- Hirdetés -

Tippek a hatékony adatvédelemhez

|

- Hirdetés -

A Telekom és a BellResearch friss kutatása szerint a magyar mikro-, valamint kis- és közepes vállalkozások kétharmada nem veszi komolyan az adathalászat veszélyeit, védelmüket viszont túlértékelik, ami miatt könnyen a hackertámadások célkeresztjévé válhatnak. A Kingston Technology szakértő partnere, Sally Eaves 12 hasznos kiberbiztonsági tanácsát megfogadva a kis- és középvállalkozások hatékonyan felvértezhetik magukat a támadások ellen.

Az adatbiztonság 2022-ben is kritikus fontosságú a vállalatok túlélése szempontjából, hiszen a világ különböző pontjairól jelentett adatvédelmi incidensek, hackertámadások és emberi visszaélések folyamatosan figyelmeztetnek a fennálló fenyegetésekre és kockázatokra. Egyes KKV-k viszont ennek ellenére sem foglalkoznak a biztonság kérdéskörével, vagy nem rendelkeznek a megteremtéséhez szükséges erőforrásokkal, készségekkel. Ám az adatvédelmi incidensek számukra is súlyos következményekkel és magas költségekkel járhatnak. Az IBM Security és a Ponemon Institute közös felmérése szerint az 500 főnél kisebb létszámú vállalkozásoknál 2,35 millió dollárról 2,98 millió dollárra nőttek az adatvédelmi incidensekhez kapcsolódó költségek 2020 és 2021 között, ami 26,8%-os emelkedést jelent. Ezért lényeges, hogy a vállalatok néhány kiemelten fontos biztonsági tipp megfogadásával védjék működésüket most és a jövőben.

A Kingston Technology szakértő partnere, Sally Eaves az alábbi tanácsokat javasolja a KKV-k számára:

1. Mindig naprakész szoftvereket használjunk

A szoftverszállítók rengeteg okból bocsátanak ki új szoftververziókat (pl. továbbfejlesztett funkcionalitás, hibajavítások, biztonsági patchek). Ezek megjelenésekor mindig frissítsünk a legújabb verzióra.

2. Automatizáljuk a biztonsági megfelelést

Tekintve, hogy a kiberbiztonság, az adatvédelem és az adatirányítás terén több mint 1000 különböző jogszabály van érvényben – és számuk folyamatosan nő –, a megfelelés komplex kihívást jelent. Így amikor csak lehet, automatizáljuk a folyamatokat a megfelelés hatékonyabb vizuális megjelenítése, kézben tartása, mérése és megszilárdítása érdekében.

3. Cseréljük le az elavult hardvereket

Nem mindig szükséges a legújabb technológiai innovációkat követni, de a hardvereknek mindenképpen lépést kell tartaniuk a szoftverfrissítésekkel. A szoftverek sérülékenységeire reagálva a szoftverfejlesztők rendszeres frissítéseket kínálnak termékeikhez. Előfordulhat azonban, hogy a frissítések nem kompatibilisek az adott eszköz hardverével, így az elavul, mivel nem elég fejlett a legújabb szoftververziók futtatásához. Ezt a kockázatot mindenképpen kerüljük el az idejétmúlt hardverek lecserélésével.

4. Őrizzük meg adataink biztonságát mentési tervvel

A biztonságos adatmentés minden KKV számára kritikus tényező, különösen, ha az adatok helyben, a munkatársaknál vannak. A veszélyek és támadások lényege nem feltétlenül az adatok ellopása: a zsarolóvírusoknál például az adatok titkosítása vagy törlése a végcél. Az ilyen támadásokkal szemben pedig a reziliens adatvisszaállítás a legjobb védelem. Ehhez jó megoldást nyújtanak a titkosított USB-k, mint pl. az Ironkey Vault Privacy 50 és titkosított SSD-k, mint pl. az Ironkey Vault Privacy 80, amelyekkel a kényes adatok a lehető legbiztonságosabban tárolhatók és továbbíthatók. A vállalati adatokkal így akkor sem lehet visszaélni, ha a laptopot ellopják vagy elvesztik.

5. Használjunk VPN-t

A virtuális magánhálózat, azaz VPN hangsúlyos eleme az adatvédelmi stratégiának – főleg, amikor a kollégák nyilvános wifi-hálózatot használnak. Így nem is csoda, hogy ma már számos cég alkalmaz szoftveres VPN-megoldásokat. A VPN használatával az internetszolgáltatóval szemben is megvédhetjük privát adatainkat, de tartsuk észben, hogy ez nem jelent teljes körű adatvédelmi megoldást.

6. Kapcsoljuk ki a Bluetooth-t

Mivel nagyon sok alkalmazás használja ezt a csatlakozási protokollt, a bluetoothos eszközök gyakran esnek hackertámadás áldozatául. A támadás sok esetben olyan adathalász üzenetekhez köthető, amelyek azt kérik tőlünk, hogy kattintsunk rá egy adott hivatkozásra. Ne dőljünk be ezeknek!

7. Ne kattintsunk meggondolatlanul

A kártékony hivatkozások többféle módon okozhatnak kárt. Fontos, hogy a munkatársakat felkészítsük az ilyen hivatkozások felismerésére. Mindig vizsgáljuk meg a hivatkozásokat, és kattintás előtt ellenőrizzük, hogy ismert, megbízható forrásból származnak-e.

8. Védjük a mobileszközöket

Nem csak az irodai vagy otthoni asztali gépet kell védeni, hanem a mobileszközök védelmének is rutinná kell válnia. Ennek érdekében használjunk kétfaktoros hitelesítést, erős jelszavakat és biometrikus funkciókat.

9. Ne hagyjuk befolyásolni magunkat password security icon

Ha a támadók nem találnak biztonsági sérülékenységet, más módon próbálnak behatolni, például a pszichológiai befolyásolás (social engineering) módszerével. Az ilyen típusú támadás az eszköz helyett a felhasználó gondolkodását és aggodalmait veszi célba, így próbál hozzáférést szerezni a rendszerekhez és adatokhoz. A személyes adatokra vagy jelszavakra vonatkozó kéréseket azonnal töröljük! Soha semmi nem indokolja azt, hogy bárki személyes adatok megszerzéséért lépjen kapcsolatba velünk. Ügyeljünk az ilyen jellegű kockázatokra!

10. Készítsünk tervet az incidensek kezelésére

A kiberbiztonsági fenyegetések körének folyamatos bővülésével nem az a kérdés a cégek számára, hogy éri-e őket incidens, hanem az, hogy mikor. Ezt figyelembe véve nehéz mindig egy lépéssel az egyre kifinomultabb rosszindulatú támadók előtt járni, ezért érdemes kidolgozni egy készenléti tervet a potenciális incidens kezelésére, és rendszeresen gyakorolni/tesztelni a reagálást.

11. Készítsük fel a munkatársakat a támadásokkal szemben

A kiberbiztonság világában az ember az egyik legnagyobb kockázati tényező. Mivel a pszichológiai befolyásolás, az adathalászat és a zsarolóvírus-támadás már napi szintű probléma, célszerű felkészülni ezekre és rendszeresen tájékoztatni a kollégákat, folyamatosan fenntartani az éberséget. A Kingston Technology Twitter-szavazásának eredménye szerint a vállalatoknál a kiberbiztonsági oktatás a legfontosabb eszköz (41,8%) az ilyen típusú támadások elleni védekezésben. A KKV-któl a nagyvállalatokig mindenféle méretű szervezetek számára érhetők el rendkívül jó és gyakran ingyenes tananyagok erre a célra.

12. Működjünk együtt az ökoszisztéma széttagoltságának elkerüléséhez

A biztonsági kockázatok semlegesítéséhez a technológiának, az irányításnak, a megfelelésnek, a jogszabályoknak, az oktatásnak és a biztosításnak együtt kell működnie. Vizsgáljuk meg a tudásmegosztás lehetőségeit, a bevált gyakorlatokra épülő javaslatokat, és „lépjünk akcióba”. A biztonsági feladatok megosztásának kreatív együttműködésre épülő, nyílt megközelítése mindenki számára előnyös.

Az adatbiztonsági célok elérése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a megfelelő technológiai partnerrel dolgozzunk. A Kingston Technology bevált, megbízható partner a titkosított USB-meghajtók és SSD-k szegmensében. A vállalat személyre szabott támogatást nyújt az előnyök kiaknázásához és a megoldások konkrét üzleti igényekre szabásához. A Kingston Technology szakértői konzultációs („Ask an Expert”) szolgáltatása egyéni tanácsadást biztosít a konkrét adattárolási környezet és szükségletek mellett elérhető előnyökkel kapcsolatban.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Az Árulók című műsor nézettsége

Meglepő nézettséget produkált Az árulók

A fiatalabb célcsoportoknak nagyon bejött Az árulók. A Sztárbox pedig még ennél is jobb nézettséget hozott az RTL-nek, ami viszont már nem is meglepő. Teljes lakosságnál a TV2-s Dancing with the Stars produkálta a...

Újabb településeken gyorsít a Vodafone

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató...

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy...

Nagyon felpörgött az ingatlanpiac

2023 novemberében, országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai...

Napelemekre költenek a hazai nagyvállalatok

Népszerűek az energiahatékonyságot növelő beruházások a nagyvállalatok körében, minden negyediknél várható ilyen jellegű fejlesztés a következő egy év során. A beruházásokat nem csupán az energiaárak emelkedése hajtja, hanem több szempont együttesen, így például a...

Már belenézhetünk az HBO népszerű sorozatának új évadába

Az HBO a brazíliai São Paulóban megrendezett CCXP23 Comic-Con rendezvényen közzétette az HBO saját gyártású drámasorozata, A SÁRKÁNYOK HÁZA második évadának hivatalos teaserét. A nyolc epizódból álló második évad 2024 nyarán debütál az HBO-n,...

Tovább erősít podcast fronton a Marquard

Új podcastokkal erősíti portfólióját a Marquard Group Hungary. Először az ÉVA magazin Testkép című produkciója mutatkozott be december 1-jén, majd december 7-én startol az InStyle Képesvagyok műsora, amely a brand nagy sikerű #képesvagyok kezdeményezésének...

Moziból a könyvespolcra – filmtörténet és önéletrajz a mester szemén keresztül (x)

Van, akinek a mozi csupán egy kellemes, szabadidős program, de némelyeknek a filmnézés szent hobbi, sőt egyet jelent az élettel. Többnyire belőlük lesznek a filmteoretikusok, kritikusok, és nem utolsó sorban a filmrendezők. A hivatás...

Díjazták a Torontói EU Filmfesztiválon a Semmelweist

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat. Az anyák megmentőjeként világhírűvé vált magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült - a hazai mozikban már látható - új magyar...

Kiderült, mikor lesz jövőre a SopronFest

Jövőre a pünkösdi hétvégén, május 17. és 19. között rendezik meg második alkalommal a SopronFestet, ahol a hazai fesztiválok kedvenc előadói és zenekarai lépnek színpadra. Az esemény során nem csak a koncertek helyszínéül szolgáló...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Így spórolhatunk a klímás fűtéssel

A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált...
Az Árulók című műsor nézettsége

Meglepő nézettséget produkált Az árulók

A fiatalabb célcsoportoknak nagyon bejött Az árulók. A Sztárbox pedig még ennél is jobb nézettséget hozott az RTL-nek, ami viszont már nem is meglepő. Teljes lakosságnál a TV2-s Dancing with the Stars produkálta a...

Újabb településeken gyorsít a Vodafone

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató...

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy...

Nagyon felpörgött az ingatlanpiac

2023 novemberében, országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott – derül ki a Duna House adataiból.A várakozásoknak megfelelően erősödő tendenciát mutat az év végéhez közeledve a hazai...
- Hirdetés -

Podcast

A sneaker az új generáció óraszenvedélye

A sneakerek embereket, generációkat kötnek össze, a resellerek óriási pénzeket kaszálnak a legkisebb kiegészítőkkel is, a laikusok pedig nem értik, miért. Erről rántja le a leplet Trunk Tamás, a Dablty alapítója, influenszer és Z-generációs...

A piac előtt tudtunk járni

A csapból is az AI folyik, és ez még egy darabig biztos így lesz. Nem csoda hát, hogy többek között erről, valamint ügynökségépítésről és a Brand Festivalról is folyt a beszélgetés Biró Lászlóval, a...

A listák hatalma – Signature40 a Business Lounge-ban

Az idei Marketing Summiton már másodjára hirdették ki a 40 legjobb marketingmenedzser listáját, a Signature40-t. Így a szeptember 27-ei Business Lounge is ekörül forgott. Vaszary Ádám, a lista társalapítója a lista hátteréről, az inspirációról...

Don't Miss

Ha kétszer ennyien olvasnának minket, az egész ország gazdagabb volna

Mindenkinek azt javaslom, hogy olvasson több Portfoliót. Biztos kevésbé vagyunk szórakoztatók, mint a TikTok, de vannak értelmes gondolatok és információk, amelyek segítenek ezekben a bizonytalan időkben – mondja Bán Zoltán, a gazdasági portált működtető...

Hiszünk a szinergia erejében

A csatornák kombinációja eredményezi a legnagyobb hatékonyságot marketingtevékenységünk során – mondta el Charlotte Miles. Az IKEA Csehországért, Magyarországért és Szlovákiáért felelős marketing menedzsere az mmonline.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy miért indították el már...

Időt és energiát spórolunk ügyfeleinknek – interjú Csiszár Gergővel

Gyorsabb és hatékonyabb együttműködések, ahol jó nagy betűkkel folyamatosan látható minden fontos KPI az ügyfél számára, nincs kamuzás – többek között ezt nyújtja a felhasználók számára a Post For Rent új megoldása Csiszár Gergő...

Akár gyorsíthatunk is tovább

Erős növekedési fázisban vagyunk, és az a célunk, hogy ez az ütem tartósan fennmaradjon – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak R. Kovács Dániel. A Front Page Communications alapítója, ügyvezető igazgatója nem titkolja, hogy ügynökségi területen...

Az áraknak emelkedniük kell

A televíziós hirdetési áraknak emelkedniük kell ahhoz, hogy minden reklámozó hozzáférhessen a tévé által biztosított elérésekhez – nyilatkozta a Marketing&Media magazinnak Dudás Gergely. Az RTL Magyarország bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese jelezte azt is, hogy éppen...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Napelemekre költenek a hazai nagyvállalatok

Népszerűek az energiahatékonyságot növelő beruházások a nagyvállalatok körében, minden negyediknél várható ilyen jellegű fejlesztés a következő egy év során. A beruházásokat nem csupán az energiaárak emelkedése hajtja, hanem több szempont együttesen, így például a...

Minierdőt telepítettek Budapesten

November 29-én a XII. kerületben immár a harmadik Miyawaki erdőt adták át a GreenGo két éve indított Gurulj a fákért! Támogatói Programjának keretében. Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója ezzel már...

Újabb lépéssel támogatja az ALDI a fenntarthatóságot

A vállalat biatorbágyi méhecskeháza után most hét városban nyitott rovarotthonokat, amelyek a virágok beporzásához nagymértékben hozzájáruló, emberekre ártalmatlan beporzó rovaroknak nyújtanak menedéket.Az ALDI biatorbágyi logisztikai és igazgatási központjánál már 2016 óta működik egy öt...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....