- Hirdetés -

Topsztorik a magyar médiapiacról

|

- Hirdetés -

Az idei év sem telt eseménytelenül a hazai médiapiacon. Több televízió új nevet kapott, hatalmas mozgolódások indultak a magyarországi streamingpiacon, megszűntek, de indultak is új médiatermékek. Sokáig úgy tűnt, hogy megint lesz reklámadó, és a visszatért egy régi rádiós márka, valamint egy korábbi Mediaworks-vezér.

Átnevezési hullám a televízióknál

Az idén több tévécsatorna is új nevet, némelyik ehhez kapcsolódóan új arculatot és profilt is kapott. Ezek közül a legjelentősebb változásnak az számított, hogy 25 év után, október 22-én az RTL Klub neve RTL-re módosult. Ezzel párhuzamosan pedig felvették azokat az arculati elemeket, amiket Németországban még tavaly ősszel vezetett be az ottani RTL. Apró érdekesség, hogy a német piacon is volt egy hasonló váltás, de még 30 évvel ezelőtt, a német RTL ugyanis eredetileg RTL Plus néven startolt a 80-as években, és 1992-ben hagyták el a Plus utótagot.

Az ősz folyamán az RTL Magyarország más csatornáinak is módosult a neve – szintén német példa alapján. Az RTLII-ből RTL Kettő, az RTL+-ból RTL Három lett. Előbbinél ez a programkínálatot nem érintette, utóbbit viszont a név változásával párhuzamosan filmcsatornává pozicionálták át. Az RTL+ elnevezést azért kellett elhagynia a lineáris csatornának, mert az RTL Most! streamingszolgáltatás kapta meg ezt a márkát. Az RTL Gold esetén a név változatlan maradt, ennél a televíziónál az arculatot frissítették fel.

Tavasszal egy másik piaci szereplő több csatornája is nevet váltott. Ennek az előzménye 2021-re nyúlik vissza, amikor a Sony Pictures Television megvált minden régiós érdekeltségétől. A csatornáik a görög Antenna Grouphoz kerültek, viszont a Sony márkanevet viselő televízióiknak új nevet kellett találni. Így a Sony Movie Channelből Viasat Film, a Sony Maxból pedig Viasat 2 lett. Ráadásul a TV2 Csoport is bejelentett egy márkaváltást, bár ennél a konkrét dátum nem ismert. A FEM3 nevű csatornájuk elnevezését TV2 Klubra fogják változtatni.

Mozgások a hazai streamingpiacon

Rengeteg történés zajlott a magyarországi streamingpiacon. A hazai és a globális szereplők is több újdonsággal álltak elő. Ősszel az RTL Magyarország fizetős streamingszolgáltatást indított RTL+ néven. Ezzel párhuzamosan leváltották az eddig használt RTL Most! és RTL Most+ márkát. Előbbi az RTL+ Light nevet kapta, amit egy regisztrációt követően bárki használhat. Az RTL+ Active felhasználói bővebb tartalmi kínálathoz juthatnak, amennyiben a műsorterjesztőjük előfizet a szolgáltatásra. Az RTL+ jelenti a kínálat csúcsát, amire egyénileg bárki előfizethet. Itt máshol nem látható tartalmakat kínálnak, a következő egy évben 12 új saját gyártású műsor érkezik a platformra.

A TV2 Csoport tavasszal indította el a TV2 Play Premiumot. A streamingszolgáltatáshoz a vállalattal szerződő kábelszolgáltatók ügyfelei férhetnek hozzá. Ugyanakkor hamarosan a TV2 Csoport is előáll egy havidíjas szolgáltatással, amiről egyelőre azt lehet tudni, hogy a TV2 Zéró nevet fogja viselni. A hazai szereplőket érintő változás az is, hogy a Network4 már a NET4+ márkanevet használja a sportközvetítéseit összegyűjtő streamingplatformjánál.

A nemzetközi szolgáltatások terén két fontos esemény történt. Márciusban elindult az HBO Max, ami a korábbi HBO GO-t váltotta. Az Egyesült Államokban 2020-ban bevezetett HBO Max fő vonzerejének az számított, hogy a Warner Media minden tartalmát elérhetővé tette. A múlt idő azért indokolt, mert miután a Discovery felvásárolta a Warner Mediát, módosultak az HBO Maxra vonatkozó terveik is. A hazai közönség akkor szembesülhetett ezzel, amikor a nyár folyamán A besúgó című saját gyártású sorozat, valamint jó néhány további tartalom eltűnt a platform kínálatából. Mint kiderült, az új cégvezetés takarékossági intézkedései állnak a döntés mögött, és a régiónkat érintően a saját gyártású műsorok készítését is lefújták. Az HBO Max és a Discovery+ összevonásával két éven belül egy új márkával állnak elő.

Júniusban jelent meg a magyar piacon a Disney+ lokalizált változata, ez a szolgáltatás már az indulásakor is 900 filmet és 800 sorozatot kínált. Egyes európai országokban már most is elérhető a Comcast és a Paramount közös streamingplatformja, a SkyShowtime. Magyarországon ez a szolgáltatás a jövő év elején debütál.

Új brand és egy nagy visszatérő a rádiós piacon

A budapesti 105,9 MHz-es frekvencián januárban indult el a Sportrádió. A sporttematikájú adót a Szőllősi György Nemzeti Sport-főszerkesztő tulajdonában lévő Online Sportmédia Kft. működteti.

Szeptemberben elhallgatott a Tilos Rádió az éterben, az adást online formában ezt követően is folytatták, de időközben sikerült meghosszabbítaniuk a lejárt jogosultságukat. Így 50 nap szünetet követően visszatérhettek a 90,3 MHz-es fővárosi frekvenciára.

Novemberben egy jól ismert rádiós márka is visszatért a piacra, miután megkezdte sugárzását a Radiocafé. A 2011-ben megszűnt adó a 98.0 MHz-en hallható, a rádiót működtető cég Szőke Tibor tulajdona, és a Trend FM stúdiójában készül az adás. A Marketing&Média a radiocaféval közös, marketinggel, médiával, kommunikációval, üzleti stratégiával foglalkozó műsort indított Business Lounge néven.

Liszkay visszatért a KESMA-hoz

Szeptember elsejétől Liszkay Gábor tölti be a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnöki posztját. Ebben a tisztségben Szánthó Miklóst váltotta, aki kuratóriumi tagként továbbra is helyet kap az alapítvány vezetőségében. 2018-ban Liszkay közreműködésével hozták létre a KESMA-t, amely a Mediaworks Zrt. tulajdonosa, az utóbbi elnök-vezérigazgatói posztjáról 2020 tavaszán köszönt le Liszkay. Távozását akkor azzal indokolta, hogy az általa vállalt feladat elvégzését – a Mediaworks létrehozását – elvégezte, az utódjának pedig az egyes területek működésének további finomhangolása, a vállalati kultúra fejlesztése lesz a feladata.

Majdnem visszatért a reklámadó

A május 26-i kormányinfón jelentették be, hogy ismét bevezetik a korábban felfüggesztett reklámadót. A médiavállalatoknak a 2,5 milliárd forint feletti árbevételük után kellett volna újra adót fizetni a jövő januártól. Az adónemtől 15 milliárdos költségvetési bevételt remélt a kormány. A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és társszövetségei által kezdeményezett tárgyalások révén, ahol a kormányzatot Rogán Antal képviselte, egyelőre lekerült a napirendről a reklámadó, egészen pontosan 2023. december 31-ig biztosan nullaszázalékos marad az adókulcs.

Az MRSZ a tárgyalások során azzal érvelt, hogy a szakma egyhangú véleménye szerint a reklámadó visszavezetése éppen a kívánatos gazdasági stabilizáció és növekedés ellen hat. Tanulmányok igazolják, hogy a reklám a gazdaság egyik katalizátora, hozzájárul az összteljesítmény növeléséhez a fogyasztásösztönzés, a szolgáltatási és árversenyre gyakorolt kedvező hatások, valamint a jelentős saját iparági foglalkoztatás révén.

Sportoldalt indított a Ringier

Október elején Sportal néven online sportoldalt indított a Ringier Sports Media Group, szoros együttműködésben a Ringier Hungary médiavállalattal. A Sportal videós hírekkel, kommentárokkal, elemzésekkel, interjúkkal, statisztikákkal és élő eredményeket látja el a magyar sportrajongókat. A svájci kiadóvállalat négy éve vásárolta meg a Sportal Media Groupot. Tavasszal született arról döntés, hogy Magyarországon is elindítják a márkát, aminek a bolgár változata, a sportal.bg Bulgáriában piacvezető.

Heszler Róbert

 

Az összeállítás teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin legújabb számában olvasható, ami elérhető a Digitalstand.hu-n is, ide kattintva.

- Hirdetés -

A KATEGÓRIA TOVÁBBI CIKKEI

Így juthatunk olcsóbb hitelhez

A zöld hitel konstrukciók 2021-es bevezetésük után nagy sikert arattak a piacon azok körében, akik a fenntarthatóság és az alacsony rezsi miatt az energiatakarékosságot tartották az egyik fő prioritásnak új otthonuk kiválasztásakor. A Növekedési...

Felforgatta a könyvpiacot a TikTok

Öt éve működik Magyarországon a TikTok, amely nemcsak a tartalomfogyasztási szokásokat változtatta meg, hanem nagy hatással van a könyveladásokra és ezáltal a kulturális kommunikációra is. A rövid videós könyvajánlók képesek egy-egy régebbi vagy új...

Kiderült, melyik autót kedvelik legjobban a magyarok

Újra egyenesben a cseh márka, a koronavírus és a háború által okozott gazdasági és logisztikai nehézségek után visszatért a SKODA. Kiemelkedő első öt hónapot tudhat maga mögött a márka, ugyanis egy SKODA modell, az...

Durván bezuhant a hazai kiskereskedelem

Nem indult jól a második negyedév sem a kiskereskedelemben. A KSH által közzétett adatok szerint a forgalom volumene áprilisban éves szinten 12,6 százalékkal esett vissza. A tényadat kedvezőtlenebb lett az általunk várt -10,4 százaléknál.Továbbra...

Hatalmas sörös fesztivál lesz a Balatonnál

Hogy ne csak a borokról és a borozásról szóljon a nyár a Balatonon, hanem megmutathassák magukat a hasonló minőséget képviselő kisüzemi sörfőzdék is, július 7-9. között megrendezik az 1. Balaton Beer Weekend-et, Zamárdiban. Az...

A Google Ads ereje: Hirdetések célzása és hatékonyságának maximalizálása (x)

A Google Ads kampány lényege, hogy segítségével megfelelő számú érdeklődőt tudjunk a weboldalunkra irányítani, ahol hatékonyan meg is tudjuk őket szólítani. A kampány akkor lesz nyereséges, ha az érdeklődők végrehajtják a kitűzött céljainkat, például...

Évente 19 ezer tonna bútort égetünk el

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. Igény lenne a már nem használt...

A bankszektor is kizöldülhet

A piac minden szereplője, így egy pénzintézet is tehet a fenntarthatóságért, jól mutatja ezt a most létrejövő MBH Bank példája. Szege György ESG- és fenntarthatósági vezetőt kérdeztük az MBH Bank céljairól, törekvéseiről és zöldhitel...

Kiderült, hogy ki lesz az RTL új marketing és kommunikációs igazgatója

Július közepétől Baráth Péter tölti be az RTL Magyarország marketing és kommunikációs igazgatói pozícióját. Az új vezető feladata lesz az RTL hosszú távú márkastratégiájának kialakítása és menedzsmentje, a műsorkampányok tervezése és kivitelezésnek irányítása, valamint...

Újdonságokkal jön az Effie

Megújult logóval és új elemekkel indul a világszerte a marketingkommunikáció legfőbb célját, a hatékonyságot díjazó Effie verseny hazai megmérettetése. Az újdonságok között van, hogy az elmúlt két évben futott kampányokkal lehet nevezni és módosított...
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legolvasottabb

Fenntartható ötleteket díjaztak

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók...

Így juthatunk olcsóbb hitelhez

A zöld hitel konstrukciók 2021-es bevezetésük után nagy sikert arattak a piacon azok körében, akik a fenntarthatóság és az alacsony rezsi miatt az energiatakarékosságot tartották az egyik fő prioritásnak új otthonuk kiválasztásakor. A Növekedési...

Felforgatta a könyvpiacot a TikTok

Öt éve működik Magyarországon a TikTok, amely nemcsak a tartalomfogyasztási szokásokat változtatta meg, hanem nagy hatással van a könyveladásokra és ezáltal a kulturális kommunikációra is. A rövid videós könyvajánlók képesek egy-egy régebbi vagy új...

Kiderült, melyik autót kedvelik legjobban a magyarok

Újra egyenesben a cseh márka, a koronavírus és a háború által okozott gazdasági és logisztikai nehézségek után visszatért a SKODA. Kiemelkedő első öt hónapot tudhat maga mögött a márka, ugyanis egy SKODA modell, az...

Durván bezuhant a hazai kiskereskedelem

Nem indult jól a második negyedév sem a kiskereskedelemben. A KSH által közzétett adatok szerint a forgalom volumene áprilisban éves szinten 12,6 százalékkal esett vissza. A tényadat kedvezőtlenebb lett az általunk várt -10,4 százaléknál.Továbbra...

Podcast

A televíziós bevételek nem csökkennek

Streaming ide, digital hirdetések oda, még mindig a televízióhoz fordulnak a legnagyobb hirdetők, hiszen „ezer fő elérését tekintve továbbra is ez a legolcsóbb” – mondja Kosaras Klaudia, az Atmedia kereskedelmi igazgatója. A Business Lounge...

A mozi él és élni akar

Konkurencia-e a streaming, mi vonzza az embereket a moziba 2022-ben és miért értékesebb a mozifilmek előtti reklámblokk? Többek között ez is kiderült a Business Lounge podcast április 12-ei adásából, melynek Kiss Zsuzsanna, a Cinema...

Közösen sokkal könnyebb fejleszteni a szakmai tudást

Az INTREN 100 százalékra növelte tulajdonrészét a JabJab Online Marketing ügynökségben, ennek apropóján Gandera Balázs, az INTREN alapító-ügyvezetője és Bobály Mihály, a JabJab CEO-ja voltak a Business Lounge podcast március 22-ei adásának vendégei. Az...

Don't Miss

A bankszektor is kizöldülhet

A piac minden szereplője, így egy pénzintézet is tehet a fenntarthatóságért, jól mutatja ezt a most létrejövő MBH Bank példája. Szege György ESG- és fenntarthatósági vezetőt kérdeztük az MBH Bank céljairól, törekvéseiről és zöldhitel...

A használt cikk a jövő

Egyre nagyobb a divatja a másodkézből szerzett használati tárgyaknak, ruháknak, bútoroknak, hiszen az egyediségen túl ezzel a földet is védi a fogyasztó. Hogy mivel tudja magához csalogatni a potenciális vásárlókat Magyarország egyik legnagyobb online...

Megkérdőjelezni az eddigi triviálisnak gondolt dolgokat

Egy rendezvény megítélése szempontjából a fenntarthatóság egyre fontosabb. A leglényegesebb annak a szemléletmódnak az elsajátítása, hogy az eddig triviálisnak gondolt dolgokat megvizsgáljuk, hogy azoknak van-e fenntarthatóbb módjuk – nyilatkozta lapunknak Fazakas F. János, a...

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt...

Izgalmas évek előtt állunk

Miért váltott munkahelyet, mivel kezdte a munkát az új pozícióban és milyen tervei vannak – többek között erről is beszélt az mmonline.hu-nak adott interjúban Novák Péter. A Httpool by Aleph új country managere elárulta...
- Hirdetés -

SzuperZöld

Fenntartható ötleteket díjaztak

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók...

Évente 19 ezer tonna bútort égetünk el

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. Igény lenne a már nem használt...

Visszavághatjuk az otthoni energiafogyasztást

Ha megbízható és takarékos háztartási gépeket, elektronikai készülékeket használunk, az jelentős szerepet játszhat ökológiai lábnyomunk csökkentésében, hiszen a hosszú élettartam és az energiatakarékos működés elengedhetetlen az otthonunk fenntartható működésének kialakításában. A ma elérhető készülékek...

DATA

Labdarúgó Eb M4 Sport nézettség

Virágzik a sportturizmus, nagyot nőhet a szurkolók száma

Az Európa-szerte eltérő Covid-19 korlátozások ellenére is 60 százalékkal nőhet idén az új és visszatérő szurkolók száma a sporteseményeken az előző évhez képest. A Mastercard Sportgazdasági Indexe szerint egyre többen költenek olyan sportokra, melyeket...

Kisebbségben vannak a környezettudatos cégek

Bár jobban figyelnek a fenntarthatóságra a magyar nagyvállalatok, még mindig masszív kisebbségben vannak a környezettudatos cégek – többek között ez derül ki a K&H Bank felméréséből. A múlt év utolsó negyedében megkérdezett cégek majdnem...

Rekordmennyiségű reklám jelent meg tavaly a tévécsatornákon

2021-ben a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 54 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely mindössze 1 perccel volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi tévénézési idő – derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból....