Nemzetközi rekord dőlt meg Budapesten

13.500 nevezővel, köztük több mint 3 ezer külföldi futóval zajlott Magyarország legnépszerűbb őszi félmaratonja, a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton. Szemerei Levente élete legjobb idejével nyerte a férfiak versenyét és lett magyar bajnok, a nőknél Szabó Nóra vitte el az aranyérmet. A félmaraton a hazai és külföldi futók ünnepe volt, mellettük hírességek, nagykövetek és különc futók tették színessé a mezőnyt.

A szeptemberi kánikula ellenére 7000 futó vállalkozott arra, hogy teljesíti a 21,1 kilométeres távot, köztük a lejobb magyar hosszútávfutók és olyan hírességek, mint például Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó, Gelencsér Tímea műsorvezető és Széphalmi Juliska táncművész.

Óriási volt a nemzetközi érdeklődés is, 95 országból több mint 3200 külföldi nevezett a 39. Wizz Air Budapest Félmaraton különböző távjaira, hogy a magyar főváros legszebb részein futhasson. A britek voltak a legtöbben, összesen 315-en, de nagyon sok francia (239), német (215), spanyol (118) és norvég (101) is nevezett. A környező országokból is sokan jöttek, Szlovákiából több mint 300-an, és alig maradnak el tőlük a lengyelek (265), valamint a csehek is (189).

A félmaratoni távon minden harmadik induló külföldi volt. Japánból 38 nevezés érkezett a szervező Budapest Sportirodához, a népes csapat mellett pedig Japánt képviselve rajthoz állt Japán magyarországi nagykövete, Ono Hikariko is. Szlovénia is magas szinten képviseltette magát, Marjan Cencen nagykövet rutinos futóként teljesítette a távot.

Különleges figurák is színesítették a mezőnyt, például egy ikerpár úgy döntött, hogy a hőség ellenére öltönyben és nyakkendőben futja le a 21,1 kilométert, és olyan sportos apuka is indult, aki babakocsit tolva iker kisgyerekeivel vett részt a versenyen. A legidősebb futó a félmaratoni távon a 80 éves Kis Ferenc volt, aki ráadásul a mezőny nagy részét maga mögé utasította.

Ahhoz, hogy a hőségben mindenki a legjobb formáját hozhassa, a szervezők 18 ezer liter vizet, és 3000 liter izotóniás sportitalt osztottak a résztvevőknek.

- Budapest már nem csak magyar, hanem nyugodtan kijelenthetjük, hogy nemzetközi futófővárossá nőtte ki magát. Elképesztő a futóesemények, sőt a futás és a sport népszerűsége, amit az is jól mutat, hogy egy ilyen forró nyáron több mint tízezren voltak képesek felkészülni és hasonló nagy melegben teljesíteni a versenyt. Több, mint 7 ezren álltak rajthoz a félmaratonon, egy város és a felvételeken keresztül egy ország láthatta a rakpartokon és Budapest hídjain kígyózó tömeget. Reméljük, hogy ez a fantasztikus kép még több honfitársunkat ösztönöz arra, hogy csatlakozzon a futók közösségéhez, vagy elkezdje a rendszeres sportolást – mondta Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda vezetője.

Szemerei Levente élete legjobb eredményével, 1 óra 3 perc 25 másodperces idővel nyerte a 21,1 kilométeres versenyt, amely egyben az idei félmaratoni magyar bajnokság is volt. A hölgyek mezőnyében Szabó Nóra végzett az élen (1:12:08).

A félmaratoni mellett több ezren indultak a rövidebb távokon is, a 2,3 kilométeres Wizz Air Lágymányos-körön, valamint a Szimpatika 10 kilométeres futamon, amelyet sikerrel teljesített például Sarka Kata műsorvezető is.

Félmaratoni magyar bajnokság eredmények:

Férfiak:

1. Szemerei Levente (01:03:24)

2. Lomb Ádám (01:05:47)

3. Szögi István Dániel (01:06:47)

Nők:

1. Szabó Nóra (01:12:08)

2. Kovács-Garami Katalin (01:18:36)

3. Tomaschof Kata (01:20:35)

 

Fotó: Zákány Gergely, Budapest Sportiroda