- Hirdetés -

Tippek a hatékony adatvédelemhez

|

- Hirdetés -

A Telekom és a BellResearch friss kutatása szerint a magyar mikro-, valamint kis- és közepes vállalkozások kétharmada nem veszi komolyan az adathalászat veszélyeit, védelmüket viszont túlértékelik, ami miatt könnyen a hackertámadások célkeresztjévé válhatnak. A Kingston Technology szakértő partnere, Sally Eaves 12 hasznos kiberbiztonsági tanácsát megfogadva a kis- és középvállalkozások hatékonyan felvértezhetik magukat a támadások ellen.

Az adatbiztonság 2022-ben is kritikus fontosságú a vállalatok túlélése szempontjából, hiszen a világ különböző pontjairól jelentett adatvédelmi incidensek, hackertámadások és emberi visszaélések folyamatosan figyelmeztetnek a fennálló fenyegetésekre és kockázatokra. Egyes KKV-k viszont ennek ellenére sem foglalkoznak a biztonság kérdéskörével, vagy nem rendelkeznek a megteremtéséhez szükséges erőforrásokkal, készségekkel. Ám az adatvédelmi incidensek számukra is súlyos következményekkel és magas költségekkel járhatnak. Az IBM Security és a Ponemon Institute közös felmérése szerint az 500 főnél kisebb létszámú vállalkozásoknál 2,35 millió dollárról 2,98 millió dollárra nőttek az adatvédelmi incidensekhez kapcsolódó költségek 2020 és 2021 között, ami 26,8%-os emelkedést jelent. Ezért lényeges, hogy a vállalatok néhány kiemelten fontos biztonsági tipp megfogadásával védjék működésüket most és a jövőben.

A Kingston Technology szakértő partnere, Sally Eaves az alábbi tanácsokat javasolja a KKV-k számára:

1. Mindig naprakész szoftvereket használjunk

A szoftverszállítók rengeteg okból bocsátanak ki új szoftververziókat (pl. továbbfejlesztett funkcionalitás, hibajavítások, biztonsági patchek). Ezek megjelenésekor mindig frissítsünk a legújabb verzióra.

2. Automatizáljuk a biztonsági megfelelést

Tekintve, hogy a kiberbiztonság, az adatvédelem és az adatirányítás terén több mint 1000 különböző jogszabály van érvényben – és számuk folyamatosan nő –, a megfelelés komplex kihívást jelent. Így amikor csak lehet, automatizáljuk a folyamatokat a megfelelés hatékonyabb vizuális megjelenítése, kézben tartása, mérése és megszilárdítása érdekében.

3. Cseréljük le az elavult hardvereket

Nem mindig szükséges a legújabb technológiai innovációkat követni, de a hardvereknek mindenképpen lépést kell tartaniuk a szoftverfrissítésekkel. A szoftverek sérülékenységeire reagálva a szoftverfejlesztők rendszeres frissítéseket kínálnak termékeikhez. Előfordulhat azonban, hogy a frissítések nem kompatibilisek az adott eszköz hardverével, így az elavul, mivel nem elég fejlett a legújabb szoftververziók futtatásához. Ezt a kockázatot mindenképpen kerüljük el az idejétmúlt hardverek lecserélésével.

4. Őrizzük meg adataink biztonságát mentési tervvel

A biztonságos adatmentés minden KKV számára kritikus tényező, különösen, ha az adatok helyben, a munkatársaknál vannak. A veszélyek és támadások lényege nem feltétlenül az adatok ellopása: a zsarolóvírusoknál például az adatok titkosítása vagy törlése a végcél. Az ilyen támadásokkal szemben pedig a reziliens adatvisszaállítás a legjobb védelem. Ehhez jó megoldást nyújtanak a titkosított USB-k, mint pl. az Ironkey Vault Privacy 50 és titkosított SSD-k, mint pl. az Ironkey Vault Privacy 80, amelyekkel a kényes adatok a lehető legbiztonságosabban tárolhatók és továbbíthatók. A vállalati adatokkal így akkor sem lehet visszaélni, ha a laptopot ellopják vagy elvesztik.

5. Használjunk VPN-t

A virtuális magánhálózat, azaz VPN hangsúlyos eleme az adatvédelmi stratégiának – főleg, amikor a kollégák nyilvános wifi-hálózatot használnak. Így nem is csoda, hogy ma már számos cég alkalmaz szoftveres VPN-megoldásokat. A VPN használatával az internetszolgáltatóval szemben is megvédhetjük privát adatainkat, de tartsuk észben, hogy ez nem jelent teljes körű adatvédelmi megoldást.

6. Kapcsoljuk ki a Bluetooth-t

Mivel nagyon sok alkalmazás használja ezt a csatlakozási protokollt, a bluetoothos eszközök gyakran esnek hackertámadás áldozatául. A támadás sok esetben olyan adathalász üzenetekhez köthető, amelyek azt kérik tőlünk, hogy kattintsunk rá egy adott hivatkozásra. Ne dőljünk be ezeknek!

7. Ne kattintsunk meggondolatlanul

A kártékony hivatkozások többféle módon okozhatnak kárt. Fontos, hogy a munkatársakat felkészítsük az ilyen hivatkozások felismerésére. Mindig vizsgáljuk meg a hivatkozásokat, és kattintás előtt ellenőrizzük, hogy ismert, megbízható forrásból származnak-e.

8. Védjük a mobileszközöket

Nem csak az irodai vagy otthoni asztali gépet kell védeni, hanem a mobileszközök védelmének is rutinná kell válnia. Ennek érdekében használjunk kétfaktoros hitelesítést, erős jelszavakat és biometrikus funkciókat.

9. Ne hagyjuk befolyásolni magunkat password security icon

Ha a támadók nem találnak biztonsági sérülékenységet, más módon próbálnak behatolni, például a pszichológiai befolyásolás (social engineering) módszerével. Az ilyen típusú támadás az eszköz helyett a felhasználó gondolkodását és aggodalmait veszi célba, így próbál hozzáférést szerezni a rendszerekhez és adatokhoz. A személyes adatokra vagy jelszavakra vonatkozó kéréseket azonnal töröljük! Soha semmi nem indokolja azt, hogy bárki személyes adatok megszerzéséért lépjen kapcsolatba velünk. Ügyeljünk az ilyen jellegű kockázatokra!

10. Készítsünk tervet az incidensek kezelésére

A kiberbiztonsági fenyegetések körének folyamatos bővülésével nem az a kérdés a cégek számára, hogy éri-e őket incidens, hanem az, hogy mikor. Ezt figyelembe véve nehéz mindig egy lépéssel az egyre kifinomultabb rosszindulatú támadók előtt járni, ezért érdemes kidolgozni egy készenléti tervet a potenciális incidens kezelésére, és rendszeresen gyakorolni/tesztelni a reagálást.

11. Készítsük fel a munkatársakat a támadásokkal szemben

A kiberbiztonság világában az ember az egyik legnagyobb kockázati tényező. Mivel a pszichológiai befolyásolás, az adathalászat és a zsarolóvírus-támadás már napi szintű probléma, célszerű felkészülni ezekre és rendszeresen tájékoztatni a kollégákat, folyamatosan fenntartani az éberséget. A Kingston Technology Twitter-szavazásának eredménye szerint a vállalatoknál a kiberbiztonsági oktatás a legfontosabb eszköz (41,8%) az ilyen típusú támadások elleni védekezésben. A KKV-któl a nagyvállalatokig mindenféle méretű szervezetek számára érhetők el rendkívül jó és gyakran ingyenes tananyagok erre a célra.

12. Működjünk együtt az ökoszisztéma széttagoltságának elkerüléséhez

A biztonsági kockázatok semlegesítéséhez a technológiának, az irányításnak, a megfelelésnek, a jogszabályoknak, az oktatásnak és a biztosításnak együtt kell működnie. Vizsgáljuk meg a tudásmegosztás lehetőségeit, a bevált gyakorlatokra épülő javaslatokat, és „lépjünk akcióba”. A biztonsági feladatok megosztásának kreatív együttműködésre épülő, nyílt megközelítése mindenki számára előnyös.

Az adatbiztonsági célok elérése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a megfelelő technológiai partnerrel dolgozzunk. A Kingston Technology bevált, megbízható partner a titkosított USB-meghajtók és SSD-k szegmensében. A vállalat személyre szabott támogatást nyújt az előnyök kiaknázásához és a megoldások konkrét üzleti igényekre szabásához. A Kingston Technology szakértői konzultációs („Ask an Expert”) szolgáltatása egyéni tanácsadást biztosít a konkrét adattárolási környezet és szükségletek mellett elérhető előnyökkel kapcsolatban.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Rákapcsolt az 5G-re a Yettel a Szigeten

A tömegrendezvények megfelelő mobilellátása rendszeresen izgalmas feladatot ad a mobilszolgáltatóknak. A felhasználói szokások évről évre változnak, ráadásul minden esemény más adottságokkal rendelkezik, így nem lehet egy, jól bevált megoldással készülni az ilyenkor szükséges időszakos...

Megújítja operációs rendszerét az OPPO

Az OPPO globális online stream eseményen mutatja be az Android 13-ra épülő mobil operációs rendszerének legfrissebb verzióját. A 67 nyelven elérhető és globálisan több mint 500 millió havi aktív felhasználóval rendelkező ColorOS 13 vadonatúj...

Ezek voltak a legkelendőbb termékek az Euronicsnél

Airfryerek, telefonok és robotporszívók – ezek a legnagyobb fejlődést mutató termékkategóriák 2021 és 2022 júniusa között a magyar tulajdonban lévő Euronics Műszaki Áruházlánc éves kimutatása alapján. A tavaly márciusi boltzár után a vásárlók lelkesen...

Sokba kerülhet az iskolakezdés

Az iskolakezdés átlagosan 20-30 ezer forintba kerül gyermekenként, amennyiben a tanulónak új iskolatáskára is szüksége van, akkor akár meg is duplázódhat ez az összeg a REGIO JÁTÉK friss felmérése alapján. A tanszer-beszerzés augusztusban tetőzik,...

Idén a horvát tengerpart a sláger a magyar nyaralóknál

A júliusban megkötött utasbiztosítások több mint kétharmada tengerparti nyaralásra szólt. A legnépszerűbb úti cél Horvátország volt, a legdrágább biztosítás pedig meghaladta a 180 ezer forintot – derül ki a Bank360.hu utazási indexéből.  Június után...

Szeptember elején lesz a BuSho

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BuSho-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban. A fesztivál fő helyszíne a...

Két hét és visszatérnek a párkereső gazdák

Augusztus 29-én indul a Házasodna a gazda, az RTL Klub társkereső realityjének 5. évada minden hétköznap este lesz látható a csatornán.  A műsorvezető Nádai Anikó lesz, az epizódok az RTL Most platformon is megtekinthetők...

Tovább nőtt a Lenovo nyeresége

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group, amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11 százalékkal 516...

A Gránit Bankkal növekszik tovább az Equilor Befektetési Zrt.

Változatlan menedzsmenttel folytatja működését az Equilor Befektetési Zrt., miután a Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltatóban. Az Equilor 49,9 százalékos tulajdonosa továbbra...
sms mobiltelefon

Alkalmazások, amik megkönnyítik az életünket

Attól, hogy aktív internethasználókká válunk, még nem kell egész nap a kijelző vagy a képernyő előtt gubbasztanunk. Sőt, az online megoldások közül sok nemhogy időrabló, de időt is spórolhatunk vele. A fiatalok világnapjára a...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Saját kriptovalutát indított egy szendvicsező

A komoly üzleti befektetés mellett életeket hivatott menteni a LAMEA Sandwich Corner által indított kriptovaluta. A tokennel az innsbrucki székhelyű szendvicsező minden éttermében lehet már fizetni, a vállalat célja pedig az, hogy az emberek...

Rákapcsolt az 5G-re a Yettel a Szigeten

A tömegrendezvények megfelelő mobilellátása rendszeresen izgalmas feladatot ad a mobilszolgáltatóknak. A felhasználói szokások évről évre változnak, ráadásul minden esemény más adottságokkal rendelkezik, így nem lehet egy, jól bevált megoldással készülni az ilyenkor szükséges időszakos...

Megújítja operációs rendszerét az OPPO

Az OPPO globális online stream eseményen mutatja be az Android 13-ra épülő mobil operációs rendszerének legfrissebb verzióját. A 67 nyelven elérhető és globálisan több mint 500 millió havi aktív felhasználóval rendelkező ColorOS 13 vadonatúj...

Ezek voltak a legkelendőbb termékek az Euronicsnél

Airfryerek, telefonok és robotporszívók – ezek a legnagyobb fejlődést mutató termékkategóriák 2021 és 2022 júniusa között a magyar tulajdonban lévő Euronics Műszaki Áruházlánc éves kimutatása alapján. A tavaly márciusi boltzár után a vásárlók lelkesen...

Sokba kerülhet az iskolakezdés

Az iskolakezdés átlagosan 20-30 ezer forintba kerül gyermekenként, amennyiben a tanulónak új iskolatáskára is szüksége van, akkor akár meg is duplázódhat ez az összeg a REGIO JÁTÉK friss felmérése alapján. A tanszer-beszerzés augusztusban tetőzik,...
- Hirdetés -

Don't Miss

Jobban kell küzdenünk a fogyasztók figyelméért

Egymás gondolatainak meghallgatása, egymás munkáinak megtekintése mindig inspirációt nyújt és elősegíti a megújulásra való készséget, képességet – vallja Mérő Ádám, a Coca Cola Company Consumer & Shopper Connection Director-a. A szakember a szeptember 15-i...

A marketingvezetők jó esetben interdiszciplináris gondolkozók

Manapság a marketing az egyetlen omnipotens diszciplina, amely egy vállalat működésének teljességét képes átfogni – állítja Szabó Béla. A Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója a Marketing Summitot beharangozó interjúsorozatban az mmonline.hu-nak beszélt arról, hogy milyen...

Együtt erősebbek vagyunk

A marketing szakemberek, vezetők szerepe jelentősen megnövekedett a vállalaton belül és az üzleti értékteremtés folyamatában is – mutatott rá Bánhegyi Zsófia. A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója a szeptember 15-i Marketing Summitot felvezető...

Rekordok éve

A Marketing&Media magazin idén is összeállította a legnagyobb hazai reklámügynökségek listáját a tavalyi üzleti eredmények alapján. Iparági vezetőket is megkérdeztünk arról, hogyan értékelik a múlt évet és mit várnak idén, Biró László, a Mediator...

További növekedés lehet

A Marketing&Media magazin idén is összeállította a legnagyobb médiaügynökségek rangsorát a tavalyi üzleti eredmények alapján. Iparági vezetőket is megkérdeztünk arról, hogyan látják a múlt évet és mire számítanak idén, Novák Péter, a Dentsu Hungary...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Eszméletlenül nagy a weboldalak karbonlábnyoma

Egy átlagos internetfelhasználó éves szinten 414 kg károsanyag-kibocsátásért felelős. Egy közepes weboldal pedig 60 kg CO2e éves kibocsátással ugyanakkora környezeti lábnyommal jár, mint 4,3 millió SMS vagy napi 63 percnyi TikTok aktivitás. Bár a...

Újabb lépést tett a fenntarthatóság felé a Samsung

A Samsung jelentős előrelépést tett a mobilkommunikációs üzletág 2025-ös fenntarthatósági céljainak elérése felé. A legfontosabb kezdeményezések közé tartozik az újrahasznosított anyagok továbbfejlesztett használata és beépítése a termékekbe, a környezettudatosabb csomagolás kialakítása, valamint a régebbi...

Újabb környezetvédelmi rekord a Tiszán

Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik ezúttal az egy...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....