Retro-láz a Vaterán: egyre népszerűbbek az analóg fényképezőgépek

Bár az okostelefonok korában a digitális fényképezőgépek piaca folyamatosan szűkül, a Vaterán egyre erősödik a hagyományos analóg fényképezők forgalma. Egyedisége miatt a filmes fotózás reneszánszát éli, így nem csak az instant papírképes élményt nyújtó Instax/Polaroid gépeket keresik a felhasználók, a bonyolultabb kezelés régi, manapság olcsón beszerezhető NDK vagy szovjet gyártmányú filmes gépek is népszerűek. A Vatera tanácsai szerint egyedül a negatívfilmből érdemes új termékre költeni, a jó minőséghez ugyanis elengedhetetlen a friss állapotú nyersanyag megléte.

A mai okostelefonokat egyre jobb minőségű kamerákkal szerelik fel, és az emberek többsége különálló digitális fényképezőgépet sem vásárol, pedig a Vaterán az utóbbi években folyamatosan emelkedett az analóg fényképezőgépek kategória forgalma - évente tízmilliós nagyságrendben cserélnek gazdát az eszközök.

Ezek a legnagyobb forgalmat generáló analógfényképezőgép-márkák a Vaterán:

Praktica

Canon

Zenit

Olympus

Yashica

Minolta

Polaroid

Nikon

Pentax

Zeiss

Továbbra is menő az azonnali papírkép

Pár évtizede még csodaszámba ment, hogy néhány perccel a készítése után kezünkbe vehetünk egy fotót - bár ez az okostelefonok korában már nem számít attrakciónak, jelenleg a Polaroid fényképezőgépekből található a legnagyobb választék a Vaterán az analóg gépek közül.

A Vaterán nem csak a modern, új példányaikat lehet elérni, hanem működőképes vintage példányaik is elérhetők a néhány ezer forintos használt készülékektől a 100 ezer forint feletti árú ritkaságokig. A vintage Polaroid instant fényképezőgépekhez való instantfilmet ma is lehet rendelni a hazai online áruházakból, csupán arra kell figyelni, hogy az adott modellel kompatibilis szettet válasszunk. Alternatívaként a Fujifilm Instax készüléke jöhet szóba, amelyből azonban a teljesen új példányok a népszerűbbek.

Szocialista gépeken olcsón kitanulhatjuk a filmes fotózást

Ha valaki szeretné a gyakorlatban elsajátítani az analóg fotózás rejtelmeit,, egy sor magyar oktatóvideót találhat a YouTube-on. Gépek közül a legjobb áron általában az egykori KGST-országokban gyártott, például a szovjet Zenit, vagy az NDK-ban készült Praktica gépeket lehet megvenni a Vaterán, már tízezer forint körüli összegért elérhetők működőképes készülékek. A fent említett retró márkákhoz kreatív eszközök tárháza hozzáférhető nagyon olcsón, már néhány ezer forintért lehet találni nagylátószögű, tele- és egyéb objektíveket és szűrőket hozzájuk.

A magyar Pajtás gépekből is szinte mindig van eladó példány a piactéren, de ez drágább, 120 milliméteres rollfilmet használ, amit nem lehet olyan sok helyen előhívatni. Más, különlegesebb és professzionálisabb gyártmányok például Yashica, Mamiya, Hasselblad fényképezőgépek ugyanezzel a középformátumú filmmel már kiemelkedő minőséget tudnak produkálni.

A klasszikus fotós márkák (például Canon, Nikon, Olympus) esetében is jellemző, hogy a Vaterán jutányos áron meg lehet kaparintani egy-egy legendás, jól bevált modellt. Ha már az Instagram beépített filmjei unalmasnak bizonyulnak, érdemes egy ilyen géppel próbát tenni például a Lomography egyedi látványt nyújtó analóg filmjeit, amelyek egyedi vintage látvány biztosítanak.

Így érdemes ismerkedni az analóg fotózással

Egy kezdő analóg fotós számára a legegyszerűbb kezelhetőséget és a legolcsóbb nyersanyagot a 35 milliméteres negatív filmtekercset használó gépek nyújtják, amelyek 24 és 36 képkockás változatban kaphatók. Kezdő fotósként ISO 200-400-as érzékenységű színes vagy fekete-fehér negatívfilmmel érdemes próbálkozni, ezek optimálisan használhatók kültéren, ha nincs túlságosan sötét. Az ilyen formátumú képeket lehet a legtöbb helyen előhívatni és papírképet nagyíttatni belőlük. Alternatívaként szóba jöhet a negatívfilm helyett a diapozitív film is: ennek előnye, hogy illetve dianézővel vagy diavetítővel szuper minőségben meg lehet nézni a felvételeket anélkül, hogy papírnyomatot készíttetnénk belőlük.

A filmes fotózással ismerkedés során érdemes kezdetben álló (például park, épület, portré), vagy csak lassan mozgó témákat (városkép) témának kiválasztani. A régi analóg fényképezőgépeken az ISO jelölés helyett DIN értéket adnak meg a helyes záridő és rekeszérték manuális kiválasztásához, ebben az ISO 200-400-as film esetén a DIN 20-27-nél megadott értékeket kell alkalmazni exponálás előtt. Ha a vázon megadott értékeket helyesen választjuk ki, meglepően alacsony hibaaránnyal tud dolgozni olyasvalaki is, aki soha életében nem fotózott analógra.