamint a gyermekek születési anyakönyvi kivonata és a házassági anyakönyvi kivonat másolata is elengedhetetlen az igényléshez.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Nagyon pörög a hazai lakáspiac

A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása – ezt mutatják az Eurostat legfrissebb, bár egyelőre még csak előzetes adatai. A nemzetközi összevetésből az is kitűnik, hogy bármily nehezek is voltak az...

A tévé előtt szurkolhatunk a női hoki válogatottnak

A férfi Divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság előtt a női nemzeti csapatunk Ausztriában zajló Divízió I/A-s vb-je is képernyőre tűzi a Sport TV és az AMC Mikro Magyarországon. A magyar válogatott komolyan készül a viadalra, és...

Ezért nem érdemes otthon őrizgetni a használt mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra...

Ismét díjat nyert a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a...

Hétfőn indul az első közösségi talkshow

Készülj fel az inspiráló beszélgetésekre, hétfőn 21 órakor ugyanis érkezik hazánk első közösségi talkshowja, a Ki vele! A WMN és VIASAT3 közös műsorának két moderátora, Csepelyi Adrienn és Krajnyik Cintia nem félnek megragadni az...

Érdekes játékkal készül a Vivicittára a Szentkirályi

Egyedi módon hívja fel a futók és a látogatók figyelmét a folyadékpótlás fontosságára a Szentkirályi ásványvíz. A Telekom Vivicittá Félmaraton hivatalos hidratációs partnere az április 20-21-én zajló futóünnepen egy 50 négyzetméteres, interaktív hidratációs társasjátékkal...

Akcióban a Disney és a National Geographic

A The Walt Disney Company és a National Geographic egy új, több platformra kiterjedő globális kampányt indít a Föld napja alkalmából. Az Otthonunk nevet viselő kezdeményezés olyan programokat mutat be filmkészítők, történetmesélők közreműködésével, melyek...

Közel félmilliárd forintnyi támogatásról döntött az NFI

Televízió és stream szolgáltatásra készülő filmek gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI). Az összesen 456,49 millió forintnyi támogatásban részesülő alkotások között szerepel Csehov egyik legismertebb darabjának tévéfilm feldolgozása kiváló szereposztással, valamint a magyar...

Érdekes adatok a magyar cégek hatékonyságáról

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede...

Hétvégén ingyen sör várja a bicikliseket

Idén sem maradhat el a szezonnyitó kerékpárosbarát hétvége, amit április 20-21-ére hirdetett meg a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ). A program keretében lehetőség nyílik együtt körbetekerni a Földet a most következő hétvégén. Az eseményhez...
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Új kreatív platformot kapott az Euronics

Mellébeszélés nélküli reklámfilmekkel indul útjára az Euronics új kreatív platformja. Április közepén debütál az a 11 reklámfilm is, amelyek alapja az őszinteség és az önreflexió. A filmek különböző, ismerős szituációkat mutatnak be mellébeszélés nélkül,...

Nagyon pörög a hazai lakáspiac

A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása – ezt mutatják az Eurostat legfrissebb, bár egyelőre még csak előzetes adatai. A nemzetközi összevetésből az is kitűnik, hogy bármily nehezek is voltak az...

A tévé előtt szurkolhatunk a női hoki válogatottnak

A férfi Divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság előtt a női nemzeti csapatunk Ausztriában zajló Divízió I/A-s vb-je is képernyőre tűzi a Sport TV és az AMC Mikro Magyarországon. A magyar válogatott komolyan készül a viadalra, és...

Ezért nem érdemes otthon őrizgetni a használt mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra...

Ismét díjat nyert a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a...

Don't Miss

Elképesztő támogatást nyújthat a család – interjú Holló Mártával

Kihívásokat hozhat egy karrierútban a gyerekvállalás, a női szerepek mindennapos megoldása, ebben elképesztő támogatást nyújthat a család, ahogy nálam is történt – mondta el a Marketing&Media magazinnak Holló Márta. A Magyar Telekom vállalati kommunikációs...

Lakatos Zsófia: Soha nem bántam meg, hogy édesanyákat alkalmaztam

Hosszú távon nem lehet sikeres az a cég, amely elveszíti a női energiát és attitűdöt - véli Lakatos Zsófia. Az Emerald PR tulajdonos-ügyvezetője a Marketing&Media magazinnak adott interjúban beszélt arról, hogy mekkora kihívást jelent...

Liptay Gabriella: Nem érdemes „csak” karrierben gondolkozni

Talán nem is érdemes „csak” karrierben gondolkozni, sokkal inkább a kiegyensúlyozott, értelmes célok által meghatározott felelős élet vagy életvezetés lehet a megoldás – véli Liptay Gabriella. A KPMG in Hungary marketing- és kommunikációs igazgatója...

Elképesztő energiákat kell mozgósítanom – interjú Hámori Barbarával

Hiszek abban, hogy férfiak és nők együtt és közösen tudják a legtöbbet kihozni egy adott projektből, ahogy nekünk is szükségünk van az ő férfi energiáikra, másképp gondolkodásukra, úgy nélkülünk nők nélkül egyenesen megállna az...

Csobot Adél: Boldogan forgatnék egy jó napi sorozatban

Amit leginkább a szemem előtt tartok, hogy mindig önazonos legyek – vallja az influenszerkedés kapcsán Csobot Adél. Az mmonline.hu-nak adott interjúban a tavalyi évből a Sztárbox műsorvezetését és egy autentikus tangó-estben való közreműködését emelte...